Симон Варсано и отказът да си герой

Кадър от филма

© АГИТПРОП

Кадър от филмаВ "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" режисьорът, драматург и писател Георги Тенев изследва обстоятелствата около репресиите срещу "най-мълчаливия дисидент" - фотографа Симон Варсано.


Документалният филм, продуциран от АГИТПРОП, има само една прожекция в рамките на "София филм фест" - тази събота (10 март) от 18:30 ч. в кино "Люмиер ЛИДЛ".


В "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" Тенев фокусира вниманието ни върху началото на 1989 г. Варсано е преследван и впоследствие прострелян от полицията заради надписи, които гласят "Тодор Берия Живков" - намигване към началника на тайните служби в СССР Леврентий Берия и концлагерите в България. Близо 30 години по-късно, Варсано е сред най-разпознаваемите ни фотографи, известен най-вече с дейността си в театъра, но също така работил като медицински фотограф, фотожурналист, в рекламата, игралното и документално кино, включително по международни продукции.
Пред "Дневник" Симон Варсано казва, че не е сигурен дали ще посети премиерата днес в "Люмиер".


"Бих отишъл единственото защото знам, че там ще има хора, които ме обичат. Да участвам в този филм не беше пречистващо, а точно обратното – върна ме към моменти, към които не искам да се връщам", казва Варсано. Прави го с усмивка, със същата, с която разказва за случилото се и във филма. Участието му в продукцията се ограничава до интервю, което прави с Георги Тенев. Варсано казва, че е имал пълно доверие на Тенев и е оставил детайлите около този травматичен епизод в живота му изцяло в неговите ръце.


Във филма Варсано обяснява дисидентските си действия с желанието да се оттърси от лъжата, в която обществото е живяло. "Не можем да разберем ние хората, възможността, че може да се борим срещу лъжата, или поне да я ограничим", казва Симон в един от разговорите си с режисьора.


Кадър от филма

© АГИТПРОП

Кадър от филма


През годините фотографът на няколко пъти е отказвал да говори за случая публично, но Тенев, също така драматург, успява да разбие леда покрай общата им работа в СФУМАТО.


"В театъра се срещнахме някъде в навечерието на новата вълна от бурни събития, някъде малко преди 2013 г.", разказва пред "Дневник" Георги Тенев. "Един ден той спонтанно ми сподели, че пак иска да пише по стените, като тогава. Но го каза с крива усмивка – има желание, необходимост, но е наясно, че не може да бъде същото. Писането по стените не би решило проблема, не би му помогнало да се чувства свободен човек, както в онези години. Беше недоволен, възмутен направо от всичко, което ни заобикаляше (и ни заобикаля) в обществения живот. Аз някак се учудих – този човек, по-зрял от мен, беше някак по-тревожен от мен, аз май нямах неговите сетива за нетърпимост. Така се и започна – осъзнах, че е лошо, ако "тревогата Симон" се притъпи. Започнах да дълбая, да търся някои спомени в себе си. Истината е, че и аз бях виждал онзи лозунг, през 1989-а. И се бях уплашил, дори без да разбирам." Тук Тенев вкарва един по-нестандартен нюанс. "Във филма "Симон срещу страха" става дума за моя страх, не за неговия, когато през нощта са започнали да стрелят по него."


Симон Варсано не е гледал нищо от филма. "Не искаше да гледа никакви междинни версии и монтажи, да дава мнение. Имахме дълъг разговор наскоро и не съм напълно уверен, че ще остане в салона по време на премиерата. Той отново преживява онези неща – преследване, раняване, репресия, разпити в болницата. Мога да си представя и какви други неща са му в главата, за които не ми казва и дума. Аз обаче мога да се досетя как се чувства такъв фин, интелигентен и крайно съвестен човек като него. Не на последно място, той като частно лице (за разлика от много други фигури на публични позиции) се натоварва с една лична отговорност – за приятелите си, които са пострадали покрай него, за семейството, на което през 1989 му се е съкратил животът от тревоги."


В хода на изследването на събитията, чувствата около тях се повтарят. "За него този филм не е портрет, рамка, в която да си покаже лицето и да бъде личност на годината (макар и да заслужава да бъде личност на цяло едно десетилетие). Напротив, това го притеснява. Така е замислен и проектът – ние споделяме идеите на Симон Варсано, неговите питания към демокрацията, подлагаме на съмнение и оспорване думите му. Този филм е нещо като съд, на който отново се явяват Симон Варсано, от една страна, и тоталитарната система, от друга. За да може зрителят да прецени кой какво право има на историческа оценка за своите действия и бездействия."


Георги Тенев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Тенев


Направеното на Тенев се вписва във все по-големия интерес на киното ни към периода на комунизма. Ако имаме все повече филми на тази тематика, в началото ли сме все още на избистрянето на отношението ни като общество към този период - или това, че тези филми съществуват, означава, че сме изминали определен път на осъзнаване?


"Този въпрос предполага един подлог, "ние", които сме (или не сме) изминали определен път. Да не забравяме, че има хора след нас, такива като Симон Варсано и хора от неговото поколение, които още през 80-е очевидно са били наясно с отношението си към това минало."


Според Тенев, въпросът не е само поколенчески. "Въпрос и на интуиция за истина е. Но е важен и достъпът до информацията, познанието за системите на тоталитарната държава, за това кой, как и за какво е използвал огромната власт, давана от партийните постове и подпомогната от явни и тайни служби. Част от нас, от тези "ние", за които питате, са млади, много (уви!) исторически неинформирани хора (кой, къде и как ги просвещава по тия въпроси?). Проблемно е, ако си с близък исторически хоризонт, ако си хипнотизиран от злободневните жонглирания с думи и общи понятия. Как да вземеш решение? Остава да се надяваме на интуицията на човека до нас, на естественото чувство за истина и справедливост."


Посочва обекта на филма си като добър пример за това. "Ето, Симон Варсано не е бил нито политик, нито организатор на някакви колективни акции, не е бил дори човек на словото в популярния смисъл на думата, но тъкмо чрез думи е намерил формулата си да протестира. И след това, докато го тормозят с разпити в болницата, го казва пак с думи и то пред записваща камера: "Това не е демокрация!" Пред тайната полиция заявява – вие пазите нещо, което не е власт на народа."


По-рано този месец "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" направи премиера и на фестивала за документално кино Zagreb Dox в Хърватия, а в края на 2017 г. - на фестивала "Златен Ритон" в Пловдив. По-широко разпространение предстои по-късно тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK