Банов предлага статутът за паметници на културата да се установява от външни организации

Банов предлага статутът за паметници на културата да се установява от външни организации

© Велко АнгеловМинистерството на културата подготвя програма, според която част от дейностите по установяване дали дадена сграда трябва да е паметник на културата, да се извършват от външни организации като Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), например. Мотивът за това е, че Институтът за паметниците на културата (НИНКН), не може да се справи с големия обем работа, обяви министърът на културата Боил Банов пред БНР.


Той разказа, че от 70-те години на миналия век в института за постъпили 40 хил. заявки за определяне на статут, като по 25 хил. от тях институтът още не се е произнесъл. Това е абсурд, обяви министърът.


Разказа, че при подаване на заявление, се дава предварителен статут до вземане на решение, който обаче не позволява на собствениците да се разпореждат с тях. Затова се предлага при първите два етапа от цялата процедура по установяване на статута да се ползват услугите на утвърдени международни организации, а институтът да се занимава с финалната проверка и решението. Банов напомни, че реално и в момента има такава възможност, но институтът рядко се възползва, а и той трябва да разполага с бюджет за целта.
Съобщи и че се предвижда институтът да се премести в сградата на министерството, тъй като в момента се намира близо до сградата на КАТ в София и се налага купища документи да се превозват до министерството и обратно.


На идеите собственици на сгради със специален статут да бъдат освободени от данъци и да получат и други облекчения, Банов отговори, че може да се мисли за това, но срещу ангажимент, че сградите наистина се поддържат. Обмисля се и вариант да се облекчи процедурата, при която при липса на грижа от собствениците, общината да може да ги ремонтира и ако не може да й се плати, сградата да остава на нейно разпореждане. В противен случай ще водим тези разговори и след 10 г., обяви министърът.


В предаването той коментира още, че трафикът на културни ценности в ЕС е един от основните проблеми, по който трябва да се работи и да се търсят решения. Големият проблем в трафика били аукционните къщи и търговете в Западна Европа.


"Истината е, че големият проблем се аукционните къщи и търговете в Западна Европа, които си позволяват да вадят такива предмети с неизяснен произход. То е много просто – когато имаш пазар, ти можеш да спираш на входа влизането на пазара, но колкото и да си добър, ти не можеш да спираш 100 от 100", коментира министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK