Непознат доскоро роман на Уолт Уитман излиза на български език

Уолт Уитман

© Матю Брейди, Издателство

Уолт УитманНепознат доскоро роман на големия американски поет и писател Уолт Уитман излиза на български език две години след като бе намерен в САЩ. "Животът и приключенията на Джак Енгъл" е ранна творба на Уитман, публикувана анонимно в американски вестник през 1852 г.. По-късно писателят ще каже за първите си писания, че мечтае "тези груби и хлапашки неща тихо да потънат в забвение".


Въпреки че се появява едва 3 години преди първото издание на "Тревни листа", стихосбирката, с която остава в историята на американската литература и която дописва цял живот, Уитман така и не припознава "Джак Енгъл" като свой текст. За опитите на негов съвременник да събере ранната му проза в едно издание поетът казва навремето, че "почти би искал да го застреля".


Непознат доскоро роман на Уолт Уитман излиза на български език

Така, след като изкарва хонорара на автора си, "Джак Енгъл" наистина е забравен за повече от 150 години. Открива го Закари Търпин, докторант от Университета в Хюстън, който е превърнал издирването на изгубени ръкописи в свое основно занимание. Пред "Ню Йорк таймс" той разказва, че засичайки бележки от архива на Уитман със сканирана периодика от XIX в., е открил кратка обява в "Таймс", която рекламира публикация в друг вестник:
"Пищно откровение. Тазседмичният "Сънди диспач" ще съдържа "Животът и приключенията на Джак Енгъл", автобиография, която ще се занимае с философията, филантропията, мизерията, закона, престъпленията, любовта, брака и всичко останало, характерно за този велик град днес..."


Така представен, вероятно се разбира защо Уитман не е искал "Джак Енгъл" да застане на рафта до "Тревни листа". Написан в популярен жанр за времето си, романът разказва за млад стажант-адвокат, който постепенно разкрива подлостта на шефа си и се превръща в единствен защитник на сирачето Марта. За изследователите обаче романът съдържа любопитни ключове към по-късното творчество на Уитман и дори да не е писан за шедьовър, не е никак лошо четиво. Търпин дори го определя като "предмодерен Томас Пинчън".


Известно е, че Уитман е сътрудничил на "Сънди диспач". За щастие на Търпин единствените копия на въпросните броеве на изчезналия вестник се пазят в библиотеката на Конгреса. Романът излезе на английски език преди година, а на български излиза тази седмица благодарение на издателство "Лист" и преводача Стефан Радев. През 2019 г. се навършват 200 години от рождението на Уитман. Тази година "Лист" ще издаде за първи път на български и "Една любов" на италианския писател Дино Будзати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK