Йоана Мирчева, Оля Стоянова и Неда Соколовска са номинирани за "Аскеер" за драматургия

"Изход" от Йоана Мирчева в НБУ

© НБУ

"Изход" от Йоана Мирчева в НБУПиесите "Изход" от Йоана Мирчева, "Закачане" от Неда Соколовска и "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова са номинирани за "Аскеер" за съвременна българска драматургия, съобщиха организаторите от театър "Българска армия" на пресконференция днес.


За наградата се състезават текстове, поставени за пръв път между 1 април 2017 г. и 31 март 2018 г. И през изминалата година тенденцията да се залага на български автори се запазва - броят на премиерните спектакли е 18, като 10 от тях са осъществени в столицата и 8 из страната.


"Закачане" от Неда Соколовска в театър "София"

© Театър София

"Закачане" от Неда Соколовска в театър "София"

Журито, пресяло отличията, е в постоянен състав от 20 души, сред които писатели, философи и театрали като Георги Господинов, Ивайло Знеполски и Иван Добчев. Елин Рахнев, който е режисьор на един от състезаващите се текстове ("Ако Роналдо беше Чехов" на Кенан Тополян в хасковския театър), не участва в избора. Избраните пиеси са постановки на театъра на Нов български университет ("Изход", под режисурата на Гергана Димитрова), театър "София" ("Закачане", Неда Соколовска) и Народния театър за "Цветът на дълбоките води", режисиран от Бойка Велкова.


Трите текста ще се появят в годишника на "Аскеер" за нова българска драматургия, който излиза в деня на церемонията. По традиция номинациите за текст се обявяват преди други категории. Двадесет и осмите награди за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени на 24 май.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK