Първият документален филм за "Щази" след промените гостува в София, представен от автора си

Първият документален филм за "Щази" след промените гостува в София, представен от автора си

© "Гьоте институт"Първият документален филм за "Щази", направен след падането на Берлинската стена, една лична история от Втората световна война и ода за Берлин ще бъдат показани в минипанорама на германската режисьорка Тамара Трампе, която гостува тази седмица в "Гьоте институт".


Всяка вечер от 10 до 13 април зрителите ще могат да гледат по един неин филм и да го обсъдят с Трампе в дискусия, модерирана от българския журналист Диана Иванова. Входът за всички прожекции е свободен.


Трампе има интересна съдба. Родена е на фронта в Русия по време на Втората световна война, където майка й е медицинска сестра, а баща й - неизвестен руски войник. Отрасва там и при баба си в Украйна, а след войната се мести с майка си и новият й съпруг в ГДР. Семейството й дълбоко вярва в Йозеф Сталин.
Тези теми бележат и дълбоко личните й филми, които са събития сред немското кинообщество. Панорамата ще бъде открита тази вечер с последното произведение на Трампе, филмът "Майка ми, войната и аз" от 2014 г., в който документалистката се връща в Украйна да търси своите корени. Филмът ще бъде показан днес от 18 ч. и в петък от 20 ч. в института.


През 1990 г. Трампе и колегата й Йохан Файнт заснемат дълги разговори с Йохан Гирке - психолог и полковник от "Щази", който сам се идентифицира като човек от службите по време на едно четене на дисиденти след падането на стената и изявява желание да говори.


В "Черната кутия" Трампе и Файнт се опитват да изградят психопортрет на човека, който сам се признава за съучастник на режима. Това е и първият документален филм за немските тайни служби. Той ще бъде показан на 11 април (сряда) от 18 ч. и на 13 април, петък, от 18 ч. Трампе ще присъства на първите три вечери от прожекциите.


В четвъртък пък ще бъде единствената прожекция на поетичния й филм "Приспивни песни", в който режисьорката разпитва берлинчани за музиката на тяхното детство.


Прожекции и срещи с Тамара Трампе и Диана Иванова
10-13 април 2018 г.
Прожекции всеки ден от 18:00* ч. и от 20:00 ч. или 20:30 ч. (вж. програмата по-долу)
"Гьоте институт" - България, ул. "Будапеща" 1, София


Вход свободен за всички прожекции!
Всички филми са на немски език с български субтитри


Тамара Трампе е едно от големите имена на немската документалистика. Малко са режисьорите, чиито филми по такъв начин успяват да разтърсят публиката в киносалоните. Ключът е може би нейната искреност и пълна откритост – за основа тя неизменно използва лични истории от собствения си живот, преминал от Украйна до Берлин и белязан от историческите събития.


Родена е на фронта в Русия. Майка й е била медицинска сестра и забременява от руски войник. Първите години от живота си Тамара Трампе прекарва на фронта, след което при баба си в Украйна. Майката среща втория си мъж и семейството имигрира в ГДР след войната. Когато пристигат в Берлин Тамара е болна, недохранена, а децата в училище й се подиграват, че е от вражеска Русия и злобно, както само децата могат, подмятат, че изглежда като идваща от концентрационен лагер.


Детството й преминава в Източен Берлин в семейство, дълбоко вярващо в Сталин. Двайсетият конгрес на КПСС и разкриването престъпленията на Сталин води до скандал между майка ѝ и баща ѝ, след който портретът на съветския лидер си заминава от хола на семейството.


Трампе следва германистика в Рощок, а от 1970 до 1990 работи като драматург в източногерманското филмово студио за игрални филми Бабелсберг в ДЕФА. От 1990 година работи като автор, драматург и свободен режисьор в Берлин. Между високо ценените и награждавани филми са "Черната кутия" (1992), "Приспивни песни" (2010), "Майка ми, войната и аз" (2014).


Филмите на Тамара Трампе са показвани неведнъж по големи филмови форуми. През 2014 филмът й "Майка ми, войната и аз" предизвиква много емоционални реакции на берлинския филмов фестивал, а вестник "Die Welt" го определя не просто като лична история, а като "портрет на цяло едно поколение съветски жени".


Много интересен е и филмът "Черната кутия", който тя и Йохан Файнт заснемат непосредствено след падането на стената. Във филма се разказва за психолога на Щази Гурке. В първите години след излизането си филмът в Германия е приет студено, но пък обикаля света, показван е в Англия и Франция, както и в МОМА – музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Едва по-късно филмът е преоткрит и в Германия, а днес дори се показва и използва като учебен материал в университети.


По покана на "Гьоте институт" и българската журналистка Диана Иванова сега Тамара Трампе пристига в България, за да представи филмите си за първи път пред местната публика. Това обаче не е първото ѝ идване в България.


За първи път тя е била тук през 1978 г. Орландо Люберт, чилийски режисьор, тогава е успял да избяга в Европа от диктатурата след арест и репресии. Като драматург Тамара Трампе придружава първия му игрален филм "Преходът", история за бежанци от Чили. Той е сниман в България, в планината. Години по-късно Трампе отново идва този път с режисьора Улрих Вайс. Ръководството на ДЕФА тогава цензурира всяка негова идея, защото той е приеман за политически неблагонадежден. Вайс и Трампе се свързват с българската киностудия, Анжел Вагенщайн им помага, и почти се е стигнало до кино продукция, но планът в крайна сметка е пропаднал.


Между 10 и 13 април в "Гьоте институт" - България, ще се покажат три от филмите на Тамара Трампе. Публиката ще има възможност и да се срещне лично с нея, а модератор на срещите ще бъде Диана Иванова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Йозеф" Сталин?

  Все пак е хубаво, че живеем във времена в които един журналист може да си позволи да не знае как се пише малкото име на Сталин.

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1292 Весело

  Няма да ме учуди и ако Меркел фигурира в списъците. Тя е целувала съветското червено знаме като комсомолка и се е клела в доживотна вярност към световния социализъм. Сега пълни Европа с меграмотни араби и мързеливи негри за бъдещ електорат, че скоро идиотите гласуващи за нея ще измрат😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3845 Весело

  Йозеф Сталин...
  Всъщност не беше ли Джоузеф?
  Или май беше Жозе?
  Или Хосе?
  Или Йешуа?
  Или Йосиф?
  Ха сега де, с тези еврейски имена и транскрипциите им...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Ако майка и не се беше преселила в ГДР ...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Няма да ме учуди и ако Меркел фигурира в списъците. Тя е целувала съветското червено знаме като комсомолка и се е клела в доживотна вярност към световния социализъм. Сега пълни Европа с меграмотни араби и мързеливи негри за бъдещ електорат, че скоро идиотите гласуващи за нея ще измрат😂😂😂
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Канцлерката на Германия Ангела Меркел много обича бежанците, има съсрадание към бежанците от Сирия, Ирак, Еритрея и Судан, понеже нямат в тези държави демокрация.

  Такъв е света, несправедлив. Германия не иска военно да се намесва никъде, но дипломацията не помага винаги. Особено в Сирия, каквато и дипломация да се приложи, не може там нищо да се промени. Само с военна сила.
  А приеманет на милиони бежанци в Германия първо натоварва немската социална система, и втори не води до промяна в държавата, от която идват бежанците, понеже те емигрират, и така липсва идеята за промяна в тази държава. А чужди хора не могат да променят една държава, примерно много немци в Судан. Промяната трябва, при примера със Судан, да се извърши от прогресивно мислещи суданци, не от чужденци. Приемайки бежанци от Судан, се удължава времето на диктатура ...

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Весело

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  пак , че не са пробвали Иосеб Джугашвили

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  "Йозеф" Сталин?Все пак е хубаво, че живеем във времена в които един журналист може да си позволи да не знае как се пише малкото име на Сталин.
  —цитат от коментар 1 на Калник  До коментар [#1] от "Калник":

  Може би Йозеф на немски означава Йосиф?

 8. 8 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Важното е друго - как евреите произнасят това име "Йосиф". Може ли някой да ме осведоми? Да не излезе, че и Сталин има такива корени.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Да, но е написано на български :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Важното е друго - как евреите произнасят това име "Йосиф". Може ли някой да ме осведоми? Да не излезе, че и Сталин има такива корени.
  —цитат от коментар 8 на evtimvz  До коментар [#8] от "evtimvz":

  Предполагам всички знаят за актрисата Хана Монтана? Е,името Хана е еврейско и специално на български се произнася Ана. Но пък Хана Монтана въпреки чисто еврейското си име,няма нищо еврейско в себе си. Както и имам приятел на име Давид,който също няма нищо еврейско...

 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  От материала не става ясно каква е по народност Трампе, а ми стана любопитно. Баща й е неизвестен руски войник. А майка й трябва да е украинка, щом тя живее при баба си в Украйна. Как точно разрешават на майка й да "емигрира" в ГДР??? Добре, жени се вероятно за немец, ама това аз го гадая. После семейството се скарва на тема Сталин. Кой е бил за и кой против Сталин. Това са все интересни елементи от един живот, а и в края на крайщата трябва да знам какво ще гледам, ако реша да посетя някой от филмите й. Ако ще ми сервират човешката страна на агента от Щази, няма да си губя времето.
  За сведение в Уикипедия (а и въобще в интернет) няма материал за въпросната режисьорка, освен две-три изречения в IMDB.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Абе..., друго си е да вярваш в Сталин от разстояние...! Все пак, едно е социализъм в ГДР, друго е див болшевизъм в Съветския съюз! Ако същата тази другарка, вместо в ГДР се беше озовала в Сибир, вероятно нямаше да е толкова вярваща в Сталин.
  Предполагам, че въпросната Тамара, все още тайно въздиша по Сталин, ама за по-сигурно си стои в Германия... :)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  Какво толкова неразбираемо има...? Стандартните, съшити с бели конци пропагандни материали, дето трябва да ни представят човешкото лице на социализма...! Напоследък се появяват много често по всякакви медии...
  Представят ни сълзливи лични истории, които трябва да оправдаят простотията на "онова" време. Някой, някак си "емигрирал" по "онова" време... Взел си чантите и заминал... Познато, нали? Като с една нашенска философка, дето се озовала мистериозно в Париж... :)
  Естествено, намесва се и Сталин, дето нямал нищо общо с престъпленията, концлагерите и милионите избити хора. Той не знаел, всичко било грешка... Просто, времето било такова! Повдига ми се, от такива буламачи... :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Весело

  До коментар [#11] от "Мондиана":

  И при това филмът претенциозно се нарича документален?!

 15. 15 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Градът се казва РоСТок, а не Рощок. Комбинацията "St", се чете като "щ", само когато е в началото на думата.

 16. 16 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":

  Не разбрах къде е показано човешкото лице на социализма. Къде е оправдаването на тези времена. Предлага се документален филм за ЩАЗИ. Тайната полиция на ГДР. Майката и бащата са били диви сталинисти. И се скарват след смъртта му. Къде е оправдаването на сталинизма? Такива е имало в България, имало ги е и сега. Ако нашата философка озовала се мистериозно в Париж е Румяна Угърчинска (не е посочено в коментара) Тя е журналист на високо ниво. И е родена в Париж. Родителите й емигрират там. Прочетете материала и тогава се изказвайте. Колкото до произнасянето името на Сталин- не мисля, че е най-важното

  Димитър Димов
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  Много хора искат да забравят, много хора искат да научат, но въвлечените , кой доброволно, кой насила, никога няма да се отърсят от това. Цял живот ще носят позора. Лошото е, че някой продължават да се мислят за герои.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK