Изкуство, павета и кулинарни "шегички", или защо Нощта на музеите в Пловдив няма да се състои

Изкуство, павета и кулинарни "шегички", или защо Нощта на музеите в Пловдив няма да се състои

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталНай-големият фестивал в Пловдив - "Нощ", известен и като Нощта на музеите и галериите, няма да се състои тази година. Това обявиха снощи организаторите му от фондация "Отворени изкуства", като посочиха за причина забавяне в подготовката заради "провокации" от страна на кмета Иван Тотев. Фондацията ще концентрира усилията си върху изданието през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Така година преди домакинството още едно събитие изпада от календара на Пловдив.


Конфликтът


започна през февруари, след като директорът на "Отворени изкуства" Веселина Сариева критикува общината по друга тема - опита да се премахнат паветата от ул. "Отец Паисий". Тогава Тотев й отвърна задочно с думите "да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава".


В резултат на това Сариева обяви, че ще реализира фестивала без общинско финансиране, и настоя кметът да се извини за арогантния тон към нея като гражданин. "Не желаем да толерираме подобен тоталитарен модел на говорене и поведение, на фамилиарничене и третирането на сериозни проблеми като въпрос на лични отношения", посочи тогава тя. В отговор Иван Тотев разпространи погрешна информация, че Сариева се е отказала от събитието и общината ще го самоорганизира. После кметът заяви, че без неговия подпис нищо не можело да стане и щял "да покани Сариева на кафе, да се разберат, а тя да направи кекс".
Пред "Дневник" директорът на "Отворени изкуства" обясни, че е поискала от институциите - фондация "Пловдив 2019" и отдела "Култура и туризъм" към общината, официално писмено становище дали ще сътрудничат на фестивала. И макар те да й оказали пълна подкрепа, забавянето на отговора им окончателно нарушило графика на подготовката за септември. Надяваме се на спокойна работа и възможност нашият екип да насочи усилията си в подготовката на НОЩ/Пловдив през важната за страната ни 2019 година, посочи тя.


"Като говорим за култура, използваме езика на културата"


"Не ми е правила тя кекс, аз й правих кекс" - това бе реакцията на кмета на Пловдив Иван Тотев, потърсен за коментар от "Дневник". Според него подобен език бил допустим, защото със Сариева били близки и се шегували един с друг (нещо, което тя отрича), а и "когато говорим за култура, можем да ползваме езика на културата... Знаете ли колко кулинарни фестивала има в Пловдив...", запита той. "Преди няколко дни бях в музея за съвременно изкуство в Лисабон... съвременното изкуство невинаги се разбира... понякога можем да си говорим и на този език", бе обяснението на кмета.


Той отрече умишлено да е бавил и саботирал организацията на фестивала. Разпространената преди време невярна информация, че Сариева се отказала да го прави, обясни като "лапсус", за който вече се извинил. Според него конфликтът идвал оттам, че "Нощ" искали да ползват Античния театър, а той бил вече нает за друго. "Операторът сам дойде при мен и поиска да организираме заедно събитието през 2019 г., защото с този бюджет и това време до септември няма да може да го осъществи съобразно стандартите си", обобщи кметът.


Тотев отрече и да има отлив на културни оператори от общината. "По-богат културен календар от пловдивския няма. Нощта е едно от много събития, има голяма конкуренция, нищо не е за вечни времена", заяви той. И добави, че тази есен 100 хиляди лева ще бъдат вложени за фестивал "Дни на стария град", а през 2017 г. народен събор бил събрал 10 хиляди участници за 3 часа. "Събитията на "Едно" ли? Те са толкова камерни, елате вижте колко малко хора събират", каза той по адрес на отпадналите седмици на архитектурата и дизайна, и гостуването на американски съвременни танцови компании преди няколко седмици. За разлика от тях фестивалът "Нощ" бил истинска пловдивска традиция и общината държала на него. Ние сме в една лодка, каза Тотев за Веселина Сариева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK