Постановки на Бина Харалампиева и Иван Пантелеев доминират в номинациите за "Аскеер"

Постановки на Бина Харалампиева и Иван Пантелеев доминират в номинациите за "Аскеер"

© ТБАЛисичета" от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева в Народния театър, "Зимата на нашето недоволство" на същата режисьорка в "Зад канала" и "NeoДачници" на Иван Пантелеев, отново в Народния, са представленията с най-много заявки за статуетки "Аскеер", стана известно на пресконференция днес, където организаторите от едноименната фондация обявиха номинациите си. Двадесет и осмото издание на наградите, създадени по инициатива на Театъра на българската армия, по традиция ще се състои на 24 май, а наградата за цялостен принос отново ще бъде присъдена на Васил Михайлов - въпреки че актьорът вече отказа да приеме аналогичен приз от "Икар".


За номинациите са били разгледани точно 100 представления (118, ако се включат и обявените по-рано претенденти за най-добър театрален текст), имали премиера между 1 април 2017 г. и 31 март 2018 г. 58 от тях са били реализирани в София, а 48 - в останалата част от страната. За първи път, с цел пълен поглед върху сцената, за наградите са били разглеждани и постановки на самия Театър на армията. От фондацията подчертаха, че за призовете гласува отделно жури, в което представителите на ТБА са малцинство. Негови членове през 2017 г. са Ангелина Славова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д.н. Виолета Дечева, Жорета Николова, Илка Зафирова, Милен Миланов, Невена Калудова, Розалия Радичкова, Свежен Младенов и Станка Калчева.


"Българският театър откри своята посока"

Между много добър и добър - такива бяха оценките на присъстващите на пресконференцията членове на журито за отминаващия театрален сезон. Според критика проф. Виолета Дечева известните лица на българския театър са затвърдили високите си постижения през годината и номинациите илюстрират разнообразието в търсенията им. Българският театър откри своята посока и я следва, посочи тя.
За разлика от наградите на Съюза на артистите "Икар", в чиито номинации доминира "Танцът Делхи" на Галин Стоев в Народния театър, тук най-много заявки за награди имат двете постановки на Бина Харалампиева. "Лисичета", която изпъкна при икарите, е с номинации за главна женска роля на Теодора Духовникова, поддържаща роля на Ана Пападопулу, сценография и костюми, а "Зимата на нашето недоволство" - за поддържащите роли на Малин Кръстев и Василена Атанасова и музиката на Асен Аврамов. Нито едно от двете обаче не намира място в категорията "Спектакъл на годината".


"NeoДачници" на другия виден гост на Народния театър - работещия в Германия Иван Пантелеев, също е с три номинации: за представление, главна мъжка роля на Юлиян Вергов и режисура (представлението имаше премиера през март, след разглеждания от "Икар" период). "Танцът Делхи" е последната от трите номинации за режисура и макар да липсва другаде, също е сред претендентите за представление на годината. От журито посочиха, че не е необичайно в процеса на гласуване в тази категория да бъде излъчен спектакъл, който е бил силен претендент за много други номинации, макар да не е влязъл във финалните тройки. Такъв е случаят с "12-те гневни" на Пламен Марков в театър "Възраждане", който е третата номинация за представление на годината.


Всички номинации за "Аскеер"


Изгряваща звезда


Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен" по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър "Азарян", Национален дворец на културата
Делян Илиев за режисурата на "Три сестри" от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" – Смолян
Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" – "Бесове" по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"


Поддържаща мъжка роля


Александър Хаджиангелов за ролята на М в "Петел" по пиесата "Соск" от Майк Бартлет, постановка Стайко Мурджев, Младежки театър "Николай Бинев"
Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Явор Бахаров за ролята на сицилианеца Микеле в "Редки тъпанари" по филма на Марио Моничели, постановка Стефан Москов, Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе


Поддържаща женска роля


Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, и за ролята на Линда в "Пияните" от Иван Вирипаев, постановка Явор Гърдев, Малък градски театър "Зад канала"
Стефка Янорова за ролята на Ракел в "След репетицията" от Ингмар Бергман, постановка Валентин Ганев, Театър "Българска армия"


Сценография


Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и за "Ако нямах лоши сънища" по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър "Азарян", Национален дворец на културата
Марина Райчинова за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"
Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"


Костюмография


Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Нина Пашова за "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева, и за "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов"


Театрална музика


Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Мишо Шишков-син за "Moderato cantabile" от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров,Театър "Любомир Кабакчиев" – Казанлък
Петър Дундаков за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"


Водеща мъжка роля


Деян Донков за ролята на Калигула в "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов", и за ролята на Хари в "Палачи" от Мартин Макдона, постановка Стоян Радев, Театър "София"
Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 "Валентин Стойчев"
Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща женска роля


Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в " NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"
Теодора Духовникова за ролята на Регина в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов"


Режисура


Бина Харалампиева за "Лисичета" от Лилиан Хелман, Народен театър "Иван Вазов"
Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, Народен театър "Иван Вазов"
Иван Пантелеев за " NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, Народен театър "Иван Вазов"


Най-добро представление


"12-те гневни" от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър "Възраждане"
"NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"
"Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, постановка Галин Стоев, Народен театър "Иван Вазов"


Носителите на Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер", както и на специалните награди "Аскеер", по традиция се определят от членовете на Фондация "А`Аскеер" от трупата на Театър "Българска армия".


През 2018 г. те са следните (по азбучен ред):


Александър Дойнов, Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева–Нети, Асен Кобиларов, Васил Михайлов, Веселин Анчев, доц. Веселин Ранков, Владислав Виолинов, Гергана Данданова, Гергана Плетньова, Георги Кадурин, Георги Къркеланов, Георги Новаков, Десислава Димитрова, Добрин Векилов–Дони, Евелин Костова, Иван Радоев, Иван Урумов, Луизабел Николова, доц. Марина Райчинова, Милен Миланов, Мимоза Базова, Мирослав Пашов, Наташа Колевска, Ненчо Илчев, Нина Пашова, Радосвета Василева, Симеон Дамянов, Стефка Янорова, Стойко Пеев и Тигран Торосян.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2289 Неутрално

    Баш майсторът ми е сред любимите филми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK