Търси се Христо Христов, или по следите на Заминалия човек

Търси се Христо Христов, или по следите на Заминалия човек

© Екип на филмаПрез 1990 г., докато населението още се реди на опашки, протестира, ликува, обвинява се взаимно, гласува в първите свободни избори и изобщо преживява шока от смяната на режима, група българи си купуват самолетни билети за Куба. Маршрутът минава през Москва и после - Гандер, малко летище на канадския остров Нюфаундленд, където по онова време презокеанските полети презареждат, а пътниците почти задължително слизат. Мълвата за това се предава от уста на уста; повечето тръгващи се терзаят от параноя, че точно техният полет ще бъде различен. Но това не ги спира: за няколко месеца през 1990-а близо 3500 българи поемат по този път, "забравяйки" да се качат обратно на борда в Гандер - и подават молба за политическо убежище в Канада.


С тази история започва "Нов живот"


- вторият документален филм на известния български оператор Стефан Иванов, който бе показан първо на "София филм фест", а сега може да бъде видян в няколко киносалона в столицата. "Отдавна исках да направя нещо, което да даде глас на това поколение, което някак си анонимно напусна държавата тогава", казва Иванов, също емигрант в Канада, но от няколко години по-късно. "Това поколение тръгна в нищото. Хората през 1990 година не знаеха какво ще се случи в държавата. Не знаеха къде отиват. Някои от тях дори не са били сигурни, че ще кацнат в Гендер - едно много глухо и забутано летище."


Групата е представителна за България от онова време - от инженери, хора на изкуството, лекари, до криминално проявени - "авантюристи, които са тръгнали, защото е имало възможност", казва режисьорът. Пристигането им внася смут в самотния Гендер, където основното препитание - риболовът, в този момент е в упадък заради мораториум над лова на местните видове. За кратко икономиката на градчето се завърта около новодошлите - хотелите се пълнят с брадати източноевропейци и техните адвокати, всичко за сметка на канадската държава. "Имаше доста разкази от Нюфаундленд - комични и патетични", казва Стефан Иванов. "Едни юнаци влезли в магазин за автомобили и излезли направо с колата през витрината - но къде да се скрият, нали са на остров."


"Заминалият човек"
Филмът обаче не е за тях, а за живота в емиграция - за "Заминалия човек", както го нарича авторът му. "Не искам да го наричам "емигранта". Той е човек, тръгнал нанякъде. Тези хора са ми интересни, защото толкова им се е искало да видят друго нещо, че са тръгнали ей така." Героите, които Иванов избира, са близки до неговото преживяване в емиграция и обединени от общото си познанство с един човек, чиито следи се губят в Канада - оператора Христо Христов.


През 1990 г. Иванов и Рали Ралчев го снимат за документалния филм на Иглика Трифонова "Лето господне 1990-о", който запечатва тази турбулентна година. Скоро след това Христов поема към Канада, вдъхновявайки и други да го последват. Известно време се занимава с кино, после решава рязко да смени посоката и да стане шофьор на камион. И до днес екипът не е успял да го намери. "Той е все така изчезнал в безкрайния канадски пейзаж. Той е фантоматичният персонаж на филма, който дава повод да тръгнем по тази траектория и да срещнем всички други със сходна съдба. И е връзката с днешния ден - нещата, които казва, са изключително сходни с думите на младите актьори (филмът съдържа откъси от постановката на театър "Сфумато" "Самолетът закъснява"). Едно от нещата, които образът му за мен представлява, е, че човек, поемайки пътя към една илюзия, може да се загуби също."


В Канада няма директори на водопади


Повечето герои във филма обаче са по-скоро намерени - художници и музиканти, които са успели да се реализират в Канада. Много от тях са оставили илюзиите си още тогава - за "бързия" преход в България, но и за себе си. Когато заминеш, постепенно губиш пластовете, които за добро или лошо са те правили част от едно общество, и оставаш сам със собствените си възможности, казва една от героините във филма. Кирил Манчев, барабанистът на "Ревю", "Нова генерация" и "Кале", който заедно с част от ранния състав на групите поема със същата вълна и основава нова група в Канада, вижда пристигането си като сбъдната рок мечта. В "Нов живот" той е в интересен задочен разговор със себе си отпреди 30 години - в документалния филм "Директор на водопад", който студия "Екран" прави за "Ревю" през 1989 г. (Едноименната песен е по негов текст.)


Режисьорът на "Нов живот", известния български оператор Стефан Иванов

© Анелия Николова

Режисьорът на "Нов живот", известния български оператор Стефан Иванов


"Заминалият човек" на Стефан Иванов все още е свързан с България. Така операторът гледа и на себе си, макар че заминава през 1996 г. и при други обстоятелства. "Нашата професия доста се интернационализира, в смисъл че операторът може да живее някъде и да снима на съвършено друго място. Възможността да имаш повече хоризонти и да участваш в различни кинематографии - канадската, френската, а и българската - по-скоро ме обогатява, професионално и като човек."


България намира за силно променена и дълбоко свързана с останалата част от света, макар и не без своите проблеми. Синът му, също оператор, е избрал да живее и работи тук. "Българското кино е в подем, но тревогата ми е, че като има някакъв подем, трябва производството да продължи, а то спира. Средствата все не достигат, което е много тъжно и необяснимо", казва режисьорът.


Самият Иванов в последните години е оператор популярния френски сериал "Капитан Мерло", поредица от пълнометражни криминални истории. Но има една покана, за която се надява да му се наложи да се върне в България - нов филмов проект на режисьора Георги Дюлгеров. Дюлгеров преди няколко години обяви пенсионирането си, но по думите му пред Стефан Иванов, "сърце юнашко не трае".


"Нов живот" ще бъде представен официално на 28 април от 19 ч. в Дома на киното в присъствие на режисьора.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Където и да са, ако се чувстват българи, тогава са в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Само аз май нищо не схванах от влага статия!!!!

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 954 Неутрално
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Добро начинание, трябва да се освтли и тази част от историята ни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Представяте ли си как са тръгвали за Куба с кожусите...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Да бъдат проклети всички политици, заради които на два милиона млади и умни Българи напуснаха страната ни ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#6] от "danvan":

  ++++++++++++


  Не само политиците, но и всуе посредствени некадърни мекерета, попили идеи и "ценности" от ченгетата и безкрупулните мутромилиционери, които изпплуваха по време на "прехода".

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Проблемът е в това Че ЗАМИНАВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА !
  И така, докато тук останат само МАРГИНАЛИТЕ ОТ ГЕТАТА
  и РУСНАЦИТЕ пратени от Путин да заселват България.....

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Много мои познати заминаха в първата половина на 90те за Канада като някои от тях се представяха за политически, други пък за част от етническите малцинства в България. Най—лесно било ставало, ако се пишеш македонец, за турчин, влах или циганин имало шанса да те изловят, че не знаеш бъкел от езика (макар, че имало шанс, ако кажеш, че не са ти разрешавали да го говориш). Добре би било да се осветли този период и ако може да се направи сравнение между напусналите тогава и сега —мотиви, социална среда, образование и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Добре би било да се осветли този период и ако може да се направи сравнение между напусналите тогава и сега —мотиви, социална среда, образование и т.н..
  —цитат от коментар 9 на DDR


  И сега мотивите, социалната среда и образованието на заминаващите са СЪЩИТЕ, каквито са били и тогава.
  Младите, образовани, с професия или занаят предприемчиви българи и тогава, както и сега са в същата безизходица да се реализират в Бойко Живковска България.

 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Хората емигрират и се местят по цял свят. Само за нас, които бяхме затворени като животни в Соц лагера от Руснаците, ни се струва че това е нещо много странно.
  Няма държава по света в която да няма Британски или Американски клуб в който да се събират коmпатриатс. Около тях се събират и други Европейци или Канадци. Това е съвсем нормален процес по света. За нас е новост. Не е било така дори когато сме били граждани на Отоманската Империя. Това не пречи в България мнозинството още да се лигавят и да целуват подметките на Руснаците. Затова и тези хора се махнаха. Ако аз трябваше да обяснявам на всеки обиден старшина, партиен секретар или профсъюзен деятел, че Руснаците са агресори които са ни унищожили народа и държавата .... по-скоро щях да си прережа гърлото. По-далече от тази ситуация е по-добре. Най-скъпото нещо на човека е живота му и семейството му. Не бих ги жертвал за победата на Световната Социалистическа Революция. То пък се оказа че това било майтап и всъщност сега трябвало да се жертваме за Руското Православие и Олигархия защото само те ще ни спасят от Европейския и Американския мултикутурализъм и Исляма. Нека сега няколко поколения се борят на живот и смърт за тази Путиния. Но без мене.
  Няма никакво значение дали си бил режисьор или актьор или професор в България. В новия свят си това което можеш да покажеш. Някой стават шофьори други учители трети си запазват професиите. На който му харесва остава , на тези които не им харесва отиват на друго място. Такъв е живота и такъв е света.

  California Über Alles
 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "olimpipanov":

  "Прехода"
  мда... а преди "прехода", съветолюбивите другари правеха всичко по силите им, да няма много невъзвращенци :)

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  и друго ми прави впечатление, страни които са водели много войни по между си, гражданите им не се мразя. А руснаците и русофилите мразят цели страни и континенти по дифолт, дори да не са били никога във война с тях.

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 524 Неутрално
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#6] от "danvan":++++++++++++Не само политиците, но и всуе посредствени некадърни мекерета, попили идеи и "ценности" от ченгетата и безкрупулните мутромилиционери, които изпплуваха по време на "прехода".
  —цитат от коментар 7 на olimpipanov


  До трето коляно да бъдат проклети !!!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#6] от "danvan":

  моята теза е да са проклети тези говеда, които смирано наводха глава 89 г., а не набучиха на кол тогавашните управляващи дебили, за да им държи влага!!! И после си ги преизбираха нон стоп - само сменяха привидния цвят на политическата украса...

  www.soundcloud.com/x2805
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Навява тъга, особено като и аз съм засегната, поне да беше по близо до България, а не на 11 часа със самолет.

 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Хората като емигрират в Канада или САЩ, разбират че там всъщност има много по-големи емигрантски диаспори от българската, като например гръцката, италианската, китайската, украинската, руската, хърватската, мексиканската, индийската, пакистанската, сомалийската и т.н.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Много тъжно заглавие.

 20. 20 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  аз пък не съм видял.руски учен на 19,а с плешива глава и венци като на 35 годишен,да краде средства и да гори националния флаг.Яд те е,че не виждаш гостите от Брюксел и Париж ли,няма и да ги видиш-тук сме задния двор на ЕС.Къде са приятелитети заселници,пратени от Ммеркел,аз само ги виждам да прескачат и режат мрежи,явно не са желани тук,жалко

 21. 21 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Xumpomo name":

  абсолютен нонсенс,= да кажеш всички руснаци,варят навичок и тровят англичани.Или всички българи имат интелекта и изказа на хитрото пате??та нима не трябваше да сме Швейцария,с такива умни и красиви,академици на вуз-перник и бан

 22. 22 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На тези, които са емигрирали, все някой им е виновен. Според мен, са преди всичко индивидуалисти, да не кажа егоисти. Не могат да разберат, че в новите са родини са хора от втори ред. Камъкът си тежи на мястото. Отделно, смятам че имаме дълг към миналите поколения и страната си. Както е казал Кенеди: Не питай какво е направила страната за тебе, а какво си направил ти за страната си! Хайде сега - юруш на амбразурата!

 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  На тези, които са емигрирали, все някой им е виновен. Според мен, са преди всичко индивидуалисти, да не кажа егоисти. Не могат да разберат, че в новите са родини са хора от втори ред. Камъкът си тежи на мястото. Отделно, смятам че имаме дълг към миналите поколения и страната си. Както е казал Кенеди: Не питай какво е направила страната за тебе, а какво си направил ти за страната си! Хайде сега - юруш на амбразурата!
  —цитат от коментар 22 на ixikot


  И защо не си седиш на село където ти е мястото а си дошъл в града?

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK