Търси се Христо Христов, или по следите на Заминалия човек

Търси се Христо Христов, или по следите на Заминалия човек

© Екип на филмаПрез 1990 г., докато населението още се реди на опашки, протестира, ликува, обвинява се взаимно, гласува в първите свободни избори и изобщо преживява шока от смяната на режима, група българи си купуват самолетни билети за Куба. Маршрутът минава през Москва и после - Гандер, малко летище на канадския остров Нюфаундленд, където по онова време презокеанските полети презареждат, а пътниците почти задължително слизат. Мълвата за това се предава от уста на уста; повечето тръгващи се терзаят от параноя, че точно техният полет ще бъде различен. Но това не ги спира: за няколко месеца през 1990-а близо 3500 българи поемат по този път, "забравяйки" да се качат обратно на борда в Гандер - и подават молба за политическо убежище в Канада.


С тази история започва "Нов живот"


- вторият документален филм на известния български оператор Стефан Иванов, който бе показан първо на "София филм фест", а сега може да бъде видян в няколко киносалона в столицата. "Отдавна исках да направя нещо, което да даде глас на това поколение, което някак си анонимно напусна държавата тогава", казва Иванов, също емигрант в Канада, но от няколко години по-късно. "Това поколение тръгна в нищото. Хората през 1990 година не знаеха какво ще се случи в държавата. Не знаеха къде отиват. Някои от тях дори не са били сигурни, че ще кацнат в Гендер - едно много глухо и забутано летище."


Групата е представителна за България от онова време - от инженери, хора на изкуството, лекари, до криминално проявени - "авантюристи, които са тръгнали, защото е имало възможност", казва режисьорът. Пристигането им внася смут в самотния Гендер, където основното препитание - риболовът, в този момент е в упадък заради мораториум над лова на местните видове. За кратко икономиката на градчето се завърта около новодошлите - хотелите се пълнят с брадати източноевропейци и техните адвокати, всичко за сметка на канадската държава. "Имаше доста разкази от Нюфаундленд - комични и патетични", казва Стефан Иванов. "Едни юнаци влезли в магазин за автомобили и излезли направо с колата през витрината - но къде да се скрият, нали са на остров."


"Заминалият човек"
Филмът обаче не е за тях, а за живота в емиграция - за "Заминалия човек", както го нарича авторът му. "Не искам да го наричам "емигранта". Той е човек, тръгнал нанякъде. Тези хора са ми интересни, защото толкова им се е искало да видят друго нещо, че са тръгнали ей така." Героите, които Иванов избира, са близки до неговото преживяване в емиграция и обединени от общото си познанство с един човек, чиито следи се губят в Канада - оператора Христо Христов.


През 1990 г. Иванов и Рали Ралчев го снимат за документалния филм на Иглика Трифонова "Лето господне 1990-о", който запечатва тази турбулентна година. Скоро след това Христов поема към Канада, вдъхновявайки и други да го последват. Известно време се занимава с кино, после решава рязко да смени посоката и да стане шофьор на камион. И до днес екипът не е успял да го намери. "Той е все така изчезнал в безкрайния канадски пейзаж. Той е фантоматичният персонаж на филма, който дава повод да тръгнем по тази траектория и да срещнем всички други със сходна съдба. И е връзката с днешния ден - нещата, които казва, са изключително сходни с думите на младите актьори (филмът съдържа откъси от постановката на театър "Сфумато" "Самолетът закъснява"). Едно от нещата, които образът му за мен представлява, е, че човек, поемайки пътя към една илюзия, може да се загуби също."


В Канада няма директори на водопади


Повечето герои във филма обаче са по-скоро намерени - художници и музиканти, които са успели да се реализират в Канада. Много от тях са оставили илюзиите си още тогава - за "бързия" преход в България, но и за себе си. Когато заминеш, постепенно губиш пластовете, които за добро или лошо са те правили част от едно общество, и оставаш сам със собствените си възможности, казва една от героините във филма. Кирил Манчев, барабанистът на "Ревю", "Нова генерация" и "Кале", който заедно с част от ранния състав на групите поема със същата вълна и основава нова група в Канада, вижда пристигането си като сбъдната рок мечта. В "Нов живот" той е в интересен задочен разговор със себе си отпреди 30 години - в документалния филм "Директор на водопад", който студия "Екран" прави за "Ревю" през 1989 г. (Едноименната песен е по негов текст.)


Режисьорът на "Нов живот", известния български оператор Стефан Иванов

© Анелия Николова

Режисьорът на "Нов живот", известния български оператор Стефан Иванов


"Заминалият човек" на Стефан Иванов все още е свързан с България. Така операторът гледа и на себе си, макар че заминава през 1996 г. и при други обстоятелства. "Нашата професия доста се интернационализира, в смисъл че операторът може да живее някъде и да снима на съвършено друго място. Възможността да имаш повече хоризонти и да участваш в различни кинематографии - канадската, френската, а и българската - по-скоро ме обогатява, професионално и като човек."


България намира за силно променена и дълбоко свързана с останалата част от света, макар и не без своите проблеми. Синът му, също оператор, е избрал да живее и работи тук. "Българското кино е в подем, но тревогата ми е, че като има някакъв подем, трябва производството да продължи, а то спира. Средствата все не достигат, което е много тъжно и необяснимо", казва режисьорът.


Самият Иванов в последните години е оператор популярния френски сериал "Капитан Мерло", поредица от пълнометражни криминални истории. Но има една покана, за която се надява да му се наложи да се върне в България - нов филмов проект на режисьора Георги Дюлгеров. Дюлгеров преди няколко години обяви пенсионирането си, но по думите му пред Стефан Иванов, "сърце юнашко не трае".


"Нов живот" ще бъде представен официално на 28 април от 19 ч. в Дома на киното в присъствие на режисьора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK