Германският спектакъл по "Власт и съпротива" със Самуел Финци ще гостува в София

Самуел Финци в постановката

© Организаторите

Самуел Финци в постановкатаСпектакъл по романа на Илия Троянов "Власт и съпротива" на хановерския "Шаушпил театър" и берлинския "Дойчес театър" ще е акцентът в дванадесето издание на фестивала "Световен театър в София", съобщават организаторите. Общо четири постановки и две прожекции на представления от Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Обединеното кралство ще бъдат показани в България между 4 и 19 юни, всичките с превод на български език.


Книгата на живеещия в Германия Троянов бе сред финалистите за титлата немскоезичен роман на годината преди няколко години. Театралната й версия е с участието на също известния българин Самуел Финци и разказва за тоталитаризма и прехода в България през личните истории на един политически затворник и неговия мъчител. Гостуването й е на 18 и 19 юни в Народен театър "Иван Вазов"


Момент от "Власт и съпротива"

© Организаторите

Момент от "Власт и съпротива"


Останалите три спектакъла съчетават танц, интерактивни технологии и съвременен цирк. Това са "Планината Чирчео" на италианския танцьор и хореограф Фабрицио Фавале, съчетанието между танц и съвременен цирк в чешкото "Неудачници" (Чехия) и интерактивния визуален спектакъл "Хаканаи" (Франция).
Две сателитни прожекции също ще са част от фестивала тази година. Познатата програма National Theater Live ще покаже Шекспировата трагедия "Юлий Цезар", с участието на Бен Уишоу и Мишел Феърли директно от сцената в Лондон. Зрителите ще могат да видят и филмовата версия на продукцията "Три сестри" във версията на руския режисьор Тимофей Кулябин, който превежда Чеховата драма на жестомимичен език.


Повече за представленията от програмата има на сайта на фестивалите "Световен театър" и "Варненско лято", а билети могат да се купят от сцените домакини: Народния, Младежкия театър и "Азарян" в НДК, както и Дома на киното и Cinema City.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK