Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

От ляво на дясно - Деян Цвятков, Йохана Траянова и Стефан Огнянов

© Анелия Николова

От ляво на дясно - Деян Цвятков, Йохана Траянова и Стефан ОгняновКъща - паметник на културата, в центъра на София ще отвори постоянно врати за културни събития. Не би било заглавие, ако подобни имоти нямаха обикновено тъжна съдба. "Сънувам" - така обаче се казва фотографската изложба на Йохана Траянова, с която тази вечер от 19.30 ч. се открива новото "Място 167" по номера на къщата на улица "Раковски", която заедно с дома-музей "Яворов" отсреща оформя приятен ансамбъл от края на XIX век. Домът е на Христо Георгиев Попов, ветеран от сръбско-българската война и за кратко (1899 - 1901) кмет на София. Никога не е била музей, но наследниците му смятат, че "Място 167" е подходящ начин да почетат неговото наследство.


"Винаги съм искал тук да се случва нещо духовно, а не например да е ресторант, нищо против ресторантите", казва Стефан Огнянов, който заедно с Марин Маринов е съсобственик на втория етаж от къщата и е отраснал там. Тласък в начинанието дава Йохана Траянова, която търси специално място да осъществи изложбата си - цялостна инсталация със специален саундтрак и осветление - по програма "Дебюти". Всъщност зад мястото стоят трудът и ентусиазмът на голям екип - Стефан и братовчед му Марин, който е фотограф, аниматорът Сава Комитски, Йохана, която ще отговаря за програмата, Деян Цвятков, актьор, кинорежисьор и музикант, както и продуцентът Виржиния Венкова - "човекът, който ще ни помогне да не фалираме".


Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

© Анелия Николова


"Да не фалираме" е важно, тъй като "Място 167" е с големи амбиции - да се самоиздържа от уъркшопи, лекции и различни събития, да дава подкрепа на млади артисти, а в бъдеще и стипендии, защо не и някой ден "да излезе извън София", както се надява екипът. "Защото това е адски ключово - културата да достига до всички, не само в столицата. Човек трябва да има големи амбиции, за да ги постигне", казва Йохана, която също е правнучка на виден българин - поета Теодор Траянов. И реагира на спонтанния смях на колегите си при думата "кауза": "Ами да, ако не се занимаваме с каузи, как ще живеем?"
Програмата все още се подготвя, но следващото събитие ще е в края на юни - изложба на гостуващи артисти от резиденцията WorldofCo. Иначе Йохана смята, че има твърде голям фокус върху концептуалното изкуство и иска да открие нови артисти, които не се влияят от тенденциите. "Затова и в моята изложба фотографиите не са обработвани допълнително. Това са естествени природни картини, получени вследствие на игра с експозицията, за да мога да уловя картина, която напомня на сън - моментът, в който се събуждаш и картините на съня избледняват", казва тя. "Сънувам" ще има собствена звукова среда на базата на природни звуци и допълнителни композиции на Деян Цвятков. Ще има и специален интериор и осветление, чийто консултант е Димитър Тенев.


Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

© Анелия Николова


Цвятков е основният автор на ремонта на мястото и осветителната инсталация, заради която "цяла седмица ходи в стружки". Това, когато не се изявява като актьор на сцената на Младежкия театър, гид на Free Sofia Tour или с бандата си The Gentlemen, която е подгряваща група на концертите на Стефан Вълдобрев. Иначе екипът на галерията е наясно, че да се поддържа независимо пространство за култура е трудно - но с малко повече късмет и този ентусиазъм може и да успеят. Не се притеснявам от загуба на интерес, казва Стефан, който има немалък опит като мениджър на сдружение "365" - създателите на Free Sofia Tour, които за броени години се превърнаха в институция за туристите в с обиколки на два езика, в два града и 365 дни в годината. "Пишат ни изключително много хора с желание да се включат. Организацията винаги може да надрасне съставните си части."

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Хубава идея. Къщата също е хубава. Ако и се направи един основен ремонт ще стане истинско бижу.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  да се поддържа независимо пространство за култура е трудно - но с малко повече късмет и този ентусиазъм може и да успеят.
  _____________
  Абе друго са си селските бегове и парвенюта дето избутаха къщи на стари софийски фамилии и придобиха значими общински имоти за да ги направят на посредствени хотели или бардаци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":

  този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .

 4. 4 Профил на interesna
  interesna
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Идеални цели с идеални части си е приказна реалност. Браво!

 5. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  '' Йохана смята, че има твърде голям фокус върху концептуалното изкуство и иска да открие нови артисти, които не се влияят от тенденциите. "Затова и в моята изложба фотографиите не са обработвани допълнително. Това са естествени природни картини, получени вследствие на игра с експозицията''

  Браво и успех!

 6. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Браво на тези хора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Добра идея,добър проект.При желание на собствениците и първонаàлна финансова инжекция от страна на общината и държавата,става реализуемо.

 8. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":


  До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Да ремонтът няма как да стане безплатно. Съгласен съм с вас, че държавата би трябвало да участва - все пак имаше период когато държавата национализира такива къщи и изгони собствениците им. Ако не беше тази смяна на собствеността, сигурен съм, че къщи като тази не биха попадали в ръцете на случайни хора.

 9. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  На ентусиастите - браво! А кога недрагите институции ще намерят ред и начин да подпомагат собствениците на подобни неповторими къщи? Щото градовете имат полза и келепир от запазване на облика си, редно е и собствениците на такива имоти също.

 10. 11 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дано успеят да й оправят фасада. Изглежда невероятно! Успех

 11. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Успех и от мен на начинанията на тези млади и вдъхновени хора! Ето че има и такъв подход към подобно наследство.

 12. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Хе хе хе гледай го тариката иска държавата да му ремонтира къщата :)
  Като нямаш пари да я потдържаш продаваш и ще я купи някой който има пари да я потдържа. Щом имаш собственост трябва да е потдържаш никой не ти е длъжен.
  Ти искаш държавата да ти напави хубавата къща пък ти да си живееш там без пари.
  Или после да я продадеш.
  Всички собственици на имоти трябва да се задължат да ги потдържат и ремонтират - ако нямат пари да продават и да се махат.
  За тва всички Български градове приличат на цигански катуни.

 13. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Слава Богу че все още има такива хора просто се чудя как оцеляват в зверилника наоколо
  РЕСПЕКТ

 14. 15 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Браво! Без тези къщи, София ще има атмосферата на концентрационен лагер. Всеки, който ги опазва, трябва да бъде на свой ред опазен.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 15. 16 Профил на lisungerche
  lisungerche
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Супер идея и голямо браво!!! Страхотен пример!!!

 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Дано да заразят и други.

 17. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Весело

  Това е трети "тийзър" за къщата. Наистина хубава идея, идея, идея, идея...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 19 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Няма такова нещо като пари на "държавата" - става въпрос за моите пари и тези на още няколко милона данъкоплатци. А сега ми обяснете защо АЗ трябва да давам пари за ремонта на ВАШАТА къща?

 19. 20 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Най много 6 месеца..

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK