Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

От ляво на дясно - Деян Цвятков, Йохана Траянова и Стефан Огнянов

© Анелия Николова

От ляво на дясно - Деян Цвятков, Йохана Траянова и Стефан ОгняновКъща - паметник на културата, в центъра на София ще отвори постоянно врати за културни събития. Не би било заглавие, ако подобни имоти нямаха обикновено тъжна съдба. "Сънувам" - така обаче се казва фотографската изложба на Йохана Траянова, с която тази вечер от 19.30 ч. се открива новото "Място 167" по номера на къщата на улица "Раковски", която заедно с дома-музей "Яворов" отсреща оформя приятен ансамбъл от края на XIX век. Домът е на Христо Георгиев Попов, ветеран от сръбско-българската война и за кратко (1899 - 1901) кмет на София. Никога не е била музей, но наследниците му смятат, че "Място 167" е подходящ начин да почетат неговото наследство.


"Винаги съм искал тук да се случва нещо духовно, а не например да е ресторант, нищо против ресторантите", казва Стефан Огнянов, който заедно с Марин Маринов е съсобственик на втория етаж от къщата и е отраснал там. Тласък в начинанието дава Йохана Траянова, която търси специално място да осъществи изложбата си - цялостна инсталация със специален саундтрак и осветление - по програма "Дебюти". Всъщност зад мястото стоят трудът и ентусиазмът на голям екип - Стефан и братовчед му Марин, който е фотограф, аниматорът Сава Комитски, Йохана, която ще отговаря за програмата, Деян Цвятков, актьор, кинорежисьор и музикант, както и продуцентът Виржиния Венкова - "човекът, който ще ни помогне да не фалираме".


Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

© Анелия Николова


"Да не фалираме" е важно, тъй като "Място 167" е с големи амбиции - да се самоиздържа от уъркшопи, лекции и различни събития, да дава подкрепа на млади артисти, а в бъдеще и стипендии, защо не и някой ден "да излезе извън София", както се надява екипът. "Защото това е адски ключово - културата да достига до всички, не само в столицата. Човек трябва да има големи амбиции, за да ги постигне", казва Йохана, която също е правнучка на виден българин - поета Теодор Траянов. И реагира на спонтанния смях на колегите си при думата "кауза": "Ами да, ако не се занимаваме с каузи, как ще живеем?"
Програмата все още се подготвя, но следващото събитие ще е в края на юни - изложба на гостуващи артисти от резиденцията WorldofCo. Иначе Йохана смята, че има твърде голям фокус върху концептуалното изкуство и иска да открие нови артисти, които не се влияят от тенденциите. "Затова и в моята изложба фотографиите не са обработвани допълнително. Това са естествени природни картини, получени вследствие на игра с експозицията, за да мога да уловя картина, която напомня на сън - моментът, в който се събуждаш и картините на съня избледняват", казва тя. "Сънувам" ще има собствена звукова среда на базата на природни звуци и допълнителни композиции на Деян Цвятков. Ще има и специален интериор и осветление, чийто консултант е Димитър Тенев.


Когато собствениците на исторически къщи имат идеални цели

© Анелия Николова


Цвятков е основният автор на ремонта на мястото и осветителната инсталация, заради която "цяла седмица ходи в стружки". Това, когато не се изявява като актьор на сцената на Младежкия театър, гид на Free Sofia Tour или с бандата си The Gentlemen, която е подгряваща група на концертите на Стефан Вълдобрев. Иначе екипът на галерията е наясно, че да се поддържа независимо пространство за култура е трудно - но с малко повече късмет и този ентусиазъм може и да успеят. Не се притеснявам от загуба на интерес, казва Стефан, който има немалък опит като мениджър на сдружение "365" - създателите на Free Sofia Tour, които за броени години се превърнаха в институция за туристите в с обиколки на два езика, в два града и 365 дни в годината. "Пишат ни изключително много хора с желание да се включат. Организацията винаги може да надрасне съставните си части."

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    Хубава идея. Къщата също е хубава. Ако и се направи един основен ремонт ще стане истинско бижу.

  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3201 Неутрално

    да се поддържа независимо пространство за култура е трудно - но с малко повече късмет и този ентусиазъм може и да успеят.
    _____________
    Абе друго са си селските бегове и парвенюта дето избутаха къщи на стари софийски фамилии и придобиха значими общински имоти за да ги направят на посредствени хотели или бардаци!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 1939 Неутрално

    До коментар [#1] от "koko65bg":

    този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .

  4. 4 Профил на interesna
    interesna
    Рейтинг: 292 Неутрално

    Идеални цели с идеални части си е приказна реалност. Браво!

  5. 5 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 1888 Неутрално

    И все пак като се уморят от идеални занимания: къщата е перфектна за хипстърски ресторант с цена на шопската фюжън салата 12,99 ;)))

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  6. 6 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1943 Неутрално

    '' Йохана смята, че има твърде голям фокус върху концептуалното изкуство и иска да открие нови артисти, които не се влияят от тенденциите. "Затова и в моята изложба фотографиите не са обработвани допълнително. Това са естествени природни картини, получени вследствие на игра с експозицията''

    Браво и успех!

  7. 7 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1562 Неутрално

    Браво на тези хора.

    The best way to predict the future is to invent it.
  8. 8 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    Добра идея,добър проект.При желание на собствениците и първонаàлна финансова инжекция от страна на общината и държавата,става реализуемо.

  9. 9 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#3] от "edin drug":


    До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .
    —цитат от коментар 3 на edin drug


    Да ремонтът няма как да стане безплатно. Съгласен съм с вас, че държавата би трябвало да участва - все пак имаше период когато държавата национализира такива къщи и изгони собствениците им. Ако не беше тази смяна на собствеността, сигурен съм, че къщи като тази не биха попадали в ръцете на случайни хора.

  10. 10 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    На ентусиастите - браво! А кога недрагите институции ще намерят ред и начин да подпомагат собствениците на подобни неповторими къщи? Щото градовете имат полза и келепир от запазване на облика си, редно е и собствениците на такива имоти също.

  11. 11 Профил на Stoyan Hristov
    Stoyan Hristov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Дано успеят да й оправят фасада. Изглежда невероятно! Успех

  12. 12 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3733 Неутрално

    Успех и от мен на начинанията на тези млади и вдъхновени хора! Ето че има и такъв подход към подобно наследство.

    Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
  13. 13 Профил на eyd13372645
    eyd13372645
    Рейтинг: 1169 Неутрално

    До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства ,съсобственик съм на такава къща и въпреки добрите доходи ,не можем да се наемем с многомилионен ремонт , сградата е на 200 г и е паметник на културата ,всички дават акъли и ни казват какво и как ,но никой не поема разходите .
    —цитат от коментар 3 на edin drug


    Хе хе хе гледай го тариката иска държавата да му ремонтира къщата :)
    Като нямаш пари да я потдържаш продаваш и ще я купи някой който има пари да я потдържа. Щом имаш собственост трябва да е потдържаш никой не ти е длъжен.
    Ти искаш държавата да ти напави хубавата къща пък ти да си живееш там без пари.
    Или после да я продадеш.
    Всички собственици на имоти трябва да се задължат да ги потдържат и ремонтират - ако нямат пари да продават и да се махат.
    За тва всички Български градове приличат на цигански катуни.

  14. 14 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2469 Неутрално

    Слава Богу че все още има такива хора просто се чудя как оцеляват в зверилника наоколо
    РЕСПЕКТ

  15. 15 Профил на Окото на бурята
    Окото на бурята
    Рейтинг: 270 Неутрално

    Браво! Без тези къщи, София ще има атмосферата на концентрационен лагер. Всеки, който ги опазва, трябва да бъде на свой ред опазен.

    Човек и добре да живее, остава животно.
  16. 16 Профил на lisungerche
    lisungerche
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Супер идея и голямо браво!!! Страхотен пример!!!

  17. 17 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7869 Неутрално

    Дано да заразят и други.

  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9462 Весело

    Това е трети "тийзър" за къщата. Наистина хубава идея, идея, идея, идея...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на Petak
    Petak
    Рейтинг: 696 Неутрално

    До коментар [#1] от "koko65bg":този ремонт няма как да стане безплатно ,а с някакви пари , редно е и държавата да участва с няккави средства
    —цитат от коментар 3 на edin drug


    Няма такова нещо като пари на "държавата" - става въпрос за моите пари и тези на още няколко милона данъкоплатци. А сега ми обяснете защо АЗ трябва да давам пари за ремонта на ВАШАТА къща?

  20. 20 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 784 Неутрално

    Най много 6 месеца..

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK