Откъс от "Всичките наши тела" на Георги Господинов

Издателство "Жанет 45"

Издателство "Жанет 45"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Всичките наши тела", с автор Георги Господинов, предоставен от Издателство "Жанет 45".


"Всичките наши тела" се нарича новата книга на Георги Господинов, която излиза в самото навечерие на 24 май. В нея са събрани 103 "свръхкратки истории", както ги нарича авторът. Завършена е през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света, тази на Нюйоркската обществена библиотека...


Свръхкратките истории на Господинов са едновременно смешни и абсурдни, меланхолни и иронични – стил, който разпознаваме безпогрешно от Естествен роман, Физика на тъгата, Сляпата Вайша...
"Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство...", пише за книгата Иван Теофилов.


Избрани автобиографии, Преброяване на нощната стража, Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив, Страхът на коректорката от грешка, Петел в Пирогов, Гинко Билоба в Ню Йорк, Ангелът на непрочетените книги... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си.


Във време на битката за роман Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена.


"Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така." (Георги Господинов)


Ето още едно описание на кратката история според Господинов:
"Като деца се надпреварвахме кой ще издържи повече под вода без въздух. Потапяш главата си, при липса на море – в цинкова кофа, бучене в ушите, клаустрофобия в гръдния кош, не дишаш половин минута, минута, някои минута и половина, горе-долу колкото трае една кратка история, и бързо вдигаш глава, връщаш се в живота. Първото вдишване е рязко и припомнящо. Нещо такова трябва да е с кратките истории. Няма да се удавиш, но след всяко потапяне вдишваш като за първи път."


Оформлението е дело на Люба Халева


Отзиви за книгата от първите читатели на ръкописа


Тук, където концентрацията е най-важна, нещата са доведени до изключително майсторство. Един особен, още по-чувствителен, по-вътрешен поглед. Усет, нюх, интуиция, прозорливост... Близки до предишните книги на Георги Господинов и в същото време нещо съвършено ново.
Иван Теофилов


Широта, любопитство и утеха. Нито един фалшив тон...
Марин Бодаков


Когато превръща думите в неща, Георги Господинов ги дарява с история; когато превръща нещата в думи, той ги спасява от всепояждащото време.
Бойко Пенчев


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Георги Господинов, "Всичките наши тела"


Гинко билоба в Ню Йорк


Много рядко, само насън, в паметта му бродеха динозаври. Спомняше си тежките им стъпки, страховитото безнадеждно лутане накрая, грохота от падащите тела и ужасяващия им рев. И макар паметта на Гинко билобата, този единствен оцелял вид оттогава, да е бездънна (отварата от листата му се пие против забравяне), то успяваше през повечето време да приспива онези спомени. Като единствен свидетел, преживял смъртта на динозаврите, вече нищо не можеше да го уплаши.


Дървото беше свикнало отдавна с шума, с небостъргачите в града, приемаше ги за вкаменени диплодокси, масоспондилуси, под сянката на един от тях хвърляше горчивите си плодове.
Но една сутрин, когато летящ птеродактил се вряза в един от двата диплодокса над него, си припомни рязко, с всички клетки, онази смърт преди милиони години и чу пак същия страховит грохот и рев.


Убитият


Понякога се чувствам като ветеран от война, която не съм водил.
Гаустин, Късни хроники


Докато всички описвали тежките битки, които водел, ударите които получавал, все по-смъртоносни и от все по-близки армии, той стоял тихо на източния прозорец, гледал как мъглата се вдига, слушал хлопките на кравите по склона, опитвал се да чуе дали черешата зрее и чакал. От време на време до него достигали вести за загубите, които понасял, за раните - все по-тежки, за предателствата на приятели и пр.


Когато един късен следобед получил депеша, пар авион, че е убит, прекръстил се и казал: Измислих себе си, измислих враговете си, измислих и смъртта си, свободен съм.
И отишъл да полива доматите в градината.


Небесно


Един ден облаците над селцето били толкова красиви, че хората неволно се загледали в тях. За първи път по различен начин, не "ще вали ли, няма ли да вали". А ей така, без причина, заради хубостта им. Такова нещо дотогава не се било случвало, облакът си е облак, какво ще му гледаш. Но сега седели отдолу, опънали шии, и не отмествали поглед. Работата се търкаляла зарязана край тях.


Кравите клатели глави, магарето мърдало с уши, озадачени от внезапната почивка. Минал час, минали два. А небето – чудо. Колкото повече го гледали, толкова повече облаците започнали да се преобразяват. Ето я горе тънката Мария, ето го чичо Ванчо Хубавеца, ето даскала, ето кмета, дъщерите на горския, ето те и тебе, лелее, ама това верно съм аз.


Досущ същите, даже малко по-хубави, небесни.


Ето ги и уличките, площада, килнатото настрани училище. Пълно отражение и огледало. Жива картина.
Божеее, ами сега цял свят ни гледа, помислили си хората и това повече ги притеснило, отколкото да ги зарадва. Тук е така, хубавото притеснява.


Тези отдолу гледали и не мръдвали, онези отгоре гледали и не падали. Изведнъж задухал лек ветрец. Облаците се задвижили, картината оживяла. И всички видели как хубавата Нада Карапачова се отделила от мъжа си и се събрала с чичо Ванчо Хубавеца, а най-малката дъщеря на Горския си взела куфара и хукнала към града. И всичко, което на земята само тайно се шушукало и мечтаело, горе се сбъдвало съвсем явно. Сбъдване небесно...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  Безизходна криза в жанра.

 2. 2 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Бедна ми българска литературо, почивай в мир...
  Тъжно и жалко.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  събрани 103 "свръхкратки истории", както ги нарича авторът.
  _______________
  Бърза халтура!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 891 Весело

  Много е хубаво.
  Пет думи може да са, но те кара да си помислиш, а пък ако можеш, и пет страници да си съчиниш.

  Да, рабирам, че не някои хора им липсва, как беше ... "социалистическия реализъм".
  Но не мога да им помогна. Пък и не искам.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Не стреляйте по Господинов! Той толкова може...

  /не се чете/
 6. 6 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Пореден претенциозен бълвоч от Господинов.
  Чакаме аплодисментите на сплотената ни групичка от шестима безполезни "интелектуалци", които съществуват само за да си ръкопляскат взаимно и отвреме-навреме да си връчват награди.

 7. 7 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 283 Весело

  Да нямате договор с него?

 8. 8 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 283 Весело

  Много е хубаво.Пет думи може да са, но те кара да си помислиш, а пък ако можеш, и пет страници да си съчиниш.Да, рабирам, че не някои хора им липсва, как беше ... "социалистическия реализъм".Но не мога да им помогна. Пък и не искам.
  —цитат от коментар 4 на Ebeneezer Goode


  *Съчиниш* е точния глагол😨

 9. 9 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1734 Весело

  Много, мно-о-го хейтър, Сър!

 10. 10 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е необходимо да са дълги историите. Които пишат мащабно, имат ли всички нещо да кажат? В тези бързи времена аз съвсем чистосърдечно си признавам, че Пруст съм го отложил за след пенсия :)

 11. 11 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Представям си го тоя, седнал или клекнал, как пише мъдри мисли.

 12. 12 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мисля, че Дневник трябва да закрие този форум. Няма никаква полза от него, само вреда. Дори на някой да не му харесват текстовете, които са публикувани тук, те започват да му харесват в момента, в който човек прочете целия този форумен бълвоч на всякакви луди селяндури, мислещи си за способни на критическа оценка.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 13. 13 Профил на VT
  VT
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Обикновено коментарите са не по-малко интересни от материала – те го допълват шарено, по особен начин, давайки представа за аудиторията, която иска да бъде чута. И като ги чета понякога ми става жалко за материала, а друг път/този път – за коментаторите...

 14. 14 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#13] от "dessides":

  Хич не ми е жал. Ще ми олекне, ако започнат да изчезват един по един.

  Човек и добре да живее, остава животно.
 15. 15 Профил на Окото на бурята
  Окото на бурята
  Рейтинг: 279 Весело

  Ще ми олекне, ако започнат да изчезват един по един - тоя вид "коментатори".

  Човек и добре да живее, остава животно.
 16. 16 Профил на usi08507760
  usi08507760
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, отговорни сте за вашите тролове по всички конвенции. Давате място на лични нападки, това вече не е форум.

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  квото и да си гувориме г г си е един от наи добрите бг афтори и туй то. ясен ли сме или да? и щот сте прости ше ви кажиме че сме сириозни в кументара си.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#14] от "Окото на бурята":

  хах, пучиетаеми гуспудине. де ви бил проблема хахах хах :)))). значи викаш: нету форумецу нету прублему. на некои ора пък от друго им олеква, ама зашто сега да навлизаме в некуи книшки на гг. та сиреч нидей така че по тоя калдъръм кат варвиш е вапрос на времи да ричеш че ше ти олекне ако само себи си читеш в форума.
  но туй както и да е , остаи и даи свободно на ремак. ама я ми кажи аме чесно тъй ми кажи ти верно ли го верваш туй дето го пишиш под кументарите си.

 19. 19 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  По-големи глупости е трудно да се напишат. Но той си го може.

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#19] от "marmalad68":

  ееееее, може и да е трутно ама не е невъсможно....имаш ли претстава какав обем бг лра се конпозира ежеготно и пручел ли си нешто от нея?ше бъдиш доста зашиметен.

 21. 21 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#19] от "marmalad68":

  Ако си израснал в Ямбол и в детството са ти държали главата потопена в поцинкована кофа пълна с водя, може би пък и друг щеше да пише такива велики неща. Аз съм на мнение, че тази литература трябва незабавно да влезе в читанките и да се учи наизуст, за да научат децата какво се случва с главата ти, когато я държат дълго в поцинкована кофа

 22. 22 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митев":

  :)))) "Всичките наши поцинковани кофи"

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Разстроено

  Абе, наистина е майсторство да натъпчиш в една кратка история такова тежко многословие.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Разстроено

  До коментар [#12] от "Окото на бурята":

  За да прецениш дали наистина са "селяндурски" коментарите, най-важното условие е ТИ самият да НЕ си селяндур. ;)

 25. 25 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Да отидеш в Ню Йорк в библиотека, за да пишеш за озадачените уши на магарето. Безценно, ерудирано, многопластово... Дълбоко!

 26. 26 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  А какво ще кажеш за фразата "досущ същите". Дълбоко, нали? И български не знае. Елементарно. Сега ще почнат да ти обясняват във форума как вече английският му е перфектен, че е забравил досущ същия български.

 27. 27 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Всичката Мара втасала" щеше да е по-забавно. :))))

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#26] от "marmalad68":

  Сигурно такива фрази са имали предвид онези, които говорят за "концентрация" при ГГ.

 29. 29 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Господинов издаде нова книга. ЗАЩО?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK