Копринка Червенкова: Вестник "Култура" е нужен и трябва да бъде спасен

Вестникът и главният редактор Копринка Червенкова

Вестникът и главният редактор Копринка ЧервенковаВъзстановена е дейността на фондация "Пространство Култура", която да продължи да издава седмичника вестник "Култура", след решението на издателя - фондация "Комунитас", да започне издаването на друга медия със същото име и марка. За това информира в. "Култура".


Фондация "Пространство Култура", която е бившият издател на "Култура" (преди покупката на вестника от Светослав Божилов през 2007 г.), ще е и бъдещият издател, ако се съберат средства.


От края на юли познатият седмичник "Култура" ще престане да съществува, а от началото на септември със същото име започва да излиза месечно издание с нов облик и нов екип.
Това е решението на собственика на марката Светослав Божилов и издателя фондация "Комунитас", което се потвърждава от съобщението и в този брой на седмичника. В него се казва, че промяната на "Култура" е повече от наложителна в пост-Гутенберговия свят, в който живеем. За целта фондация "Комунитас" започва и пълно дигитализиране на хартиеното издание – в годините преди и след 1989 г., което ще бъде напълно достъпно на сайта.
Новият екип е този, който прави сега сайта "Портал Култура", който
ще продължи да съществува.


Същевременно сегашният екип на в. "Култура", който е посветил десетилетия на изданието, ръководен от главния редактор Копринка Червенкова, заяви намерение да продължи издаването на седмичника - под друго име, но със същия заряд, което е видно от съобщение на екипа във вестника. Екипът изразява позицията, че вестникът е нужен на България, "защото в нея продължава да има твърде много политкомисари, заменили едно "тоталитарно" верую с друго – "демократично" верую". И че българската интелигенция заслужава вестник на всички гледни точки, средище на реални дебати за развитието на страната.


По повод решението на издателя Копринка Червенкова коментира: "Това според мен е брутален трансфер на чужд символически капитал, който вероятно е законен, но е твърде далеч от нормите на приличие. Освен това намирам за несъвместимо с нормите на правото заявеното от фондация "Комунитас" намерение да дигитализира изцяло хартиеното издание до 2007 г. Все пак трябва да напомня, че до тази дата съдържанието на вестника не е нейно."


Червенкова подчерта също, че зад днешната "Култура" освен екип стои и общност, за която той е важен. "В името на тази общност ние ще се опитаме да направим вестник, който ще продължи най-доброто от сегашното издание. Затова сме обявили акция за набиране на средства", обясни тя.


Седмичникът "Култура" започва да излиза преди 61 години и има своя значима биография - преди под името "Народна култура", след 1989 - като "Култура". Негов главен редактор от 1990 г. е Копринка Червенкова. Екипът, който работи и до днес във вестника, смятан от мнозина за елитарна медия, успя да премине през най-тежките години на прехода, без да накърни авторитета на изданието и без да се поставя в нозете на някоя власт. На неговите страници могат да бъдат открити важни текстове и емблематични имена, маркирали последните 30 години.


-

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK