Музеят на помирението в София, където са екзекутирани 55 души

Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"

© Велко Ангелов

Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"Бивш учебен корпус за стрелба, мястото, на което са разстреляни 55 души, сред които са ген. Владимир Заимов и поетът Никола Вапцаров, социалистически мемориален комплекс, а днес Музей на националното помирение.


Съдбата на построената през 1932 г. малка жълта сграда в Южния парк, която е на метри от столичния булевард "България" 39, е илюстрация на историята на страната от 30-те години на ХХ век до днес и показва отношението на всяка нова власт към предишната.


В началото използвана за разстрели на антифашисти, след това използвана от социалистическата власт, за да героизира жертвите. Макар и паметник на културата, пред 90-те тя за малко да бъде съборена заради желанието на общинска фирма на строи.
Днес в по-голямата част от тази малка и опразнена сграда е настанена администрацията на музея, който е филиал на Музея за история на София. През повечето време в Музея на националното помирение няма посетители, като сигурно малко хора знаят за съществуването му.


В нея има 3 тунела за стрелба с дължина 100 метра. Два от тях днес се използват със същата цел от общинската фирма "Егида". Средният е изложбена зала, в дъното на която стърчи метална релса. За нея са били връзвани екзекутираните с разстрел в периода 1942-1944 г., обвинени в антифашизъм.


Може би много хора нямаше да разберат за музея, ако този тунел не бе приел фотографската изложба "21 август 1968: краят на Пражката пролет" на чешкия фотограф Дана Киндрова. Тя представя колекция от снимки от нощта, в която танкове на съветската армия нахлуват в Чехословакия заедно с армиите на 5 държави от Варшавския договор. В Нощта на музеите изложбата привлякла 55 посетители за 2 часа, което не се е случвало никога досега в Музея за национално помирение.


Една сграда, различна власт


В началото на 30-те години мястото се е използвало за обучение по стрелба на военните и полицейските части на Софийския гарнизон. След 1938 г. там се учат войниците от запаса и гражданските организации със специални функции. Арестът е бил използван за провинили се военни. Днес килиите са стаи на администрацията.


Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"

© Велко Ангелов

Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"


В годините на Втората световна война 1942-1945 г. в килиите са затворени 55 души, обвинени в конспирация, антифашизъм, членство в Българската работническа партия, като след това са разстреляни в тунела, който днес се използва като изложбена зала. Един от тях е поетът Никола Вапцаров.


Сградата остава гарнизон до 1962 г., когато е превърната в мемориален комплекс "Гарнизонно стрелбище", посветен на разстреляните от съпротивата през 1941 и 1942 г. Посещенията на българи и чужденци са организирани, като експозицията е подчинена на идеалогическите цели на комунистическата власт - да покаже жертвите, паднали в борба за идеала.


Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"

© Велко Ангелов

Изложба в Гарнизонното стрелбище "Пражка пролет"


Мемориалът е затворен след промените през 1989 г. и повече от 10 години не се поддържа. Разрухата не постига много за разлика от крадците, които открадват каквото им харесва - скулптурата на Любомир Далчев "Протест". Оригиналното бронзово произведение е било част от експозицията до 1989 г., но е изчезнало в годините след това, когато сградата пустее. Така пред вратите днес е поставено копие на "Протест". Скулптурата изразява скръбта на майките, чиито синове стават жертви на политически конфликти. Работещите в музея я наричат "Плачещите майки".


Символиката


В края на 90-те години общинската фирма "Егида" има намерение в сградата да изгради свой учебен корпус, но не получава разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство. След ремонт сградата е отворена отново през 2004 г. като Музей на националното помирение. В нея няма много експонати, като се търсят символиката и "усещането", което дава историята на мястото.


В преддверието на тунела за стрелба върху стъклена плоча е изписано "Тежи ми, Родино, кошмарно жестоко тежи димяща кръв и аз ще те питам - всичко това за теб ли бе нужно, кажи?" - част от стихотворението на Вапцаров "Родина". До вратата е поставен камък - символ на непреходност, с плоча с думите на художника Илия Бешков "До сърцето се стига единствено чрез собственото сърце".


Над камъка има изображение на гълъб, нарисуван в кръг. Според служителите в музея той символизира любов, разбирателство и мир.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  '' В Нощта на музеите изложбата привлякла 55 посетители за 2 часа, което не се е случвало никога досега в Музея за национално помирение.''????????????
  Не разбрах - защо точно 55 - защото в килиите някога са били затворени 55 души ли ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Dimitar Kanev
  Dimitar Kanev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ген. Владимир Вазов не е бил разстрелян.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Жертвите на комунизма са много повече. Къде е техния музей.

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Да объркаш ген. Владимир Вазов с Владимир Заимов...отврат!

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "...обвинени в антифашизъм."
  А стига бе! Кой точно е бил обвинен в антифашизъм с България? То бива манипулация ама това вече е прекалено! И то в Дневник???

 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 626 Неутрално

  От музея трябва да поработят върху маркетинга... На пъпа на София са... А че ген. Вазов уж бил разстрелян там, със сигурност не им помага

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Няма и не може да има помирение! И не е нужно. Просто ние българите трябва да продължим напред.

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz73":

  Браво на редакторите, бърза реакция!

 9. 9 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Антифашизъм?А за ЗЗД чували ли сте?Терористи които са били осъдени и разстреляни.

  ........Vladimir Stoyanov Zaimov (1888–1942) was a Bulgarian general who acted as a Soviet spy in the Kingdom of Bulgaria. He was made Hero of the Soviet Union.............

  Мисля че това е достатъчно.

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#9] от "Огнян Тодоров":


  Антифашизъм?А за ЗЗД чували ли сте?Терористи които са били осъдени и разстреляни.........Vladimir Stoyanov Zaimov (1888–1942) was a Bulgarian general who acted as a Soviet spy in the Kingdom of Bulgaria. He was made Hero of the Soviet Union.............Мисля че това е достатъчно.
  —цитат от коментар 9 на Огнян Тодоров


  Достатъчно е да прочетеш учебник по история от времето на социализма. Там си пише, че Заимов е бил агент на руснаците, даже го произвеждат в тяхно генералско звание...

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz73":


  Да объркаш ген. Владимир Вазов с Владимир Заимов...отврат!
  —цитат от коментар 4 на lz73


  Наистина - как могат да объркат един истински български генерал с един истински български предател?

 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Няма и не може да има помирение! И не е нужно. Просто ние българите трябва да продължим напред.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  По-добре е да има вечно противоставяне ? Така ли да смятам? В Испания постигнаха помирение франкисти и коминтерновци, макар и не лесно, но в в България не може?!

 13. 13 Профил на kokosovistargotini
  kokosovistargotini
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В началото използвана за разстрели на антифашисти, след това използвана от социалистическата власт, за да героизира жертвите."

  Годината е 2018-та, а все още има хора, при това журналисти, които наричат комунистическите терористи "антифашисти".

 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1048 Весело

  нема помирение бейби... продажните камуняки къш, аут и марш у савецка раша при путята им

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Навремето партизаните (разбойниците) са се наричали терористи. Тогавашната власт ги е гонела, арестувала, измъчвала (това са били стандартите), разстрелвала!
  Днес ги толерират, дори имат партия и подръжници!

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Не, не са били обвинени в "антифашизъм". Обвинени са в тероризъм срещу собствената държава или шпионаж за тоталитарната сила СССР. И не са разстреляни само комунисти. Там комунистите разстрелват хора, след като руснаците ги инсталират на власт. Ако историята не се разказва такава каквато е, как може да има помирение?!

 17. 17 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Днес в по-голямата част от тази малка и опразнена сграда е настанена администрацията на музея"

  Идеална метафора на България.

 18. 18 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  "В началото използвана за разстрели на антифашисти,

  Антифашисти от Света Неделя.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Непопулярно място сега в центъра на София, което си струва да се възраоди...
  Моите спомени за него са от детството ми и никак не са ярки и позитивни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на reservist
  reservist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България никой никога не е бил обвиняван в антифашизъм

 21. 21 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "обвинени в антифашизъм." - не са били обвинени в "антифашизъм", а са били обвинени за антидържавна дейност. Тогава наказанието за това е било смърт и може би с право.....
  В България не е имало "фашизъм". Даже и в тогавашна Германия не е имало фашизъм, ама повечето журналисти не са достатъчно грамотни да ги разберат тия неща.....

 22. 22 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  А КЪДЕ СЕ НАМИРА МУЗЕЯТ

  на 30 000-те жертви на комунизма

 23. 23 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Еххх, имало е времена, когато са разстрелвали руските шпиони и саботьори. Сега те дирижират парада в БГ. Тъжна картинка.......

 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Докарани със съветски подводници и хвърлени с парашути родоотстъпници ... никакво помирение, а дълбоко презрение!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 25. 25 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Няма в България обвинени за антифашизъм. Имало е съветски агенти и терористи като Вапцаров и Заимов, които всяка нормална власт би следвало да сложи в затвор, както впрочем е станало. Вапацаров е бил талантлив поет, но са го разстреляли в годините на войната след съдебен процес и доказани обвинения в тероризъм.

 26. 26 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, кой ви пише статиите?? Слаба фактология, елементарни внушения... фашизъм, антифашизъм...няма да коментирам.
  За двойка сте! И то на 24 май.

  Who dares wins!
 27. 27 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 891 Неутрално

  ,,За нея са били връзвани екзекутираните с разстрел в периода 1942-1944 г., обвинени в антифашизъм.,,
  Лъжа, слаба грамотност, слабоумие? Жалко за някога добрият вестник...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 28. 28 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 573 Неутрално

  В началото използвана за разстрели на антифашисти, след това използвана от социалистическата власт, за да героизира жертвите.

  от кога В БЪЛГАРИЯ,е имало фашисти,понеже разстреляните комунисти де факто са терористи,както и в наши дни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK