"Софийски музикални седмици 2018" – фестивал на акцентите

"Софийски музикални седмици 2018" – фестивал на акцентите


Фестивалът "Софийски музикални седмици" тази година e с по-широки граници от обикновено, съобразени с европредседателството и София като домакин. Реално 49-ият фестивал е започнал още на 2 март и ще продължи до началото на юли със съпътстващите си прояви. Заради предстоящото австрийско председателство на ЕС е избран един от акцентите – страната във фокус да е Австрия.


Концентрацията на изявите отново е във времето 23 май - 27 юни. В ход е мисията да се дава път на младите чрез сцената и тяхното усъвършенстване (работа с доказани педагози като Людмил Ангелов, Теодосий Спасов, Стефан Драгостинов), на премиери, представянето на непознати произведения и състави или неочакваности (като японски пианист, Яске Хосака, който ще представи произведения от Панчо Владигеров). Всъщност фестивалът успява да внуши на чуждестранните изпълнители да представят българска музика, което се превърна в традиция.


Струнният квартет е във фокус тази година. Към "любопитно да се чуе" можем да се причисли мандолинният квартет "Сезони" (мандолина-мандола-китара) – с определението: "един от водещите световни мандолинни квартети" на американското The Mandolin Journal. И репертоар от барок, през класика и български фолклор до нова авторска музика, вкл. написана и за тях.
Тази вечер е прочутият квартет на "Арена ди Верона", който заедно с "Камерата Орфика НБУ" (създаден с мисията да реализира културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с Виена), под палката на гостуващия Владимир Кираджиев, който от 30 години работи във Виена, ще предложат любопитна програма. Освен прeмиерното изпълнение на обработката "Лятна сюита", посветена на оркестъра от композитора Стефан Драгостинов, с което отбелязват 70-годишния му юбилей, ще прозвучи и авторско изпълнение на австрийския композитор и пианист Михаел Публих в неговата Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър.


Инструмент на фокус в изданието на фестивала е арфата. Три са участник арфистките. В международния ден на музиката – 21 юни, предложен от френския министър на културата Жак Ланг през 1982 г., приет като традиция от 120 страни, рецитал ще направи Сузана Клинчарова. От 1990 г. тя е професор по арфа в Париж. Богатата си концертна кариера във Франция, САЩ, Япония, Белгия съчетава с активна звукозаписна дейност и с майсторски класове. Ще ни предложи неизпълняваното у нас произведение на Сен-Санс "Фантазия за цигулка и арфа" с участието на почетния гост на концерта Георги Вълчев – един от най-престижните ни цигулари, възпитаник на Дороти Дилей в Julliard School. Двамата ще представят творбата и на камерната сцена в "Карнеги хол" през октомври. И още цигуларят ще бъде солист на Нов симфоничен оркестър и Софийската филхармония под диригентството на Петко Димитров на 25 юни в зала "България".


Другите две арфистки Томина Първанова (която живее в САЩ) и Анжела Маджарова (най-добрата у нас, с много международни изяви) – ще чуем в камерни формации на 22 юни "Душата ми харесва песента ти" и 5 юни с програма Дебюси – Фестивалът отбелязва 100 години от смъртта му – в камерна зала "България".


Репертоарен акцент на фестивала е премиерната програма на "Софийски солисти", предизвикателство не само за публиката, но и за самите музиканти (така поне те се чувстват). Четирите произведения са от четири различни века, с не толкова срещани солиращи инструменти, и трима много различни като излъчване, емоция и темперамент солисти. Бокерини – концерт за китара, несвирен в България. А изпълнителят на акустичния инструмент Георги Василев е от най-популярните изпълнители и педагози в Швейцария. Последният концерт на любопитната като творчество и високо ценена Добринка Табакова – за виолончело, със солист Атанас Кръстев, също е премиера за България. И съвсем контрастно, следва – Астор Пиацола, двоен концерт за китара и акордеон. С Красимир Щерев, който в Австрия и Германия е най-търсеният акордеонист в съвременната музика. Втората част ще е откритие, с което Пламен Джуров се гордее – струнният Григ квартет, но изсвирен от струнен оркестър.


Закриването на фестивала също се очаква да е грандиозно – с Малер 8. Осмата симфония на композитора ще бъде дирижирана от Емил Табаков, който ще застане пред грандиозен състав. Двата най-големи оркестъра – Софийската филхармония и Радиооркестъра, двата хора – Национален филхармоничен "Светослав Обретенов" и Смесения на БНР, както и двата детски хора – Детски филхармоничен и Детски радиохор. Не случайно симфонията "на 1000-та изпълнители" ще е в НДК. Това ще е финална точка и на цялата културна програма на председателството.


А днес започва и новият Първи национален музикален конкурс "Алфред Бинер" с награден фонд две майсторски цигулки на лютиера Бинер. Вечерта преди концерта пък Симо Лазаров ще ни представи книга.


Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2018 г.


Фестивалът е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация за 2017 - 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK