Откъс от "Фашизъм: Предупреждение" на Мадлин Олбрайт

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Фашизъм: Предупреждение", с автор Мадлин Олбрайт, предоставен от Издателство "Ера".


Изключително актуален преглед на фашизма в ХХ век и отражението му върху съвременния свят!


С оглед на трагичните последици от фашизма, логично е да допуснем, че обществото ни ще отхвърли всеки опит за неговото възраждане. Във "Фашизъм: Предупреждение" първата жена, държавен секретар на САЩ, Мадлин Олбрайт поставя под съмнение това предположение, основавайки се на личните си преживявания като дете в разкъсваната от война Европа и внушителния си професионален опит като дипломат. Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те г.
В книгата си Мадлин Олбрайт пише: "Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си".


Фашизмът днес представлява много по-сериозна заплаха за международния мир от когато и да било след края на Втората световна война. Стремежът към демокрация, завладял света след падането на Берлинската стена, е утихнал. В много държави икономическите, технологичните и културните фактори отслабват политическия център и водят до възхода на крайнодесни и крайнолеви формации.


"Фашизъм: Предупреждение" е книга, значима днес и актуална за всички времена. Написана с мъдрост и тревога от човек, който не само е изучавал историята, но е участвал в създаването й, тя ни призовава да научим уроците си и да осмислим поуките, за да не повторим трагичните грешки от миналото.


Mадлин Олбрайт е шейсет и четвъртият държавен секретар на САЩ в периода 1997–2001 г. Бележитата ѝ кариера включва и постове в Капитолия, в Съвета за национална сигурност и като постоянен представител на САЩ към ООН. Тя живее в Джорджтаун, окръг Колумбия, и Вирджиния.


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Фашизъм: Предупреждение" на Мадлин Олбрайт


Петнайсета глава
Президент на Съединените щати


...


Възхищението на президента Тръмп от диктаторите е толкова дълбоко насадено, че се простира до хора, които са още по-малко достойни за уважение от изброените. За него Саддам Хюсеин "беше лош, наистина лош. Но знаете ли какво правеше добре? Убиваше терористи. Правеше го много добре. Дори не им прочитаха правата. Те не говореха. Те бяха терористи, и това беше всичко". Колкото до Ким Чен Ун: "Трябва да му се признае заслуженото. Как много млади мъже – той е бил на двайсет и шест или двайсет и пет години, когато баща му е починал – надделяват над онези корави генерали и изведнъж... той е шефът. Това е невероятно. Той екзекутира чичо си. Екзекутира този, онзи. Искам да кажа, че този човек не си поплюва". И накрая за Владимир Путин: "човек, много уважаван в своята страна и извън нея".


...


Представата на Тръмп за Съединените щати е мрачна. Сред любимите му мантри са тези, че съдилищата в САЩ са предубедени, ФБР е корумпирано, медиите почти винаги лъжат и изборите са манипулирани. Въздействието на тези укори вътре в страната е деморализиращо и разединяващо. Американците никога не са чували президент да говори с такова упорито презрение за институциите в Съединените щати. Публиката на Тръмп обаче е глобална. Вместо да окуражава другите да уважават и да следват примера на САЩ, той приканва към точно обратното.


Това обръщане на посоката има вреден ефект, особено в страни, където има малко практически контрол върху изпълнителната власт. В такива държави животът на разследващите репортери, независимите юристи и други, които търсят истината, е в риск при най-добри обстоятелства. Опасността се засилва, когато стопанинът на Белия дом се присмива на доверието, което трябва да внушават професиите им. Не че някои журналисти и съдии не заслужават критика, но голословните обвинения на Тръмп са толкова безразсъдни и общи, че може да бъдат – и са – използвани, за да дискредитират цели гилдии, които са съществено важни за демокрацията.


В първия месец след встъпването си в длъжност той изключи няколко видни репортери от пресконференция. Почти веднага правителството на Камбоджа заплаши да изгони група американски журналисти от страната. Говорители в Пном Пен казаха, че разбират "ясното послание" на Тръмп, че "новините, излъчвани от тези медии, не отразяват истината", и добавиха, че "свободата на словото ... трябва да уважава държавната власт".


Правителството на Камбоджа беше първото – сред другите са тези на Унгария, Либия, Полша, Русия, Сомалия и Тайланд – което настоя, че отрицателните истории за тях са фалшиви, без друга причина, освен че на медиите не може да се вярва. (...) Отворените правителства правят възможна способността на свободната и независима преса да държи отговорни политическите лидери – това е сърдечният ритъм на демокрацията. Тръмп е решил да спре или да забави този сърдечен ритъм. Това е подарък за диктаторите и идва от главата на изпълнителната власт на Съединените щати, което е срамно.


...


Някои смятат, че той не е интелигентен човек. Аз не отправям такива обвинения към него, но признавам, че съм загрижена за уравновесеността му и очевидно крехкото му его. До този момент официално списъкът с постиженията му е кратък, но за него самия няма съмнение, че се справя добре. Коментарът му пред "Ню Йорк Таймс" е: "Отивам в Полша и изнасям реч. Враговете ми в медиите, моите врагове, казват, че това е най-страхотната реч, изнасяна на чужда територия от някой президент". Пред "Фокс Нюз" за рекордния брой овакантени места на високи постове: "Аз съм единственият, който има значение". Пред списание "Тайм": "Аз съм много инстинктивен човек, но инстинктите ми се оказват верни". Пред целия свят в туитър: "Аз съм много стабилен гений".


Гений или не, често е болезнено да наблюдаваме това президентство. Намирам за шокиращо да прекосиш океана и да чуеш как описват Америка като заплаха за демократичните институции и ценности. Един месец след встъпването в длъжност на Тръмп председателят на Европейския съвет изброява четири опасности за Европейския съюз: Русия, тероризмът, Китай и Съединените щати. След едно от посещенията на Тръмп вбесената Ангела Меркел казва: "Времената, в които можехме напълно да разчитаме на други, свършиха". От началото на 2017 г. проучванията показват рязък спад в уважението към Съединените щати. В Германия вярата, че на американския президент може да се разчита да постъпи правилно, е намаляла от 86 % за предшественика му на 11 % за Тръмп. Във Франция спадът е от 84 % на 14 %; в Япония – от 74 % на 24 %, и в Южна Корея – от 84 % на 17 %.


Вярно е, че Тръмп се учи, откакто заема поста. От време на време той показва, че истински осъзнава сериозността на отговорностите си. Заслужава признание, че запази свързаните с анексирането на Крим санкции, наложени на Русия, изпрати оръжия в обсадената Украйна и че успява да води ефективна военна кампания срещу ИДИЛ. През декември 2017 г. той въведе Глобалния закон "Магнитски", който налага наказания на индивиди и организации, обвинени в корупция и нарушаване на човешките права. Много от позициите на Съединените щати по други важни въпроси останаха непроменени.


Твърде често обаче Тръмп се опитва да изпълни предизборни обещания, които не трябваше да дава. Списъкът е дълъг и включва: излизане от Парижкото споразумение за климата; излагане на риск на ползите от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA); оплюване на Иранския ядрен договор; прахосване на средства за построяването на стена на границата с Мексико; опитите да не допуска в страната имигранти мюсюлмани и предложенията да се ореже бюджетът за дипломация, развитие и опазване на околната среда. Тези и други действия повдигат по-общи въпроси за готовността на Америка да помага, още по-малко да води, в решаването на глобалните проблеми. Ако целта е величие, насочили сме се в погрешна посока.


...


Важно е да не забравяме, че действията, предприети днес, в голяма степен зависят от очакванията за бъдещето. Ако някоя страна се чувства изоставена от Съединените щати или несигурна в лидерството им, тогава тази нация може да види необходимост да действа принудително – и вероятно неразумно – сама. Най-малкото, държавата може да не види друг избор, освен да инвестира в застраховане във външната политика, като укрепва връзки с други, оставяйки Америка навън да гледа.


Има и вероятност невъздържани думи и лошо планирани заплахи внезапно да прекъснат отношенията, да предизвикат някъде паника и да доведат всичко до ръба на война. Със сигурност има достатъчно конфликтни точки, започвайки от Средния изток и Корейския полуостров, които заслужават безпокойство. По време на Студената война ние инсталирахме горещи линии, за да може американският президент да изглади всяко недоразумение, като говори директно с някой чуждестранен лидер. Не съм сигурна колко доверие бихме инвестирали в тази възможност за избор днес.


И накрая, още по-сериозно, страхувам се, че може да се върнем към международния климат, който преобладаваше през двайсетте и трийсетте години на ХХ век, когато Съединените щати се оттеглиха от световната сцена и държавите преследваха собствените си интереси, без да зачитат по-големи и дългосрочни цели. Когато твърди, че всяка епоха има своя фашизъм, италианският писател, оцелял от Холокоста, Примо Леви добавя, че критичната точка може да бъде достигната "не само чрез терора на полицейското сплашване, но и чрез отричане и изопачаване на информация, подронване на правосъдните системи, парализиране на образователната система и разпространяване по множество тънки начини на носталгия по един свят, в който е царувал ред".


Ако той е прав (а аз мисля, че е прав), имаме причина да се тревожим от събирането на редица политически и социални течения, които нахлуват днес – течения, тласкани от тъмната, лоша страна на технологичната революция, корозиращото въздействие на властта, неуважението към истината от страна на американския президент и разширяващото се приемане на дехуманизиращи обиди, ислямофобията и антисемитизма в границите на един нормален публичен дебат. Все още не сме стигнали дотам, но ми се струва, че това са знаци по пътя назад към една ера, когато фашизмът е намирал хранителна среда и индивидуалните трагедии са се увеличили милиони пъти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  Много добро четиво....със сигурност ще го прочета!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  "Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те г."

  От изброените само Ердоган може да се нарече фашист! Кимчо си е типичен комунистически тоталитарен диктатор без претенции за световно или регионално господство

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Тръмп се възхищава на диктатори ,а бай Х -на ТЖ

 4. 4 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  А и Тръмп НЕ Е ДИКТАТОР!
  Яснооооооо...поредната левундерска простотия...skip.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Клишета, клишета,клишета.
  Прескачам я.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Мадленке, не всеки с който не си съгласен е фашист. Нищо, че Путин вярва точно в това.

 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Фашизъм е имало само в Италия. По-скоро трябваше да се обсъжда национализъм или национал-социализъм. Но Тръмп не е такъв, а просто повърхностен, неправолинеен , егоцентрик ,нарцистичен ,самовлюбен тип . И не става за президент наистина, но пък е пълна изненада и за комунетата в Раша , които бяха много възторжени и чакащи бАмбони ,а получиха чехъл по теметата... Засега ситуацията е комична (с ядрено копче)...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си"
  ========
  Това не е дефиниция за фашист , мадам Олбрайт !
  А доколкото насилието , то САЩ го употребяват най често .......
  От 242 години съществуване , 211 е водила войни , тази държава. ....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Весело

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те г."

  От изброените само Ердоган може да се нарече фашист!
  =======
  Нали !
  И е такъв защото най вече спаси 3.5 милиона от явна смърт.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall": Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те г."От изброените само Ердоган може да се нарече фашист!=======Нали !И е такъв защото най вече спаси 3.5 милиона от явна смърт.....
  —цитат от коментар 9 на eti mehter


  Все едно да кажеш че откараните на работа в Германия са били спасени от гладна смърт!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  олбрайт точно вас ли да чета и слушам и ще ме поучавате,като със хашим тачи,бомбардирахте и убихте 4000 невинни сръбски деца граждани,и чак сега Вучич ,повдигна въпроса за високата степен на ракови заболявания при подрастващите,следствие на натовските бомбардировки.Точно ти ли ше ми даваш трактовка на фашизъм?нещо за хашим тачи да кажете лично,науихте ли го на английски да спелува правилно.С другарят Маккейн ви очаква едно друго,по мрачно бъдеще,на 3 стъпки под земята

 12. 12 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  раздавайте автографи с маккейн от арлингтън нашинъл семетери-Намира се близо до Пентагона, на южния бряг на река Потомак.

 13. 13 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Защо всички медии все ни пробутват мнения от пасмината некадърни лакеи на корумпираното сем Клинтън??? По нейно време не беше ли войната в Косово???? Тръмп не съм видял да е нападнал никоя страна, и то Европейска. По нейно време не започна ли така наречената ГЛОБАЛИЗАЦИЯ-да правиш хората равни по цял свят и изнасяне на работни места и технологии за Китай??? Сега Тръмп бил фашист заради това че иска да оправи поразиите на сем Клинтън

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "В книгата си Мадлин Олбрайт пише: "Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си"."

  Много от пишещите в дневник се вписват идеално в изложеното, пускайки мнения в този дух...
  И по лошото е, че не само те се вписват...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Моите съболезнования и искрено съчувствие за това,което семейството и народа на госпожата са преживели.Непростим грях и срам за цялото човечество.Но,до тук.Такива проявления като диктатури и режими,способни да затрият милиони човеци,не са тема за правене на политически дивиденти.Тръмп не бил стока.Глямо откритие няма що.такива "анализи" са бягане по тъча.Плъзгане по тангентата.Коя беше алтернативата на Тръмп? Професионална лъжкиня чийто морал доказано липсва.Поне не е на ниво по-високо от това на опонента и.Лично аз съм чел в американски форум,мнение на жена беше,че ако сртещу клинтъница е бил алигатор,щяла да гласува за алигатора.Елитите няма ли да се събудите най-после.Нещата вече са отвъд нормалното.Тръмп не спечели защото има качества.Спечели защото американците гласуваха наказателно.Да прави сте,когато помежду си говорите за плебеите,че сме овце и както и да ни стрижете и доите,ние все ще блеем.Обаче,всичко си има мярка.Ако искате да сте достойни и честни,назовете нещата с истинските им имена.Ама не смеете.Я вижте кога се заражда нацизма в Германия,какви са социално историческите предпоставки.И тогава правете паралели.Ето и един жокер.Силно чувство за социална несправедливост.
  Това дали не е в основата?
  ""Презрението замени бунта. Днес са готови да бъдат бити от полицията само антиглобалистите и анархистите." Питам го харесва ли г-н Макрон, той е млад и сипматичен. "Моля? Той е банкер, госпожо."
  Този цитат е от студент,интервюиран от П.Владимирова
  Когато презрението към елитите стигне до точка,че вече не се вижда и смисъл от бунт,а остава само студената омраза.до къде сме стигнали?И това демократичния Запад.За "пост" тоталитарните държави дори няма смисъл да се пише.Съветското мислене още не си е отишло от тук.
  Камбаната бие,ама никй не ще да я чуе.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 16. 16 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "tug16553936":

  Чий го дириш тука тогава, тролак? Пускай си Радио Масква, Фокс Нюз, Брайтбарт и си свиркай. Там само истини пускат.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 17. 17 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dima Gromov":

  Айде, ушанка, бегай у лево и ти. Никой не те кара да я четеш и гледаш. Няма да я изучаваш в училище насила, спокойно.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 18. 18 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#17] от "sir_matt":

  ти още малко ще ме нападнеш бе,да нямаш маска и спрей,като страхливите антифчета,където ги размятат като мухи,из целия свят?леви са вашите кумири от демократите на клинтън,тука сте десни))аххахаха 12 души на моста,=2,6%?

 19. 19 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тръмп имал мрачна представа за Америка? Поредната пропагандна демократска боза. Всеки, който е чел "Велика отново" на Тръмп, знае, че той има изключително високо мнение и любов към Америка. Просто иска да я извади от батака, в който я вкараха демократите с провалените си либерални политики, с отстъплението си пред диктатори от всякакъв калибър, с презрението към собствените си съграждани, които не споделят техните "ценности", с икономическия упадък и подмяната на американските ценности и институции отвътре. Затова и хората го избраха, а откакто това стана икономиката върви нагоре, големите компании се завръщат, непрекъснато се разкриват нови работни места, а Ким тръгна по пътя на разоръжаването и мирните преговори. Останалото е ляволиберален шум в системата.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Много удобно за некои...
  Би ли дал своя дефиниция?

  Как успяваш да изключиш фашизмите Сталин и Хитлер описани от д-р Желев, и индивидуални "достижения" описани в статията - от Олбрайт и Примо Леви?

  Как Мусолини започнал с комунистически Манифест на Маркс в ръка,
  издигнал се до Главен редактор на италианския социализъм,
  повел фаланги към Рим, вдъхновил Хитлер и болшевишкия поет Маяковски
  (и Чърчил вдъхновил, но не съвсем сигурно),
  насочил "победоносни" италиански войски в Африка... и при Волгоград
  (тогава Сталинград) и изпаднал... в беда.

  Как успя да подминеш Великия сговор и Неотечествена война на Сталин и Хитлер в Полша през 1939, старта на ВСВ?

  Ако беше така... защо бързо след ВСВ Италия стана достоен член на ЕС и НАТО?
  За разлика от СССР и т.н.

  До коментар [#7] от "Dr_Doolittle":

  Фашизъм е имало само в Италия.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  Лъжи, простотии, апашки език, вижте за справка вчерашната снимка Ким Кардашиян и Доналд Тръмп в Овалния офис в Белият дом, тя говори много!

  klimentm
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  До коментар [#19] от "Conservative Future":

  Вярваш ли наистина че Тръмп излъгал стотици дребни подизпълнители, Тръмп неплащащ данъци и обарващ порно звезди в тъмното наистина обича Америка?!

  klimentm
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Аз сега тука, каквото и да напиша, ще кажат, че съм политнекоректен. Очевидно е, че световната олигархия е фрагментирана, разцепена и злонамерена. "Олигархът вика дръжте олигарсите" е едно ново звучене на стара максима. А война между олигархиите е лоша, много лоша поличба. И ПСВ и ВСВ са империалистически войни. Войни за преразпределение на световните ресурси. Елитите не се отказват да решават проблемите помежду си със силови средства. Докъде могат да стигнат само може да се гадае. Къде сме ние в тази история? Кои са добрите и кои са лошите? Комай единствената алтернатива е кръговата отбрана. Дали всички ще го разберем?

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":

  Стига вече с тез ресурси!
  Кои са днешните жизнено важни ресурси ?Изброй няколко или барем един!

  klimentm
 25. 25 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си"

  Следователно ... депутатът е фашист!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 721 Разстроено

  Нищо ново под слънцето. След краха на Републиката идва ред на Империята. 20-те и 30-те на 20 век е последният цикъл на възшествие на авторитаризма, който завърши със световна война. Ако има следващ, ще завърши по същия начин. В името на идните поколения е добре да не го допускаме.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Тотален пропаганден текст.

  Нищо общо няма с нищо общо въобще !

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  До коментар [#29] от "Dimiter Tsvetkov":

  Срещу $100 000 не е кой знай къв курназлък!

  klimentm
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Мадлин Олбрайт: "...Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си..."
  Със сигурност има хора, много сведущи по темата фашизъм, които биха поспорили с Олбрайт относно правотата на горният цитат. Но ако тя е права, става доста интересно, просто защото е описала себе си, а действията ѝ като държавен секретар направо се "лепят" по дефеницията която тиражира.

 34. 34 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Трябва да се има предвид, че авторката е член на Демократическата партия, противник на Републиканската следователно и на настоящия президент. Странно е, че Дневник не е дал такава важна информация за авторката...

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#34] от "lfj51540323":

  Не са само партийните емоции. След като беше сменена от следващия Държавен Секретар, Мадлейн Олбрайт искаше 72-75 хиляди долара за лекция. С времето актуалността и намаля и оттам желаещите да я слушат, съответно цените. В създалата се политическа истерия Тръмп и дава възможност отново да поприпечели (не зная за кога). Но така си е свикнала жената, все пак спомените и са свързани с лошите времена, когато баща и, известен чешки дипломат от еврейски произход е трябвало да се спасява от посолството в Белград. Тогава мисля е била към 12-годишна и добре е запомнила промяната, поне така разказваше.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#23] от "Judjuk":Стига вече с тез ресурси! Кои са днешните жизнено важни ресурси ?Изброй няколко или барем един!
  —цитат от коментар 24 на klimentm


  Ти да не искаш и звездите да ти преброя? Или поне една? "Арабската пролет" и войните в БИ да не са за хубавите ти черни очи?

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. След краха на Републиката идва ред на Империята. 20-те и 30-те на 20 век е последният цикъл на възшествие на авторитаризма, който завърши със световна война. Ако има следващ, ще завърши по същия начин. В името на идните поколения е добре да не го допускаме.
  —цитат от коментар 27 на Kaspar


  Възходът на Рим е ,когато става империя.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много глупав текст, свързващ фашизма само с тоталитарното управление като се рецитират едни и същи клишета. Фашизъм е имало само и единствено в Италия, като икономически фашизма е различен от национал-социализма в Германия и национал-синдикализма(който по-късно плавно преминава в типичен капитализъм) в Испания. Писна ми всяко авторитарно управление да се нарича фашизъм, толкова ли не могат хората да си набият в чутурите, че фашизма освен национализъм и авторитаризъм има и други особености, които както посочих по-рано наблюдаваме само в Италия. Глупаво е да казваме, че Франко, Хитлер и Мусолини са с еднакви идеологии, а още по-дебилно е да се споменава, че Фат Ким е фашист.

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

  Не съм съвсем съгласен. Изграждането на институциите, гражданското управление военната система е дело на Републиката. Епохата на Принципата (30 пр. Хр - 295 сл. Хр) съвсем не е еднозначна - докато през периода до около 160 година продължава възходът на дътржавата, започнат още с пуническите войни, следва едно плато от около 40 -50 години и стръмен упадък, довел едва ли не до край на Рим още около 280 - 290 година. Реформите на Диоклециан наистина стабилизират държавното управление за около още 90 години, но се оказва, че пораженията в икономиката на Запада (по много причини, включая промени в климата) са толкова големи, че оцелява само източната половина.
  Цената на стабилизацията при домината (на Запад 295 -476) е орязване на гражданските права и залагането на законите за крепостничеството (колонат по тогавашнатан терминология). Прочетете историята на Амианус Марцелинус - описва периода около 340 - 385 - ужасна е. Подобен отврат е и историята на Зосимос - запазена е частично - до 409 година.
  Така че и римляните, в лицето на своите Сенатори изтъргуват гражданските си права за сигурност. Накрая нямат нито права, нито сигурност, че и държавата изчезва. Римската история във всичкитте си епохи - от времето на града-държава, до паданетоо на Трапезунтт (1461) е много поучителна - за около 2250 години са направили всички мислими велики дела и всички мислими грешки на една цивилизация.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Трябва да се има предвид, че авторката е член на Демократическата партия, противник на Републиканската следователно и на настоящия президент. Странно е, че Дневник не е дал такава важна информация за авторката...
  —цитат от коментар 34 на lfj51540323


  Дори да непомни коя е Мадлин Олбрайт,като прочете в статията,че е Mадлин Олбрайт е шейсет и четвъртият държавен секретар на САЩ в периода 1997–2001 г,т.е в администрацията на Бил Клинтън ще е наясно,че е член на е член на Демократическата партия.Дневник не ни мисли за идиоти. и не е с таргет идиоти.Освен това безпристрастноста е много рядко срещана,още по рядко изискуема и когато е,например при магистратите се осигурява трудно и то само Ad hoc до степен спрямо участниците в конкретния спор.А беспристрастна публицистика няма ,не е имало и не би могло да има.А дори да допуснем,че политическите и пристрастрия са повлияли негативно на изложеното в книгата,то това би се отнасяло само до оценките за Тръмп.

 41. 41 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#19] от "Conservative Future":Вярваш ли наистина че Тръмп излъгал стотици дребни подизпълнители, Тръмп неплащащ данъци и обарващ порно звезди в тъмното наистина обича Америка?!
  —цитат от коментар 22 на klimentm


  Не, бе, Хилърито и Бараката, дето оставиха да умрат американци в посолството в Либия, без да им се притекат на помощ, Хилъри и Бараката, които изтеглиха войските от Ирак и позволиха да се образува ДАЕШ, Хилъри и Бараката, които разказаха играта на икономиката, те обичат америка. Шегаджия.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 42. 42 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  да не забравяме че Олдбрайт е еврейка по народност и има право да ненавижда фашистите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK