Мариуш Шчигел, писател: Обществото винаги иска лесни отговори

Полският писател и журналист за привързаността си към Чехия и постоянното влияние на популизма в Източна Европа

Мариуш Шчигел

© Светослав Тодоров

Мариуш ШчигелШчигел е нестандартна публична фигура в Полша – атеист в една ревностно католическа държава, журналист на свободна практика във все по-трудна медийна среда и отдаден на проучването на чужда култура в период на надигащ се национализъм. Въпросната култура е тази на Чехия.


Преди 17 години той я посещава за първи път и въпреки че така и никога не е живял там за постоянно, намира усещането за втори дом. "Имах чувството, че това е място, което ми е било предопределено. Хората пътешестват, защото подсъзнателно търсят мястото, на което ще се чувстват по-добре. За мен това място беше Прага", казва пред "Дневник" Мариуш Шчигел, също така основател на Института за репортаж във Варшава. Вълнува го чешката "култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност". "В продължение на години единственото място, до което пътувах, беше Чехия. Много хора не ме разбираха. Едва през последните години приятели успяха да ме уговорят да пътешестваме из Азия." В хода на разговора, Шчигел казва както "ние, чехите", така и "ние, поляците".


След като преди няколко години той гостува, за да представи "Готланд" (книга за няколко влиятелни чешки фамилии и личности), сега той е в България, за да представи продължението й - "Направи си рай", фокусирана повече върху настоящето на Чехия. И двете книги са издадени от "Парадокс" и преведени от Милена Милева, и са сред малкото примери на книжния пазар за литературен репортаж и литературна журналистика.
Предполагам това, което най-много ви привлича в Чехия са контрастите с Полша. Но в какво тези две страни се доближават?


Може би в сантимента към комунизма. Всичко друго ми се струва различно и това често личи в някои малки детайли. Например, винаги мога да разбера кога зад мен върви поляк или чех – чехите вървят спокойно, поляците крачат тежко.


Гледате ли критично към този сантимент към миналото?


Сантиментът се дължи на това, че културата на либерализма не даде чувство на сигурност. В един свят, в който банките са по-силни от държавата, хората избират популистите. А те винаги имат прости отговори на всички сложни проблеми. Това е типично за много от страните в нашия регион. Човек може да се зачуди защо свалихме комунизма, след хората отново започнаха да разсъждават по онзи комунистически начин....


Всъщност в рамките на капитализма, Полша се справя доста добре икономически. Съответно популисткото правителство се възползва от този комфорт. Така хората стигат до извода, че няма проблем да има малко подобие на режим, стига то да им гарантира работа, пълни магазини, а по-непрестижните професии да си останат при украинците. За мнозина поляци, това, че други народи вършат неприятната работа в обществото, им създава още по-голямо чувство на превъзходство. Донякъде книгите ми за Чехия са моят начин леко да провокирам тези, които имат подобна самооценка.


Защо въпреки всички преживяно, в източноевропейски регион така и не станахме по-критични към популистите?


И държавите, които не са били комунистически, също са привлечени от популизма. Мисля, че като цяло обществото винаги иска лесни отговори. Популизмът за мен е основно провал на интелектуалците, които не успяха да предадат идеите си на обикновения човек. Добре, че не съм интелектуалец, а само човек, който описва истински истории.


Антиправителствата преса се свива на много места в Източна Европа. Каква е прогнозата ви за бъдещето й в Полша?


Факт е и че при нас тя се свива. "Газета виборча" (бел.авт. където много от репортажите и пътеписите на Шчигел са публикувани през годините) вече не съществува, а той беше много влиятелен вестник. Тук идва друг проблем – повечето читатели не искат да плащат за съдържанието. Дори колеги са ми писали, ако може да им пратя определен мой текст, тъй като не искат да плащат абонамент, за да го прочетат целия. Нещо повече – молили са ме и за пълните версии на статии на други автори...


Все по-трудно ли е да си журналист в Полша, особено на фона на политическата ситуация в страната?


Много колеги биха казали "да", но аз мисля, че не това е случаят. Медиите много ясно се разделиха на про и анти-правителствени. Антиправителствените не са чак толкова застрашени, те са все още доста независими, въпреки че властта се опитва да ги репресира чрез различни финансови инструменти.


Например, беше наложена глоба на най-голямата частна телевизия (TFN), тъй като е отразила "необективно" отразяване на протест. Санкцията се равняваше на около 20% от годишната им печалба. След половин година я отмениха, но знакът беше, че това може да се случи и на други, които не отразяват събитията, както властта би искала.


За мен по-големият проблем е в комерсиализирането на журналиста и че той е подтикван да прави повече рекламни проекти, тъй като ще получи повече за рекламна публикация, отколкото за обикновена. Все повече не се различава ролята на журналиста от тази на пиара. Ясно е какво влияние може да има това върху независимата журналистика.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  културата на либерализма не даде чувство на сигурност. В един свят, в който банките са по-силни от държавата, хората избират популистите. А те винаги имат прости отговори на всички сложни проблеми. Това е типично за много от страните в нашия регион. Човек може да се зачуди защо свалихме комунизма, след хората отново започнаха да разсъждават по онзи комунистически начин

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поредният левичарски термин на заклеймяване-"популист".Стар комунстически номер-определяш значението на даден термин за лош и обявяваш противниците си за такива,без да е нужно каквито и да е било доказателства.Така комунистите обявяваха противниците си за фашисти.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  Популизмът за мен е основно провал на интелектуалците, които не успяха да предадат идеите си на обикновения човек. Добре, че не съм интелектуалец, а само човек, който описва истински истории.
  =====
  Това също е яко !
  И.аз не съм интелектуалец. .... и не ща да съм.....
  Браво Шчигел , мой човек си ..... :)

  Bukalemun
 4. 4 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Все повече не се различава ролята на журналиста от тази на пиара. Ясно е какво влияние може да има това върху независимата журналистика." Тоест не сме ние уникалните със западаща и лековата журналистика

  malart.blog.bg
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Благодарение на"популистите" в Полша все повече поляци се завръщат в Полша и все по-малко емигрират.Средната работна заплата е над 800 евро-почти два пъти над българската.Населението не намалява,за разлика от българското,което намалява с най-бързи темпове в света.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мусаши":
  До коментар [#5] от "Мусаши":

  Важното е да громим идеологическия противник, с всички налични средства. За мен е особено интересно как ще се развият нещата в Италия, но и Полша е любопитна предвид това, което казвате, колега. Така или иначе, подобни промени предстоят и у нас - с или без желанието на неолибералното статукво.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Вижда се, че популистите действат по еднакъв начин за забрана на неудобното мнение. Нашите изглежда са "по-люти". Тук бяха глобили (КФН) един вестник от Враца с годишния му оборот...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2795 Любопитно

  "Тук идва друг проблем – повечето читатели не искат да плащат за съдържанието."
  =============
  И кой е виновен?
  Дали трябва да купя 32 страници вестник, за да ме облъчат реклами, които не искам, клюки за набедени местни секссимволи, футболисти и чалгаджии и ако имам късмет, да попадна на няколко читави вица и коментара.

  Еретик
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":
  В България неолибералният модел е съчетан с огромна корупция. Ниски заплати, ниски данъци за бизнеса плюс обръчи от фирми.В резултат имаме най-висока смърност в света, най-бързо намаляващо население и висока емиграция.А лоши са"популисти"като Качински и Орбан, които осигуряват просперитет на държавите си.Ако беше жив Оруел щеше да има материал за много нови книги като"1984" и"Животинска ферма".

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Благодарение на"популистите" в Полша все повече поляци се завръщат в Полша и все по-малко емигрират.Средната работна заплата е над 800 евро-почти два пъти над българската.Населението не намалява,за разлика от българското,което намалява с най-бързи темпове в света.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши


  Едва ли популистите са причина за по-доброто положение на Полша. По-скоро нивото на страната още преди тяхното 10.11, а и мат'риала са причината. Полша винаги е била силна икономически, а и там не са извършили тази дивашка по крайност национализация като тук.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#9] от "musashii":

  Така е, колега. Напълно съм съгласен с Вас.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  Аз пък не виждам истинска журналистика.
  На едната ръка се броят ежедневниците с авторски текстове.
  Всичко друго е само copy/paste от международните агенции-Франспрес, Ройтерс, ИТАР-ТАСС,БТА. Буквално, дори със правописните грешки и пунктоацията.
  Колко вестника публикуват текст писан в редакцията?
  Аз пари за такива медии не давам.

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Весело

  Днес газетата е в лежерно неделно настроение. Няма ги озверелите крайно десни, няма ги бесните националисти. Само една мързелива мантра за некви популисти.

 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":
  А защо допреди няколко години имаше огромна емиграция от Полша? Хората от хубаво не бягат.Сега с повишението на заплатите много поляци се завърнаха.Щото стандартът на живот в Полша със собствен дом и 1000 евро заплата е по-висок, отколкото в чужбина и два пъти по-висока заплата.

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  баце, аз ък читеме весника зарат рикламите, клюките , чалгарките , футбалерите а и зарат григси от аскьой , и наи вече зарат такъви форомци кат теби ти , потразбирва са. та не се ежи толкоз. а наместо туй ми кажи чии други кументари освен моите читеш, а и за вицувете спумени.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":

  а бе пучитаеми масаши, мацката ти обеснява че сичко упира до матрияла които си е един и съшт и преди и сига , а и ти съштото касваш ...
  за жалс обаче полките панове като цело не са спусобни на маштнабни жестове кат например да си прупият полувингудишната заплата за една ношт у кръчмата. нешто поече, ако те видат да го праиш наместо да ти рекат ашколсун ше ти кажът : пан е лайдах. ето зарат туй от тех ора не става.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6464 Неутрално

  Популизмът е еднакъв навсякъде и не само в Европа.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2306 Весело

  културата на либерализма не даде чувство на сигурност. В един свят, в който банките са по-силни от държавата, хората избират популистите. А те винаги имат прости отговори на всички сложни проблеми. Това е типично за много от страните в нашия регион. Човек може да се зачуди защо свалихме комунизма, след хората отново започнаха да разсъждават по онзи комунистически начин
  —цитат от коментар 1 на eti mehter  До коментар [#1] от "eti mehter":

  "...имаме пълното право да кажем,че всяко едно правителство,(държава!),е заговор,съзаклятие против свободата на човечеството." - Христо Ботев

  Ети ти си анти-българин говорещ срещу Ботев!

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "betona":
  Щом са си избрали кадърни управници, значи полският материал е по-добър от българският.А ние си избираме крадци и некадърници.Затова и заплатите им са два пъти по-високи от българските

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":

  ами можи. ама явно мадамата ти е на друго мнение :). явно тя е по-проста от тебе и смета че има по вашни нешта от исбора на оправници, зъплати и прочие. и чесно казъно не ща да споря с нея. :).

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  Много хора за съжаление бъркат популизма с консерватизъм но те са антиподи

  klimentm
 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":ами можи. ама явно мадамата ти е на друго мнение :). явно тя е по-проста от тебе и смета че има по вашни нешта от исбора на оправници, зъплати и прочие. и чесно казъно не ща да споря с нея. :).
  —цитат от коментар 20 на betona


  Напротив-мадамата ми е учителка и то в елитна гимназия.И получава по 800 лв на месец.Така че има голям интерес към заплащането в България.

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  оооо здрасти клименте, приатно е да те видиме . те поечето ора хабер си няма кое кво е и савсем праилно, щото при сикчи полужениа те го издухват. тъй че все тва. на фона на человешката историа демокрацита която между прочем винаги и навсекъде е съществувала само в различни комични варианти е само един миг от историата. та и не само поечето ора ами и останалите нема кво толкова да им дреме кое кво е и що е при полужение че могат сека вечер да си пиат вотката или бирата спорет туй дето щат.


  До коментар [#22] от "Мусаши":

  ок ок нема прублеми. но се пак тя можи да има интиреси към квото си ще но явно има и приуритети. туй ти обеснявам. а ти явно маи си правис като те глеаме как се овърташ :).

 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":

  Едва ли толкова сложни социалноикономически въпроси можем да обхванем и изясним по форумите спо няколко изречения, а и се очаква да сме много подготвени, ако имаме подобни амбиции. Аз не съм подготвена, нито с особени амбиции, но това, което съм написала, е абсолютно вярно. Отдвана трупам впечатления от Полша, просто винаги сме били много далече от тях. А на популисти НЕ вервам, 1000%.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  До коментар [#23] от "betona":

  Здравей,и на мен ми е драго да те видя!

  klimentm
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мондиана":

  И какво разбираш под популист?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK