Актьорът Самуел Финци: Свободата значи всичко

Самуел Финци

© Георги Кожухаров

Самуел ФинциАктьорът Самуел Финци работи и живее от знаковата 1989 година в Германия. Освен с ролите си във водещи театри на Берлин, Хамбург, Виена, Цюрих Финци става популярен в Европа и с филмовите си участия. В България се снима във филми на Александър Морфов, Теди Москов, Петър Попзлатев, Емил Христов и др., както и в сериала на БНТ 1 "Четвърта власт". Кино- и телевизионните му роли са над 100. През 2015 г. е обявен за актьор на годината в немскоговорящите страни с гласуване на 42 критици за списание "Театърът днес" и получава престижната награда "Пръстенът на Гертруд Айзолд" за играта си в "Очакване на Годо" на Берлинския "Дойчес театер". През 2011 г. спечели и едно от най-високите отличия в културата на Германия - Наградата на Берлин, заедно с режисьора Димитър Гочев. През 2014 г. - наградата на актьорската гилдия за най-добър актьор в комедийна роля за филма Worst Case Scenario.


Разговорът със Самуел беше чрез видеовръзка с Берлин след негово тридневно четене на Фройд на френски за France Culture. Най-новата театрална постановка, в която той ще участва, е по романа на Давид Гросман "Един кон влязъл в бар". Следващият български филм, в който ще го видим, е "18% сиво" на Виктор Чучков по романа на Захари Карабашлиев.


Фокусът на разговора сега обаче е свободата и взаимоотношенията ни с миналото. Поводът - "Власт и съпротива". Цели поколения в тази страна не разбраха никога какво е свобода. Това е фраза, която произнася героят на Самуел Финци - Константин Шейтанов, в постановката "Власт и съпротива" по едноименнния роман на Илия Троянов. Това е и изречението в текста, което мотивира актьора да участва в спектакъла, копродукция на театрите "Шаушпил Хановер" и берлинския "Дойчес театер" в Германия. "Власт и съпротива" e под режисурата на Душан Дейвид Парижек и ще може да се види на 18 и 19 юни в Народния театър "Иван Вазов" от програмата на "Световен театър в София". Актьорът, режисьорът и авторът на романа ще участват и в дискусията "Театър и политика" на 19 юни от 11 часа в "Гьоте институт" в София.
Защо решихте да приемете поканата на директора на театъра в Хановер и да участвате в постановката на Парижек "Власт и съпротива"?


- Романът на Илия Троянов е единственият, който аз съм чел, който сериозно вниква във връзката между годините на комунистическия режим в България и промените. Бях се зарекъл да не се занимавам с тези проблеми, виждайки какво се случва в България. Защото ме интересуват по-универсални теми, а не конкретни исторически събития. Но текстът ме спечели с неговата документална точност и с емоционалността си. А режисьорът Душан Парижек, мой връстник от чешки произход, е човек, който също е израснал в тази система и може да разказва за нея. А е и много умел драматург и може да приспособява произведения, които не са писани за сцена, романи, проза, така че да имат театрална стойност. С "Влас и съпротива" той успява да направи ситуация с взаимоотношения между герои от един квазидокументален текст.


Представлението продължава да се играе с голям успех в Германия от края на 2016. С какво си обяснявате интереса там към постановката и темата?


- Темите са свързани и с немското общество, познавайки историята на ГДР. Но ако вдигнем параболата на по-високо ниво - става дума за свят, в който истината и лъжата живеят съвместно, но лъжата взема превес. Независимо дали живеем в социализъм или в капитализъм, или какъвто ще да е обществен строй, общо взето, заблудите са едни и същи.


Лъжите днес може би са функция на ненаучените уроци за вчера. Защо съвременното ни общество, демократичното, никога не постигна консенсус по отношение на престъпленията на тоталитарния режим в България? 30 години след промените нямаме единна и ясна санкция към човеконенавистната диктатура между 9 септември 1944 и 10 ноември 1989.


- От 30 години не живея в България и съм лаик. Между 1944 и 1989 в България е имало около 3 милиона доносници. Това го има в романа. Ако това е вярно - за какво въобще говорим? Естествено че никой няма интерес да се пречисти. Живее се в постоянен страх, че човек ще загуби собственото си удобство. Причините са много, не искам да психологизирам. Грешката е, че това не се реши навреме и сега вече е късно.


В Германия, държавата - лидер на обединена Европа, в която живеете и работите, работят и законите за лустрацията, бившите агенти на ЩАЗИ не могат да заемат обществени постове, а нацистките символи са забранени. В България, най-бедната държава в ЕС, такива закони на практика няма, а символите на комунизма се развяват по площадите и се продават в централните подлези. Спекулативна ли е връзката, която правя между отношението към миналото и просперитета на двете общества?


- Германия наистина положи огромни усилия сред Втората световна война в денацифицирането на държавата. И след обединението - със закон се наказва игнорирането на холокоста или използването на нацистки символи. И това се възпитава в продължение на десетилетия. Просто това общество си е стъпило на краката по-рано от нашето. По отношение на просперитета - той е следствие от обръщането на обществото към собствената му история, от способността му да я анализира и да се опита да направи следващата по-правилна крачка. Ако не си признаеш грешката - как ще направиш следващата крачка? Със замазване не става. То е въпрос и на манталитет на този Балкански полуостров, на който сме родени, израснали и възпитани. То е и от влиянието на Ориента и е по-комплексен въпрос. Но благоденствието може да се провокира - когато ти имаш отношение към себе си, когато харесваш собствения си дом - тогава ще харесваш и останалите. Когато живееш в безредие и си мърльо, не можеш да си полезен на себе си и оттам нататък и на обществото. И за това се иска усилие, самодисциплина и уважение към самия себе си. Имам чувството, че ние не сме свикнали да се уважаваме.


Троянов изследва именно този феномен - непризнаването на грешката. 10 години чете документи от Държавна сигурност. Разговаря с десетки хора, пострадали от тоталитарната власт, и такива, които са я упражнявали. Изследването му сочи, че уличените като агенти-доносници винаги реагират еднакво - с отричане, с твърдение за нанесена обида, с желание всичко да се премълчи. Но Троянов се оказа и участник в същината на своята история. Какво мислите за ситуацията, в която авторът на "Власт и съпротива" разсъждава за своя преводач на български - Любомир Илиев - като за доносник на Държавна сигурност? Това стана в есе за "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Троянов оповести и факта, че в първото издание на романа части от текста са променени или спестени. После уважаваният преводач отрече умисъл.


- То е ясно. По стечение на обстоятелствата имам чувството, че Троянов предизвика дявола. В добрия смисъл на думата. Започваш да разнищваш една тема и, ето, то наистина се случва в действителност. То е абсурдно. Тази ситуация е доказателство, че литературата, която Троянов създава, наистина е стъпила на нещо, а не е измислена история на човек, който иска да си отмъсти за нещо, глупости! Да вземем например Недко Солаков. Бил е млад, нещо му е се е случило, той излезе и каза - факт е, направих го, оттук нататък да даваме напред. Да, разкайвам се за това, което направих, то не е добро, но това не ме прави по-лош артист. Напротив.


Да, Недко Солаков направи от тази история произведение на изкуството - неговото чекмедже. И така я преработи. Но той е изключение.


- Такъв жест заслужава уважение.


Освен че пише романа, по който вие сте създали спектъкал, Илия Троянов прави документален филм за телевизия ZDF - "Напред, но нека никога не забравяме. Балада за българските герои". Заедно с 50 бивши затворници в лагера в Белене посещава отново мястото. За да уважи смелия и достоен живот на тези хора. Днес в България отново е на дневен ред темата за АЕЦ в Белене. Свързвам двете истории на лагера и на АЕЦ заради страха ми от призраците на миналото, но и защото ги виждам центъра на София, където организирани хора се появяват с лика на Сталин. Но вие как гледате на тази идея?


- Имам чувството, че тези хора, които искат да направят там АЕЦ, искат да забравят историята. Ако въобще са я знаели. Или по-скоро тая работа е много банална. Те просто не си дават сметка какво правят. Сигурно мястото е удобно, Белене. А това, че хиляди хора там са си оставили живота - това за тях няма никакво значение. То е все едно да построиш електроцентрална в Аушвиц. Или може би газова станция? С такова нещо бих го сравнил. Е, това в Германия няма да мине. Вместо да се направи паметник на жертвите в Белене.

Актьорът Самуел Финци: Свободата значи всичко

© Катрин Рибе, "Шаушпил Хановер"

  За бунта си срещу сталинизма протагонистът в романа Константин е осъден, но не и на очакваната от него смъртна присъда. "Вместо нея – двайсет години лишаване от свобода. Какъв абсурден израз. Не могат да те лишат от нещо, което липсва в цялото общество". Свободата преди 1989-а много пъти е била функция на това да отидеш в затвора. Вие как преживявате въпроса за свободата след опита си с "Власт и съпротива"?


  - За мен е важно човек вътрешно да се чувства свободен. Не съм бил в затвора освен казармата, където за малко можех да си представя какво е да си затворен в пространство с абсурдни правила и забрани, които нямат нищо общо с теб. Но ако не си минал през лагер, през затвор - трудно можеш да го разбереш. Телесното възприемане за мен е много важно. Трябва да го изпиташ физически, за да знаеш за какво става дума. Иначе за мен - дори не се замислям за това. Толкова е съществено и органично важно да си свободен. Да ти е свободна мисълта и тялото. Свободата значи всичко.


  Тя е свързана и с вашия житейски избор на артист.


  - О, да. Затова и за твърде кратко време съм бил част от ансамбъл на театър. Защото не обичам да се подчинявам на правила. Обичам аз да взимам решения, а не някой друг да ги взима вместо мен.


  Актьорът Самуел Финци: Свободата значи всичко

  © Катрин Рибе, "Шаушпил Хановер"


  Да, това да съучаствате е и принцип в работата ви с режисьора Димитър Гочев, с когото имате близо 30 представления заедно. А каква беше задачата, която сам си поставихте за образа на Константин Шейтанов?


  - Това е анархист. Човек прекарал 20 години по лагери.


  Прототипът му е Георги Константинов.


  - Да, роднина на Илия Троянов. Прототипът му е реален човек. Антагонистът Методи е събирателен образ на човек от службите. Та моите размишления за Константин бяха за това, че този човек, върху когото са положени толкова усилия, ще бъде унищожен - въпреки това оцелява и не спира да дразни. На ниво представление жертвите винаги предизвикват симпатии. Мога да си позволя този човек да е заядлив, да е провокиращ, да се държи лошо, но той винаги е на правилната позиция. Това, което исках да избегна, е да не изпада в сантименталност. Да не стане: "Аз, горкият, аз, горката жертва". Заобичваш един характер на сцената, когато виждаш как се бори, а не как страда. Да се бори с обстоятелствата - това беше най-важното за мен. Има една реплика на Константин, заради която се съгласих да участвам. За мен тя е мотото в романа, реплика, която той казва към края: "Цели поколения в тази страна не разбраха никога какво е свобода". Това изречение емоционално ме грабва.


  Има и такова изречение в романа - "Без съпротива няма справедливост". Можем ли да съотнесем тази фраза и към свободата - без съпротива няма свобода?


  - Да, защото свободата не съществува ей така, въобще. Тя винаги се съотнася към нещо. Въобще свободен май няма. Трябва да съпротивляваш на определени обстоятелства, на определена система, на определени правила, за да можеш да ги отмахнеш, и тогава се чувстваш свободен.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 374 Неутрално


   Не искам да черпя впечатления за България от човек, който е живял
   в последните 30 години в Германия. Хора, които са загубили връзка с родината, не трябва да дават акъл и да ни поучават.

  2. 2 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5749 Неутрално

   Великолепно интервю!
   Цели групи хора в тази страна още не знаят какво е свобода...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3332 Любопитно

   Трябва да съпротивляваш на определени обстоятелства, на определена система, на определени правила, за да можеш да ги отмахнеш, и тогава се чувстваш свободен.
   ========
   Но това е дефиницията за анархия !
   Всъщност той си е признал ,че е лаик ....което обеснява всичко. ....
   Баща му беше много по уравновесен човек .

   Bukalemun
  4. 4
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  5. 5 Профил на авторът
   авторът
   Рейтинг: 1091 Неутрално

   До коментар [#3] от "eti mehter":
   Защо не си довърши мисълта: трябва да се подчиняваш на Путин и това е ред. И двамата с коментатор №1 се чудите за какво да се хванете, защото всъщност ви дразни мнението за руската АЕЦ Белене. Затова търсите нещо срещу личността, както обикновено правят комуенистическите тролове.

  6. 6 Профил на danvan
   danvan
   Рейтинг: 525 Неутрално

   “Просто това общество си е стъпило на краката по-рано от нашето. По отношение на просперитета - той е следствие от обръщането на обществото към собствената му история, от способността му да я анализира и да се опита да направи следващата по-правилна крачка. Ако не си признаеш грешката - как ще направиш следващата крачка? Със замазване не става. То е въпрос и на манталитет на този Балкански полуостров, на който сме родени, израснали и възпитани. То е и от влиянието на Ориента и е по-комплексен въпрос.”

   Толкова добре го е казал.

   Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  7. 7 Профил на Ριζοσπάστης
   Ριζοσπάστης
   Рейтинг: 705 Неутрално

   То е все едно да построиш електроцентрална в Аушвиц. Или може би газова станция? С такова нещо бих го сравнил. Е, това в Германия няма да мине.
   —цитат от коментар 3 на Самуел Финци

   Нормално да не мине в Германия, доколкото Освиенцием е в Полша...

  8. 8 Профил на Черноморец
   Черноморец
   Рейтинг: 578 Неутрално

   Не искам да черпя впечатления за България от човек, който е живял в последните 30 години в Германия. Хора, които са загубили връзка с родината, не трябва да дават акъл и да ни поучават.
   —цитат от коментар 1 на proza


   той е от български произход, но е с еврейски корен.
   не е ясно на кого повече симпатиира, и какъв се чувства

  9. 9 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 2917 Неутрално

   всъщност водачите на по "добрата" но малобройна част от обществото искаха в Белене да се строи паро газова централа ...... идеята с черния текст е добра.

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  10. 10 Профил на Черноморец
   Черноморец
   Рейтинг: 578 Неутрално

   Бях се зарекъл да не се занимавам с тези проблеми, виждайки какво се случва в България.
   ...
   Между 1944 и 1989 в България е имало около 3 милиона доносници. Това го има в романа. Ако това е вярно - за какво въобще говорим?
   ---------------

   Ясно.
   Самуел Финци ен харесва БЪлгария и българите.

   Криви му се виждаме нещо ...

   "виждайки какво се случва в България" - и какво се слува в БЪлгария според Финцито?

  11. 11 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3332 Неутрално

   До коментар [#5] от "авторът":

   Ами съжалявам !
   Държа на реда , дисциплината и стабилната държавност.....
   А за формулировката на Самоел си съгласен, нали !
   Че е фен на либерал анархизма и не зачита законите на нормалността....
   И да не си съгласен , е без значение. ....той сам си го е признал !

   Bukalemun
  12. 12 Профил на Cara Mia
   Cara Mia
   Рейтинг: 322 Неутрално
  13. 13 Профил на Павел Монов
   Павел Монов
   Рейтинг: 262 Неутрално

   И Финцито се изказа по въпроса. Откога чакахме неговото компетентно мнение! Ма моля ти се...

  14. 14 Профил на zhivko6461
   zhivko6461
   Рейтинг: 524 Неутрално

   Не искам да черпя впечатления за България от човек, който е живял в последните 30 години в Германия. Хора, които са загубили връзка с родината, не трябва да дават акъл и да ни поучават.
   —цитат от коментар 1 на proza

   Свободна/ен сте да не черпите подобни впечатления. Едва ли някой Ви задължава. Едва ли някой може да Ви задължи.
   Бихте ли аргументирали сентенцията от второто изречение? Бихте ли пояснили кои се вписват в групата "загубили връзка с родината"? Без значение как се изписва думата "родината". Бихте ли защитили позицията си на налагащ подобни забрани?

  15. 15 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3332 Весело

   По отношение на просперитета - той е следствие от обръщането на обществото към собствената му история, от способността му да я анализира и да се опита да направи следващата по-правилна крачка.
   =======
   Нали !
   Но в същото време немски чичковци с очила и папки в ръце , отиваха в България и изнасяха семинари на тема :
   ....." нека не се занимаваме с историческото минало и да го забравим ".....че така ще сме можели да вървим по добре към утрешния ден !

   Bukalemun
  16. 16 Профил на lone wolf
   lone wolf
   Рейтинг: 822 Неутрално

   До коментар [#1] от "proza":

   Не искам да черпя впечатления за България от човек, който е живял в последните 30 години в Германия.
   —цитат от коментар 1 на proza   Когато наблюдаваш отвън, избягвап най-важния фактор!
   РУТИНАТА!

   Да разлая троловете!!
  17. 17 Профил на bwy56537275
   bwy56537275
   Рейтинг: 217 Неутрално

   До коментар [#5] от "авторът":

   Трола вика дръжте трола!? Я се виж първо себе си, че във всяка тема от спорт през автомобили до култура споменаваш Путин и Белене. Ама така е като ти плащат само при споменаване на определени думички... Ясно е на всички, че си платен трол и те разбираме трябва да се живее от нещо, ама да обивняваш другите в това което ти практикуваш по цял ден е леко нагличко, типично за бившите партийни секретари.

  18. 18 Профил на Реми
   Реми
   Рейтинг: 681 Неутрално


   "- Имам чувството, че тези хора, които искат да направят там АЕЦ, искат да забравят историята. Ако въобще са я знаели. Или по-скоро тая работа е много банална. Те просто не си дават сметка какво правят. Сигурно мястото е удобно, Белене. А това, че хиляди хора там са си оставили живота - това за тях няма никакво значение. То е все едно да построиш електроцентрална в Аушвиц. Или може би газова станция? С такова нещо бих го сравнил. Е, това в Германия няма да мине. Вместо да се направи паметник на жертвите в Белене."

   Страхотно интервю, стойностна личност!

   Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
  19. 19 Профил на bwy56537275
   bwy56537275
   Рейтинг: 217 Неутрално

   А на Финци мога да кажа, че точно това "лошо общество" не допусна баща му и още хиляди други евреи да бъдат депортиреани в газовите камери. Така че айде малко да слезе на земята и да погледне фактите.

  20. 20 Профил на Jessika
   Jessika
   Рейтинг: 1435 Неутрално

   Не искам да черпя впечатления за България от човек, който е живял в последните 30 години в Германия. Хора, които са загубили връзка с родината, не трябва да дават акъл и да ни поучават.
   —цитат от коментар 1 на proza


   Много елементарно изказване.

   Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  21. 21 Профил на Реми
   Реми
   Рейтинг: 681 Неутрално

   " Но ако вдигнем параболата на по-високо ниво - става дума за свят, в който истината и лъжата живеят съвместно, но лъжата взема превес. Независимо дали живеем в социализъм или в капитализъм, или какъвто ще да е обществен строй, общо взето, заблудите са едни и същи."

   Винаги съм твърдяла, че поглеждайки от "по-високо", човек има шанс да отсее зърното от плявата, лъжата от истината. Това не значи, че ще успее да промени съотношението м/у тях, но определено ще бъде по-свободен.

   Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
  22. 22 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2396 Неутрално

   Като нямаш пари, свобода не само че не ти трябва, ами и даже ако я имаш, се чудиш за какво ти е?

  23. 23 Профил на Virgin
   Virgin
   Рейтинг: 688 Весело

   "Между 1944 и 1989 в България е имало около 3 милиона доносници. Това го има в романа. Ако това е вярно... "
   Е така се създават легендите.
   От романите.

  24. 24 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 3867 Весело

   А на Финци мога да кажа, че точно това "лошо общество" не допусна баща му и още хиляди други евреи да бъдат депортиреани в газовите камери. Така че айде малко да слезе на земята и да погледне фактите.
   —цитат от коментар 19 на bwy56537275


   За което ти лично едвам ли имаш заслуга, така че не прави помен с чужда пита, не се опитвай да подменяш основното защото не става реч за онова общество което спаси евреите а за обществото на доносниците, мирчоспасовците и телената мрежа.

   klimentm
  25. 25 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 3867 Весело

   Мда, навремето другарят Лилов призова да затворим страницата и да започнем на чисто “ мили хора”! Така опитите да бъдат осъдени палачите от Белене, екзекуторите на режима, включително и генералния секретар не се състояха, неспособноста на обществото да се справи с този въпрос е в пряка връзка с днешното окаяно положение на страната. Илия Троянов в книгите си добре описва станалото и последиците му.

   klimentm
  26. 26
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  27. 27 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1691 Неутрално

   САНЧО Е ГОЛЯМ ПИЧ!!!
   РЕСПЕКТ!!!

  28. 28 Профил на eti mehter
   eti mehter
   Рейтинг: 3332 Неутрално

   До коментар [#22] от "Judjuk":

   Като нямаш пари, свобода не само че не ти трябва.....
   ======
   Хайде сега и обратното :
   Като види някоя друга пара в повече , човек почва да мери свободата в галони и инчове !

   Bukalemun
  29. 29 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   "Това, което исках да избегна, е да не изпада в сантименталност. Да не стане: "Аз, горкият, аз, горката жертва". Заобичваш един характер на сцената, когато виждаш как се бори, а не как страда. Да се бори с обстоятелствата - това беше най-важното за мен. Има една реплика на Константин, заради която се съгласих да участвам. За мен тя е мотото в романа, реплика, която той казва към края: "Цели поколения в тази страна не разбраха никога какво е свобода". Това изречение емоционално ме грабва.


   Има и такова изречение в романа - "Без съпротива няма справедливост". Можем ли да съотнесем тази фраза и към свободата - без съпротива няма свобода?


   - Да, защото свободата не съществува ей така, въобще. Тя винаги се съотнася към нещо. Въобще свободен май няма. Трябва да съпротивляваш на определени обстоятелства, на определена система, на определени правила, за да можеш да ги отмахнеш, и тогава се чувстваш свободен."

   Браво!

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  30. 30 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2358 Неутрално

   Нацисти-антисемити не бива да имат достъп до форума!
   Нито разбират какво е свобода, нито какво е РОДИНА!
   Не случайно е подписан договора Рибентроп-Молотов.
   Демокрацията никак не е за всеки.

  31. 31 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   До коментар [#30] от "Alexander97":

   Къде върза родината със свободата?
   И ако мислиш, че демокрацията не е за всеки, ти за това хората да нямат еднакви права ли се обявяваш?
   Стиска ли ти да се бориш за това?

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  32. 32 Профил на schwimmwagen
   schwimmwagen
   Рейтинг: 1914 Неутрално

   Тати - виден столичен бохем по комунистическпо. Отрокът - борец за свобода. Тати, от Комитетът за Държавна Сигурност ли го научиха на свободата ?

   "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  33. 33 Профил на Alexander97
   Alexander97
   Рейтинг: 2358 Неутрално

   До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

   Човекоядецът схваща демокрацията като разрешение и право да те изяде. Това имам предвид. А Атакаджийските подмятания ме вбесяват – "родината", "свободата", живял, не живял тук...

  34. 34 Профил на babyroo
   babyroo
   Рейтинг: 269 Неутрално

   Всъщност Санчо е герой, успешно се отлепи от тати и забягна баш в Райха. Шапки долу, доказа се сам! Пък и почвата беше подходяща. А тати... Не ми се коментира...
   Ако и Боби млъкне за малко на ограничения си език??? Мечтииии...

   roo
  35. 35 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7240 Неутрално

   Ами то и затова ние сме далеч от Германия и така ще си останем.

  36. 36 Профил на ba
   ba
   Рейтинг: 312 Неутрално

   Браво, Санчо,
   Достоен наследник на баща си и истнски защитник на България. Като Илия Троянов си.
   Добре че се намериха достойни българи, да опишат мерзостите на руските продажници, които съсипаха и продължават да съсипват България.
   Президент, министър председател, патриарх - слуги на несвободата и продажничеството.
   Добре е че има останали честни, свободни българи които милеят за България и говорят истината.

  37. 37 Профил на filofob
   filofob
   Рейтинг: 1389 Неутрално

   Не разбирам смисълът на изказването му за Белене.Той не оспорва самата идея за нова АЕЦ, а мястото щото там имало лагер! Е,и? И нищо не пречи в Германия или, където и да е в населените места около, които е имало концлагери да се създава промишленост. Не на мястото на самия лагер разбира се. А АЕЦ Белене и ядрената енергетика в България е икономически и технически въпрос:до колко ни е необходим такъв проект, дали изобщо ядрената енергетика има бъдеще, дали ползите са повече от цената, възможнита алтернативи.По това трябва да говорят експерти, не куцо ,кьораво и сакато

  38. 38 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 3867 Неутрално

   До коментар [#37] от "anton83":

   Човека си е казал мнението, нищо друго.

   klimentm
  39. 39 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 322 Неутрално

   До коментар [#3] от "eti mehter":
   Че какво й е лошо на анархията? Това е най-съвършената форма на управление, но й изкривяват значението, както правят с всичко, което застрашава статуквото.

   Мърфи е оптимист!
  40. 40 Профил на султана глаушева
   султана глаушева
   Рейтинг: 322 Неутрално

   До коментар [#22] от "Judjuk":
   Обратно. Нямаш ли свобода, нищо нямаш.

   Мърфи е оптимист!
  41. 41 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   Свободата е на върха на копието.
   Тази мисъл важи с особена сила за днешна България.

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  42. 42 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2396 Неутрално

   До коментар [#22] от "Judjuk":Обратно. Нямаш ли свобода, нищо нямаш.
   —цитат от коментар 40 на султана глаушева


   Ми не е точно така. Аз през тоталитаризма си имах разни неща. Даже и кола. И работа имах и печелех добре, особено последните години. Сега всичко е канализирано в ръцете на мутрите. Сега ли сме свободни или преди?

  43. 43 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   До коментар [#42] от "Judjuk":

   Нито тогава, нито сега. Преди контролът е бил чрез терор и репресии, сега е чрез бедност, стрес, манипулация и по прикрити репресии. Но същите хора, от същите кланове, канализират нещата в свои ръце, както тогава, така и сега.

   А иначе парите са свобода, а не вещи. Щом говориш, какво си ИМАЛ, а не какво си МОЖЕЛ, значи имаш робско мислене и благодарение на такива като теб се крепят недемократичнити системи.

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  44. 44 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2396 Неутрално

   "Нито тогава, нито сега. Преди контролът е бил чрез терор и репресии, сега е чрез бедност, стрес, манипулация и по прикрити репресии. Но същите хора, от същите кланове, канализират нещата в свои ръце, както тогава, така и сега."
   До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

   Аз си мислех, че системата е виновна, не хората. Хората са си хора, има ги всякакви навсякъде. Ти явно си в творческа немилост, търсиш подходящи хора, за да оправдаеш собствената си недостатъчност. И мене искаш да използваш. Пет пари не давам, прави каквото щеш, но нищо няма да постигнеш.

  45. 45 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   До коментар [#44] от "Judjuk":

   Отново лични нападки. Характерно за тролчетата.
   Не се имам за недостатъчен, както искаш да внушиш, нито пък, че нищо няма да постигна, също както искаш да внушиш.
   И да, правя и ще правя каквото искам :)
   Но въпросът е, с какво моят пост провокира такива "изводи" у теб?

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  46. 46 Профил на Judjuk
   Judjuk
   Рейтинг: 2396 Неутрално

   "Но въпросът е, с какво моят пост провокира такива "изводи" у теб?"
   До коментар [#45] от "Боян Таксиров":

   Пак си прочети пост 43 за робското мислене. Но не е това основното. Исках да те убедя, че системата стои над всичко. И над конкретни лица. Ако не съм успял, здраве да е.

  47. 47 Профил на Боян Таксиров
   Боян Таксиров
   Рейтинг: 1396 Неутрално

   До коментар [#46] от "Judjuk":

   Приемането, че системата стои над всичко, дори и над конкретни лица е грешно.
   Системата трябва да дефинира и защитава определени ценности и норми, одобрявани от хората. Ако системата се постави над човешките норми и съществува сама за себе си, то тя бива поставяна под въпрос от хората, които биха престанали да са и лоялни, осъзнавайки, че може да има и други системи, по привлекателни от текущата.
   Тогава системата обявява несъгласните с нейните правила за "предатели" и се опитва със сила да ги неутрализира, с което и да сплаши останалите и да покаже, че такова поведение не води до нищо добро.
   Но това е една спирала, която води до ерозия на системата и винаги завършва с подмяната и.

   ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
  48. 48 Профил на Антон Иванов
   Антон Иванов
   Рейтинг: 12 Неутрално

   Да сте жив и здрав дълги години г-н Самуел Финци,... и все така дързък . Да ви виждаме във все повече прекрасни роли ... и с такива граждански позиции

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK