"Весел е циганският живот", или урок по толерантност от Втората световна война

Режисьорът

Режисьорът



Дебютният филм на режисьорката от ромски произход Людмила Живкова-Балашикова разказва непознатата история за спасяването на българските роми по време на Втората световна война.


Спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война е широко известен факт, който често е повод за гордост. Каква обаче е съдбата на ромите?


В цяла Европа ромите масово са вкарвани в концентрационни лагери и всеки втори бива убит. На фона на тези цифри на пръв поглед може би е учудващо, че според преброяванията след войната ромското население в България не е намаляло, а се е увеличило.




Тъкмо на тази тема е посветен дебютният филм на режисьорката от ромски произход Людмила Живкова-Балашикова "Весел е циганският живот". Заглавието е взето от едноименната немска песен, която са били принуждавани да пеят ромите по концлагерите в Европа.


Людмила е родена във Велико Търново в семейството на медицинска сестра и музикант. Занимава с музика и рисуване, преди да завърши кино и телевизионна режисура в Югозападния университет в Благоевград. От 2000 година инициира и ръководи проекти, свързани с висшето образование на младежи от ромски произход.


В началото на работата по "Весел е циганският живот" всичко, с което разполага режисьорката, са разказите на бабите й от столичния квартал Ючбунар за онези времена. Затова когато решава да се захване с темата, тя се заема с проучване по този въпрос, което трае три години. Едно от първите й открития е, че по тази тема липсват каквито и да било изследвания. Това не я изненадва, дори по-скоро го е очаквала. Но в същото време според документите, с които тя работи, в България по време на Втората световна война не е пострадал нито един ром.


Кадър от филма

Кадър от филма


Людмила така и не успява да открие официална заповед за спасяването на българските роми. Тя си обяснява случилото се с доброто интегриране на малцинството в българското общество. Показателен е фактът, че 30% от българската армия по онова време е била съставена от роми – като редови войници, мобилизирани или трудоваци. Получава се парадокс – България е съюзник на Германия, а оркестрите, които са изпратени с българските войски в Гърция, Сърбия или Македония са ромски. Те заминават със семействата си, там им се раждат деца. През 1943 самите военни съветват ромите да избягат обратно в България, защото положението се влошава.


Режисьорката намира в това истински пример за толерантност, който нито българите, нито ромите би трябвало да забравят.


Кадър от филма

Кадър от филма


Филмът е сниман в Германия, Хърватия и България, за да се направи паралел между съдбата на ромите в различните части на Европа. В Хърватия, например, е избито почти цялото ромско население като 600 роми успяват да избягат в Сърбия. В Румъния биват убити около 30 000.


"Весел е циганският живот" разказва и за масовите покръствания на българските роми между 1937 и 1942 година. Преди войната 90% от ромското население, което е работило основно в промишлеността и в земеделието, е изповядвало исляма. Имало е и масово преименуване.


Това, което притеснява Людмила, е, че в наши дни национализмът все повече и повече се завръща в Европа. След работата си по филма тя открива плашещи паралели между Европа днес и Европа от 1934 година. И се надява, че историята за българските роми от Втората световна война, ще ни служи като пример. Спасяването на най-уязвимата част от едно общество по време на един от най-жестоките исторически периоди е нещо, с което България може само да се гордее, казва тя. Колкото до това кой точно е спасил българските роми, тя предпочита да остави въпроса отворен и всеки да си отговори сам. А Людмила сериозно възнамерява да продължи да се занимава с тази тема и сега е кандидат-докторант в БАН.


Филмът "Весел е циганския живот" е представен за първи път в България през 2017. Селектиран е на фестивалите Roma Cinema DOC, Italy/2017, Ouchy Film Awards, Switzerland, 2017, Vasteras Filmfestival, Sweden. На 7 юни 2018г. е показан на Рома Фест като първият документален филм на жена-режисьор от ромски произход. Филмът е създаден с подкрепата на Националния филмов център.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  "... в България по време на Втората световна война не е пострадал нито един ром..."
  –––––––––––––––––––––––––
  Ето това е най-важното за днешната интеграция на циганите - да им се напомня всеки ден, че са спасени от българския народ, за да не станат на сапун!!!
  Стига се е говорило само за спасяването на евреите.
  От ЦЯЛА Европа единствено България не е пратила нито ЕДИН циганин в лагерите на смъртта!!!
  А на циганите няма кой да им го каже...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Аз викам историците да седнат и да се разберат; кого сме спасили повече - евреите, или ромите. Щото така у мен настъпи раздвоение - едните нямам против да ги спасявам, но за другите нямам особено желание.

 3. 3 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това да е за урок на необолшевиките начело с лудата крава "спасяващи" всякаква псмина от неизвестни конфликти- един ден децата им ще ги очаква съдбата на бабите по българските села..

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Весел е циганският живот" (Lustig ist das Zigeunerleben) е песничка от немската забавачка:

  https://www.youtube.com/watch?v=kx7aKNJsGO8

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Каквото били- било. Днес са бреме. А морковите са на привършване....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Весел е циганският живот" е песничката защо в статията пише за роми? Убава работа ама циганска, авторе.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#3] от "кокошката":

  Не разсъждаваш правилно.
  Да спасиш човешки животи....е една от най свещените мисии на този свят.

  Bukalemun
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Аз пък не мога да разбера как става така, че ромите уж интегрирани преди 1944 г., уж интегрирани при социализЪма (живееха в едни и същи блокове с българи), а сега пак се налага интеграцията им. И то само на тях, другите етноси сами се оправят.
  Защо толкова бързо се разинтегрират? Вместо да са полезни и допринасят за благото и на държавата както всички останали създават постоянни проблеми с нежеланието си да учат и да работят.

 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1900 Весело

  "Дебютният филм на режисьорката от ромски произход Людмила Живкова.."

  Преди 89-та щяха пет пъти да й сменят името, както на първия ни космонавт (от Какалов на Иванов). Но сега да е жива и здрава...

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "От ЦЯЛА Европа единствено България не е пратила нито ЕДИН циганин в лагерите на смъртта!!!А на циганите няма кой да им го каже...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241

  Ще го оценят толкова, колкото оценяват факта, че помощите, с които живеят идват от джоба на данъкоплатците. Те мислят, че държавата им е длъжна, както да им дава пари, така и да им плаща разходи, да ги лекува безплатно и т.н.
  Щом държавата им дава, защо да не взимат? Точно така разсъждават.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  "... в България по време на Втората световна война не е пострадал нито един ром..."–––––––––––––––––––––––––Ето това е най-важното за днешната интеграция на циганите - да им се напомня всеки ден, че са спасени от българския народ, за да не станат на сапун!!!Стига се е говорило само за спасяването на евреите.От ЦЯЛА Европа единствено България не е пратила нито ЕДИН циганин в лагерите на смъртта!!!А на циганите няма кой да им го каже...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241

  И друг път съм казвал че ако евреите подкрепяха Българите в борбите национално обединение, щяхме да ги спасим всички от Тракия и така наречената южна и северна Македония!
  Етносите които не уважават българите, берат ядове - историята го показва!



  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Защото това не е било интеграция, а временно нагаждане според тоягата, а когато липсва такава всичко се връща в първоначалната си форма..
  Което означава едносмислено, че тези субекти не подлежат на никаква реформация и единственото хуманно решение е да бъдат изолирани от цивилизованото общество или върнати там, от където са налазили Света.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Преди 09.09.1944 са живеели своят си живот —повечето чергарски, занимавали са се с присъщите им дейности —калайджийство, грънчарство, врачуване и т.н. имали са система за начин на живот и морал. (както впрочем и всички останали в Царството). След 09.09.1944 стават жертва (както и всички останали етноси в НРБ) на опита да се създаде социалистическа нация. Селяните са изгонени в градовете, да стават работническа класа, циганите също. Погражданчването/попролетарчването и на българи, турци, власи, цигани, торлаци е било изкуствено, насилствено. След краха на системата резултата е плачевен за всички. Едните масово зад граница, другите маргинализирани. До това води прекъсването на корена.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":
  Всъщност за едно поколение се оправят, достатъчно е да не живеят в гето и да и ходят на училище! Иначе ако ходи с баща си и фамилията с каруцата да си берат някакви неща, начина на живот става необратим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#13] от "DDR":

  "гений " !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не само Българските роми са спасени ,а и доста бягащи от запада .За капак циганите сега безчинстват в страната и поголовно убиват,крадът и мародерстват .При ГЕРБ вече е страшно и държавата се срива .Време е да заиграе тоягата и да им се покаже вратата .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  Това за "циганите на сапун" е гнусна анти-нацистка пропаганда!

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  "Весел е циганският живот" е песничката защо в статията пише за роми? Убава работа ама циганска, авторе.
  —цитат от коментар 6 на nwj49315903



  До коментар [#6] от "nwj49315903":

  https://www.chitanka.info/text/3043-nema-da-pravime-tsiganski-raboti

 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Дебютният филм на режисьорката от ромски произход Людмила Живкова.."Преди 89-та щяха пет пъти да й сменят името, както на първия ни космонавт (от Какалов на Иванов). Но сега да е жива и здрава...
  —цитат от коментар 9 на Дон Кихот


  Жената е родена през 1980. Кога мислиш са я прекръстили на "людмила живкова? Точно когато е била на 4-5 годинки.
  В статията се твърди, че 30% от българската армия била от цигани. не предозирате ли малко? и освен това, май пак объркаха цигани и турци....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":

  Може и да не е предозиране. Служил съм в бойно поделение (малко след промените), наистина около 1/3 бяха цигани и малко власи. Турци нямаше. Циганите бяха предимно кемафи (механик—водачи), власите командири на танкове и мерачи. Българите фазани, командири и мерачи, тук таме и кемаф. Циганите бяха предимно от ломско, много свестни момчета, какво е станало после с тях не знам. Власите невероятно изпълнителни и дисциплинирани. Повечето ги кефеше службата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  България и българите винаги през вековете са били толерантни. Много е смешно разни западни нахалници да идват да ни обясняват, колко сме изостанали и как трябвало да сме толерантни, при положение, че тук никога не е имало робство, не е имало гонения на инквизицията, не е имало гонения на евреи и цигани, дори през преиода на нацизъм в Европа.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  Жената е родена през 1980. Кога мислиш са я прекръстили на "людмила живкова? Точно когато е била на 4-5 годинки.
  В статията се твърди, че 30% от българската армия била от цигани. не предозирате ли малко? и освен това, май пак объркаха цигани и турци....
  —цитат от коментар 20 на Реми


  Вероятно родителите нарочно са я преименували на името на дъщерята на диктатора.
  Наскоро видях войнишки паметник в едно провинциално българско градче. На паметника са изписани десетки имена на загинали войници през Балканската война. Зачетох се и с изненада открих много турски имена. В българската армия на общо основание са служили , участвали са в битки и са умирали за България войници от всички етноси , българи , турци , евреи , арменци...
  По време на Стамболийски са създадени трудовите войски. През социализма при всеобщата военна повинност там са били пращани да служат циганите , турците и неблагонадеждни в политическо отношение българи. Може да се направи аналог с практиката на Османската империя в която не са били подлагани на мобилизация във войската православните като неблагонадеждни и мюсюлманите кюрди, на които също не са имали доверие.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  България и българите винаги през вековете са били толерантни. Много е смешно разни западни нахалници да идват да ни обясняват, колко сме изостанали и как трябвало да сме толерантни, при положение, че тук никога не е имало робство, не е имало гонения на инквизицията, не е имало гонения на евреи и цигани, дори през преиода на нацизъм в Европа.
  —цитат от коментар 22 на xox55541929



  До коментар [#22] от "xox55541929":

  Светата Инквизиция в Испания за около 150,(стои петдесет),години е изгорила на кладите 31 000души.
  Комунистите в България за 14,(четиринадесет),години са убили 30 000души! (В годините между 1944-59г.)

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Наскоро видях войнишки паметник в едно провинциално българско градче. На паметника са изписани десетки имена на загинали войници през Балканската война. Зачетох се и с изненада открих много турски имена. В българската армия на общо основание са служили , участвали са в битки и са умирали за България войници от всички етноси , българи , турци , евреи , арменци...
  —цитат от коментар 23 на tacheaux

  Мисля, че край Тутракан има мемориално гробище, в което са погребани български войници и офицери, загинали във войните. Освен християни има мюсюлмани, евреи и др. Гробовете са с кръстове, полумецеси и еврейски звезди.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":Може и да не е предозиране. Служил съм в бойно поделение (малко след промените), наистина около 1/3 бяха цигани и малко власи. Турци нямаше. Циганите бяха предимно кемафи (механик—водачи), власите командири на танкове и мерачи. Българите фазани, командири и мерачи, тук таме и кемаф. Циганите бяха предимно от ломско, много свестни момчета, какво е станало после с тях не знам. Власите невероятно изпълнителни и дисциплинирани. Повечето ги кефеше службата.
  —цитат от коментар 21 на DDR


  И за съм служил след промените от есента на 1994 до пролетта на 1996г в ж.п войски.Имаше много цигани,турци и помаци.В тези войски имаше много специфични длъжности,на които работеха войници като шофьори или водачи на специализирани машини.Обиколих няколко поделение,но никъде не видях циганин да служи нещо друго освен обикновен бачкатор с кирка и лопата.Не че имаше дискриминация-просто нямаше нито един ,завършил средно образование и нямаше никакви умения.А на такива длъжности назначаваха турци и помаци.Които работеха много здраво и бяха много дисциплинирани.Докато циганите ги мързеше да работят и гледаха да изклинчат.

 27. 27 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "musashii":

  Ааа, интересно?! Ти в казармата си открил "топлата вода". Да си видял циганин миньор?!

 28. 28 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Може да се направи аналог с практиката на Османската империя в която не са били подлагани на мобилизация във войската православните
  —цитат от коментар 23 на tacheaux


  Много православни християни са воювали в османската армия. Имало е цели села на които задължението им е било такова. Българи, сърби, гърци, власи, арменци и др. Да не говорим, че сърбите са участвали, като васали в битката на османците с Тимур. Османската ситема е била сложна и християните са били интегрирани по различен начин и включително на бойното поле(виж що е спахия, примерно).

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#28] от "ali_ibn_isa":
  След разпада на османската армия при атаката на Виена, елитните части започват да ограбват населението(кърджалии и даалии) и е разрешено на градовете да имат свои въоръжени формирования. В този период в армията са включени друговерци. Паравоенните формирования наречени башибозук включват цигани и помаци, но главен стимул за тях са грабежите и плячката.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  секи 4ти км

  Без съмнение, визирате паметната дата 3 март 1918,
  команданте?

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Етносите които не уважават българите, берат ядове - историята го показва!

 31. 31 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 742 Неутрално

  30% от войската били цигани?

  Айде посмали малко, манго!!!

 32. 32 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 846 Неутрално

  филмът – поредната политкоректна боза. наскоро гледах по ХБО - „Пекарят“. Евреин педал се влюбва в германец педал в Берлин, после еврейчето загива и германското педалче отива в ерусалим да помага в сладкарницата на съпругата на еврейчето и се залюбват, ама той педал... по соровска боза не бях гледал, нито пък си представях, че може да се измисли.

 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#28] от "ali_ibn_isa":След разпада на османската армия при атаката на Виена, елитните части започват да ограбват населението(кърджалии и даалии) и е разрешено на градовете да имат свои въоръжени формирования. В този период в армията са включени друговерци. Паравоенните формирования наречени башибозук включват цигани и помаци, но главен стимул за тях са грабежите и плячката.
  —цитат от коментар 29 на korc


  Има много некоректно и повърхностно тълкуване на властта на Османската империя над българските земи. Първата, основна и много съществена грешка е целият период да бъде поставен под един знаменател. Това е много далеко от истината. Пиша го във връзка, примерно, с едностранчиви изявление от рода дали / ДА или НЕ/ християнското население е участвало във войните на империята. Принципно, Османската империя е увличала населението в завоюваните територии за нови кампании и иначе е било невъзможно да вади непрекъснато огроми по численост армии.
  Кърджалли - не са 'елитни' военни части, а обикновенни разбойници. Възникват след отслабване на централната власт.

 34. 34 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  При мен никакъв национализъм не се завръща...само дето през зимата трябва да дишам мизериите, които хората от нейния етнос горят...както и стотици хиляди други столичани. Аре да не търсим проблема там където не е...

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ние сме толерантни към ромите, но те не ни отговарят със същото. Вече 30 години гледаме как изнасилват, убиват, пребиват и осакатяват българи. И властта сякаш ги подкрепя, тя е на тяхна страна, защото били малцинство. И се получава дискриминация на мнозинството от страна на малцинството с пълната подкрепа на държавата. Същата тази държава, която се издържа от данъците на мнозинството. Абсурдистан и толкова.

 36. 36 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всичко е ясно, не разбрах само кой плаща 3 години на булката и екипа?

 37. 37 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#25:"pamela"][/quote]

  Така де, ама онази ДЪРЖАВА не е била като тази "държава". В онази ДЪРЖАВА е имало гастарбайтери австрийци, както преди време заяви посланикът на Австрия в България. В онази ДЪРЖАВА и циганите, и турците, и евреите са живеели по-добре от комшиите, та и от някои други европейски народи.

  А в тази "държава", както правилно е написал Димитър Бежански циганите гледат от "държвата" и правят, каквото прави тя. Демек крадат и лъжат.

  Затова тяхната работа вече не е "циганска работа", а "държавна" работа.

 38. 38 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  На 14 януари празнуват Банго Василий. Според легендата Дяволът примамил циганите да минат по един мост, който разрушил за да ги удави. Банго Василий пратил ято гъски и те се хванали за тях и се спасили. Затова на празника Банго Василий колят и ядат ... гъски. Те това е благодарност по цигански.

 39. 39 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#35] от "proza":

  Най-големият ужас е да живееш в селище в което те са болшинство. Хем са повече, хем имат правата на малцинство. Такива са вече много села, а вече и малки градчета.

 40. 40 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#8] от "pamela":

  Защото са масово дискриминирани от белите етноси, служителите в българските институции, и преобладаващата у нас расистка култура, която може да откриете без особено усилие и в медиите, и в политикта, и сред университетските преподаватели, и сред учителството, и къде ли още не. Дискриминаторите са най-вече от по-старото поколение оформило мисленето си по времето на комунизма; младите мислят по-демократично, по-толерантни са, и са готови да интегрират малцинствата (имат приятели роми, напр.)

 41. 41 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#40] от "alfonsie88":

  Едно от най-абсурдните явления в България е, че всички цигани, които не ги мързи, учат. успяват и спазват правилата се възприемат автоматично и безрезервно от другите за българи и не участват в статистиките като цигани. Те самите се декларират като българи. А т.н. "мангали", т.е. асоциалната част на циганската маса се самовъзприемат за "жертви" и служат на всякакви "защитници на права" да си заслужат сребърниците. И на наивни маргинали да си начешат комплексите.

  С други думи - от толерантността си патиме!

 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#22] от "xox55541929":

  "България и българите винаги през вековете са били толерантни. "

  Така е, и това трябва да бъде наша гордост. Никога, когато България е била самостоятелна държава, тук не е имало междуособици на етническа, религиозна или расова основа. Нещо повече-например, заклетият враг на турците Петко войвода след Освобождението става адвокат на турската диаспора във Варна.
  ПС За съжаление, и сега има късогледи пишман-политици и лъже-патриоти (местни и чужди) , които смятат тази наша вродена толерантност за национална слабост и някаква проява на "...филия" към избрани страни и народи. На тази основа изработват най-различни коварни схеми, в които искат да ни вкарат в интерес на собствените си интереси. Тук, според мен, е подходящо да употребя един израз от времената на Гражданската война в Испания: "НО ПАСАРАН"!

 43. 43 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#41] от "Balkanets":

  Разбира се, изрази като "човешки права" не изглежда да имат много смисъл за хора с мислене формирано по времето на комунизма. А това, че използвате расистки фрази вече говори достатъчно за вашата култура, не-толерантност и не-демократични ценности; толкова естествено ви е да ги използвате, че дори не изглежда да го забелязвате...

 44. 44 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#43] от "alfonsie88":

  Циганите са от същата индо-европейска раса като европейците така, че не може да има расизъм между хора от една раса. Това, че висок процент от тях не работят, не учат, занимават се с кражби, проституция, сещат се за държавата само когато се дават помощи, бият лекари,учители старци по селата... и някой го каже - веднага расизъм и хомофобия. Циганите са такива и в другите държави, но там държавността е налице и полицията защитава собственния си народ. Защо няма такива проблеми с другите малцинства като арменци, евреи, турци, руснаци и др. такива.

 45. 45 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#44] от "Пламен Данаилов":

  Няма толкова проблеми с други етноси, защото не са толкова дискриминирани и притиснати на дъното на социалната стълбица, откъдето им е много по-трудно да осъзнаят собствената си ситуация и съответно да намерят адекватни решения. Нормално е когато си на това дъно да имаш повече нужда от социални помощи. Расизъм е налице, когато лице с определен цвят на кожата хули (използва дерогативни думи за) лице с друг цвят на кожата, твърдейки че хуленото лице е по-лошо него (хулещото) защото не е като него (хулещото). Престъпления, кражби и проституция се правят и от белия етнос, и даже в много по-големи размери. Ще ви задам един риторичен въпрос, който ми беше зададен напоследък и който намирам за много показателен: "Ромите ли откраднаха парите от КаТеБе?" Надявам се ще се досетите, че може би в цялата история на ромите не са задигнати дори и една десета от парите, които изчезнаха от тази банка...

 46. 46 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#45] от "alfonsie88":

  Циганите нямат толкова акъл и комбинативност за да окрадат КТБ. Ако имаха щяха да са първи, или смяташ, че имат някакви морални задръжки? Във всяка народност има "черни овце"', по груби изчисления около 5% от населението, но в някои процента е значителен. Не се хващай за цвета на кожата, има бели цигани и доста по-мургави българи. Кражбите на дребно, джебчийството, биенето на лекари, учители, просията с дрогирани или нарочно осакатени деца, кокошкарските кражби съпроводени с побой и смърт на стопанина - ето това е много по характерно за циганите и почти непознато за други етноси. Прочети и по-горните ми постове.

 47. 47 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "alfonsie88":

  Дори няма да отговарям на тази глупост.

 48. 48 Профил на niksun
  niksun
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Голяма, непростима грешка... Циганите са и ще си останат раковите клетки на обществото.

 49. 49 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "... в България по време на Втората световна война не е пострадал нито един ром..."–––––––––––––––––––––––––Ето това е най-важното за днешната интеграция на циганите - да им се напомня всеки ден, че са спасени от българския народ, за да не станат на сапун!!!Стига се е говорило само за спасяването на евреите.От ЦЯЛА Европа единствено България не е пратила нито ЕДИН циганин в лагерите на смъртта!!!А на циганите няма кой да им го каже...
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  То ние сме си ЕДНО!
  И не виждам защо и едните и другите се обиждат на циганин.Като гледам маниерите и начина на работа,ценностите и изживяването на радостните и тъжни моменти ние сме си "БАШ" ЕДНО!
  А да разликата е в образованието ,българите поне се мъчим и надпреварваме да тъпчем знания...което не е само за добро!

 50. 50 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Сеащам се за един глупав испански ситком, който даваха наскоро. Там един от главните герои беше циганин, който искаше да се откъсне от престъпното си семейство. Другите очакваха, че щом е циганин значи е престъпник. А самото му майка смяташе, че си губи времето да учи и трябва да се върне в "семейния бизнес". И изобщо като бяха показвани циганите, те бяха далавераджии и хитреции.
  Толкоз за стереотипите, които били присъщи специално на българското общество заради комунизма.

 51. 51 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Любопитно

  "Спасяването на най-уязвимата част от едно общество..." Това - за циганите ли? Вие се шегувате.

 52. 52 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#49] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  "А да разликата е в образованието..." И в миризмата. Някакъв метаболитен процес при тях има дава продукт, който... да речем разлайва кучетата.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK