Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

© фейсбук/Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на Пловдив се запознават с древногръцкия мит за Медея. След това се разделят на два отбора - единият на цар Язон, а вторият на древната жрица, за да изиграят сюжета от едноименната трагедия на Еврипид, като целта е да измислят как отхвърлената Медея да отмъсти на съпруга си. Накрая научават за античните техники за рисуване, получават материали и резултатът са рисунки, от които се вижда, че в играта, чрез театъра, децата вече разбират света малко повече като възрастни.


Днес в Малката базилика в Пловдив ще се открие изложбата с най-добрите 82 рисунки на децата, които са участвали в образователната програма на театралния проект "Медея". Програмата е обхванала 75 деца на възраст 6 и 17 години.


С помощта на актрисата Снежина Петрова, театралния режисьор Десислава Шпатова, класическия филолог Георги Гочев, психодраматичния асистент Александра Гочева, художничката Цветелина Спиридонова и пред обектива на документалиста Найо Тицин децата преминават през трагичната история на Медея, като целта е у тях да се развият "конструктивни реакции за справяне с най-честите семейни и обществени конфликти, в които попадат", както пише Георги Гочев за програмата в портал "Култура".
Как са протичали заниманията - Александра Гочева въвеждала децата в историята за враждата между Медея и Язон, като ги разделяла на две групи и имали различни роли - деца, родители, приятели, герои от трагедията на Еврипид. Всяка група си измисля "план" - тази на Язон цели да прогони съпругата си, а на Медея - как да му отмъсти, защото иска да я изостави.


За да е по-близка до децата, в играта се "включват" различни съвременни места, предмети, които измислят те или Александра Гочева - така един от героите е "цар Евгени", а освен замък има и хотел. Почти винаги печели отборът на Медея, като децата прогонват Язон, защото преценяват, че отношението му към нея е нередно.


Защо е избран митът за Медея обяснява Георги Гочев: Именно в него – чрез символите на родителя, който убива децата си, и децата, които пасивно понасят съдбата си – е представена най-силно драмата на човека, който не знае какво да направи в трудна ситуация.


Отношението на децата към Медея се вижда още по-ясно и от рисунките, които създават във втората част на обучението. Повечето от тях изобразяват Медея като добър герой, красива царица. Както казва Гочев - "Театърът, тази красива магия, сякаш е извикала у тях ума на бъдещите възрастни."


Откриването на изложбата ще бъде от 11 часа, от 13.30 ч. рисунките ще могат да бъдат видени на площад "Централен" до 2 юли.


Проектът "Медея" е разработен от сдружение "Легал арт център" с помощта на "Алианс за равни права и устойчивост", Фондация "Аракс", Еврейска организация "Шалом".


Той ще завърши със спектакъл. Постановката на "Медея" от Еврипид в нов превод от Георги Гочев и Петя Хайнрих е на Десислава Шпатова. Ще участват актьорите Снежина Петрова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ася Иванова, Петър Дочев, Алмут Гочев от Дойчес театър, студенти от Нов български университет и деца от Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами вместо да сеят невежество у децата, да им бяха говорили за символи и алегории. Ама е трудно, пък и от къде толкова акъл. Митологията не е риалити шоу, а алегории. И дава знание за света, но не за ежедневието, а за принципи. И в случая Медея е тази, която убива бъдещето(децата си), за да отмъсти за себе си. Много "поучително" не мислите ли?! Та рекламираното в статията събитие ни бърка в очите с грешно възпитание. И после се чудим защо в ежедневието ни се случват такива буквалности.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5000 Неутрално

  Митове, които могат да се четат различно :)
  Децата са благодатна почва, там всичко покълва бързо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 237 Разстроено

  До коментар [#2] от "penetrating":
  "Театърът, тази красива магия, сякаш е извикала у тях ума на бъдещите възрастни." Пази Боже! Нима бъдещето е на отмъщаващите? Нищо чудно че има толкова нови помохамеданчени християни, които се включват в Ислямска държава. Ако ги обучават такива екипи. Мислех, че от преди 2000години светът прие посоката на друг мироглед - на прошката. Ама май само заради халвата на Сирни заговезни всички се напъват да "прощават". Тъжно. Отчайващо невежество.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  имаше едно филмче по Холмарк-''Хасан и Агрономите''.там Орфей беше негър.

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Баси дискриминацията.... Защо не са участвали и българчета в това така интересно мероприятие? Нима те не се нуждаят от програми за интегриране в този мултикултурен свят?
  Или организаторите са преценили, че за тях няма нужда, защото предците им са свили златното руно, което злият Язон с помощта на добрата Медея откраднаха от цар Еет в Колхида?

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Ултра подвеждащо заглавие, горе долу няма нищо общо със статията... А децата са явно обект на поредната джендър организация, този път в театъра.
  Все пак е по - добре отколкото да анализират "книгите" на на Миленчето Фучеджиева, гълтала с отвращение щедрите дарове на комунизма, а след промяната написала книга, в която главната геройня бори системата със секс.... с когото й падне.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Е какво да говорим щом Медея била добра според циганите?Която е убила децата.Значи тези деца не могат да разберат елементарен текст.Каква интеграция?

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Лош ако изневериш

  Добър, ако убиеш двете си деца за да отмъсти.

  Либерали сър...

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Очевидно децата са завършени соросоидчета. Добрата новина е, че майка им е наточила ножа. Същото ще стане и с възрастните соросоиди, а ножовете ги точат нали знаете кои (не съм аз).

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  ''алианс за равни права и устойчивост'' .набъка се с фондации,сеещи всякаква пропаганда.през деведесетте плъзнаха евангелисти,свидетели на Йехова,имами,сега пък тия. децата са подложени на постоянни внушения. да фанеш сопата,малко е.

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Цитат : "Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на Пловдив"
  :-) ... из Пловдив българчета няма ли ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Много е забавно, как всички коментари са в един тон, а някакъв трол слага минуси на всички. Този трол, дали работи в редакцията и дали баща му не е бил, някой председател на областно БКП или член на УБО, всяка прилика с настоящи демУкрати е случайна.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 512 Весело

  До коментар [#12] от "Georgi":

  Ти пък! "...дали баща му не е бил, някой председател на областно БКП или член на УБО, всяка прилика с настоящи демУкрати е случайна."
  Най-много да е бил "общественик" - председател на кварталния клуб на Отечествения фронт, и нищо повече. А, да, и в свободното си време извън обществената дейност, да е "продавал" застраховки "Живот" от ДЗИ

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5000 Неутрално

  До коментар [#3] от "me13":

  Затова и децата са на мушката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 528 Неутрално

  В кое общество се интегрират тия деца, щом не са сред българчета? Или организаторите не са го обмислили?

 16. 16 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Това вече е перверзия.

 17. 17 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "musashii":

  Що бе, те либералите много си падат по убийството на неродени деца, пробутват го като някакво основно човешко право. А и все реват, че хората били твърде много (местните само, мигранти - никога), та особено на Запад обичат да агитират и за бездетие. Пък и за тях по правило мъжете са виновни, тъй че тая интерпретация направо ги е очаровала.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "musashii":Що бе, те либералите много си падат по убийството на неродени деца, пробутват го като някакво основно човешко право. А и все реват, че хората били твърде много (местните само, мигранти - никога), та особено на Запад обичат да агитират и за бездетие. Пък и за тях по правило мъжете са виновни, тъй че тая интерпретация направо ги е очаровала.
  —цитат от коментар 17 на nemeria


  Онзи ден един подобен в този форум нарече жена ми"инкубатор" и "деградирала социално",защото написах,че отглежда три деца.Представи си за какви хора става въпрос.

 19. 19 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#18] от "musashii":

  Но като им кажеш на същите, че циганите ползват децата си за просия и за социални, не им дреме за родителството и за тях децата заменяемо средство, веднага те обявяват за фашист- как така, циганите имат право и на 20 деца защото това им е натюрела, без значение дали ги раждат 13 годишни, че жената е разплодник и най вероятно в йерархията седи мъж циганин който събира парата...

  т.е. не им дреме за децата, жените... въобще, либерален гювеч в който едни могат, а други се обиждат на общо основание, защото не мислиш като либералите...

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#19] от "diegos":

  Точно така е.За такива хетеросексуалните българи и семейства са най-големите врагове.

 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Днес да не е ден на либерасто-мангасарянското включване?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Снежина Петрова, театралния режисьор Десислава Шпатова, класическия филолог Георги Гочев, психодраматичния асистент Александра Гочева- надявам се децата възможно най-бързо да забравят нелепия ви т.нар. проект! От всички класически митове - за геройство, отмъщение, гордост и т.н. сте избрали за детеубийство??!! Какво точно култивирате, че ми убягва смисъла ? Освен, разбира се, че демонстрирате изчанчените си вкусове срещу немалко пари- все пак за мулти-култи неща средствата са щедри ..Изумена съм от Снежина Петрова, която е майка на две момчета . Чела съм древногръцкте митове сама, в 3-4 клас, със смесица от ужас, интерес и облекчение, че тези богове ги няма вече:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK