Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

© фейсбук/Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на Пловдив се запознават с древногръцкия мит за Медея. След това се разделят на два отбора - единият на цар Язон, а вторият на древната жрица, за да изиграят сюжета от едноименната трагедия на Еврипид, като целта е да измислят как отхвърлената Медея да отмъсти на съпруга си. Накрая научават за античните техники за рисуване, получават материали и резултатът са рисунки, от които се вижда, че в играта, чрез театъра, децата вече разбират света малко повече като възрастни.


Днес в Малката базилика в Пловдив ще се открие изложбата с най-добрите 82 рисунки на децата, които са участвали в образователната програма на театралния проект "Медея". Програмата е обхванала 75 деца на възраст 6 и 17 години.


С помощта на актрисата Снежина Петрова, театралния режисьор Десислава Шпатова, класическия филолог Георги Гочев, психодраматичния асистент Александра Гочева, художничката Цветелина Спиридонова и пред обектива на документалиста Найо Тицин децата преминават през трагичната история на Медея, като целта е у тях да се развият "конструктивни реакции за справяне с най-честите семейни и обществени конфликти, в които попадат", както пише Георги Гочев за програмата в портал "Култура".
Как са протичали заниманията - Александра Гочева въвеждала децата в историята за враждата между Медея и Язон, като ги разделяла на две групи и имали различни роли - деца, родители, приятели, герои от трагедията на Еврипид. Всяка група си измисля "план" - тази на Язон цели да прогони съпругата си, а на Медея - как да му отмъсти, защото иска да я изостави.


За да е по-близка до децата, в играта се "включват" различни съвременни места, предмети, които измислят те или Александра Гочева - така един от героите е "цар Евгени", а освен замък има и хотел. Почти винаги печели отборът на Медея, като децата прогонват Язон, защото преценяват, че отношението му към нея е нередно.


Защо е избран митът за Медея обяснява Георги Гочев: Именно в него – чрез символите на родителя, който убива децата си, и децата, които пасивно понасят съдбата си – е представена най-силно драмата на човека, който не знае какво да направи в трудна ситуация.


Отношението на децата към Медея се вижда още по-ясно и от рисунките, които създават във втората част на обучението. Повечето от тях изобразяват Медея като добър герой, красива царица. Както казва Гочев - "Театърът, тази красива магия, сякаш е извикала у тях ума на бъдещите възрастни."


Откриването на изложбата ще бъде от 11 часа, от 13.30 ч. рисунките ще могат да бъдат видени на площад "Централен" до 2 юли.


Проектът "Медея" е разработен от сдружение "Легал арт център" с помощта на "Алианс за равни права и устойчивост", Фондация "Аракс", Еврейска организация "Шалом".


Той ще завърши със спектакъл. Постановката на "Медея" от Еврипид в нов превод от Георги Гочев и Петя Хайнрих е на Десислава Шпатова. Ще участват актьорите Снежина Петрова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Станка Калчева, Ася Иванова, Петър Дочев, Алмут Гочев от Дойчес театър, студенти от Нов български университет и деца от Пловдив.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK