По пътя на несвободата (откъс от "Всичко тече" Василий Гросман)

По пътя на несвободата (откъс от "Всичко тече" Василий Гросман)


Излезе "Всичко тече" от Василий Гросман /издадена от фондацията "Комунитас"/. Преводът от руски е на Деян Кюранов, художественото оформление - на Яна Левиева.


Василий Гросман (1905-1963) започва като успешен съветски писател, но завършва трагично като антисъветски писател с ръкописи, осъдени от КГБ на доживотен затвор. Огромна е посмъртната му слава. В политологическата повест "Всичко тече" синтезира размислите си за революцията, довела Русия до нечувана дотогава несвобода.
Следват част от размислите на героя на повестта, който цял живот отстоява свободата си с цената на 30 години съветски лагери.


Пророците от деветнайсети век предсказваха, че в бъдеще русите ще застанат начело на духовното развитие не само на европейските народи, но и на народите от цял свят.
И говореха не за руска военна слава, а за славата на руското сърце, руската вяра и руския пример. (...)
Чаадаев гениално е доловил една поразителна черта на руската история: "... колосалният факт на постепенното закрепостяване на нашето селячество, което е строго логическо следствие от нашата история".


Неумолимо потискане на личността неотстъпно е съпътствало хилядагодишната история на руснаците. Холопско подчинение на личността пред царя и царщината. Да, и тези черти са ги виждали, признавали са ги пророците на Русия.


И ето, редом с потискането на човека от княза, помешчика, царя и царщината – пророците на Русия са съзнавали присъствието и на невиждана от западния свят чистота, дълбочина, яснота, на Христова сила на душата в руския човек. На нея, на руската душа, предричали пророците великото и светло бъдеще. (...) Тези пророчества на най-силните умове и сърца на Русия ги обединява една обща съдбовна черта. Всички те виждат силата на руската душа, имат прозрение за световната й значимост, но не виждат, че особеностите на руската душа са родени от несвободата, че руската душа е хилядолетна робиня. Какво ще даде на света една хилядолетна робиня, та дори станала всесилна? (...)


Сто години Русия всмукваше в себе си вносната идея за свободата. (...) Тази мисъл я носеха книгите, университетските катедри, хайделбергските и парижките студенти, носеха я ботушите на Бонапартовите войници, носеха я инженерите и просветените търговци, носеха я служещите, дошли от Запада като бедняци, чието чувство за човешко достойнство предизвикваше завистлива почуда у руските князе.


И ето, оплодена от идеите за свобода и човешко достойнство, стана руската революция.
Какво направи руската душа с идеите на западния свят, как ги преобразува в себе си, в какъв кристал ги съсредоточи, какъв стрък се готвеше да отгледа, да измъкне от подсъзнанието на историята? (...)


Деветстотин години руските простори, пораждащи при повърхностно душевно възприятие усещане за душевен размах и волност, били няма реторта на робството.


Деветстотин години вървяла Русия от дивите горски селища, от осаждените кокоши къщички, от скитовете, от дървените палати – към уралските заводи, към донецките въглища, към петербургските дворци, към Ермитажа, към могъщата си артилерия, към своите тулски металурзи и стругари, към фрегатите и парните чукове.


При повърхностно възприемане се раждало еднозначното усещане за нарастваща просветеност и сближаване със Запада.


Но колкото повече повърхността на руския живот се уподобявала на живота на Запад, колкото повече напомняли за западния живот руският заводски грохот, тракането на колелетата на руските тарантаси и влакове, плющенето на руските корабни платна, кристалната светлина в прозорците на руските дворци – толкова пò нараствала тайната пропаст между най-съкровената същност на руския живот и живота на Европа.


Бездната била в това, че развитието на Запада се оплождало от растежа на свободата, а развитието на Русия се оплождало от растежа на робството. (...)


Така с хилядолетна верига били приковани един за друг руският прогрес и руското робство.


Всеки порив към светлина задълбавал черната яма на крепостничеството.


Деветнайсети век е особено време в живота на Русия.


В този век се разклатил основният принцип на руския живот: връзката на прогреса с крепостничеството.


Революционните мислители на Русия не оцениха значимостта на предприетото през деветнайсети век освобождение на селяните. Това събитие, както показа следващото столетие, е по-революционно от събитията на Великата октомврийска социалистическа революция: това събитие разклати хилядагодишната основа на основите на Русия, основата, която не докоснаха нито Петър I, нито Ленин: зависимостта на руското развитие от растежа на робството. (...)


И все пак съдбата на руската история определи, че Ленин, колкото и невъобразимо и странно да звучи това, запази проклятието на Русия: свързаността на нейното развитие с несвободата, със закрепостяването. (...)


Но трагедията на Ленин не бе само руска трагедия, тя стана световна.


Мислил ли е той, че в часа на извършената от него революция не Русия ще тръгне след социалистическа Европа, а руската робия, таила се до този момент, ще излезе извън пределите на Русия и ще стане факел, който ще освети нови пътища за човечеството.


Става така, че вече не Русия всмуква свободния дух на Запада. Вече Западът гледа с омагьосани очи руската картина на едно развитие, тръгнало по пътя на несвободата.


Светът видя очароващата простота на този път. Светът разбра силата на народната държава, основана на несвободата.


Изглеждаше, че се изпълни пророчеството на руските мислители отпреди сто - сто и петдесет години.


Но колко странно и страшно се изпълни.


Лениновият синтез на несвобода и социализъм ошашави света повече от откриването на вътрешноатомната енергия.


Европейските апостоли на националните революции видяха пламъка от Изтока. Италианците, а подир и немците започнаха по своему да развиват идеите на националния социализъм.
А пламъкът се разгаряше – възприеха го Азия, Африка!


Нациите и държавите могат да се развиват в името на силата и напук на свободата!


Това не беше храна за здрави, това бе наркотикът на неуспяващите, болните и слабите, изостаналите или битите. (...)


И какво сега? Пак ли е загадъчна руската душа, постарому? Не. Загадка няма.


Пък и имало ли я е изобщо? Какво загадъчно има в робството? Ами няма.


Това какво, наистина ли е руски и само руски закон на развитието? Нима на руската душа, и само на нея, й е определено да се развива не с растежа на свободата, а на робството?


Действително, проявява ли се тук някаква съдбовност, свързана с руската душа?


Разбира се, не.


Този закон е определен от параметрите – а те са десетки, може би стотици – по които е вървяла историята на Русия.


За никаква душа не става дума тук. И в тези параметри – в горите и степите, в блатата и равнините, в силовото поле между Европа и Азия, в руската трагична огромност – да бяха враснали преди хиляда години французи, немци, италианци, англичани, законът на тяхната история щеше да бъде същият като закона на руското движение. (...)


Време е да разберат отгадателите на Русия: единствено хилядагодишното робство е създало мистиката на руската душа.


И във възхищението пред византийската аскетична чистота и християнската кротост на руската душа живее неволно признаване на непоклатимостта и ненакърнимостта на руската робия.
Изворите на тази християнска кротост, на тази византийска аскетична чистота са същите като на Лениновата страстност, нетърпимост, фанатичност на вярата – те са в хилядагодишната крепостна несвобода.


Ето затова така трагично сбъркаха пророците на Русия. Де я нея, таз "руска душа" – "всечовешка и всесъединяваща", на която Достоевски предричаше, че щяла да "изрече окончателните думи на великата обща окончателна хармония, на окончателното братско съгласие на всички времена според Христовия евангелски закон"?


В какво е тогава, за бога, тази всечовешка и всесъединяваща душа? Мислили ли са пророците на Русия да видят изпълнението на пророчествата си за бъдещото всесветско тържество на руската душа в единогласното скърцане на бодливата тел, когато я опъват в сибирската тайга и около Освиенцим?


Откъсът, който "Дневник" публикува, е избран от Деян Кюранов.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  900 години от кога? Руското царство от 16-и век няма нищо общо с Киевска русь, една хлабава федерация, приела християнството под византийско влияние. Следващите няколко века десетките племена и васални "княжества" под монголско владичество оформят истинския руски характер днес. Бой, глад, стригане и лизане на сапоги без значение чии.

  Иначе в едно авторът е прав - октомврийският преврат е само една брънка от историята на една неподвластна на времето до днес жестока и злобна империя. Каква душа, каква чистота, какви 5 деревяннъйе?

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Разсъждения които не почиват на никаква фактология! В навечерието на ПСВ Русия си е нормална европейска държава която произвежда дори собствени самолети и автомобили има култура и наука на световно ниво! Може до я сравните с Османската империя по това време и да решите къде и била робията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Бъркате харсктера на държавата с характера на хората в нея. :-)

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  Държавата нито е създадена, нито е населена от дървета, а от живи чилавеци с особена душа, та затуй в случая имаме еквивалентност.

  Но между другото тук само леко е загатнат географският момент. Огромната пустош на империята практически няма излаз към цивилизация. Тук-там по северо-западните части нещо се е промъквало, но от север замръзнали морета и океан, от юг пустини и планини, югозапад едно затворено море без излаз към света. Вътрешността - тундра и вечен мраз. Едно огромно изолирано от света и затворено в себе си царство.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  "Деветстотин години руските простори, пораждащи при повърхностно душевно възприятие усещане за душевен размах и волност, били няма реторта на робството."

  Някой ще ми преведе ли наново този куц превод?

  Текст, пълен с противоречия в опит да "разгадае тайната на бездънната руска душевност", харесваща крепостничество и робство!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  Може до я сравните с Османската империя по това време и да решите къде и била робията!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  Ами да я сравним тогава !
  Поданикът на Султана, „робът” ХРИСТО БОТЕВ, с „робската” заплата на баща си – селският даскал – „робът” Ботьо Петков е могъл БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ КОГОТО И ДА Е да си хване шапката и да отиде да учи в чужбина – в Одеса.
  ЗА СРАВНЕНИЕ
  Поданикът на Руския Цар – „свободния” КРЕПОСТЕН ХРЮША БОТЕНКО, първо НЕ ПРИТЕЖАВА НИКАКВИ ПАРИ, нито свои, нито наследствени, и второ, БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ ДО СЪСЕДНОТО СЕЛО, камо ли да учи в чужбина !!!!

  Това е „СВОБОДАТА”, която ЛЕНИН, СТАЛИН и останалите руски ЦАРЕ ДОРАЗВИВАТ и в 20-ти век !
  За какво говорим изобщо ?!?!?!

 7. 7 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 663 Гневно

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Невежо. Нямало факти?
  Явно не знаеш кой е Василий Гросман, още по малко си чувал за неговата "Живот и съдба".
  Но дори в краткото преставяне по горе се казва, че е изкарал 30 години в съветските лагери.
  И ти твърдиш че този човек не зможе да се обоснове и не знае за какво говори?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  До коментар [#6] от "Hawaii":
  Според теб Ботев е бил потомствен селянин и е отишъл в Одеса да се обучава на модерно земеделие?? Или цялото население на Русия се състои от крепостни които не могат да мръднат без позволението на помешчика?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Любопитно

  "И все пак съдбата на руската история определи, че Ленин, колкото и невъобразимо и странно да звучи това, запази проклятието на Русия: свързаността на нейното развитие с несвободата, със закрепостяването. (...)

  Но трагедията на Ленин не бе само руска трагедия, тя стана световна.

  Мислил ли е той, че в часа на извършената от него революция не Русия ще тръгне след социалистическа Европа, а руската робия, таила се до този момент, ще излезе извън пределите на Русия и ще стане факел, който ще освети нови пътища за човечеството."


  Излиза че Ленин не бил разрушител на Руската империя а продължител на крепостните и традиции сякаш тази империя се изчерпва само с крепостничеството което е отменено?!! А това че Ленин бил трагична личност е някакво откритие което е в пълен разрез с факта че победата на болшевишката революция е била мечтата на Ленин която е имала минимални шансове за реализация докато не го качват на влака за Русия! И нито за миг той не е съжалявал за нищо и не се е отказвал от световната революция поне до краха и в Европа.
  До коментар [#7] от "Rhapsody of Fire":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  “Съдбата на Русия” “ Руската революция” “ Руската идея”
  Николай Бердяев
  Тук виждаме мислите на философа Бердяев изразени по различен начин от Гросман.
  Руската интелигенция има много голяма вина за насаждането на мита за “неповторимост” и “месиянството “ на Русия
  Чаадаев казва че “ Русия трябва да служи за назидание на останалите народи”

  klimentm
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  До коментар [#9] от "Julian Mall":


  Да но подобна революция е възможна само в страна като Русия!
  Ленин не е случайност а закономерност!

  klimentm
 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "...В навечерието на ПСВ Русия си е нормална европейска държава която произвежда дори собствени самолети и автомобили"
  =========================================================================
  А-ха,така е,но не съвсем...:))))

  "За първи руски автомобил се смята произведението на фабриката за файтони и карети на Петър Фрезе, и машиностроителният завод на Евгений Яковлев - "Яковлев-Фрезе".Автомобилът е представен на Всеруската промишлено- художествена изложба в Нижни Новгород през юли 1886 година.Първообраз на този автомобил е немският Benz Velo,създаден от Карл Бенц.
  Руският автомобил е произведен в един екземпляр.В 1898 година Яковлев умира,а колегите му от предприятието не проявяват интерес и преориентират предприятието."
  "В 1902 година фирмата "Дукс" на предприемача Юлий Мелер създава своя първи автомобил с парен двигател,на базата на американските Stanley.По-късно ,компанията ще започне да прави автомобили с бензинови двигатели по лиценз на Oldsmobile"
  "Иван Пузирьов е страстен ентусиаст на автомобилизма.Главната му цел е да произведе истински руски автомобил.За целта построява "Руски автомобилен завод". Но, все пак, за основа на този автомобил е взет американският автомобил Case. Закупуват от американците и готови карбуратори.Но :
  "... производство всех компонентов сильно увеличивало стоимость машины по сравнению с конкурентами. Так, Пузырев продавал свои машины за 8 тысяч рублей. Поэтому спросом они не пользовались ни в России, ни за рубежом, где Пузырев их также пытался продвигать. В газетах называли машины Пузырева кустарщиной и писали, что они хуже, чем даже самые плохие иностранные модели.
  Постепенно финансовое положение конструктора-романтика ухудшалось, заказов не было. Но он продолжал производство и даже собирался его расширять. Однако в начале 1914 года «Русский автомобильный завод И. П. Пузырева» сгорел, вместе с 15-ю новыми шасси. Пузырев не унывал и даже пытался возобновить производство двигателей, но не успел — в сентябре 1914 года он скончался."
  Самым известным производителем автомобилей в России стала компания Russo-Baltique («Руссо-Балтик»). Производство было организовано Иваном Фрязиновским. Он нанял на должность главного конструктора автомобильного отдела 26-летнего Жульена Поттера, который ранее работал на бельгийской фирме Fondu. Собственно эти машины и стали прообразом первых «Руссо-Балт».
  В 1909 году была выпущена первая модель «Руссо-Балт» С-24/30. Индекс модели расшифровывается так: 24 — расчетная мощность двигателя в лошадиных силах, 30 — максимальная мощность. Соответственно в дальнейшем, когда машина получала новые моторы, менялся и индекс.
  Эта модель стала наиболее массовой в истории завода. Точных данных об объемах производства компании нет. Но, по неофициальной статистике, было выпущено всего 347 экземпляров серии С.
  «Руссо-Балт» был олицетворением роскоши. Мощный по тем временам двигатель, изящный, неповторимый дизайн. И стоили машины недешево. За «Руссо-Балт» модели С просили до 7,5 тысячи рублей. Для сравнения: аналогичные машины Opel и Renault стоили 5 тысяч рублей.
  По некоторым данным, Великий князь Константин Романов приобрел три «Руссо-Балта», один автомобиль приобрела великая княжна Мария Романова."
  Та,...такива работи с руските автомобили...:)))

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":Според теб Ботев е бил потомствен селянин и е отишъл в Одеса да се обучава на модерно земеделие?? Или цялото население на Русия се състои от крепостни които не могат да мръднат без позволението на помешчика?
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  Тавариш,
  Никъде не обсъждам това, Ботев селянин ли е, гражданин ли е ?
  Това което искам да кажа е, че СЕ СПУКА БАЛОНЪТ
  НА ОПАШАТАТА РУБЛАДЖИЙСКА ЛЪЖА
  за българите като етнически "роби" !!!!
  Поколения българи ЖИВЯХМЕ и ЖИВЕЕМ В ДЪРТАТА ЛЪЖА
  за това, че ТУРСКОТО БИЛО "РОБСТВО"
  и че БЪЛГАРИТЕ БИЛИ ЕТНИЧЕСКИ РОБИ.
  БЪЛГАРИТЕ в Османска Турция са имали ПО-ГОЛЕМИ ПРАВА
  ОТ 90 % от РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ТОГАВА !!!!
  Изключваме 10 % помешчици и свободно население,
  и остават 90 % БЕЗПРАВНИ РОБИ, върху които
  СЕ КРЕПИ ПИРАМИДАТА НА РУСКАТА "държавност"
  Това ни го казва и В.Гросман в книгата си.
  Това го илюстрирам с примера си и аз !
  ПРЕСТАНЕТЕ да ни навирате в очите ЛЪЖАТА
  ЗА "РОБСТВОТО" и за "РОБИТЕ БЪЛГАРИ"
  ГНУСНО Е !

 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#2] от "Julian Mall":Невежо. Нямало факти?Явно не знаеш кой е Василий Гросман, още по малко си чувал за неговата "Живот и съдба".Но дори в краткото преставяне по горе се казва, че е изкарал 30 години в съветските лагери.И ти твърдиш че този човек не зможе да се обоснове и не знае за какво говори?
  —цитат от коментар 7 на Rhapsody of Fire


  Понеже е лично засегнат, надали може да даде някаква обективна оценка.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#11] от "klimentm":

  "Да но подобна революция е възможна само в страна като Русия!"

  Хм, Берлинската революция на Роза Люксембург през 1919 г. явно е била в Русия. Унгарската социалистическа република, съществувала четири месеца през 1919 г., пак е в Русия.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  До коментар [#7] от "Rhapsody of Fire":

  "се казва, че е изкарал 30 години в съветските лагери."

  В лагерите ли е получил наградите:
  Орден Красного Знамени[34][35]
  Орден Трудового Красного Знамени (18.01.1956)
  Орден Красной Звезды (08.02.1943)
  Медаль «За оборону Сталинграда»
  Медаль «За победу над Германией в Великой Отечественной войне 1941—1945 гг.»
  Медаль «За взятие Берлина»
  Медаль «За освобождение Варшавы»

  Или гр. Бердичев, където е роден през 1905 г., се счита сега за съветски лагер?

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":

  Бердяев е конвертирал евреин, т.е. е от същите дето я свършиха руската революция. И нормално, защото в никоя друга европейска държава е имало толкова евреи,както в Русия.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Весело

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  "БЪЛГАРИТЕ в Османска Турция са имали ПО-ГОЛЕМИ ПРАВА
  ОТ 90 % от РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ТОГАВА !!!!"

  Да, да, можели са да станат султани, паши и пирати в Средиземно море.
  Или да склю„ат търговско споразумение с Великобритания.

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":"Да но подобна революция е възможна само в страна като Русия!"Хм, Берлинската революция на Роза Люксембург през 1919 г. явно е била в Русия. Унгарската социалистическа република, съществувала четири месеца през 1919 г., пак е в Русия.
  —цитат от коментар 15 на wanderer


  Роза Люксембург, евреика, Айснер, еврей, Бела Кун, еврей.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":

  "конвертирал евреин"

  Тц, холокостен евреин, дето умре да пише за "руската душа". Или поне на правоверни либертастчета им се привижда, че пише за руската душа.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2866 Любопитно

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  "и да отиде да учи в чужбина – в Одеса."

  Одеса е градът със свободна търговия и университети или е градът на "КРЕПОСТЕН ХРЮША БОТЕНКО"?

  Биполярното разстройство не се лекува, но има хапчета за потискането му. Вземайте си ги! Не са скъпи.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  До коментар [#15] от "wanderer":

  Ха ха революция е имало и в саш ако щеш но тя не се “ конвертира” в изтребление, Вашингтон не става император!
  Колкото до Бердяев той пише и за германската и за полската душевност, но нейсе!

  klimentm
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  Както винаги евреите са виновни на руснаците за всичко, те самите са имали най благи намерения но подлите евреи ги изпортват!

  klimentm
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Гросман е осъзнал се комунист. Той е от онези прекрасно описани от Солженицин които в лагера си мислят” Аз съм затворен несправедливо но останалите са врагове, нищо Сталин скоро ще разбере грешката и ще ме освободи с извинения!”

  klimentm
 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "В навечерието на ПСВ Русия си е нормална европейска държава която произвежда дори собствени самолети и автомобили."
  ==================================================================
  Автомобилостроенето го видяхме,хайде и самолетостроенето да разгледаме:))))

  "... Развитие авиации в 1911—1913 гг. шло медленно. В 1913 году в Российской империи насчитывалось 4 небольших завода и 2 мастерские по производству и сборке самолётов, и лишь в мае 1914 года военное министерство разместило на них заказ на производство 292 самолётов.
  Развитие авиации сдерживала слабость материальной части и необходимость поставок из-за рубежа авиационных компонентов, особенно авиамоторов (производство авиационных моторов до начала Первой мировой войны в 1914 году в России отсутствовало, если не считать отделения французского завода Гнома в Москве, дававшего не более 5 авиадвигателей в месяц.
  Авиационная промышленность была развита слабо, в период до октября 1917 года в стране насчитывалось 15 самолётостроительных и 6 моторостроительных предприятий, которые в основном производили самолёты, спроектированные за рубежом."

  Както казват самите руснаци: "–Негусто!" (мало, нежирно, не ахти сколько, не бог весть сколько, не так чтобы много, капля в море, небогато, необильно, не бог знает сколько, всего ничего, немного,не ахти, капля):))))))

 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#7] от "Rhapsody of Fire":


  До коментар [#2] от "Julian Mall":Невежо. Нямало факти?Явно не знаеш кой е Василий Гросман, още по малко си чувал за неговата "Живот и съдба".Но дори в краткото преставяне по горе се казва, че е изкарал 30 години в съветските лагери.И ти твърдиш че този човек не зможе да се обоснове и не знае за какво говори?
  —цитат от коментар 7 на Rhapsody of Fire


  Очевидно нищо не знаеш за украинското еврейче Гросман, което е видяло някакъв лагер, (какъвто и да е), само през доклада на украинското селянче Хрушчов...
  Василий Гросман никога не е бил в лагер, но за сметка на това свободно си пишел с М.Калинин и с НКВД по време на терора през 37-39 г., за да решава въпросите на едната половина от семейство Губер..
  Упсс..
  На теб и за семейство Губер ще трябва да ти се обяснява...

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#26] от "Graf":

  Остава да кажем, че истинското му име е Йосиф Соломонович Гроссман, като при това не забравяме, че баща му е завършил Бернсккия Университет в 1901, а майка му, Екатерина Савельева, е била преподавателка по френски, оттам младият Йосиф е познавал отлично френската литература на Петата Република.
  Колкото до Олга Губер, тя е втората му съпруга, след Ана Масюк, и да, тя е освободена след разстрела на бившия и съприг, Борис Губер като "браг на народа" в резултат на писмото на Гроссман до Калинин, в което пише че реално живее с Олга Губер от 1935 (33) година.
  Но не това е съществено за попадането на Гроссман в катергорията на "враговете на народа", а духът на трилогията започваща с "За Право Дело" и последвана от "Живот и Съдба" и критиката на сталинизма. Тази критика е още по-силна в "Черната Книга" подготвяна заедно с Иля Еренбург за "Холокоста на териториите завзети от Райха, но и извършеното от Сталин. Ръкописите са конфискувани и Суслов, без да ги чете, отговаря, че може би те ще бъдат публикувани след 200-300 години.
  Цитирам част от писмото на Гроссман до Хрушчов предшестващо отговора на Суслов, то е показателно за какво става въпрос:

  "Я прошу Вас вернуть свободу моей книге, я прошу, чтобы о моей рукописи говорили и спорили со мной редакторы, а не сотрудники Комитета Государственной Безопасности.… Нет правды, нет смысла в нынешнем положении, в моей физической свободе, когда книга, которой я отдал свою жизнь, находится в тюрьме, ведь я её написал, ведь я не отрекался и не отрекаюсь от неё.… Я по-прежнему считаю, что написал правду, что писал её, любя и жалея людей, веря в людей. Я прошу свободы моей книге."

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Весело

  До коментар [#24] от "klimentm":
  Може би по-правилно е да се каже "болшевик", не "комунист". И, мнозина грешат в оценката на първоначалния етап в развитието на Съветска Русия, особено в средата на 1920-те, един доста положителен период както за икономиката, така и за културата. Икономически резултатите на Русия в този период са доста близо до тези на САЩ, проблемът е, както пише под друг текст колегата "препатил", в задушаващата диктатура на сталинския период. Същото важи за културата и за науката.
  Лично моето мнение е че Гроссман (със звание подполковник от Сталинград и текст изсечен на Мамаев Курган) попада под лупата на КГБ с "Черната Книга", която започват с Еренбург още през 1944/45.

 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":


  До коментар [#26] от "Graf":Остава да кажем, че истинското му име е Йосиф Соломонович Гроссман, като при това не забравяме, че баща му е завършил Бернсккия Университет в 1901, а майка му, Екатерина Савельева, е била преподавателка по френски, оттам младият Йосиф е познавал отлично френската литература на Петата Република.Колкото до Олга Губер, тя е втората му съпруга, след Ана Масюк, и да, тя е освободена след разстрела на бившия и съприг, Борис Губер като "браг на народа"
  —цитат от коментар 27 на daskal1


  Пропуснахме май некои подробности...
  Примерно, че разстреляният Борис Губер е негов приятел, което не пречи на Соломонович да се гушне с жена му.
  После, много по-късно, повярвал на украинското селянче Хрушчов се юрнал писателски да съпреживява доклада от ХХ-тия котгрес на КПСС, но според номенклатурата прекалил.
  Това което е позволена на Юпитер(към 1956 г.), не е позволено на украинското еврейче. :)
  Мисля, един Иван Денисович и е дошъл много, па и другото украинче вече е взело мярата на първото, та Суслов и Со решили да не повтарят експеримента.
  Добре де. Едно еврейче от Украйна порасъждавало, чрез героя си, за руската душевност, едни други украинчета го шамаросали, а през 2018 г. Деян Кюранов, станал специалист по темата "руска душевност", ни престира творбата по либерално-грантаджиски път.
  Нема лошо.

  ПП
  Колко ли съветски писатели са имали директен достъп до кабинета на Суслов?

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#29] от "Graf":

  Да, има го момента с колегата и приятел Борис Губер, с чиято съпруга Гроссман се "гушва", но ние съдим от морала на 2018,, а не от разбиранията на следреволюционна Русия от 1930-те.
  Колкото до "украинските еврейчета", дали да не започнем от Лео Бронштейн, известен нам като Троцки? Все пак е една доста по-значителна фигура. Въобще тази линия на етнично-верски класификации и разсъждения обикновено завежда до "кривата круша".
  Колкото до Деян Кюранов, той следва бащината линия, Чавдар Кюранов също припяваше в тон с линията на властващата партия и идеология. И аз ще повторя след Вас, "нищо лошо" :-)

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":
  Бих го посъветвал Климент да попрочете нещо от Лев Троцки за Балканите и особено за България.Както е известно той е бил кореспондент на Киевска мисъл по време на Балканската война у нас.
  https://public.wikireading.ru/109470
  Ето линк към неговите впечатления за България в статията:
  " В една закъсняла страна"
  ...В Болгарии не менее десятка политических партий.
  Если оставить в стороне социал-демократию, которая здесь расколота на две фракции, то в политической практике всех остальных партий мы тщетно стали бы искать, особенно в последнее десятилетие, принципиальных различий.
  Причин тому две, и они тесно связаны друг с другом: запоздалость исторического развития Болгарии и слабость дифференциации общества.

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  До коментар [#30] от "daskal1":


  До коментар [#29] от "Graf": .......Въобще тази линия на етнично-верски класификации и разсъждения обикновено завежда до "кривата круша".
  Колкото до Деян Кюранов...... ще повторя след Вас, "нищо лошо" :-)
  —цитат от коментар 30 на daskal1


  Когато текат едни непрестанни упражнения около "руската душа", се чувствам някак задължен да докарам абсруда до дървото. :)
  Нали може, така както си говорим смело и свободно за робството у руснака, със същата лекота да ни е позволено да си поговорим и за подлостта на евреина..... :)
  Онова за украинчетата е мерудийка, за вкус... :)

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Любопитно

  До коментар [#32] от "Graf":

  Ако заменим "подлост" с "прагматизъм" - защо не? Все пак до 19 век европейските държави задължават евреите да живеят в гета извън чертите (тогава) на града, като отделните градове налагат повече или по-малко стриктни допълнителни регулации. В този смисъл основният въпрос става този на "оживяване" в конкретните условия и готовноста за смяна на същите при опасност.
  А иначе например колегата "тулса" многократно е давал примери за патриотизма и смелостта на евреите в редиците на съветската армия във Втората Световна Война, така че тезата за "подлостта" става крайно несъстоятелна.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#31] от "тулса":

  Достатъчно е да се прочетат Стоян Михайловски,Алеко Константинов,Симеон Радев и други български класици за да се разбере че политическият живот в България е приличал ужасно много на това което става и днес в страната,невъзможноста да създадем нормално модерно общество не е от днес,това е безспорно.

  klimentm
 35. 35 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 902 Неутрално

  миличкият кюранов младши - холопски - това що ще рече? аман от некадърници!

 36. 36 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  мен пък ме накефи „холопско“? ба ли го кво значи! славчо е дал на кюранов младши да изкара някой лев, а дали го бива за тази работа – никой не го е еня.

 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Жалко.
  Нищо не разбра от закачката.
  "Подлостта на евреина" е фикция. Такава, каквато е и "робската душа на руснака". И двете "фигури" са пропаганден инструмент за примитивни пропагандисти и читателите им.
  А Гросман е типичен пример на онова, което ние наблюдаваме вече четвърт век. Само дето е по-ранен феномен от нашите "борци". Наблюдаваме приспособленци с претенции. И недоволствата им, че са неразбрани.
  Да те цитирам обаче:

  Остава да кажем, че истинското му име е Йосиф Соломонович Гроссман, като при това не забравяме, че баща му е завършил Бернсккия Университет в 1901, а майка му, Екатерина Савельева, е била преподавателка по френски, оттам младият Йосиф е познавал отлично френската литература на Петата Република.
  —цитат от коментар 27 на daskal1

  Странна съдба из "робската руска действителност".
  Бащата на бъдещия герой "нашего времени", дневникарското време де, завършва в Берн, от търговските буржуазни среди е, но нито една от чистките не го пипа, а майката - с френски до ниво преподаване.
  И тя така. На нея също не пречи никакъв буржоазен произход. Самият "борец" Соломонович е с възможностите да шета из коридорите на Кремъл и да си пише с висшата ком.номенклатура, даже по времето на ежовщината. После се присламчил към спецификата на "хрущевская оттепель", за да повтори комичната история на "примкнувший к ним Шепилов".
  Такива "борци" с комунизма и комунизмите и у нашенско - с лопата да ги ринеш, а техният късен и съвсем ... ъъъ, как го нарече...сетих се, прагматизъм, залива на талази околността... :)
  Ако "Един ден на Иван Денисович" и "Архипелагът ГУЛЛАГ" имат своята автобиографична и поради това и литературна стойност, то творбите на Гросман са един артефакт на приспособленчеството, на специфичната пъргавина и закъсняла "борба". Солженицин обаче не се вписва така органично в конструктите на Кюранов, като Гросман. Нали се сещаш защо. :)

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#37] от "Graf":

  Прав си, недоглеждане от моя страна :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK