Откъс от "Брижит Макрон - интимно" на Маел Брюн

Издателство "Милениум".

Издателство "Милениум".В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Брижит Макрон - интимно", с автор Маел Брюн, предоставен от Издателство "Милениум".


Брижит е твърде различна от всички свои предшественички в Елисейския дворец, в който десетилетия наред се случват изневери и разводи. А днес до президента стои най-любящият и верен човек и най-близкият му съратник. Какво характеризира тази нова по рода си първа дама? Освен широко коментираната възрастова разлика между нея и съпруга й, влечението й към роклите на "Луи Вюитон" и близостта й с хайлайфа?


Френската журналистка Маел Брюн разкрива жената зад привидностите в първата биографична книга, посветена на първата дама на Франция - "Брижит Макрон – интимно". Любопитният том излиза на български с логото на издателство "Милениум". Като се позовава на над петдесет проведени от нея или цитирани интервюта, авторката ни представя многопластовата личност, от която се интересуват всички световни медии.
Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


"Брижит Макрон – интимно", откъс


Слухът и позорът


Слухът обаче започва да се разпространява. Семейството производители на шоколад вече знаят всичко. Получават анонимни писма. Същото се случва и в "Ла Провиданс". Близък до фамилията дори говори за "храчки по вратата", което също трябва да понесат. Преувеличена или не, със сигурност ситуацията е изключително напрегната и семейство Троньо са скандализирани. Отношенията с най-малката дъщеря дотолкова охладняват, че години наред никой не контактува с нея в Туке. "Любящите ѝ и сплотени" братя и сестри я забравят, както самата тя ги описва. В семейното завещание родителите на Брижит ѝ оставят вила "Монежан", която тя толкова обича. Ала там тя също е в изолация – дори на плажа, където кабините на братята и сестрите са едни до други, никой не разговаря с нея.


Но най-тежко е положението на Брижит в собствения ѝ дом. Когато съпругът ѝ научава истината, реакцията му е изключително остра. Да бъде заменен заради съученик на дъщеря му, тийнейджър, когото при това толкова често приема в дома си? Такава рана трудно може да бъде излекувана. И банкерът – слабо податлив на чувства според събраните свидетелства – без никакво колебание напуска семейния дом.


Разводът им става официален едва десетина години по-късно, през януари 2006 г., тъй като има много формалности и детайли за доизчистване. Но раздялата е незабавна. Поразен от случилото се, господин Озиер напуска къщата на ул. "Сен Симон" и никога повече не се връща там. "Не го видяхме повече. Като че ли се беше изпарил", отбелязват с учудване двама от съседите им тогава. "За него това беше непростима обида! – коментира една от познатите им. – Трябва да го разберем. Предполагам, че и впоследствие никак не му беше лесно да гледа как децата му започват да уважават Еманюел".


Според журналистката Силви Бомел Андре-Луи Озиер не присъства дори на погребението на собствената си майка от страх да не срещне бившата си съпруга. "Този човек явно просто не иска да общува с никого след всичко, което му се е случило", анализира тя.


Брижит остава в къщата в "Анривил" заедно с трите си деца и продължава да преподава в "Ла Провиданс", където колегите ѝ вече знаят всичко за личните ѝ терзания. "Тя беше наистина смела – търпелива и решителна! – възхищава ѝ се Еманюел Макрон в "Революция". – Имаше съпруг и три деца, а аз бях просто ученик и нищо повече. Не се влюби в мен заради положението, комфорта или сигурността, нито заради пари или други удобства. Напротив – отказа се от всичко това заради мен.


Но никога не престана да се грижа за децата си, не се опита да им се наложи, просто с голяма нежност им показа, че и немислимото може да се случи". Прочитът на Брижит по този въпрос е по-нюансиран. "Осъзнавам, че причиних огромна болка на децата си. Именно за това се упреквам най-много – признава тя пред "Ел". – Но не можех да не го направя. Има моменти в живота, когато човек трябва да взема жизненоважни решения. За мен това беше точно такъв момент".


Но дори и след раздялата със съпруга ѝ отношенията с Макрон не са напълно нелегитимни, а още по-далеч са от това да бъдат приети. Макар и първата дама да твърди, че не възприема тази любов като престъпление, на практика тя се държи точно така. Въпреки че рядко някой се осмелява да ѝ постави въпроса открито, тя достатъчно се самообвинява и дори си налага самоизолация. В "Ла Провиданс" нямат желание ситуацията да се коментира излишно и се задоволяват само с подигравателно шушукане, неодобрителни погледи и нескрита неохота, когато някому се наложи да общува с Брижит.


Приятелките и колежките ѝ изведнъж стават прекалено заети, за да обядват или да излизат с нея. Самата тя не настоява за подобни срещи. Когато среща познати на улицата, избягва погледите им. "И към семейство Макрон се отнасяха като към чумави. Затова и те в крайна сметка започнаха да се държат като такива", анализира техен близък. Брижит е много дискретна по темата, трудно ѝ е да говори за това, рядко се отпуска.


По-късно признава, че по онова време е загубила всичките си приятелки – всички, с които преди е излизала на кафе или е ходела на почивки, вече не са искали дори да разговарят с нея. Раздялата с Андре-Луи Озиер за Брижит е раздяла с всичко – с обществената среда, с приятелския кръг, със стила на живот, който води до онзи момент. И все пак няма как да започне всичко отначало, в по-голяма анонимност, заедно с бившия си ученик, тъй като децата ѝ учат в Амиен, а тя все още работи в "Ла Провиданс".


През следващите години двамата поддържат отношения от разстояние. След като успешно полага държавния си изпит с научен профил с много добра оценка, Еманюел Макрон продължава образованието си, но този път се мести в малък апартамент, който родителите му купуват на "Рю дьо ла Санте". Прекарва първата година от подготвителния клас и подготвителната година за Висшето педагогическо училище, завършва магистърска програма и получава Диплома за по-задълбочено обучение (DEA) по философия в университета в Нантер.


Следва Институтът по политически науки в Париж, а след него прекарва три години и в Националното висше училище по администрация (ENA) в Страсбург, като в този период преминава и шестмесечен стаж във френското посолство в Нигерия. Продължава да сменя постовете и да създава нови контакти. Именно в Елзас той се обвързва с онези, с които впоследствие най-често се среща по върховете на държавната власт. Сред тях са Гаспар Ганзер, бъдещ съветник по комуникацията на Франсоа Оланд; Матиас Вишра, комуто предстои да стане началник на екипа на парижките кметове Бертран Делано и Ан Идалго; както и дипломатическият съветник в Елисейския дворец Орелиен Льошевалие.


Между 2002 г. и 2004 г. обаче тези бъдещи влиятелни личности са само приятелски кръг, който се събира веднъж-дваж в седмицата за по питие в Академията на бирата или по караоке баровете. Самият Еманюел Макрон не е винаги изцяло на разположение да води подобен студентски живот, тъй като уикендите бърза да се прибере при Брижит. "Докато някои преговаряха в Страсбург, той предпочиташе да се връща в Туке – спомня си Гаспар Ганзер.


– Всеки петък, след часа по испански език, той тичаше към гарата и скачаше във влака". Според някои именно заради този двоен живот той на два пъти се проваля на изпита за "Екол Нормал". Еманюел Макрон при всички положения обаче вижда бъдещето си начертано далеч напред. А Брижит остава в Амиен, измъчвана от "провинциалните клюки", които непрестанно трябва да опровергава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  "Тя беше наистина смела – търпелива и решителна! – възхищава ѝ се Еманюел Макрон в "Революция". – Имаше съпруг и три деца, а аз бях просто ученик и нищо повече. Не се влюби в мен заради положението, комфорта или сигурността, нито заради пари или други удобства. Напротив – отказа се от всичко това заради мен."

  Една Мадам Бовари на 21 век! Ще се чете.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#1] от "etty1":

  Един бъдеш роман за пътят към взаимния успех и пустотата на върха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Това си е чиста проба геронтофилия.. (добре, че не е обратния вариант)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Няма нормален мъж,който да е заможен,добре изглеждащ и млад,който да се ожени за 25 години по-възрастна жена с три деца.Такъв човек има много сериозни сексуални комплекси.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#4] от "musashii":

  Или девиации.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":

  Това наистина изкривява представите за света и не е добре за управляваните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":Това наистина изкривява представите за света и не е добре за управляваните.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Дреме им на бездетните Макрон и Меркел,че има висока престъпност сред имигрантите.Нали не техните деца ще са потърпевши.

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Съжалявам, но "интимно" с баби ми идва в повече...

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Като се отърсим от чистия биологизъм и разглеждаме хората като личности, този брак не ме очудва. Просто еднаквост на разбирания, идеи и виждания, това не е ли достатъчно? Зависи от това,кой какво търси в брака. Бракът не е институция за задоволяване на половия нагон, нито е институция за продължаване на рода. Това е едно сложно съжителство, което изисква общност на интересите, интелектуалното ниво и морала.

 11. 11 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Е, как да не се влюби в него, като той е бъдещият президент на Франция! Учителите са голяма работа!

 12. 12 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 628 Неутрално

  За разлика от животните, човекът има контрол над еланията си.
  Ако го няма, значи животинското в него е взело превес.
  И нека не ми казват за еднаквост на стремежите, идеи и т. п. Няма как да имам еднакви стремежи с толкова по млад човек от мен, дори и заради различните възприятия и опит на поколенията.
  И, да, присъединявам се към мнениетоп на близките на госпожата.
  Срамно, просто обикновена педофилия!
  Но щом французите одобряват, коя съм аз!...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Направо се разчуствах :)

  Дайте сега да приемам малко мигранти :)

 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#4] от "musashii":

  Вероятно ти се имаш за нормален?!?

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  "Геронтофилия", "педофилия", "девиации" - сигурна съм, че критиците тук никога не са изпитвали върховното чувство на хармония, споделяне и топлота, което се изпитва, когато сме с нашата сродна душа. Малко хора са способни да усетят тази размяна на енергии и още по-малко са онези, които имат късмета да срещнат сродната си душа и да я задържат. Бриджит явно е от тези щастливци, както и Макрон. Щом са устояли на цялата тази враждебност и злоба, значи притежават нещо, което не се мери, нито може да се замени с пари, секс и каквито и да било конвенционални ценности.

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  ... МИ ОЧАКВАХ ПОВЕЧЕ.... ИНТИМНОСТ.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1731 Любопитно

  Тази майка му ли беше?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Този откъс не ми е интересен, всеки предпочита да описва красивото. Аз предпочитам да прочета грозното, как са правили свалките докато госпожата се е грижела за семейство и мъж?
  А това, че никой не говори с нея е най-нормалното нещо, кой иска да има контакт с морални дегенерати?!? Семейния живот дотяга, друго си е свалките, ресторантите и дискотеките, тя си е останала в това време, не е преминала при майчинството и отговорностите, те тежат особено ако си завършен егоист и държиш някой да те обслужва.

 20. 20 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Като се отърсим от чистия биологизъм и разглеждаме хората като личности, този брак не ме очудва. Просто еднаквост на разбирания, идеи и виждания, това не е ли достатъчно? Зависи от това,кой какво търси в брака. Бракът не е институция за задоволяване на половия нагон, нито е институция за продължаване на рода. Това е едно сложно съжителство, което изисква общност на интересите, интелектуалното ниво и морала.
  —цитат от коментар 10 на proza


  Мисля, че бъркате брака с клуб на любителите на книгата.

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Това си е чиста проба геронтофилия.. (добре, че не е обратния вариант)
  —цитат от коментар 3 на venci4


  А как се явява сексуалния апетит на близо 40 годишна даскалица по френски спрямо 15 годишния и питомник ?

 22. 22 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 628 Гневно

  Зя одобряващите тези отношения, въпрос:
  Как бихте реагирали, ако 40 годишната омъжена и две големи деца учителка на ВАШИЯТ син започне да спи с него? А?
  Само не ми обяснявайте колко ще се радвате!
  Иначе е лесно да се пишеш модерен и /ах!/, колко напредничав!
  Че и философ отгоре на това!
  Май ми идва в повече подобна политкоректност!

 23. 23 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 628 Гневно

  Пропуснах. Синът ви е на 16 години! В много страни законът защитава ДЕЦАТА от подобни посегателства!

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 990 Неутрално

  "Геронтофилия", "педофилия", "девиации" - сигурна съм, че критиците тук никога не са изпитвали върховното чувство на хармония, споделяне и топлота, което се изпитва, когато сме с нашата сродна душа. Малко хора са способни да усетят тази размяна на енергии и още по-малко са онези, които имат късмета да срещнат сродната си душа и да я задържат. Бриджит явно е от тези щастливци, както и Макрон. Щом са устояли на цялата тази враждебност и злоба, значи притежават нещо, което не се мери, нито може да се замени с пари, секс и каквито и да било конвенционални ценности.
  —цитат от коментар 16 на princess_x


  За подобна ''хармония'' десетки даскалици прелъстили малолетни питомци лежат с години по панделите в САЩ и на Острова.

 25. 25 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1061 Неутрално
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  За подобна връзка с ученик госпожата най-малкото е трябвало да бъде уволнена от училището, където е преподавала. Подобни прояви никъде не би трябвало да се толерират.
  В много държави не се позволяват и връзките студент-преподавател въпреки, че става въпрос за пълнолетни лица. Също и лекар-пациент, адвокат-клиент и т.н. Смята се, че има възползване от ситуацията в която единият зависи от другия.
  По-въпроса за възрастовата разлика не ми е работа да преценявам кой как да си живее живота. Ако се срещнат двама пълнолетни е само тяхна работа как ще си уреждат взаимоотношенията.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Не съм възмутена от разликата във възрастта, тяхна си работа, щом се харесват.

  Но не ми допада тенденциозното самоизтъкване на госпожата - гледа от всичко възможно да извлече полза, включително и от президентстването на мъжа си.

  Вероятно има случаи на възрастна учителка с любовна връзка с ученик, бихте ли се заинтересували от биографията й, ако тя си беше останала провинциална даскалица? Едва ли. Ако не ставаше дума за президент, никой освен градските клюкарки нямаше да обърне внимание на не особено почтеното поведение на госпожата. Дразни създаването от журналята на романтичен ореол около случката.

  Дразнят и квалификациите за бившия й съпруг: "слабо податлив на чувства", страх го било да присъства на погребението на собствената си майка, за да не би да срещне бившата си жена... Бива пропаганда, ама чак такава...

  А и залитането на възрастна жена по къси ученически полички не е особено елегантно, нищо, че фигурата й е слаба.

 29. 29 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#28] от "areta":
  "Вероятно има случаи на възрастна учителка с любовна връзка с ученик, бихте ли се заинтересували от биографията й, ако тя си беше останала провинциална даскалица? Едва ли. Ако не ставаше дума за президент, никой освен градските клюкарки нямаше да обърне внимание на не особено почтеното поведение на госпожата."


  Преди време в САЩ беше нашумял абсолютно идентичен случай на омъжена учителка с две деца, която беше прелъстила 13 годишнийа си ученик и роди дете от него.
  Лежа си в затвора като стой та гледай. Той не стана президент, но това не попречи всички да бъдат възмутени и дълго време да се занимават с "казуса".
  Но пък това тук, френска му работа!

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Всъщност и в Дания имаше подобен случай: 38г учителка с 16г ученик.
  Уволниха я, осъдиха я на 5мес затвор и 100ч обществено полезен труд.
  После и младежът лежа ама за друго - въоръжено нападение. Гнусна история.

  Както и да е, не виждам нищо романтично в този тип връзки с малолетни, независимо от пола на двете страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK