Откъс от "Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца" на Матео Струкул

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца", с автор Матео Струкул, предоставен от Издателство "Ера".


Венеция, 1755 г. Крехкото равновесие, на което Републиката се крепи – все по-близо до упадък, рискува да рухне. Сред каналите, потопени в мъгла и патрицианските дворци с ослепителна красота, Венеция от XVIII век никога не е била толкова съблазнителна и безмилостна.


Матео Струкул майсторски обединява приключенския разказ с любовните интриги чрез вълнуващо преплитане на историческа достоверност и въображение и създава изключителна атмосфера, богато подплатена с емблематични за времето личности.
Джакомо Казанова току-що се е завърнал в града, а графиня фон Щайнберг му отправя дръзко предизвикателство: ако успее да съблазни дъщерята на един от най-влиятелните хора в града, тогава самата графиня ще бъде негова. Казанова приема, убеден в успеха си с очарователната Франческа Еридзо.


След поредица от зловещи машинации и интриги Джакомо заподозира, че събитията са плод на пъклен заговор и той е само пешка в сложна игра между шпиони на Венеция и Австрийската империя.
Дали най-прочутият любовник ще постигне целта си, или този път ще падне в собствената си мрежа...?
"Джакомо Казанова.


Соната за разбити сърца" ни потапя в живота на един от най-харизматичните персонажи за всички времена, очаровал целия свят. Помни се най-вече като авантюрист и класическа икона на съблазнител и либертарианец. В книгата на Матео Струкул обаче откриваме още много други негови качества, или както самият автор казва: "Моят Казанова се ражда от желанието да възстановя целостта на тази личност, една от най-интересните, съществували в световен мащаб.


Животът му не е бил безпроблемен, но въпреки това той е бил пътешественик, поклонник на изкуствата, юрист, бунтар, ловък фехтовчик, талантлив цигулар, уважавал е традиции и нрави, различни от неговите. Разбира се, бил е съблазнител. Но това е само един аспект от личността му."


Матео Струкул е популярен италиански писател, доктор по Европейско договорно право и носител на множество престижни литературни награди. През 2017 г. печели наградата "Банкарела" за книгата си "Медичите: една династия на власт", първата от тетралогия исторически романи, която оглавява класациите в Италия, Германия и Испания.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


"Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца" на Матео Струкул


Графинята


– Изчакайте тук – пошепна му Гретхен, намигайки със сивите си очи, в които проблясваха сребристи нишки. – Графинята ще дойде скоро.


Джакомо кимна усмихнат: момичето му харесваше, а мистериозната ситуация – още повече. Приятно му беше пътуването по каналите: светлините на залеза багреха с цветовете на дъгата небесносинята вода в лагуната, пред очите му се разстилаше великолепието на Канал Гранде и особено го очароваше прелестната компания.
Гретхен го покани във великолепен салон – библиотека, както предположи: върху полиците от тъмно дърво бяха подредени книги с красиво оформени позлатени гръбчета, престижните издания и най-вече заглавията подчертаваха добрите четива, подбрани от домакинята.


Погледът му бе привлечен от високия таван и стенописите в помещението. Прозорци с полукръгли арки и цветни витражи красяха сградата. Светлината от свещите в полилеите хвърляше кървави отблясъци.


Докато чакаше, Джакомо блуждаеше с поглед по книжните редици на библиотеката и се опитваше да разчете имената: Волтер, Лорънс Стърн, Омир, Александър Поуп, следвани от Карло Голдони, Уилям Шекспир, Антон Улрих фон Брауншвайг... Накрая забеляза приказно издание на "Пътешествията на Гъливер" от Джонатан Суифт.
Взе книгата и се разположи в близкото плюшено кресло. Разлисти я, като се възхищаваше на елегантния шрифт, на скъпата хартия, на изящната подвързия.


Той обичаше литературата и предчувстваше същата страст у графинята, щом притежаваше толкова богата и разнообразна колекция от книги. Този факт веднага я направи привлекателна в неговите очи и щом я зърна да влиза, разпозна у нея голяма и прелъстителна душа.


У Маргарете фон Щайнберг нямаше нищо скрито: красотата ѝ беше автентична и в същото време особена. Джакомо долови магнетизма на изразителните ѝ, очарователни черти, сякаш волята на тази жена беше способна да привърже към себе си всеки мъж, като превърне желанието му в обсесия, удоволствието в екстаз, съперничеството в предизвикателство.


Беше красива и в същото време опасна. В зелените ѝ очи искряха внезапни мълнии, дългите руси коси падаха на меки вълни, пълните устни бяха със съвършена форма... всичко у нея беше квинтесенция на съблазън, дори такава подробност като прасковената бенка над горната устна.


Ала въпреки чара си тя будеше безпокойство. Може би светлината на очите, които се плъзгаха, бързи и непредвидими, подсказвайки характер, изкован от ценна сплав на непоколебимост и енергия.
– И така, вие сте Джакомо Казанова... Гласът ѝ беше дрезгав и дълбок.
– Ваш слуга – беше лаконичният отговор, съпроводен с едва доловим елегантен поклон.


Маргарете го проучваше с поглед, сякаш искаше да се увери, че мъжът срещу нея е на висотата на славата, която го предшестваше.


– Добре, господин Казанова, признавам, че това, което виждам, ми харесва много. Освен това сте успели да създадете персонаж, който надминава тази обещаваща визия. Авантюрист, съблазнител, фехтовач, образован и дори алхимик, ако са ме информирали правилно.
– Заслужавам дори шпионска мрежа, така ли? – усмихна се Джакомо.
По лицето на Маргарете премина сянка от задоволство.


– Не сте ли вие самият шпионин в услуга най-вероятно на империята, към която принадлежа? Какво е нужно на един шпионин, при това способен, ако не сценарий от погледи и полугласни думи, произнесени от други шпиони? Може би ще ми кажете, че не съм права?


За миг Джакомо се изненада, но чувството изчезна толкова бързо, колкото се бе появило. Тази жена, както изглежда, знаеше за него много повече, отколкото той бе научил за нея. А то бе малко или нищо. Каза си, че трябва да я уважава, ако не и да се бои от нея, иначе рискува да допусне най-голямата грешка в живота си. Тя не само го очакваше, направо беше пратила да го доведат. И то в точния момент.


Не му се удаваше да разбере накъде води тази покана и след първоначалното любопитство започна да изпитва нарастващо нетърпение.


Графинята носеше много елегантна рокля в перленосиво. Прекрасен рубин грееше върху щедрото ѝ деколте и хвърляше кървави отблясъци, а обиците, също рубинени, излъчваха агресивна, почти хищническа красота.
(...)


– Господин Казанова, ще бъда кратка. Вашата репутация, заслужена или не, е солидна и в непрекъснат възход, защото, ако целта на онова, което се говори за вас, е истината, възнамерявам да ви отправя предизвикателство.
– Предизвикателство? – попита Джакомо. – Признавам, че подобна перспектива ме забавлява... но ако мога да попитам, защо трябва да го приема?


Графинята направи пауза, преди да отговори. Погледна го изпод дългите мигли и каза нещо, което много му хареса:
– По най-простата причина: защото няма да можете да устоите.
Казанова беше искрено смаян. Сякаш тази жена го познаваше до дъното на душата. Този факт го забавляваше и удивяваше едновременно. За него забава и сюрприз бяха ценна смес.
– Е, добре, кажете ми тогава за какво става дума, за да видя дали имате право или не.


Графинята само това чакаше. Но не бързаше, като експерт по заплитане на съдби, помълча няколко секунди. И за най-глупавия мъж би било ясно, че нейната компетентност в сферата на договорите и преговорите не знае граници и провали. При пълно зачитане на отсрещната страна.


Казанова не се притесняваше от това. Приемаше с отворени обятия живота такъв, какъвто дойде: това беше неговото победно оръжие. Лекомислието се четеше в погледа му и му придаваше нещо магично. С него той щеше да посрещне предизвикателството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK