1968 г.: Маската на комунистическия режим се пропука

Димитър Бочев разказва за приятеля си Асен Игнатов - философа, който бяга от България, и за младежкия фестивал

Димитър Бочев писател

© Георги Кожухаров

Димитър Бочев писателПрез 1968 г. като част от програмата на световния младежки фестивал Софийският университет е домакин на дискусията "Младежта в борбата против НАТО". Според справка на агент на Държавна сигурност за фестивала философът Асен Игнатов "много аргументирано и убедително" разкрива "агресивния характер на военния блок НАТО" и разобличава "някои схващания на западните делегати по този въпрос".


През 1968 г. Асен Игнатов публикува "Тъга и порив на епохата". Книгата е критикувана във вестника на БКП "Работническо дело" и е повод за уволнението му от университета. Четири години по-късно той бяга от България. По повод тези събития "Дневник" потърси литератора и дисидент Димитър Бочев - близък приятел на Асен Игнатов.


Какви бяха отношенията на Асен Игнатов с комунистическата власт и идеология?
- В онези кошмарни времена преподавателите във философско-историческия факултет на Софийския университет бяха разделени неофициално, но отчетливо, на два лагера. Единият - на старата, догматична гвардия, на неосталинистите, оглавяван от партийния секретар на специалност "Философия" Кирил Петров и неговия заместник Ленин Димитров. От другата страна беше лагерът на либерално настроените начело с Асен Игнатов.


От студентите 90% останаха индиферентни към поляризацията, но 10%, между които и аз, се приобщиха към един от двата лагера. Това беше факултет, по-идеологизиран от всеки друг. На него партията гледаше като на собствена идеологическа школа, като на свой пиар.


Ние не изучавахме философия, а партийна идеология. Държахме изпити по "История на БКП", "История на КПСС", "Научен комунизъм", "Политикономия". Наш пътеводител не бяха Платон и Аристотел, още по-малко Киркегор, Хайдегер, Ясперс, а марксистко-ленинско мислене.


Асен Игнатов беше пътеводител. Той беше органично несъвместим със средата, беше необикновено ерудиран. За разлика от свои колеги, които ползваха само съветски източници, той ползваше германски и френски, "оправяше се" и с английския. Цялата тази артистичност, която носеше, бе в разрез с догматиката на идеологизираното мислене. Повечето преподаватели не знаеха дори книжовен български - те владееха по-скоро диалектите на местата, откъдето произхождаха.


Заради това, че знаеше езици, получи покана за участие във световния младежки фестивал от партийното бюро. На него той гледаше като на възможност.


И на фестивала, и в "Тъга и порив на епохата" изявленията му не бяха антикомунистически, бяха прокомунистически, но изказани на непартиен, некомунистически език. Не на марксистко-ленинския език.


Т.е. Асен Игнатов е симпатизирал на комунистическите идеи?


- Не, ни най-малко. Правеше го лицемерно. Но шило в торба не седи.


Т.е. използвайки догматиката, е опитвал да представи и различните, либерални идеи?


- Да, точно така. Едно от есетата му в "Тъга и порив..." беше озаглавено "Революция без граници" и е посветено на Октомврийската революция, в което той я хвали. Но още със заглавието то възбужда гнева на ортодоксалните марксисти. "Каква е тая революция без граници? Значи след Октомврийската революция има и друга?!".


Книгата му е пълна с подобни примери, от подобни примери гъмжат и изявленията му на младежкия фестивал. Фактът, че след това беше уволнен, изгонен от университета, говори сам по себе си. Когато го уволниха, зам.-декан на факултета беше Исак Паси. ДС праща Исак Паси при Асен Игнатов. Предава предложението на службите - уволнение с оставане в София или с изселване в Шумен.


Асен предпочита да остане в София. Условието било той да си направи публична самокритика пред партийното събрание. Да каже, че се е подвел, без да съзнава, е станал оръдие на буржоазната идеологическа диверсия. Той го направи, каза всички тези неща. Аз го чаках в кабинета му. Той дойде след час и половина - пламнал, изпотен. Изми ръцете си, погледна ме и каза: Сега презираш ли ме?


Каза, че го е страх, че хора примитивни, неинтелигентни, нецивилизовани, като имаше предвид ДС, могат да го арестуват, да се гаврят с него... Предупреди ме да внимавам какво говоря пред него: Никога няма да тръгна да те донасям доброволно, но ако ме арестуват, всичко ще си кажа.


Благодарение на този компромис, който беше психологически и морално много тежък за Асен, не го изселиха от София, а учредиха за него нова длъжност - секретар на философския институт към БАН.


По такъв начин ДС постигна две от своите централни цели. Едната беше да отлъчи Асен Игнатов от студентите. Втората - да го унижи, да го смачка, да му смаже достойнството. Какво по-унизително от това да се изправиш пред колегите си и да започнеш да се самооплюваш на специално свикан форум за целта... Светослав Минков има разказ, в който един учен в положението на Асен трябва да излезе пред партийното бюро и да си признае, че му е поникнала опашка.


В книгата си "Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие" Ивайло Знеполски разкрива, че Асен Игнатов е сътрудничил на ДС. Тази глава е озаглавена "Държавна сигурност установява "оперативен контакт" с Асен Игнатов - двустранно залагане на стръв". Казвал ли Ви е Асен Игнатов за това?


- Не го е казвал директно, но ми е намеквал, така че знаех. Например когато ме предупреди да внимавам какво да говоря пред него. Асен е бил поставен между чука и наковалнята. Той е бил много наплашен и изстрадал заради действията на властта и службите срещу него. Просто е поддал.


Как бяга Асен Игнатов през август 1972 г.?


- Той вече беше секретар на БАН. Свиква се международен философски марксически конгрес в Брюксел. За България е въпрос на престиж да прати свой учен. Кого обаче, като работният език на симпозиума е френски. Само Асен знаеше.


Не мога да знам интимните доводи на ДС, но теоретично има две възможности. По-малко вероятната е да са знаели, че той няма да се върне. По-вероятната, е да са решили, че след като си има някаква длъжност, скърпил си е филистерско битие, жена му е тук, ще се върне.


Асен отива в Брюксел с цяла група от 7-8 човека от България. Излиза от хотела една сутрин, като казва на останалите, че ще купи вестници. Не купува вестници, а отива в първия полицейски участък и казва на дежурния, че е политически емигрант и търси убежище. Полицаят го пита къде му е багажът. Асен обяснява, че не го взел от опасение, че придружителите му са щели да се усетят и да го спрат. Вие сте на територията на НАТО, казал полицаят. Тогава Асен упълномощава двама полицаи да му съберат багажа от хотела.


Започва да работи по една научна програма в католическия университет в Льовен. После отиде на моето място в "Дойче веле", но напусна и започна работа като научен сътрудник в институт в Западна Германия за проучване на Източна и Югоизточна Европа.


Какви бяха идеите на Асен Игнатов?


- Либерални идеи, които изхождаха от човешките права, гражданските и духовните свободи, от духовните хоризонти. По този начин той никога не е формулирал тезите си, защото не можеше. Но ги е подсказвал, също както и неговите изявления на фестивала. Говорил е за НАТО като агресор. Ами как иначе да говори? Ако каже истината, че НАТО е военна организация, която защитава човешките права и гражданските свободи от варварството на комунизма, няма да излезе до края на дните си от затвора.


Какви бяха настроенията преди фестивала във факултета и в София?


- Този фестивал за партийния елит беше нож с две остриета. От една страна, беше средство за реклама на нашия комунистически строй и марксистко-ленинска идеология. Това беше целта и надеждата на партийния елит. Опасността беше, че чрез фестивала ще проникнат в България идеи и възгледи, които са отрова за всяко мракобесие, включително и комунистическото.


Надделяха вижданията, че е по-добре да приемем фестивала, да бъде използван за пропагандни цели и да се вземат мерки, доколкото е възможно, да не се допуска на родна земя полуляризирането на буржоазни възгледи.


Първо, те изгониха много народ от София, сред които бях и аз, както и професор Георги Фотев. (Аз дойдох все пак с риска, че ако ме хванат, ще ме върнат).


Либерално мислещите очакваха, че ще видят един свят, който не познават. Почти никой от тях не беше посещавал западна държава. Ние не можехме да отидем при свободния свят, но той дойде при нас.


По онова време цял Париж ехтеше от студентски бунтове, Пражката пролет, целият свободен свят беше обзет от демонстрации срещу войната във Виетнам, хипарското движение беше на гребена на вълната. Цялата планета вреше и кипеше и закипя и София.


Чехословашката делегация дойдоха с коси до раменете и с поли над коленете - това беше забранено в България. Това е чисто визуално, но зад това седяха духовни свободи и човешки права. Чешките делегати скандираха "Дубчек", "Свобода" (имайки предвид президента Лудвиг Свобода). Скандираха и "София, събуди се".


Това беше ужасно за партийната върхушка.


Как достигаше информация за войната във Виетнам, Пражката пролет, протестите в Париж?


- За Виетнам лесно - официалните комунистически медии съобщаваха за това и то на първа страница. За Пражката пролет - много по-трудно и главно чрез западните медии и българоезичните радиостанции - "Свободна Европа", "Гласът на Америка", Би Би Си и "Дойче веле". Тези радиостанции се слушаха с много по-жив интерес от радио 'Москва".


Все по-често се появяваха статии за "заблудите на чешките другари", за това, че те са се поддали на буржоазната идеологическа диверсия, за техните десни уклони. Общо взето, бяхме наясно.


Единствената видима съпротива срещу нашия режим, единствената видима защита на Пражката пролет във факултета (който беше ключов) беше фактът, че в една мъжка тоалетна на втория етаж се появи издълбано върху хоросана на стената много дълбоко името "Дубчек". Откакто го прочетох за пръв път, забелязах, че посещенията на студентите и преподавателите в тоалетната зачестиха.


Прислужничките се опитваха да го заличат и дълго време не успяха. Извикаха една бояджийска бригада, която изтърга всичко до тухла и го заличи. От една страна, е хубаво, че все пак някакъв намек за съпротива е имало, но от друга, беше ужасно, че тя беше свряна в тоалетните. Такива времена бяха.


Как се подготвяше фестивалът?


- Първо се набираха студенти и преподаватели, които знаят западни езици. Дори аз бях извикан по недоглеждане, защото знаех немски, но после вдигнаха ръце от мен. Тях ги инструктираха във факултетното бюро на комсомола, идваха лектори на ЦК на БКП, които даваха инструкции за поведение пред чуждестранните гости и как да участват в дискусиите. Те бяха да защитават нашата идеология, правата вяра, да дадат отпор.


В тези указания на инструктори от ЦК на БКП и от ДС ни предупреждаваха не само за идейни опасности, но и за венерически болести. Сякаш всички дошли тук са сифилистици. При това говореха съвсем сериозно, а ние гледахме с насмешка.


Показателно беше, че тогава ЦК на комсомола издаде брошура "100 отговора на 100 въпроса". Там бяха формулирани провокативните според властите въпроси, които евентуално чужденците ще зададат, и бяха написани и отговорите. Например - защо не можем да пътуваме на Запад. Отговорите бяха, че студентите просто нямат нужда да пътуват, защото в България се чувстват много добре, всичко им е осигурено. Когато някои искат да пътуват, могат, но организирано, главно до братските социалистически страни.


Всичко това граничи с малоумие, но тя цялата партийна идеология граничи с малоумие.


Неофициалните дискусии бяха най-голямото зло, най-опасни бяха личните контакти. Защото делегатите бяха хиляди и нямаше как всички да се контролират.


На мен ми се струва, че режимът по-скоро загуби, отколкото спечели от фестивала. Ефектът беше, че колкото и да не искаха и колкото да се съпротивляваха партийните апаратчици, режимът в София и България малко или много се демаскира и разкри грозното си лице, маската се пропука.


За фестивала дойдоха младежи от целия свят - това значеше, че те могат да пътуват по целия свят и всеки се питаше "Защо ние не можем", "Защо не можем да напуснем и за миг най-добрия от световете?".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  Познавах Асен Игнатов.
  Него цитирах, когато в този форум използвам определението "възторжени и зли овце" за да определя комунистите. Някога той беше използвал тези думи уж в друг контекст, но точно комунистите имаше предвид.

  подпис
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Маската на комунизЪма се пропуква още на 09.09.44., когато болшевишката пасмина започва да убива без съд и присъда.
  Когато започва национализацията и на хората им е са взети домове, дюкяни и фабрики.
  Когато започва колективизацията и на хората насилствено им е отнета земя, добитък и инвентар.
  Така, че 1968 г. е продължение.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Хм, ортодоксален марксизъм - ленинизъм и модерен либерализъм...

  ""Толкова много политически удобни, но неизбирани от никого личности получиха високи длъжности в правителството, че от "Даунинг Стрийт" трябваше да разпространят схема, за да изяснят как точно функционира кабинетът на премиера", казва Паксман и заключава, че съветниците на министър-председателя имат много повече власт от депутатите, включително и от някои членове на кабинета. Блеър стига дотам, че дори успява да си издейства кралски указ, който позволява на най-близките му сътрудници - шефа на личния му кабинет Джонатан Пауъл и прессекретаря Алистър Кембъл, да издават нареждания на държавната администрация.
  Паралелът между ерата "Блеър" във Великобритания и управлението "Станишев" у нас е колкото изкушаващ, толкова и рискован. Все пак някои аналогии се натрапват сами въпреки очевидните разлики в политическата ситуация. Номинално и двамата са представители на левицата, макар че политиката им е твърде далеч от традиционните представи за "социалистическа" и дори за "социалдемократическа", а по-скоро се вписва в представата за "модерен либерализъм". ..."

  Из "Очите на премиера", изчезнал от нета анализ на "Тема".

  Просто тоталитаризмът на БКП провидя именно в модерния либерализъм възможност за трансформация на държавната собственост в лична и унаследима. От там и "модерния либерализъм" за назначените от БКП приватизатори и олигарси - все хора на Политбюро, ЦК и ДС.

  "Преходът свърши" според "Иван Хаджийски". А дали свърши? Тц, в ЦИЕ върви втора вълна на лустрация, както при Орбан, така и при Качински. Силно се надявам такъв процес да тече и у нас.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Интересно. Но щом радио "Свободна Европа" се завръща, то комай преходът у нас въобще не е започвал. Или я спрял още в самото начало.

  Важни са тези свидетелства на епохата, за да знаем какво не бива да повтаряме. Социалната държава е едно, но тоталитарната - съвсем различно.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  а маските на синчетата комунистически паднаха последно преди изборите , та се наложи спешно да се цензурира една лоша притурка .
  —цитат от коментар 3 на дерибеев  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Този "либерализъм" ли имаш пред вид?

  "Централната избирателна комисия забрани разпространението на книга, продавана като притурка на вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието". ЦИК смята, "че в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."..."
  https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/20/2938541_cik_zabrani_razprostranenieto_i_na_vtorata_kniga_na/

 7. 7 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":


  Маската на комунизЪма се пропуква още на 09.09.44., когато болшевишката пасмина започва да убива без съд и присъда.Когато започва национализацията и на хората им е са взети домове, дюкяни и фабрики.Когато започва колективизацията и на хората насилствено им е отнета земя, добитък и инвентар.Така, че 1968 г. е продължение.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Висоцки в една от свойте песни нарича подобни явления в СССР "изостряне на класовата борба".

  Абсурда го разбраха и немалко комунисти (не нагаждачите а истинските, бивши партизани, политзатворници и интербригадисти) няколко години след това, след поредицата "чистки". И почнаха да се питат "за това ли се борихме?".

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  1968!??? Сега сме 2018-та, минали са 50 години. Носталгия ли е това или откровена пропаганда? При това напълно безсмислена. През 1968 г много неща не знаехме и не виждахме. Можеше да се лъже и в двете посоки. Сега всичко се знае. Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма. Днес положението е почти същото, каквото беше преди това. Контролът е тотален. Възможности за нормалния човек - никакви.

 9. 9 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Приеми го като информация за онези времена. Предназначена за хора които не ги познават лично. И на които чугунени кратуни като...."някои съфорумници" се опитват да продават лъжите от рода "ах, колко готино си беше тогава, билетче за трамвай 4 ст. и циганите бачкаха а не крадяха"

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма.
  =======
  Но малко хора го осъзнават, и искат да намерят на свободното, свободното...... А това вече е в рамките на свободията....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Така е! И ти имаше сеободата да си смениш името...

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Интересно за каква свобода говориш през 1988..Явно си си останал при "указ 56"и екскурзиите до ГДР!И още ти е мило за Рабдело и ДКМС...И свинската демагогия.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма."

  Явно малко бой си ял от Д

  Или може би ти си от биячите?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  "... от Д" >> от ДС

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#7] от "Roni":

  Изразът "Обострение классовой борьбы" е на Сталин още от 30-те години. Според това обострение е трябвало да се засилят репресиите и убийствата на всякакви противници на болшевишката партия. Песента, за която говориш, се казва "Песня о Сталине" и е на Юз Алешковски , който е бил в лагер доста години по сталиново време.

 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Добър пример за елементарноста на социдеологията и невъзможноста да отговори на елементарни въпроси. Готовите отговори от типа "Вие защо биете негрите" бе просташкото измъкване от дискусия. Тази методика е ясно различима в прасешките медии и в сегашни времена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма. "

  Да, имаше някакво охлабване, но за българските турци това бяха много тежки години. А охлабването е било, защото точно тогава другарите партийци, комсомолци и милиционери са правели окончателните планове кой какво ще вземе и приватизира при смяната на режима. Вече не ги е интересувало толкова идеологията и пропагандата, важното е било да разпределят мангизите.

 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Никога повече сатрапия и човеконенавистническа идеология по святата Българска земя! Никога повече комунизъм!

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":

  "Интересно за каква свобода говориш през 1988.."

  Последните 1-2 години от тоталитаризма, на които съм свидетел, бяха наистина свободни за хората от службите, които - предусетили близкия край на системата - напълно свободно крадяха, източваха БНБ в "частни" банки (създавайки явлението "кредитен милионер"), изнасяха пари в куфарчета, създаваха фирми с неясен предмет на дейност ( завършващ на "...и всичко останало, незабранено изрично от закона") - изобщо, трансформираха политическата власт на БКП/ДС в икономическа.

  За останалите имаше недоимък, опашки за тоалетна хартия, стапяща доходите пълзяща инфлация, безправие и безнадеждност.

  Затова още през зимата след падането на бае Тодар пред западните посолства се извиха километрични опашки и един милион души не дочакахме перестройката на тандема Желю Желев/Атанас Семерджиев, а си плюхме на петите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#15] от "aralambi":

  Става дума за песента "тавариш сталин, вий болшой учьоний" и т.н.? Сигурно си прав, а аз греша че е на Висоцки:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 21. 21 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  ""Асен Игнатов беше пътеводител. Той беше органично несъвместим със средата, беше необикновено ерудиран.""

  Органично несъвместим със средата... Това е. Кратко и достоверно.
  Повечето органично несъвместими със средата - Бог да ги прости!

  Последиците от действията на органично съвместимите са видими и днес.
  Сякаш са още живи, не са си отишли. И последователи - колкото щеш.

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3162 Неутрално


  " ... и неговия заместник Ленин Димитров ... "


  Ленин Димитров, Бригадир Аспарухов, Свободка Стефанова ...
  При днешния повей на времето и политическите страсти, мисля да си сменя името на Путичко Тръмпов ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":


  ...Затова още през зимата след падането на бае Тодар пред западните посолства се извиха километрични опашки и един милион души не дочакахме перестройката на тандема Желю Желев/Атанас Семерджиев, а си плюхме на петите.
  —цитат от коментар 19 на Norman Granz


  А може би трябваше да я дочакате...Защото ние, по-глупавите, останахме тук и ни се наложи да преживеем и Луканов и Виденов. И точно когато "со зор" ни вкарАха в правия път (ЕС и НАТО) се почувства остро липсата на този милион, дето предпочете да се разкара. Последва царя, Станишев и черешката на тортата ББ. Е, ако Вие и поне половината от този милион бяхте останали тук и не бяхте избягали това нямаше да се случи...
  Не, не Ви критикувам. Всеки има право на избор! Но е кофти усещането, че е можело да бъде и иначе.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Точно 1968 беше годината в която бяха задоволени елементарните потребности на обществото и трябваше да се смени военния сталински комунизъм чрез преминаване към НЕП подобно на китайски модел сега вместо в брежневски застой - чехословашките другари бяха прави, че е време за промяна. Много скъпо плати соцлагера за това забавяне. Това е годината на падането на маските на сталинистите = истинските виновници за падането на соца

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":"Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма. "Да, имаше някакво охлабване, но за българските турци това бяха много тежки години. А охлабването е било, защото точно тогава другарите партийци, комсомолци и милиционери са правели окончателните планове кой какво ще вземе и приватизира при смяната на режима. Вече не ги е интересувало толкова идеологията и пропагандата, важното е било да разпределят мангизите.
  —цитат от коментар 17 на aralambi  До коментар [#17] от "aralambi":

  Комунистическата върхушка още в началото на 70-те години е разбирала напълно,че трябва някак да скъса с комунизмът,защото иначе рискуват да загубят властта си. Тогава се пита защо по дяволите Тодор Живков уби Георги Марков през 1978г.?!

 26. 26 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Днес е подобно. Просто лагерът е по-широк, а следенето много по-лесно. Тогава в западните страни е имало други проблеми, съпоставими с нашите. Примерно в САЩ отношението към негрите. Всеки народ сам си решава нещата когато ги осъзнае . Дали би било по добре ако станеш някаква пролет и се бяха избили. В историята няма ако. Но днес управлява продължението на БКП. По същия начин.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Интересно за каква свобода говориш през 1988..Явно си си останал при "указ 56"и екскурзиите до ГДР!И още ти е мило за Рабдело и ДКМС...И свинската демагогия.
  —цитат от коментар 12 на Messerschmitt

  Ако го обсъждаме сериозно, ще признаем, че по това време все още имаше интензивна икономика. В съчетание с политическа свобода, това си е комфорт. Днес теоритически има само свобода на словото. При това, докато пишеш тук, не знаеш дали и как те следят и записват. Икономиката е с ограничен капацитет и потенциал, строго канализирана и достъпна само за верни и послушни люде. Икономическата свобода всъщност няма смисъл, когато не предлага възможности. Политическата свобода е безпредметна в държавата на мутрите, мафията и беззаконието..

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Ужасни времена...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Гневно

  Точно 1968 беше годината в която бяха задоволени елементарните потребности на обществото и трябваше да се смени военния сталински комунизъм чрез преминаване към НЕП подобно на китайски модел сега вместо в брежневски застой - чехословашките другари бяха прави, че е време за промяна. Много скъпо плати соцлагера за това забавяне. Това е годината на падането на маските на сталинистите = истинските виновници за падането на соца
  —цитат от коментар 24 на dark'star


  Да ви еб@ мичката пайчина, недоубити комундета!!! ТОВА ли е постижение бе, тъпунгер- били задоволени елементарните потребности на обществото ?!? И пак друг (сталинистите" ви били виновни?!?

  Да бяха ви избесили по дърветата тогава България днес нямаше да е на този хал! Ама класикът е казал "не народ, а ...еди кво си"! Излъгахте народа и ви се размина:(

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Липсата даже е, вече към 2 милиона и все повече се усеща...! И ще продължава да тежи. Няма я критичната маса нормални хора, които да могат да мислят и виждат, че после да гласуват с главите си...! Затова и червено-милиционерската пасмина, още дълги години ще си развява байряка в България и въобще, няма да и пука от нищо...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Авторът точно е предал атмосферата на това време и това че 90% от студентите са били индиферентни към случващото си! Чакам героите на прехода да се нахвърлят върху Асен Игнатов затова че се пречупил и сигурно е бил агент на ДС. Бочев ни напомня за тоягата която се е стоварвала върху всеки инакомислещ с въведената по времето на Пражката пролет формулировка - идеологическа диверсия! Знаете ли какво е това? Ами същото като хибридните войни които уж Русия водела срещу свободният свят! Е със сигурност днес няма да изселят никого и да го вкарат в затвора но че ще го следят и лишат от държавна работа е сигурно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1434 Разстроено

  До коментар [#27] от "Judjuk":

  Стига сте плямпали глупости, то няма тема, която да не осерете - хубаво било тогава, всичко ни е било бир тамън... Да имаше машина на времето, да ви набутаме в нея вас и още няколко чугунени руски глави в нея и да ви върнем там, завинаги...

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  "Приеми го като информация за онези времена. Предназначена за хора които не ги познават лично."
  До коментар [#9] от "Roni":

  Онези времена ги познавам лично. 10 години драпах за демокрация и срещу комунистите. Първите демократични избори ги загубихме заради инерцията, невежеството и страха. В нашия район спечелихме, но България ги загуби в отношение 1:3. Затова изтървахме момента за разплата. Все пак победихме при Костов, но той се оказа предател. Днешното положение е такова, че не само българите но даже и мигрантите бягат от тук като от чума.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Ужасни времена...
  —цитат от коментар 28 на penetrating

  в сравнение с капитализма "ужасните времена" си бяха китка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  "Стига сте плямпали глупости, то няма тема, която да не осерете - хубаво било тогава, всичко ни е било бир тамън... "
  До коментар [#32] от "Г.Е.М.":

  Ти даваш ли си сметка колко напред и нагоре отиде света за 30 години? А ние къде сме? На колене и на подаяния. В третия свят.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  ... Да бяха ви избесили по дърветата ...
  —цитат от коментар 29 на Roni

  Това сме го минали и победихме ... а вашите загубиха

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  За съжаление сте прав. И резултатът е видим...

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Между другото Асен Игнатов е бил приятел и с недолюбвания от афтентичните десни Желю Желев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Между другото Асен Игнатов е бил приятел и с недолюбвания от афтентичните десни Желю Желев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  И..., в какво се изразява победата ви? Превърнали сте една държава в миризлив комунистически кенеф, дето и децата на комунистите не искат да живеят нея?
  Това, повод за гордост ли е...? Не разбирам, просто...! Комунистите се хвалят с това, дето сте го съсипали. Защо...?
  Какво и кого сте победили? За какво сте се борили, всъщност? За какво сте воювали? Какво сте постигнали с победата си над хората, които не ви харесват?

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  45 по-бедни години.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Не, човека не се е пречупил... Просто е предпочел да играе онзи долнопробен театър, за да се съхрани и да може да избяга...! Комунистите, най-много мразят тия, дето са ги излъгали и са избягали. Затова и, като чуят за Георги Марков, подскачат... Затова ненавиждат и Христо Явашев и подобни на него. Виж, Юлия Кръстева ще я хвалят и ще обясняват, каква интелектуалка е!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#41] от "О, ко ма напрай!":

  Аха...! А пък сега цъфтим и вързваме, под мъдрото ръководство на тоя, дето е завършил университета на Тодор Живков...! :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма. =======Но малко хора го осъзнават, и искат да намерят на свободното, свободното...... А това вече е в рамките на свободията....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Да месар.Особено за вас,последните години бяха толкова свободни,че никой не можеше да ви забрани екскурзиите,особено Голямата.На всичко отгоре имахте и уникалната възможност,освен личен багаж,да си носите и покъщнинта с коли,каруци,кутики и кой с каквото намери....
  Беши ви дадена пълна свобода на действие и движение към границата,от мракобесния режим,на червените малоумници,които въпреки,че ви скъсаха гьона от бой,вие днес обичате повече от всякога......Ептен месар,пишман кяфир,признай си с ръка на сърцето,че и ти си от същата нискочела сган,за която гражданските свобода и духовните ценности,не са приоритет,а зависят само от сезона, времито и осмотичното налягане между ушите.Признай си ашлама.Признай си,за да ти олекне.

 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Любопитно

  До коментар [#31] от "Julian Mall":Не, човека не се е пречупил... Просто е предпочел да играе онзи долнопробен театър, за да се съхрани и да може да избяга...! Комунистите, най-много мразят тия, дето са ги излъгали и са избягали. Затова и, като чуят за Георги Марков, подскачат... Затова ненавиждат и Христо Явашев и подобни на него. Виж, Юлия Кръстева ще я хвалят и ще обясняват, каква интелектуалка е!
  —цитат от коментар 42 на tww09306483


  Значи според теб Юлия Кръстева не е интелектуалка, защото е работила с цялото си сърце и душа за ДС и за победата на комунизама във Франция, а не е разигравала театро?
  До коментар [#42] от "tww09306483":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Гневно

  . Да бяха ви избесили по дърветата ...

  —цитат от коментар 29 на Roni

  Това сме го минали и победихме ... а вашите загубиха
  —цитат от коментар 36 на dark'star


  Нагъл като типична комунярска отрепка! Истински комунист не би казал това (то и тях вече ги няма между живите де). Вонящ комунярски нагаждач като теб днес се хихика доволен че си е спасил жовотеца.

  Нямаше ме вече доста години преди "прехода". Но разбрах че тогава редовите отрепки, мижитурки като теб, газ са пикаели от страх да не им потърсят отговорност. Това не е било така с тези от по високите нива-те са знаели за дирижираното "светло бъдеще". Ти, отрепко, не си от тях! И което ти е останало в мизерния ти животец е да се хихикаш ехидно на коментари като моя. И да ме изпортиш на модераторите, като типичен доносник. Гний, гнидо!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 47. 47 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#42] от "tww09306483":

  ОХА! Бих ти поставил 1000 плюса за последните ти два коментара. Не помня другите ти коментари, сигурно и те заслужават +++:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Аз се завърнах през есента на 2000 г. и не просто гласувах, а АКТИВНО АГИТИРАХ против царя. От 1990 г. насам, независимо къде съм се намирал, съм гласувал във ВСИЧКИ ИЗБОРИ с изключение на втория кръг за президент през 2006 г., когато един срещу друг се изправиха Гуце и Сайдеров.

  Упрекът ти е неуместен, но не ти се сърдя, понеже не се познаваме и няма как да знаеш това, което току-що ти казах.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  До коментар [#40] от "tww09306483":

  "И..., в какво се изразява победата ви? "

  Неговата победа се изразява в това, че от 30 години те е накарал да го храниш с данъците си, понеже е безработен. Мен - от 18 години, когато се прибрах от чужбина.

  Малко ли е?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#20] от "Roni":

  Прав си че Висоцки прави песента известна, а колегата -- че автор е Алешковски в края на 1950-те. Ето варианти на текста
  http://a-pesni.org/bard/alechk/tovstalin.htm
  За мен най-силен е куплетът
  "Вь1 здесь из искрь1 разгорали пламя
  Спасибо вам я греюсь у костра "
  ПП
  Става въпрос за ленинският вестник "Искра". Пояснението не е за тези които помнят.

 51. 51 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  в сравнение с капитализма "ужасните времена" си бяха китка
  —цитат от коментар 34 на dark'star


  Ти живял ли си тогава в "капитализма", или само си чел в Дело за него.?!? Ей, нагли сте анонимните комундета тук, мярка нямате! Само забравяш че повечето от съфорумниците са ги преживяли тези времена. И са поопитали нещо от капитализма. УЖАСНА система, този капитализъм. ТРЯБВА да бачкаш, иначе те гонят от работата. А през "ужасните времена" сичките служители "се правеха че работят, щото ония се правели че им плащат"!

  ГНИДА!

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Не успя този Асен Игнатов да събуди възхищението ми. Познатата порода на "крипто" дисиденти, видите в душата си били против комунизма но се налагало да агитират за него. Много типично за бивши преподаватели по научен комунизъм, политикономия и подобните. Истинските дисиденти лежаха по затворите. Или избираха вътрешната емиграция, не правеха кариера слугувайки на комунистическата идеология.

  Дава ли си сметка колко млади души е отровил хвалейки "с нежелание" комунизма? Затова когато дойде 10 ноември останахме без лидери, защото такива отглеждани от режима и свикнали да живеят в симбиоза с него псевдо-антикомунисти застанаха начело. Вече свикнали да се подчиняват на системата. Вместо такива като лежалият в затвора бай Илия Минев, хора които режимът не е успял да пречупи .

  Отгоре на това за този има силни съмнения че е бил сътрудник на ДС. Как така ще пуснат в чужбина някой с такава биография без да е с досие? И без да е дал съответните обещания. Ама видите ли герой, подписал но не сътрудничил /ако е вярно/... "Герой" като Юлия Кръстева ли, също виден "дисидент"? От такива "герои" сме на това дередже.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Странно! Прочетох текста, нещо не съвпада с този който помня.

  Като например "Так вот сижу я в Туруханском крае,
  Где конвоиры, словно псы, грубы, ". Помня "где при царе сидели тоже вий".


  И особено "а я простой совеЦкий заключьонийм, не комунист и даже не еврей". Вместо "А я простой советский заключенный,
  И мне товарищ серый брянский волк. " Което мойте приятели, руски евреи, ми го подчертават на всяко "културно мероприятие":)

  Явно има няколко варианта на тази песен.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Любопитно

  До коментар [#53] от "Roni":

  Напълно естествено е да има вариации, все пак това беше една практически забранена "нелегална култура", с преписване на ръка, а понякога запомняне на чут текст. Ако погледнеш по-надолу с вариантите от линка който дадох, има и един много кратък с "Одеса" .
  Песента през 1960-те става едва ли не химн на десидентите в Съюза, по мнението на Алла Латинина, майката на Юлия Латинина, която нащият приятел "климент" често цитира :-)
  Твоят вариант с "не коммунист и даже не еврей" беше популярният текст за България, но обективно Юз Алешковски не би могъл да го напише по простата причина, че той е бил евреин. :-)

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Не бе...! Интелектуалка е... Как да не е интелектуалка, Юлия Кръстева? Гледай, колко книги е написала само. Като се замисля, Тодор Живков и той, колко томове има написани, голям интелект нали...? Людмила и тя, каква интелектуалка беше само, нали...?
  Само дето, не ги разбирам тези интелектуалци, от модела на Юлия Кръстева. Така ревностно прегърнали идеите на другаря Мао и прочие видни комунистически ръководители, обаче живеещи в Париж, Лондон и Ню Йорк...! Гледат да държат дистанция от комунистическия рай...! :)

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Любопитно

  До коментар [#52] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Не допускаш ли варианта, че човекът е подписал всичко което са искали от страх, като пише в текста, включително и сътрудничеството с ДС, но е решил да "възира", както се казваше тогава именно като надхитри ченгетата. Е, след като успява да емигрира явно го доказва, нещо което не би могъл да направи ако беше останал и беше изселен в Шумен.

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Не допускаш ли варианта, че човекът е подписал всичко което са искали от страх, като пише в текста, включително и сътрудничеството с ДС, но е решил да "възира", както се казваше тогава именно като надхитри ченгетата.
  —цитат от коментар 56 на daskal1


  Нещо не вярвам на такива хитреещи. Ще върти на пръста си години наред ДС и те като последни глупаци не само ще търпят това ами и толкова ще му повярват, че да го пуснат в чужбина? Юлия Кръстева по ще го повярвам, тя се е подмазвала и слугувала, не е забелязана в антикомунистическа дейност, обещала пък не изпълнила. Регистрирали са я чак на изпращането.

  Обаче този уволняван, намеци прави да не говорят пред него.... Трябвало е да се отчита с нещо. И това "нещо" трябва да е било достатъчно внушително за да му повярват и да го пуснат.

  А какво е правел след излизането е отделен разговор. Може съвестта му да е заговорила, може да се е опитал да компенсира направените бели. Може това да е било условието да го пуснат, да се внедри в определени среди. Доста такива "антикомунисти" видяхме в СДС които се оказаха с досиета за да вярваме на всеки с антикомунистически приказки че няма нещо скрито в килера. И което е характерно, почти никой не си призна веднага след 1989г, чак когато им извадиха досиетата някои признаха и се покаяха но повечето се покриха. Ако е играел двойна игра нормалното е веднага след като се отърве от комунизма да си признае за нея. Но не чета такова нещо в статията. Да не се окаже някой ден, че и за него да лъсне нещо както за Юлия Кръстева.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Въобще това е нашата трагедия, че ние си нямахме като руските дисиденти. Преминали през лагерите но непречупени, пишещи "за чекмеджето" и после по незнайни пътищи попада на Запад и се публикува, преписва се от ръка на ръка. И в момента при Путин чета много по-ярки личности смело критикуващи го. Отколкото тези блудкави родни автори които ни натрапва Дневник.

  Нашата художествена интелигенция която трябваше да бъде съвестта на нацията тотално се продаде на Тодор Живков за звания и дребни привилегии. Малцината които не се продадоха и пречупиха ги скриха по затворите и останаха неизвестни. Тодор Живков си отгледа "придворни антикомунисти" роптаещи под сурдинка и с крайно премерен тон. Като връх на смелостта смятахме, че Радой Ралин е сложил на едно прасе подписа на Тодор Живков и стихчето "Кратуна куха за наука глуха". Разправяхме си го с блеснали очи и за нас това беше върхът на смелостта.

  В резултат на това когато дойде 10 ноември отпреди ни застанаха такива опитомени антикомунисти свикнали мирно да съжителстват с комунизма. И така се роди идеята за "мирен преход", виновните останаха ненаказани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Това не е упрек! Ако така сте го разбрал, моля за извинение. О.К. Вие сте тук, но къде са останалите 999 999. Онези, от големия син митинг. Истината е, че както каза по-долу една червена гнида, те победиха. Направиха така, че хората които можеха и знаеха как да променят системата или да се разкарат от страната или да им писне. Сега кротко ще се сменят БСП и ББ и ще ни убеждават, че това е нормално и те са различни партии...
  Има обаче и хубава страна. Благодарение най-вече на омразния Костов България е член на ЕС и НАТО. Хубавото е, че по линия на ЕС идват едни пари, които ББ, БСП и компания гепят, но за сметка на това не се заглеждат много в канчето на т.н. дребен бизнес. А той, дребният бизнес, се прави от кофти хора, дето обикновено хич не харесват комуняги, пък били те и от ГЕРБ. Освен това са млади и не обременени. Вече се наблюдава ,как именно тези хора стават независими от правителството. Рано или късно ще се появи критичната маса, която ще върне нещата на местата им. А членството в НАТО гарантира, че никоя червена гнида няма да се изкуши да свърши някоя глупост.
  Така, че в краткосрочен план съм песимист, но смятам, че в среносрочен план нещата ще се оправят. Но, както е казал социалистическият поет :
  "Уж бяхме млади
  и със време
  безкрайно всеки бе богат,
  а вече идва друго племе,
  което си създава
  свят."

  https://www.youtube.com/watch?v=dtmZhJc9OUU

  Не знам ще ни остане ли време да се порадваме на момента, в който разни червени гниди ще бъдат поставени на местат им.

  Отивам да си направя едно мохито!

 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#55] от "tww09306483":
  Май не си наясно че за да си интелектуалец трябва да те признаят за такъв други признати за такива! Иначе може да си пишеш и порноромани , събрани доклади от партийни конгреси и статии във вестници от това най-много сам да се обявиш за такъв като Волен!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Не допускаш ли варианта, че човекът е подписал всичко което са искали от страх, като пише в текста, включително и сътрудничеството с ДС, но е решил да "възира", както се казваше тогава именно като надхитри ченгетата. Е, след като успява да емигрира явно го доказва, нещо което не би могъл да направи ако беше останал и беше изселен в Шумен.
  —цитат от коментар 56 на daskal1


  Предполагам че го е направил заради жена си която едва ли и изгаряла от желание да го последва в Шумен като декабристките. Неслучайно не се събират да живеят заедно дори и след 1990г. За Желю не е било проблем да живее от 1964 до 1972 в селото на жена си където написва и Фашизма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Идеология без философия не е идеология!

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9262 Неутрално

  Маската на комунистическият режим се е пропукала доста преди 10 ноември, особено когато се разчу за лагерите в Белене и Скравена. Никога комунистическата чума да не може да намери място у нас.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Една от известните книги на Асен Игнатов е "Психология на комунизма". Беше издадена в първите години на демокрацията. Вероятно Асен Игнатов е отворил очите на много западни леви интелектуалци , склонни да бъдат "полезни идиоти" по израза на Ленин за тези , повярвали в комунистическата утопия.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  По казаното от вас разбрах, че вие сте от онези, които разбиха дясното отвътре. И не смейте да наричате Костов предател. Не сте достоен да споменавате името му.

 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Весело

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Аз си спомням изказването на покойния вече Петър Дертлиев в Народното събрание когато през 90 та подхвърлиха няколко досиета и ги огласиха в пресата.Изказването му беше в смисъл че когато си арестуван и заплашват семейството ти което все още е на свобода може да подпишеш всичко.
  Тук сега разбира се в условията на домашен уют,с чаша кафе пред новия компютър и с работещ климатик всички сме герои. Абсолютно съм уверен че повечето от нас след 24 часа арест и десетина шамара биха се замислили доста над "твърдостта" си

  klimentm
 67. 67 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#57] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Твърде краен си, и пишеш някои неверни (според информацията в статията). Но ти цъкнах +, защото принципно си прав за повечето неща:)

  Нещо не вярвам на такива хитреещи. Ще върти на пръста си години наред ДС и те като последни глупаци не само ще търпят това ами и толкова ще му повярват, че да го пуснат в чужбина? Юлия Кръстева по ще го повярвам, тя се е подмазвала и слугувала, не е забелязана в антикомунистическа дейност, обещала пък не изпълнила. Регистрирали са я чак на изпращането.

  Обаче този уволняван, намеци прави да не говорят пред него.... Трябвало е да се отчита с нещо. И това "нещо" трябва да е било достатъчно внушително за да му повярват и да го пуснат.
  —цитат от коментар 57 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  З@еби оная маоистка мастия, светило при френските левичари не помирисали прелестите на "строежа на социализма"! Статията е преразказ на негов приятел, не негови думи.

  Напълно вярвам че се е случило/че е казано нещо много близо дотова:

  "Асен предпочита да остане в София. Условието било той да си направи публична самокритика пред партийното събрание. Да каже, че се е подвел, без да съзнава, е станал оръдие на буржоазната идеологическа диверсия. Той го направи, каза всички тези неща. Аз го чаках в кабинета му. Той дойде след час и половина - пламнал, изпотен. Изми ръцете си, погледна ме и каза: Сега презираш ли ме?

  Каза, че го е страх, че хора примитивни, неинтелигентни, нецивилизовани, като имаше предвид ДС, могат да го арестуват, да се гаврят с него... Предупреди ме да внимавам какво говоря пред него: Никога няма да тръгна да те донасям доброволно, но ако ме арестуват, всичко ще си кажа."

  По едно време ВСИЧКИ мислещи разбрахме че нещата могат да загрубеят с катаклични резултати, и спряхме да говорим за някои неща. Защото си давахме сметка че не се знае какво ще стане ако...

  Относно "Дава ли си сметка колко млади души е отровил хвалейки "с нежелание" комунизма? ": Според мен доста от "младите души" са имали свое мнение за комунизма още преди да го срещнат в СУ. Да цитирам ли клишето приписвано на Чърчил-Ако до 20 години не си бил социалист-значи си нямал сърце. Ако си останал такъв след 20-значи нямаш акъл. Повечето от "Младите души" които познавах тогава бяха или прагматични кариеристи, или тъпунгери с промити мозъци които друго не знаеха.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Весело

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Даже до бой няма да се стигне. Например след командировка на запад се пишеше едно докладче в три екземпляра за това къде си ходил, с кой си се срещал, кой какво е казал. Просто формално трябваше да се съобразяваш ако си с колега да не пропуснеш някоя среща. Можеше ли да кажеш "Няма да пиша тези глупости!"? Разбира се, но практически автоматично си губиш , като дискутирания философ. Философи много и лесно заменими, не като качество, но какво произвеждат те? Да не са управители на магазин с дефицитни стоки?

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Весело

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Даже до бой няма да се стигне. Например след командировка на запад се пишеше едно докладче в три екземпляра за това къде си ходил, с кой си се срещал, кой какво е казал. Просто формално трябваше да се съобразяваш ако си с колега да не пропуснеш някоя среща. Можеше ли да кажеш "Няма да пиша тези глупости!"? Разбира се, но практически автоматично си губиш , като дискутирания философ. Философи много и лесно заменими, не като качество, но какво произвеждат те? Да не са управители на магазин с дефицитни стоки?

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3777 Весело

  До коментар [#66] от "klimentm":

  Извинявай за "чифте поста", не е нарочно. А пропо, видя ли че съм те споменал в #54? Оказва се че майката на Юлия, Алла Латинина също е завършила аспирантура по философия в МГУ и е известна редакторка.

 71. 71 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Архитипът, който стои в основата на комунизма, е дълбоко ирационален. Поради това не може да се разчита, че горчивият опит на човечеството от войнствените утопии ще направи бъдещите поколения по-умни и предпазливи. До днес човечеството имаше достатъчно възможности да разбере цялата опасност, стерилност и безплодност на опитите за основно обновяване на обществото Въпреки това то отново повтаря същите грешки“. проф. д-р Асен Игнатов, „Психология на комунизма”
  "...През 1991 г. в началото на промените в разпадналия се Източен блок философът прогнозира трудността при смяната на комунизма, което намира потвърждение днес в посткомунистическата действителност на България. „Навсякъде – и в другите, отишли по-напред страни от бившия Източен блок – освобождаването от комунизма протича мъчително, но особено мъчително протича то в душевната сфера – пише Асен Игнатов. – Тоталитаризмът се различава от традиционните диктатури и по това, че той посяга и върху човешката субективност, върху съкровените дълбини на вътрешното „аз” и се опитва „планомерно” да проникне в тях и да ги моделира. В това отношение съзнанието на бившите поданици на реалния социализъм е много по-отровено, отколкото обикновено се мисли, пораженията върху него са много по-големи, отколкото се предполага”. Достатъчно е да се огледаме около себе си и да видим колко верни са думите на философа."

 72. 72 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Най-свободните години на България бяха последните на тоталитаризма. =======Но малко хора го осъзнават, и искат да намерят на свободното, свободното...... А това вече е в рамките на свободията....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Моята теза е малко по-различна - най-свободните години са около 1856-1876 , тогава общината е решавала тук.За това е и била толкова тежка борбата между стари и млади в БРЦК. Свобода през 80-те нямаше или поне за подрастващото народонаселение - там си беше идеология до дупка - даже съм се смял на даскалката ни по география, която през 1991 все още си караше на капиталистически и социалистически страни.

  Пък ти се доказа като класически гьонсурат отново - щот баща ми е бил на границата тогава, познавам и доста хора, които са били в бригадите във Възродителния процес - ич не е било красиво, но са били войници и е нямало мърдане

 73. 73 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Историята е интересна, няма много идеологизиране в нея, хората са приели реалностите

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Весело

  До коментар [#70] от "daskal1":

  Да видях го,самата Латинина беше преди няколко седмици в САЩ,имаше лекции във Вашингтон,Бостън и Ню Йорк,не можах обаче да отида да я слушам.

  klimentm
 75. 75 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  " Повечето от "Младите души" които познавах тогава бяха или прагматични кариеристи, или тъпунгери с промити мозъци които друго не знаеха."
  ==========================================================================
  Лудвиг фон Мизес за младежките движения
  "Шумните бунтовници-преструванци искат преди всичко държавни служби."
  Откъс от книгата „Бюрокрацията“ от Лудвиг фон Мизес (1944)
  …В десетилетието преди Първата световна война в най-бюрократизираната страна – Германия, се появява дотогава непознато явление: младежко движение. Буйни тълпи от момчета и момичета с размъкнати дрехи, избягали от училище, скитат по улиците и вдигат шум. С гръмки думи те провъзгласяват манифеста на идващия златен век. Твърдят, че всички предишни поколения са кръгли идиоти и тяхната некадърност е превърнала земята в ад. Но растящото поколение вече не иска да търпи геронтокрацията, властта на неспособните и изглупели старци. Отсега нататък ще управляват умните младежи. Те ще унищожат всичко старо и безполезно, ще отхвърлят всичко, което е скъпо на родителите им, ще заменят с нови истински ценности старомодните и фалшиви ценности на капиталистическата буржоазна цивилизация и ще построят ново общество от свръхчовеци.
  Надутата реч на тези юноши е прозрачно прикритие за липсата на идеи и план за действие. Те няма какво да кажат освен: „Ние сме млади и затова сме избрани; ние имаме идеи, защото сме млади; ние носим бъдещето; ние сме смъртни врагове на гнилата буржоазия и еснафите.” А ако някой дръзне да ги попита за плановете им, младежите могат да отговорят само: „Нашите водачи ще решат всички проблеми.”
  Открай време младото поколение е имало задачата да бъде двигател на промените. Германското младежко движение обаче се отличава с липсата на идеи и планове. Членовете му се наричат младежко движение именно защото нямат програма, която би могла да им даде по-определено име. Всъщност те изцяло прегръщат програмата на своите родители и не се противопоставят на насоката към бюрократизация и всевластие на държавата. Революционният им радикализъм е просто неблагоразумието на годините между детството и зрелостта, белег на удължен пубертет, зад който не стои никакво идейно съдържание.
  Водачите на младежкото движение са умствено неуравновесени невротици. Много от тях страдат от полови разстройства и са или развратници, или хомосексуалисти. Нито един не успява в каквато и да е област и не допринася с нищо за човешкия напредък. Имената им са отдавна забравени. Единствената следа, която са оставили, са няколко стихотворения и романи, възхваляващи половите извращения. Но повечето от последователите им са съвсем различни. Те имат само една цел: да получат държавна служба час по-скоро. Тези от тях, които са оцелели след войните и революциите, днес са педантични и тихи бюрократи в безбройните учреждения на германската командна икономика. Те са послушни и предани роби на Хитлер. И ще станат не по-малко послушни и предани слуги на приемника на Хитлер, независимо дали той ще бъде германски националист или марионетка на Сталин.
  От Германия младежкото движение се разпространява и в други страни. Италианският фашизъм идва под маската на младежко движение. Партийният му марш „Giovinezza” е химн на младостта. Бутафорният Дуче дори в края на 50-те си години се хвали с младежката си енергия и се опитва да крие възрастта си като застаряваща кокетка. Но редовите фашисти имат само една грижа – да получат държавна служба. По време на Етиопската война авторът на тези редове попита група докторанти от елитен италиански университет защо са враждебно настроени към Франция и Великобритания. Отговорът беше смайващ: „Италия – казаха те – не предлага достатъчно възможности за своята интелигенция. Ние искаме да завладеем британските и френските колонии, за да поемем администрирането им и да получим работните места, които сега се заемат от британски и френски бюрократи.”
  Младежкото движение е израз на безпокойството на младите хора пред мрачните перспективи, които им готви засилващият се държавен контрол. Но този бунт е фалшив и обречен на неуспех, защото не се осмелява да се бори сериозно срещу растящата заплаха от всеобщ държавен контрол и тоталитаризъм. Шумните бунтовници-преструванци са безсилни, защото самите те са омагьосани от тоталитарните суеверия. Те се отдават на бунтарски приказки и напяват подстрекателски песни, но искат преди всичко държавни служби."

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":По казаното от вас разбрах, че вие сте от онези, които разбиха дясното отвътре. И не смейте да наричате Костов предател. Не сте достоен да споменавате името му.
  —цитат от коментар 65 на Роси


  Аааа, не бях аз, не бях. Ама ти щом си разбрала, че такива има и тази е причината, търси ги, търси. Може да ги намериш.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Виж сега... То и Бойко Борисов е доктор на науките, ама предполагам, че доктората му е много строго пазена тайна...! Тоест, признат е за капацитет. Ама, прилича ли ти на такъв...?

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#75] от "objektivist96":

  МНОГО интересен коментар относно неизвестни (за повечето хора извън тясната сфера) исторически факти:) Респект! ТОВА е причината да чета Дневник: Не статиите, а коментари като този ме информират за подобни малкоизвестни на широката публика факти:)

  Един съфорумец от Германия (май Нинов) потвърди това преди време: Мечтата на типичния германски бюргер е да се уреди на държавна служба: Гарантиран спокоен живот без претоварване, и осигурено финансово бъдеще след пенсиониране.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 79. 79 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Един съфорумец от Германия (май Нинов) потвърди това преди време: Мечтата на типичния германски бюргер е да се уреди на държавна служба."
  =======================================================================
  Ами,това го има и тук,и то в още по-големи размери.За съжаление.При това-отдавна.Вие,сте го видял и много точно отбелязал:"прагматични кариеристи"!:)))Е,има и други категории,но целта е една и съща."Службогонци" и "Тъмен герой"са писани за тукашните нрави и положение. И не само...Впрочем, сега е същото...:)))
  ........
  " „Служба — мисли си из пътя той, — проста работа!“ Така си и знаеше от по-рано — най-лесно е човек да е чиновник. Половин час работа и после цял ден почивка. А може и хич да се не работи. След два-три дни ще заобиколи граничната линия на гората и пак ще вземе някой и друг лев от контрабандистите. Пустите му другоселци — научени и всякой си носи в пояса каквото трябва! И не им взема по много — според материала. Ако краде греди — толкова лева, ако е на̀плати — толкова, ако пък е дърва — пак таксата се знае. Жена му се страхува, че щял да се научи лесничеят и щял да го уволни — смее ли? Залудо ли е тичал по изборите? Тъй ли лесно се уволнява наш човек? Не знае ли той кой раздава сега службите?"
  https://chitanka.info/text/14473-sinekur
  До коментар [#78] от "Roni":

 80. 80 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Фактите са си факти и те не могат да бъдат изтрити и променени:

  1.Бочев е едно провинц (силистренско) келеме (празноглав), което произхожда от семейство на АКТИВНИ БОРЦИ!

  2. България 1989 г. е на 27-мо място по стандарт на живот и икономическо развитие, на 184-то днес!

  Всичко друго е бла-бла!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK