За К-то на културата

За К-то на културата

© Надежда Чипева, КапиталВестник "Култура" казва довиждане на читателите си в последния си брой с материали на свои постоянни автори. "Дневник" публикува с разрешение на редакцията текста на Георги Лозанов по повода.


"Култура" в някакъв смисъл е неприличен вестник просто защото не прилича на нищо друго в околния пейзаж. И като всяко такова нещо, буди подозрения, желание "да го сложиш на мястото му" или, ако падне сгоден случай, направо "да му запушиш устата". Така че, 61 години след началото му, част от многостранното културно наследство на "Култура" са неговите критици.


Днес, когато вестникът е на прага между нещо, което ще му бъде отнето, и нещо, което не може да му бъде отнето, вероятно е време да им дадем отговор и без да ни питат. Ще се опитам да го направя, следвайки "на едро" посоките на скептичността, така, както съм я усетил през трите десетилетия, в които името ми стои в издателското каре.
Политиката

Вестник "Култура" е вестник за култура – не само според названието си, но и защото културата е неизменният фокус на интереса му към ставащото, отразяването и обсъждането й е негова мисия и практика. Въпреки това, поне на три пъти беше санкциониран политически – в края на соца с уволнението на тогавашния главен редактор Стефан Продев и на бъдещия главен редактор Копринка Червенкова, по време на първото Синьо правителство, когато за малко не беше закрит, и сега, когато ще бъде закрит, повече или по-малко заради разминаване с политическите разбирания на издателя му.

Но това вероятно са неизбежни инциденти по собствения му, изненадващо дълъг за българска медиа, път. По-интересно е защо винаги е успявал да подразни политиците, да ги настрои срещу себе си и не само тях, а и твърдите им електорални ядра. Дори да приемем обвиненията от дясно, че той е ляв, това в случая не е кой знае какво обяснение, защото и левите, когато са на власт, съвсем не са по-благосклонни към него. (Иван Маразов в качеството му на министър на културата в правителството на Жан Виденов също търсеше начин да го закрие.) Въпреки че вестникът никога не се е обвързвал партийно и не е демонстрирал едностранни политически пристрастия, предлагал е трибуна на всякакви идеи.

Мисля си, че всъщност причината за раздразнението се оказват тъкмо всякаквите идеи; и не толкова, че са всякакви, колкото, че са идеи. Политиката у нас предпочита предразсъдъците пред разсъдъка, упражнява се като емоционално-харизматично занимание, изисква фенска лоялност, дели се на отбори, като всички, които не са дали убедителни доказателства, че са от нашия, принадлежат на противниковия. В такава ситуация разговорът за идеи "по условие" се приема за опровержение на местните политически амбиции, за деморализиране на вота, за "интелектуален компромат".
Журналистиката

Ако има нещо, с което със сигурност вестникът ще остане в историята на българската журналистика през прехода, това е спазването (по учебник) на модела на редакционна независимост – според него, никой друг, освен членовете на редакцията (включително и издателят), не може да определя съдържанието, нито пък самата редакция може да налага мнение на авторите си. Колко трудно в общия случай е това у нас, личи по какво ли не, но в числа се измерва с мястото, на което се намираме в световните класации за свобода на словото.

Правенето на журналистика в сферата на културата е неблагодарна дейност и на собствено основание, защото не може да отговори поне на два от съществените й професионални стандарти: събитийността и разделянето на фактите от интерпретацията им. Тук има не събития, а продукти и те не предхождат интерпретациите си, а се разкриват в тяхното поле.

Вестник "Култура" е намерил собствен, емблематичен за него, подход в преодоляването на тези професионални противоречия: без напълно да се отказва от спецификите на журналистическия дискурс, го съчетава, вкарва го в хибридно цяло с критическия и академичния. Говоренето на вестника е сложна дискурсивна машина, която дава възможност на читателя, освен да знае, и да разбира какво става в културата, обвързва информираността му с компетентността му. Другото е снобизъм.


А вестник "Култура", независимо от подобни обвинения, не е снобски, защото изисква от читателите си да влагат време и усилия в четенето, т.е. то за тях да е автентична интелектуална потребност. Компетентността им ги прави автори на собственото си мнение, трудно податливи на пропагандни влияния и идеологически манипулации. Така независимостта на вестника от редакторска политика става и читателска привилегия.

Критиката

Вестникът, за добро или лошо, се превърна в резерват (макар и не единствен) за художествената критика; и не само като жанр, но и като патос – "Култура" е една от много малкото медии, която не се чувства длъжна да рекламира произведенията, които рецензира, позволява си да им дава негативни оценки, приема "безмилостния тон" за свой интелектуален дълг.

В този смисъл, критическите публикации във вестник "Култура" имат роля, освен съответно за театъра, киното, изобразителното изкуство, литературата, музиката, архитектурата... и за общия медиен контекст – те са задочна критика на занижената критичност в него.

Една от сериозните причини за кризата на критическия жанр у нас е, че той сам е престанал да бъде такъв. Заменил е основната си професионална задача – да проблематизира културата, с конформисткия уют на идеализацията й – всичко е добро, а ако нещо все пак не е, добро е да се мълчи за него. На такъв фон вестник "Култура" изглежда строг и сърдит, прилича на преддеветосептемврийската преса, за която полемичността е била риторическа норма.
Хуманитаристиката

Веднага след Десети ноември вестникът широко отвори вратите си за представителите й и за дискурсите й, академичното писане, дългите и трудни за четене текстове се превърнаха в негова "запазена марка". Така, край другото, "Култура" въведе и още едно измерение на толерантността, да я наречем интелектуална толерантност, която изисква да приемаш и неща, които не разбираш докрай.

Днес обаче хуманитарното знание е в политическа криза, защото в такава е либерализмът, а то през последния век, така или иначе, е негов говорител. Всъщност, кризата му не е само политическа, а цялостна – заради прагматизацията на мотивите, технологически предопределената фрагментарност на мисленето, обезценяването на общата култура и индивидуалната памет в конструирането на престижни идентичности и т.н. Кризата на хуманитарното знание естествено водеше към културната му маргинализация, а заедно с него и вестник "Култура", но сред редакторите и авторите му тя не се преживя като травма, а като форма на самосъхранение от пороците на елитите през прехода, като нонконформизъм.
Хартията

Като оставим другото, тя дава възможност всеки брой на вестника да се "рисува" от художник и да се илюстрира след усилено "билдредакторство", така че книжното му тяло само по себе си да е артефакт. Извън хартията, "Култура" изглежда като гола. А и тя е начинът не вестникът да те намира, а ти да го намираш след целенасочено търсене и преодоляване на попътните пречки, да го придобиваш физически и съхраняваш на колекционерски принцип. Притежанието на "Култура" е културно-идентификационен знак в българската култура.

За мен "Култура" и в дигиталната ера си остава хартиено издание, а шансът на младите да стигнат до него е не той да се подчини на очакванията им, а те да усетят потребност от алтернатива на собствената си култура.


Има такива млади, такива вестници по-скоро вече няма.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Не си спомням да съм чела някаква наистина ценна статия в Култура.

 2. 2 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 965 Весело

  Не си спомням да съм чела някаква наистина ценна статия в Култура.
  —цитат от коментар 1 на princess_x


  Аз пък си спомням няколко дузини особено ценни статии.
  Въпрос на критерии, предполагам.
  Обущарю, не гпедай по-високо от обувките!

 3. 3 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Цървуларю, не си го мери с обущари...
  Точно това е "Култура".... Наще са УАУ!!!! Лошите УУУ!!!. Въпрос на критериииииии?

  roo
 4. 4 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Хуманитаристиката
  емоционално-харизматично
  фенска лоялност
  събитийността
  прагматизацията на мотивите, технологически предопределената фрагментарност

  Jesus fucking Christ ....... жълт динозавър синхронно крачи по небето и навява глуха непременност ..... къде точно се вмества Българския език в кОлтурата?
  Аз вече 30 + години не използвам Български в ежедневието и съм последния човек който ще се прави на експерт по Български но такова жестоко клане и изтезание на езика ни рядко се среща. Нашите Ентелегенти още от Тошово време криеха импотентността си зад "купешки" или дори измислени думи и чуждици.
  Не знам какъв е скучая и проблема с в. Култура и не мога да коментирам. От статията разбирам че май ще ги затварят и авторът се опитва да им помогне. Но така написана и поднесена тази статия май повече вреди отколкото помага. Типичен случай на - Абе аз да си кажа казванката и да си направя реклама колко съм умен и велик, пък другото няма значение.
  Ако и останалите журналисти в Култура са такива и единствената радост на читателите е да доплуват до края на текста без особени увреждания ..... май не е голяма загуба ако ги закрият. Що се отнася до фактите , приоритет номер едно на всеки журналист, вестника може ли да се издържа сам и финансово успешен ли е? Не се разбира. Взимат ли пари от някой и кой? Не се разбира. Ако някой ще ги закрива ... кой? Така поднесената информация няма контекст и е само бръщолевене на някой си.

  California Über Alles
 5. 5 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Да се гавриш с това чорлаво недоразумение не е голем гъдел...
  Ама да вденеш "пълниот член", явно те мъчи...
  " къде точно се вмества Българския език в кОлтурата?"
  Къде точно се вместваш ти???

  roo
 6. 6 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Вестник "Култура" има ли нещо обще с Портал "Култура" от който "Дневник" редовно копира статии? Порталът няма нищо общо с културата а е политическа трибуна, така че ако с края на вестникът ще видим края и на портала, всичко си отива на мястото.

 7. 7 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Хубав текст. Не страда от излишен патос, а в същото време те провокира. Аз съм му фен на г-на.

  Поздрави!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 717 Неутрално

  От това, което прочетох, разбирам, че погибелта на вестник ``Култура'' е голяма интелектуална загуба за България. Даже не мога да се сетя за друго издание, което да може да се похвали с това, че излиза извън ``конформисткия уют на идеализацията й [на културата] – всичко е добро, а ако нещо все пак не е, добро е да се мълчи за него.'' Въпросът ми е дали тази загуба наистина е предизвикана от ``желанието да му запушиш устата'' или лекото внушение, че е жертва на партизанщина или на някаква, видяна във въображението на автора криза на хуманитарното знание (преди Тръмп и дума не може да става за подобна криза, тъкмо напротив; за ефекта ``Тръмп'' върху въпросното знание пък е още рано да се говори, камо ли да се затварят съответни му вестници), се използва просто като извинение, за да не се спомене истинската причина -- истината, свободата от конформизъм, не продава?

 10. 10 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Всъщност, май излезе, че възвеличавам хуманитарното знание в края на миналия и началото на този век и не виждам кризата, в която то всъщност е затънало. Хуманитарното знание е в дълбока криза, но не тази криза, която, струва ми се, авторът има пред вид. Доколкото разбирам и от други негови изказвания, под криза в хуманитарното знание авторът има пред вид загърбването на силно разцъфналия, но ялов откъм печалба, пост-модернизъм, за сметка на грубия пазарен идиом, тръпнещ единствено да грабне левчето. Съгласявайки се с автора, че е падение всичко да се сведе до левчето, бих отбелязал, че самият пост-модернизъм, като такъв, е знак на силна интелектуална криза и то далеч по-перфидна, защото е и с претенции. Ето защо, ако гибелта е на вестник, рупор на подобна перфидна криза, то не бил пролял и дискретна сълза по неговата същност, ако вземе, че се изпари. Тъгата ми обаче ще си остане по загубата на пристанище, което в по-добри времена, отърсило се от невнятния пост-модернизъм, би приютило свободни текстове, необременени от нуждата непременно да служат на ежедневния залък, чрез доброто си продаване.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4395 Весело

  До коментар [#8] от "terminal>>velocity":

  Седи си на най видно място,кажи на доктора да ти предпише нови цайси!

  klimentm
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  Вестник "Култура" има ли нещо обще с Портал "Култура" от който "Дневник" редовно копира статии? Порталът няма нищо общо с културата а е политическа трибуна, така че ако с края на вестникът ще видим края и на портала, всичко си отива на мястото.
  —цитат от коментар 6 на canuck99  До коментар [#6] от "canuck99":

  Различни са. Порталът и "Култура"-та.

 13. 13 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Да се гавриш с това чорлаво недоразумение не е голем гъдел... Ама да вденеш "пълниот член", явно те мъчи..." къде точно се вмества Българския език в кОлтурата?" Къде точно се вместваш ти???
  —цитат от коментар 5 на babyroo


  Ah, колко обичам такива на които "пълниот член" им пречи на видят съдържанието. Истински Соц кратунчовци. Както сам си признах, аз не съм експерт по Българския език защото не го говоря или пиша вече над 30 години. Всъщност пиша на Български само тук. Освен това не пиша статия а мнение във форум пълен с титани на мисълта като тебе. Ако разбираше нещо от Интернетна етика щеше да знаеш че когато се пише във форуми не се изисква правилна граматика, допуска се жаргон, съкращения и други свободи които не са дадени на тези които пишат материала който е коментиран. Та толкова за пълниот ти член.
  Що се отнася до статията и без да съм даскалица по БЪлгарски или литературовед мога да ти кажа че е написана високопарно, мърляшки на тежък език който не е необходим тук и не помага а пречи. Всеки ден чета материали от автори и журналисти които са световно известни. Изложението им е просто, директно, логично. Анализа им е базиран на факти и фактите винаги са представени в самият материал. След анализа обикновено е представено мнението на автора както и мненията на опоненти и следва защита на позицията или мнението. Накрая добрият автор предлага решение или препоръка. Така поема отговорност за позицията си.
  Явно авторът на този текст е някакъв Български корифей, известен главно в Челопеч и Волуяк, който не чувства нужда да се съобразява с тези елементарни правила на журналистиката и е предпочел пътя на празното мрънкане. Не е учудващо, защото това е МО на повечето сънародници. Няма излагане на факти, няма анализ, няма състезаващи се гледни точки, няма ясна позиция или пък предписана рецепта за решаване на проблема. Има яко мрънкане обаче! Или пък фанатично преследване на тези които не използват пълниот ти член, когато коментират. Затова и кОлтурата е такава. Имам предвид култура в широкия смисъл на типичен начин на приемане и тълкуване на света от група хора. Не в тесния смисъл на изкуство, литература, живопис етц. И точно в смисъла на кОлтура моето място не е при тебе а далече. Колкото се може по-далече.

  California Über Alles
 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Леле, и тази Ниагара е от човек дето:
  "аз не съм експерт по Българския език защото не го говоря или пиша вече над 30 години. "
  Страх ме е да си помисля за обратното, ще се бъгне сървърът на Дневник...

  roo
 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#4] от "Pontif New Dnevnik SUCK":''Ако и останалите журналисти в Култура са такива''

  Бедна ти е фантазията как пише една от тях, ''завеждаща'' киното; Генонвева някаква беше.

  Истината е, че ако искат писанията им да достигат до широка публика, трябва да пишат на ясен и разбираем БЪЛГАРСКИ. Но това съвсем не е тяхната цел - те пишат предимно за себеподобните си и взаимно се потупват по рамото и си водят ''дискурсите'', а българският народ да си гледа сапунките и това е. Много читатели са силно впечатлени именно от неразбираемия псевдо-интелектуален жаргон, зад който често не се крие никаква сериозна идея.

 16. 16 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#15] от "princess_x":

  ++++++И аз мисля, че опелото на Г.Лозанов е закъсняло-вестникът е мъртъв отдавна! И както и вие казвате, не става да си във формат, стил и тематика някъде от преди 30 г., да си самодоволен и да очакваш нещо друго.Поздрави!

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "мога да ти кажа че е написана високопарно, мърляшки на тежък език който не е необходим тук и не помага а пречи. Всеки ден чета материали от автори и журналисти които са световно известни. "

  Глупости, Понтифейски

  Единственото, което става ясно от напомпаната Ви тирада (rant) по горе, дори да се абстрахираме от възклицанието Ви за натакования Месия, е че четивото Ви най вероятно се състои от "The National Enquirer" и другите вестничета с картинки по стилажите около касите в местната бакалница.

  Погледнах текущото издание на НЙТаймс и избрах първата статия от Артс секцията:
  https://www.nytimes.com/2018/07/27/theater/shaina-taub-elton-john-twelfth-night.html?action=click&contentCollection=arts®ion=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront

  Насилете се да я прочетете и с ръка на сърцето си признайте колко непознати думички на английски срещнахте ... след прословутите Ви 30 години тука? Това, че Вие не четете такива статии, не означава, че няма други, които ценят поетиката на езика.

  Култура беше любимият ми вестник на времето, но последния брой, който съм чела беше в седмицата, когато уволниха Продев. Бях се качила във влака за Варна и четях последния брой и ужким същия вестник пък не е. Нещо ме накара да погледна редакционния екип. След това не знам що за вестник е бил. Страхувам се, че закриването му сега е индикация за културните потребности на населението.

  Ама защо се излагате, като вадите на умряло куче нож? Дайте по-добре да си разказваме сърцераздирателни емигрантски истории. :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#4] от "Pontif New Dnevnik SUCK":''Ако и останалите журналисти в Култура са такива''Бедна ти е фантазията как пише една от тях, ''завеждаща'' киното; Генонвева някаква беше.Истината е, че ако искат писанията им да достигат до широка публика, трябва да пишат на ясен и разбираем БЪЛГАРСКИ. Но това съвсем не е тяхната цел - те пишат предимно за себеподобните си и взаимно се потупват по рамото и си водят ''дискурсите'', а българският народ да си гледа сапунките и това е. Много читатели са силно впечатлени именно от неразбираемия псевдо-интелектуален жаргон, зад който често не се крие никаква сериозна идея.
  —цитат от коментар 15 на princess_x


  Аз обичам Българския език. Говоря го много добре и го използвам много добре. Не пиша граматически правилно но за това си има обяснение. Обичам да чета. За съжаление няма нищо интересно на Български сега. Ако знаеш нещо, моля препоръчай.
  За първи път в живота си изпитах истинско удоволствие от литература и ораторство след като научих добре Английски в Америка. През целия си живот в НРБ никога не бях слушал добър оратор. Такива не съществуваха. Избора беше или бай Тошо или такива надути пуяци които многословно нищо не казват.
  За мене първия шок беше когато слушах речта I have a dream на Мартин Лутър Кинг. След това много ме грабна Андрю Куомо - бивш губернатор на Ню Йорк. Невероятен оратор. През живота си никога не бях слушал някой който да те грабне и да ти достави удоволствие с начина по който се говори. Това е изкуство и това беше нещо от което бяхме лишени и ограбени. В България е имало оратори и сред политиците ни и сред хората на изкуството. Но болшевишките селяни са го унищожили това нещо. Просто още едно от нещата които принизяват народа ни.
  Затова може би в България се впечатляват от такива тутуритковци с измислен високопарен език. Аз не.
  Дори когато бях в България бях сред хора които бяха достатъчно начетени за да знаят че тези "експерти" са само топъл въздух. От там и майтапите за тях "навяващи глуха непременност"

  California Über Alles
 19. 19 Профил на Rosi Mihova
  Rosi Mihova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  Точен коментар

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "Култура" беше един от малкото вестници, където можеше да се прочете нещо оригинално, нестандартно и интересно. Дано редакцията да се справи и новият вестник да продължи традицията. Учудващо е как човек като Тони Николов се набута в тези л@йна.

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#18] от "Pontif New Dnevnik SUCK":''За съжаление няма нищо интересно на Български сега. Ако знаеш нещо, моля препоръчай.
  За първи път в живота си изпитах истинско удоволствие от литература и ораторство след като научих добре Английски в Америка.''

  Уви, не мога да ти препоръчам нищо, защото напълно споделям мнението ти. Чети си на английски и нищо друго не ти е нужно. Аз съм се мъчила много пъти с книги от български писатели, които са ми били най-горещо препоръчвани от мои приятели (с високи претенции за литературофили и познавачи), и всеки път е било едно разочарование. Просто усещането ми за българския език явно се е променило или пък критериите ми са пораснали, знам ли. Това еднакво се отнася до художествената и специализираната литература, като при втората е даже по-трагично, защото на български липсват или авторите ги мързи да измислят заместители на чуждите термини и така се получава непоносим бълвоч от побългарени чуждици.

  Хората продължават да се подвеждат и да отъждествяват сложността на изказа със сложност на смисъла и идеята; да се прехласват по формата, която често е маниерна и изкуствена. Не мога да го разбера - и у някои мои, интелигентни иначе, приятели.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#20] от "stein":''"Култура" беше един от малкото вестници, където можеше да се прочете нещо оригинално, нестандартно и интересно.''

  Може и да е било така преди навлизането на интернет, когато хората имат неограничен достъп до истинска оригиналност и нестандартност, на световно ниво. Сигурно това доведе до залеза на ''Култура''. Винаги е за предпочитане да се черпи от извора.

 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#16] от "glaxo11":

  Да, както писах в по-горния си коментар, смъртта на Култура е сигурно свързана с Интернет и нашия достъп до неограничен извор на информация и знание.

  (Между другото, вече съм на 8 том от дневника на Пийпс, най-пълното издание! Не случайно е включен в 100 най-значителни произведения на английската литература. Удоволствието и информацията, която получавам, са неизмерими. Жалко е, че е непреводим на български.)
  Поздрави!

 24. 24 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  Драго ми е, че отново се срещаме във форума и че помните предишните ни разговори и коментари за Самоъл Пийпс. Възхищавам се на широките ви интереси и задълбочени знания. Макар и необичайно дъждовно и задушно, надявам се да се чувствате добре в средата на лятото. Това клавирно бароково парче от Жан-Филип Рамо е от мен за Вас. Дано ви допадне.
  https://www.youtube.com/watch?v=yTm_Mp3j1D4&start_radio=1&list=RDyTm_Mp3j1D4

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#24] от "glaxo11":

  Блгодаря ви, прекрасна музика (макар че съм на вълна 17 век)!
  За отбелязване е колко са се променили нещата - преди 3 -4 века хората са се забавлявали с музиката като активни изпълнители, докато днес сме предимно слушатели. Може би и с тези процеси е свързана днешната криза в културата ( не само на в. Култура).

 26. 26 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#25] от "princess_x":

  ++++++ Уви така е, Виртуалното уби не само човешкото общуването в неговата традиционна форма, но и резигнира мнозина хора на духа.Но важното е , че все пак намираме форма да обменяме мисли за нещата които ни вдъхновяват или тревожат!

 27. 27 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Не си спомням да съм чела някаква наистина ценна статия в Култура.
  —цитат от коментар 1 на princess_x


  С големи изключения е така.
  Виж статиите на арх. Генчев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK