Пъкс и Швейк

В памет на Владимир Войнович (1932-2018)

Портретът на Войнович е от руската версия на Уикипедия, снимката е на Svklimkin. Разпространява се под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Портретът на Войнович е от руската версия на Уикипедия, снимката е на Svklimkin. Разпространява се под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.Човек никога не изпитва достатъчно тъга, за да направи света по-добър. Обикновено се засмива и историята възмездява нереалното му упование. Перифразирам един фрагмент на Елиас Канети, отварящ пролука за размисъл как и защо смехът придава друг полъх на случващото се и защо то, подобно на необятно поле, обрасло във високи треви, внезапно се привежда в движение, наистина оживява.


Вестта за смъртта на Владимир Войнович, автора на "Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин" (превод на български Иван Тотоманов, 1999 г.), ме наведе на доста размисли. Не без основание. Сагата за войника Чонкин, този социалистически Швейк, е сред необикновените, ярки книги от втората половина на ХХ век. Заради нея писателят е изгонен от СССР през 1980 г., а през 1981 г. бива лишен от съветско гражданство. Първата част на романа е написана още в Москва през 1963 г., през 1969 г. самиздатско копие (без разрешението на автора) е отпечатано във Франкфурт на Майн, цялата книга излиза през 1975 г. в Париж.


Срещу Войнович е подета огромна клеветническа кампания, наподобяваща предходните заклеймявания на Синявски и Даниел, на Пастернак и Солженицин. Обвиняват го в какво ли не, изключват го от Съюза на писателите, не му дават работа, не го печатат, прави се опит да бъде отровен (в чисто физически смисъл, с психотропни вещества). Изброявам тези обстоятелства, защото те също задават рамки, важни за неговото творчество.
За първи път чух за войника Чонкин през късното лято на 1985 г. Чух е най-точната дума, защото бях в казармата и трябваше да пребоядисаме военния клуб в поделението. В една от стаите му имаше огромен радиошкаф с един от онези стари лампови радиоприемници. В някакъв следобед, търсейки музика, неочаквано попаднах на емисия на радио "Свобода". Беше на руски език, затова нашите заглушители явно не я засичаха, и след кратките новини дикторът обяви, че писателят Владимир Войнович ще прочете откъс от книгата си за войника Чонкин. Никога не бях чувал за такъв писател, нито за такава книга, но нали бях войник, заслушах се. Онова, което последва, бе просто зашеметяващо. Един топъл глас с чувство за хумор ме пренесе в селцето Красное, където някакъв си войник Чонкин е оставен като караул да пази аварирал самолет, за който всички забравят. Започва войната и никой повече не се сеща за него. Затова той заживява с пощальонката Нюра Беляшова, в чийто бостан е приземена тази гордост на съветската авиация.


Случилото се променя не само живота на Чонкин, но и на селото, назовано в чест на победилия социализъм. Включително и на учения съсед Кузма Гладишев, непризнат и самоук гений изобретател, жадуващ да промени човечеството в единствено правилната посока (по която няма съмнения). Идеите на социалистическия изобретател пускат корен в душата на Ваня Чонкин, простовато селско момче, което със зяпнала уста попива разсъжденията и фантасмагориите на Гладишев. Ала ненадейно нещата се преобръщат по невероятен начин. "Хората, Ваня – поучава го Гладишев – не трябва да воюват, а да се трудят за благото на бъдещите поколения, защото именно трудът е превърнал маймуната в съвременен човек".


Дотук всичко е по енгелсовски ясно и просто. Но ето че невежественият Чонкин, без да е запознат с еволюционната теория, простичко пита: "А не може ли човекът да е произлязъл от кравата?". Гладишев категорично отвръща, че не може. И то защо? Защото кравата не работи, а маймуната работи. Изведнъж селското момче рязко възразява: "А къде работи или пък е работила маймуната? На полето, в завода, къде?" И докато Гладишев търси аргументи в подкрепа на заветната теория, от което не го хваща сън, Чонкин нанася втори удар. На поредния селски митинг, посветен на войната, той му посочва запрегнат кон, теглещ тежка каруца и пак го пита: "А защо конят, животно на четири крака, което работи от сутрин до вечер, никога не става човек?"


Трябва да призная, че докато слушах този безумен диалог, прочетен от самия автор, едва не умрях от смях, сдържайки се със сила, за да не разбере някой какво слушам по вражеските радиостанции. Но най-невероятното предстоеше. Плавният глас на Войнович продължи разказа за изобретателя Гладишев, решил да обезсмърти името си, вдъхновен от най-прогресивното учение на Мичурин и Лисенко (справка в Уикипедия за по-младите). За целта той създава хибрид (модерна дума) на картоф с домат, сиреч кръстоска на такова растение, в чието подножие растат картофи (без да е нужно да се копаят), а на върха зреят домати (за да се берат едновременно).


Бъдещия си хибрид Кузма Гладишев назовава в духа на великото време, чийто съвременник е: ПЪКС – "Път към социализма", който трябва да ощастливи човечеството. Проблемът само е, че докато самоукият селекционер провежда опити в своята зеленчукова градина, е принуден да купува всичко от съседите си. Ала Гладишев дерзае и не се отчайва. На втората или третата година растението тръгва да изкласява – стъблото е картофено, а корените – доматени. От изобретението се интересуват медиите, репортажи за работата му започват да се появяват в районните, а и в по-големи издания. Самородният селекционер вече води човечеството по пътя към прогреса. Кузма Гладишев даже пише пространно писмо до виден селскостопански академик (навярно Лисенко), който му отговаря на официална бланка, призовавайки го, подобно на древните алхимици, да не прекратява опитите си, тъй като в науката никой труд не е напразен. Нищо че ПЪКС-ът, макар да цъфти, никога не дава плод.


През 1985 г. не знаех съдбата на Войнович, ала неговият "пъксов Швейк" или "Швейков пъкс" озари с хумора си непоносимата сивота на тогавашната ми казарма. За което съм му истински благодарен.


В годините на перестройката четях от брой в брой "Чонкин", който излизаше в списание "Юност", и станах свидетел на бурята, която под формата на читателски писма вторично се разрази върху главата на писателя. Бил създал пасквил, опозорил Червената армия, оскърбил родината си, подценил храбрия съветски войник и великата победа. Подобна участ сполетява в началото на ХХ в и Ярослав Хашек, когато виждат бял свят "Приключенията на храбрия войник Швейк". Днес "Швейк" е класика, а "швейкизацията" – практика. Хуморът няма граници, негово отечество е човечеството. Инак светът ще се превърне в нищо.


Не случайно "Животът и невероятните приключения на войника Иван Чонкин" бе екранизиран от големия Иржи Менцел тъкмо в Чехия през 1994 г., в родината на Швейк. Защото Чонкин и Швейк са братя, жертви на човешката глупост.


Вече по-късно – и то на български – прочетох другата голяма книга на Войнович – антиутопията "Москва 2042". Остра и ярка сатира, писана още през 1986 г., тя обаче не достигаше равнището на "Чонкин" (най-язвителните страници в нея са посветени на завръщането на Солженицин в Русия, представен в романа под името Сим Симич Карнавалов).


Тези дни я потърсих в библиотеката си, разтворих я и направо ахнах.


През 1986 г. Войнович бе нахвърлял очертанията на Путинова Русия от 2018 г. И тъй, през 2042 г. (пътуване в бъдещето, извършено от самия автор) в Москва, наричаща се вече Москореп, е построен "истински режим", по-истински от някогашния комунизъм, отличаващ се с това, че неговият вожд – Гениалисимус – идва на власт в резултат на заговор на "младите гневни генерали от КГБ". Всичко това се извършва след Великата августовска комунистическа революция, която трябва да преодолее предишната катастрофа и разпада на огромната някога свръхдържава.


Москореп е оградена от три "пръстена на враждебността", първият от които се състои от бившите републики, днес включени в други геополитически съюзи, вторият от бившите социалистически страни, а третият – от неизменния капиталистически свят. Гениалисимусът от КГБ запретва ръкави и се заема със свръхзадачата. С помощта на природните си ресурси Москореп наново се свръхбюрократизира, милитаризира, доносничеството и политическата цензура избуяват в съчетание с насаждана от службите фалшива религиозност. Планът е да се създаде Единна и Неделима Империя, включваща и бивши соцстрани (Полша, Румъния и България!). Постепенно бившите републики изчезват от административното устройство на Империята и се превръщат в губернии.


Самият Войнович в едно от последните си интервюта признава: "Описвах бъдещето, което – надявах се – никога не ще настъпи, тъй като това бе не утопия, а антиутопия. Оказа се, че реалността отдавна надхвърли описаното от мен". Дори негови почитатели го упрекват, че сякаш е урочасал Русия с "Москва 2042". На което Войнович отговаря: "Живеем в интересна страна, у нас много сериозно се възприемат художествените произведения. Щом те се появят, опитват се да приспособят действителността към тях. И така всичко става точно по Салтиков Щедрин и Гогол и малко по Войнович".


Уви, заживяхме в свят "много по Войнович".


Текстът е от портала "Култура"

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Не знаех, че е починал Войнович. Лека му пръст. Книгата за Чонкин е страхотна и е невероятна сатира, която прави на пух и прах болшевишката пропаганда за непабедимая и легендарная http://loveread.ec/read_book.php?id=2115&p=1

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "Чонкин" е наистина добро за времето си произведение, което едва ли говори нещо на хората, които не са преживели социализЪма.
  "Москва 2042" е много, много слабо. Когато е писано явно е напипвало някаква злоба на деня, но днес звучи странно. Когато го четох преди две години едва издържах до края.
  И с цялото ми уважение към Войнович - Солдатът Чонкин е много, много далеч от Добрият войник Швейк.

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2450 Весело

  Водка от изпражнения? Не вервате? За рашките и това е възможно!
  Ето, от книгата за Чонкин от новината:


  " – Ну как, Ваня, самогоночка?
  – Первачок что надо,— похвалил Чонкин, вытирая ладонью проступившие слезы.
  – Аж дух зашибает.

  Гладышев все с той же усмешкой придвинул к себе плоскую консервную банку, бывшую у него вместо пепельницы, плеснул в нее самогон и зажег спичку. Самогон вспыхнул синим неярким пламенем.
  – Видал?
  – Из хлеба или из свеклы?— поинтересовался Чонкин.
  – Из дерьма, Ваня, со сдержанной гордостью сказал Гладышев.

  Иван поперхнулся.
  – Это как же? спросил он, отодвигаясь от стола.
  – Рецепт, Ваня, очень простой,— охотно пояснил Гладышев.
  – Берешь на кило дерьма кило сахару..."

  (В.Войнович)

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Москореп е оградена от три "пръстена на враждебността", първият от които се състои от бившите републики, днес включени в други геополитически съюзи, вторият от бившите социалистически страни, а третият – от неизменния капиталистически свят. Гениалисимусът от КГБ запретва ръкави и се заема със свръхзадачата. С помощта на природните си ресурси Москореп наново се свръхбюрократизира, милитаризира, доносничеството и политическата цензура избуяват в съчетание с насаждана от службите фалшива религиозност. Планът е да се създаде Единна и Неделима Империя, включваща и бивши соцстрани (Полша, Румъния и България!). Постепенно бившите републики изчезват от административното устройство на Империята и се превръщат в губернии.

  Самият Войнович в едно от последните си интервюта признава: "Описвах бъдещето, което – надявах се – никога не ще настъпи, тъй като това бе не утопия, а антиутопия. Оказа се, че реалността отдавна надхвърли описаното от мен"

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  Самобитните гласове на антирежимни интелектуалци в Русия никога не са замлъквали. Поклон пред тези смели хора.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тоя казус защо кравата или конят не са станали човек вместо маймуната много ми напомни един майтап, който прочетох в една интересна книга наскоро. Някъде 70-те , може би, като поомеква политиката на соца у нас, разрешиха "частното" на село, както и гледане на животни в личното стопанство. Та идват мастити емисари от столицата, пратени от най-високо управленско място в едно шопско село, и на събрание партийният секретар тежко се изправя и обяснява, че всеки вече има право на собствено стадо. Въпроси? Става едно деди и пита:
  -Моем ли да чувам три овци?
  Оказва се, че може. Пак става човекът.
  -А моем ли триесе овци?
  Партийният гледа страшно, става и просъсква:
  -Постановлението не поставя ограничения на бройката.
  -Наче мое и триста овци?
  Ченгето слага юмруци на масата и виква:
  -Казах, може!
  -Нааа-дига среден пръст дедито-на триста овци. Я ги имах, сега пак да ми ги вземете...

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7584 Неутрално

  Не знаех, че е починал. Лека му пръст. Не съм чел книгите му, но слушах интервютата му по Ехото на Москва.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Не бях и чувал за него! Ето сега ще имам ново четиво.
  Светла му памет.

 9. 9 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Починал е на 28 юли. Lenta.ru беше озаглавила статията в памет на Войнович с неговото незабравимо "Който е живял в Съюза, той в друг цирк няма да се разсмее!"
  Светла му памет!


  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7584 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bramasole":

  Да, времето е неумолимо. Но пък е човек с велико чувство за хумор, въпреки всичко което му се е случило в ссср.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK