Артистите от женски пол не са на почит в галериите "Тейт"

Кадър от изложбата на съвременния артист Брус Науман в галерията за модерно изкуство "Тейт модърн"

© Associated Press

Кадър от изложбата на съвременния артист Брус Науман в галерията за модерно изкуство "Тейт модърн"Днес жените, които се занимават с изкуство, имат по-малък шанс за успех, отколкото през 90-те години на миналия век, пише за "Гардиън" авторката Хелън Горил. "Върнали сме се във Викторианската епоха, през която жените не са могли да рисуват и пишат", твърди тя.


Според нейно изследване, когато един мъж подпише произведение на изкуството, качва цената си, а когато една жена направи това, цената на произведението пада. Всъщност добавянето на женски подпис към едно произведение може да го обезцени до такава степен, че жените често предпочитат да не се подписват под творбите си.


Според Хелън Горил това се дължи най-вече на институциите във Великобритания. Тя дава за пример "Тейт" - институция, която обединява четири галерии във Великобритания. Групата от галерии
купува твърде малко произведения на жени,


въпреки че 74% от завършващите художествените академии в страната са именно от нежния пол. Така най-вероятно младите хора, които посещават галериите на "Тейт", ще останат с впечатление, че бъдещето на изкуството ще се доминира от мъжете.


По регламент "Тейт" би трябвало да отделят за купуване на произведения на артисти от женски пол 30% от средствата си за нови творби, но според бюджета им през последните години за тази цел те отделят едва 13%. Това води до доминирането на артисти от мъжки пол в художествените колекции на галериите и обезценява стойността на произведенията на жени. Вече е доказано, че колекциите на "Тейт" влияят върху пазара на художествени произведения, а бившият директор на една от галериите Алън Боунес дори написа книга по този въпрос.


Хелън Горил твърди, че в същото време пред медиите "Тейт" неуморно демонстрират, че подкрепят артистите от женски пол. Според нея това, че "Тейт" подкрепя арт колектива Guerrilla Girls, "е просто


хитра тактика, която създава илюзията за равнопоставеност".


В същото време разликата в доходите на артистите от двата пола във Великобритания е достигнала цели 80%.


В политиката на "Тейт" по попълване на техните колекции не се говори нито за полове, нито за равнопоставеност. Търси се единствено придобиването на произведения на изкуството със забележителни качества, както и на произведения с отличителни естетика или значимост. Взимайки предвид тази политика и данните за нови покупки на "Тейт", пише авторката, спокойно може да бъде допуснато, че


според тях големите произведения на изкуството се създават предимно от мъже.


Ситуацията в "Тейт" е особено важна, като се има предвид ролята, която галериите са изиграли за разрушаването на половите стереотипи в историята на изкуството. Според Асоциацията на музеите във Великобритания публични галерии като "Тейт" са отговорни и за намаляването на неравенството между богати и бедни.


Хелън Горил е на мнение, че "Тейт" трябва незабавно да положат усилия да отразят разнообразието на британското население в колекциите си и да дадат на жените същите права, които дават на мъжете.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Лудостта на съвременния феминизъм достига нови очертания. Време е психиатрите да си кажат думата.

 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  Изречението "Хелън Горил е на мнение, че "Тейт" трябва незабавно да положат усилия да отразят разнообразието на британското население в колекциите си и да дадат на жените същите права, които дават на мъжете" в оригинала е: "Tate should make urgent efforts to reflect the diversity of the population in its collections and allow female graduates the same life chances as men". И в двата случая ми се струва недомислено. Художествена галерия отразява "разнообразието на населението" или колекционира и излага стойностни произведения на изкуството?

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/13/tate-female-artists-museum-diversity-acquisitions-art-collect

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Не мисля, че някой се интересува от пола на автора, стига произведението да е майсторско.
  Останалото са феминистки теории на гледащи само "Сексът и градът" госпожици.

 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Айде от утре всички с пенис! Само мир да има!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  "По регламент "Тейт" би трябвало да отделят за купуване на произведения на артисти от женски пол 30% от средствата си за нови творби, но според бюджета им през последните години за тази цел те отделят едва 13%. "

  Остава да се разпределят в проценти закупените картини по раса, инвалидност, възраст, цвят на очите и сексуални предпочитания... Тоя свят полудя!
  В новата вълна феминизъм идиотизма взима връх над здравия разум, за да унищожи семейството и обществото. Неомарксистите ликуват, аз съм потресен!

 7. 7 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И в двата случая ми се струва недомислено. Художествена галерия отразява "разнообразието на населението" или колекционира и излага стойностни произведения на изкуството?
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  Еми струва ти се, щото не си схванала основния аргумент, а именно, че се приема за изходна точка, че и при жените, и при мъжете има еднакво талантливи артисти, следователно, би следвало пропорциите в излаганите трудове да са сходни. Не казвам, че е така или не, а каква е позицията в случая. Разбира се, тя не е изрично цитирана в статията, поради простата причина, че на Запад, за разлика от у нас, тя вече се подразбира и не се оспорва. И макар, че е на практика недоказуемо, че женските артисти са също толкова даровити като мъжките, то обратното твърдение е определено сексистко, и това е една от причините да не може да се оспори тезата.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  "Хелън Горил е на мнение, че "Тейт" трябва незабавно да положат усилия да отразят разнообразието на британското население в колекциите си и да дадат на жените същите права, които дават на мъжете."

  Предлагам да има квоти по височина, цвят на косата и любим футболен отбор. По-тъпа статия отдавна не бях чел.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Дневник, на бьлгарски на «артистите от женски пол» им казваме «художнички «

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  А от останалите 30 пола ? ;-D

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#7] от "inz00574501":

  Ама те може и да "приемат", че мъжете и жените са еднакво силни физически или че Слънцето изгрява от запад - това не променя фактите. Никой галерист няма да продаде картина по-евтино, само защото е правена от жена, нито пък ще изпусне изгодната сделка по същата причина - това, което се внушава без абсолютно никакви доказателства в статията. По тази логика що Бионсе прави повече пари от почти всички мъже в шоу бизнеса?!? Не трябва ли да я е ударила балтията на "патриархата"? В момента на Запад върлува такава дива пропаганда, че времената на "Правда" и "Работническо дело" скоро ще ни се струват като детска игра....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#7] от "inz00574501":

  Сори, но не могат да се приемат такива неща априори, без някакви емпирични доказателства. Колкото и да изглежда сексистко на някои, има полови различия в определени отделни интелектуални способности, например жените като цяло получават по-добри резултати на вербални задачи, мъжете - на задачи за пространствено мислене. Това не означава, че всички мъже до един са добри в пространствените задачи и нито една жена не може да решава успешно пространствени задачи, а че средностатистическият мъж е по-добър от средностатистическата жена в пространствените задачи. Не означава и че мъжете са по-интелигентни от жените - по общи интелектуални способности полови различия не са установени. Възможно е в художествените способности да няма полови различия, но има ли достатъчен брой надеждни и валидни емпирични изследвания, които да го доказват? Без тази солидна основа може да си приемаме каквото си искаме, но това не означава, че Вселената ще се съобразява с нашите допускания.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Дневник, на бьлгарски на «артистите от женски пол» им казваме «художнички «
  —цитат от коментар 10 на 7777


  Англ. "артист" на бълг. се превежда най-точно като "човек на изкуството".
  Има модерен превод "артър" , който в мн. число би трябвало да е "артъри" , а не "артисти" какъвто беше Стефан Данаилов, например.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Предлагам хора, които не могат да направят разлика между пол и фуболни пристрастия, да не си дават мнението :)
  —цитат от коментар 11 на inz00574501


  Тъпо изказване, но айде остави футболните пристрастия (което естествено беше сарказъм, ама нейсе) - за ръста и цвета на косата, кожата, очите какво ще кажеш? Не ви ли е ясно, че единственото нещо, което може да се оценява и да се обсъжда е дадена творба - не характеристиките на автора ѝ? Каката горе иска да ме убеди, че има конспирация да се крият прекрасните творби на жените. Нали ако това беше вярно, в държави като САЩ и Великобритания някой хитрец веднага щеше да направи галерия само за женски творби и да избие рибата. Тия хора нямат никаква идея как работи светът, измислят си някаква социопатска приказка и след това се опитват да убедят околните, че тя всъщност е реалността. И понеже никой не им вярва, искат държавата да се намеси и да реализира мерките им срещу въображаемите "недъзи на обществото" с цялата си сила. Абе същии пролетарии-ленинисти. Само са сменили малко темата на борбата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  ...че и при жените, и при мъжете има еднакво талантливи артисти
  —цитат от коментар 7 на inz00574501


  Нима? Колко например известни композитори от женски пол можете да изброите?
  Или скулптори?

 18. 18 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "inz00574501":
  Аз си мислех, че става въпрос за изкуство, то било за Ганьо и феминизъм. 😵

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  [quote#8:"inz00574501"][/quote]

  Вие сте типичен пример за това как изглежда днес един джендър трол - регистриран днес потребител, крайно агресивен, без смислени аргументи, нетолерантен към чуждото мнение, със склонност да раздава морални присъди и да прави глупави умозаключения.
  Само факта, че ви убягва, че жените и мъжете се различават, освен биологично, но и в психологически аспект, показва, че нямате идея за какво става въпрос.
  Жените и мъжете просто няма как да са напълно равни, защото са устроени различно.
  Жените имат предимство в интуицията, конкретиката, вниманието към детайла, анализа и т.н. Няма как да жените да са равни в абстрактното изкуство или абстрактните науки, понеже тук, както и в логиката предимството е на страната на мъжете.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Не ви ли е ясно, че единственото нещо, което може да се оценява и да се обсъжда е дадена творба - не характеристиките на автора
  —цитат от коментар 16 на Тюфлекчия


  Изобразителното изкуство е отворено за доста субективни критерии. Няма еднозначно добро или лошо, стойностно или не. Именно това иска да каже авторката: че оценянето на творбите става под т.нар. "байъс".

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Весело

  И жените ли купуват изкуство на жени-артисти на по-ниска цена? :)
  (Саркастично) Ами да определят квоти тогава :)
  Голям смях.
  Плаша се, че идва ред и на математиката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#20] от "inz00574501":

  Наистина ме разсмяхте. Аз пледирам единствено да се говори на базата на доказателства, а тъй като не разполагам с такива, не мога да твърдя нито че мъжете са по-добри художници, нито че жените са по-добри художнички. А и моят основен коментар засягаше въпроса: с какво се занимава една художествена галерия - с коректно отразяване на демографската картина на обществото в своите експозиции или с качествено изкуство. Оставям настрана другия не по-малко съществен въпрос: има ли надеждни критерии за това, кое изкуство е качествено и с всички шансове да стане непреходно, и кое - не.

  P.S. Не мисля, че се познаваме, а мама ме е учила, че доброто възпитание изисква на непознати да се говори на "Вие".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#20] от "inz00574501":
  Пробвай така! 😬 Ако някой действително си мисли, че мъжете са по - добри художници от жените /не модели/, значи е фашист😵.
  Ако някой няма мнение по въпроса, да се опре на статистиката? Наука! 😫. Колко спечели Джоан Роулинг от тъпотията с Хари Потър?

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#23] от "baba_zozolana":

  Някак си дискусията ми навя мисли за един анекдот свързан с прием в музикалната академия в Одеса.
  Комисията по приема в музикалната академия седи в пълен състав. Докладчикът казва:
  -Имаме общо 10 кандидати, 5 руснаци и 5 евреи за три места. Как предлагате да разпределим местата сред кандидатите?
  Етничният руски член на журите предлага:
  - Тъй като руснаците са си доминиращ и водещ етнос, предлагам да приемем двама руснаци и един евреин!
  - Ами, руснаците ще се пропият и няма да станат професионални музиканти. Предлагам двама евреи и един руснак - казва етничният евреин - член на журито
  - А не може ли да ги класираме по талант в зависимост от резултатите на приемните изпити? - тихо пита ректорът който седи на заседанието.

 26. 26 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#25] от "daskal1":

  С развитието на биологията, генетиката, невронауката непрекъснато излизат резултати за биологичната детерминираност на все повече човешки характеристики. Това налага „биологизирането“ на все повече области на изследване, а като че ли откриваното не ни харесва и все повече се засилва тенденцията социално да коригираме биологията. Интересен double bind се оформя, който може би е достоен за дълбок философски анализ. Можем ли да се откажем от постулатите на биологията и да съществуваме само като социални същества, които са напълно свободни самостоятелно и изцяло да определят реалността си, или все пак трябва да признаем и да се съобразяваме с ограниченията, налагани ни от несоциални и некултурални фактори?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 27 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А и моят основен коментар засягаше въпроса: с какво се занимава една художествена галерия - с коректно отразяване на демографската картина на обществото в своите експозиции или с качествено изкуство.
  —цитат от коментар 23 на baba_zozolana


  Ами тя авторката точно това иска да каже: няма как качественото изкуство да се прави все от мъже. И тук дори не може да влезе редовият "аргумент" в други случаи, че много повече мъже са в областта. Статистиките показват, че повече жени завършват художествени академии.

  В случая, колкото и да се напъвате, или трябва да признаете, че авторката има право; или да пледирате, че мъжете са по-добри художници.

 28. 28 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#27] от "inz00574501":

  Аз за нищо не се напъвам. Нито пък работя в "Тейт", за да съм засегната по някакъв начин от критиките на авторката. Това, че в художествените академии има повече студентки, отколкото студенти, все още не означава нищо друго освен че повече жени ще имат тапия от художествена академия. Ето Ви един материал на същия "Гардиън" от 2013 г.: "Половото несъответствие в университетите: къде са всички мъже?"

  "Половият състав на всеки университет е повлиян от типа дисциплини, които предлага. Например Импириъл колидж Лондон - институция на природните науки, инженерните науки, медицината и бизнеса - е еднаот двете институции, в които мъжете съставляват две трети от приема на бакалаври. Университетите, специализиращи в курсове по изкуствата и дизайна, са особено доминирани от жените. Общо говорейки, приемът в много от университетите от Групата Ръсел е по-равномерно балансиран: в Оксфорд и Кеймбридж има малко повече мъже, отколкото жени. Какви дисциплини учат мъжете и жените в университета? Просто броят на студентките означава, че те превъзхождат числено мъжете в повечето курсове, но тези, които са най-силно доминирани от жени, включват ветеринарна медицина и дисциплини, свързани с медицината и педагогиката. Мъжете превъзхождат числено жените в компютърната наука и инженерството и технологията според броя студенти, които са завършили миналата година." И т.н., няма да превеждам цялата статия.

  https://www.theguardian.com/education/datablog/2013/jan/29/how-many-men-and-women-are-studying-at-my-university

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 29. 29 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 264 Неутрално

  е като никой не им харесва нещата? ний, кво да им даваме пари за да правят неща дето само на тях им харесват.....

 30. 30
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Единственият начин да се избегнат пристрастията е действително сляпото журиране. В САЩ много престижни музикални училища прослушват кандидатите зад завеса. Не се вижда кой свири, само го/ч чуват как го прави. Когато става дума за неизпълнителските изкуства, сляпото журиране е още по-лесно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#26] от "baba_zozolana":

  Все по-енергично се намесваме и в биологическите дадености, идентифицираме гени влияещи на това или онова. Май започва да ни се мержелее "Матрицата" и поточните методи на производство на клонинги със совя среда, както и аберационни представители на "съпротивата".

 33. 33 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Гледам някои модерни галерии на интернет. Това, което ми прави впечатление, че са винаги повече жени и почти всички си падат по абстракции, щото явно е по-лесно или другото по-трудно. Винаги, когато има реалистично с анатомично правилно рисуване е мъж.

 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#20] от "inz00574501":Пробвай така! 😬 Ако някой действително си мисли, че мъжете са по - добри художници от жените /не модели/, значи е фашист😵. Ако някой няма мнение по въпроса, да се опре на статистиката? Наука! 😫. Колко спечели Джоан Роулинг от тъпотията с Хари Потър?
  —цитат от коментар 24 на zegi


  Според мен Хари Потър е чудесно написана серия от детски книжки, както и според много други. Иначе не би била бестселър. Но Дж. Ролинг е прекрасен пример за признанието на пристрастия срещу писателките в Британия. Книгите й съвсем умишлено бяха подписвани само с инициала на първото име и дълго криеха, че е жена, за да не отблъснат момчетата читатели - това беше признание на собствения й издател. А и в Британия имат многовековна традиция да публикуват първите произведения на писателки под мъжки имена и чак като се наложат да разкрият пола. Сестрите Бронте така са започнали да публикуват, Джордж Елиът и мн. други по-малко известни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Успешните жени, които феминистките ни пробутват като доказателство за равните възможности на мъже и жени, са били успешни само, защото са проявявали мъжки качества и тип поведение и мислене. Например Маргарет Тачър. Тези жени всъщност са доказателство за превъзходството на мъжете.

  Ако не ми вярвате, гледайте женски футбол, слушайте музика, измислена от жени (не говоря за музика, написана от мъже и изпълнена от жени), гледайте филми, режисирани от жени, ползвайте неща, изобретени от жени и ... си купете картина, нарсиувана от жена. Мисля, че качеството на живота ви ще падне драстично ;)

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  "По регламент "Тейт" би трябвало да отделят за купуване на произведения на артисти от женски пол 30% от средствата си за нови творби, но според бюджета им през последните години за тази цел те отделят едва 13%. "Остава да се разпределят в проценти закупените картини по раса, инвалидност, възраст, цвят на очите и сексуални предпочитания...
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Нищо не разбираш!
  Нима не знаеш, че талантът се разпределя по-равно между всичките тези разновидности дето си ги изброил?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ще дойде време, когато деца (особено бели момчета) ще бъдат умишлено подтискани в училище ако проявяват някакъв талант който кара другите да се мислят за неадекватни.

 39. 39 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има един филм Idiocracy, гледайте го, за да предвусите вкусът на бъдещия женско-джендърски свят.

 40. 40 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#8:"inz00574501"][/quote]
  > Проблемът не е с "неомарксизма", каквото и да е това, дето напоследък сте го задъвкали.

  Неомарксизма си е съвсем легитимно и откровено ляво течение.

  >Проблемът е, че сте скрити фашистчета, ама не можете да си го признаете гласно.

  Фашистите сте вие, дето наричате другите фашисти.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 41. 41 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#21:"inz00574501"][/quote]


  Именно това иска да каже авторката: че оценянето на творбите става под т.нар. "байъс".

  От казаното по-горе предубедеността, думата на български дето Вие емигрантите забравили българските думи, излиза че е убективна. Нещо си противоречите

  'progressives' is the politically correct word for communists
 42. 42 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#7] от "inz00574501":

  Същото е положението и в музиката и шаха да речем... :) А сега де? Ако пожелаят квоти за всяка сфера на живота, къде ще му излезе края.
  Мъжете по-бързо бягат, повече вдигат, скоро да очакваме някакви луди да ревнат и за неравенството в спорта.
  На всички феминацита, пожелавам синове. Ако нямат деца, най-добре, че имам съмнения в качеството на генния матриал. :)

 43. 43 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#35] от "Митко Палаузофф":

  Хе-хе, а Вашият коментар е парекселанс сексизъм. Някои нещица, изобретени от жени:

  - Бирата
  - Миялната машина
  - Пожарният изход
  - Чистачките на предното стъкло на автомобилите
  - Отопляваните със слънчева енергия домове
  - COBOL - първата удобна за потребителя бизнес софтуерна програма
  - Кевларът
  - Идентификацията на обаждащия се и и изчакващото повикване
  - Никел-водородната батерия с дълъг жизнен цикъл
  - Системата за сигурност на дома
  - Изолирането на стволовите клетки
  - Кошчетата за боклук с педал
  - Памперсите
  - Коригиращата течност
  - Апгар тестът
  - Циркулярът
  - Подводният телескоп и лампа
  - Сгъваемото легло
  - Импрегниращата течност за дрехи, мебели и обувки
  - Невидимото стъкло
  - Автомобилният радиатор
  - Спасителният сал
  - Спринцовката
  - Съвременният електрически хладилник
  - Технологията за безжични трансмисии
  - Фризерът за сладолед
  - Видеонаблюдението
  - Централното отопление

  Наздраве!

  https://www.huffingtonpost.com/entry/11-crucial-inventions-you-can-thank-women-for_us_56d51097e4b0bf0dab3349e0
  https://www.bbc.com/news/world-40923649
  https://mentalfloss.com/article/53164/19-things-you-might-not-know-were-invented-women
  https://www.buzzfeed.com/hannahjewell/inventions-by-women-that-changed-the-world?utm_term=.mcZXpdLp5 #.duZ2OAYO9

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Това лесно може да се поправи, ако просто залепят лепенка върху подписа на автора, докато трае изложбата.
  Но се опасявам, че ако една такава мярка бъде приета - корифеите на изкуството ще зарежат това свое скъпо хоби...

 45. 45 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доказано е, че мъжете имат по-развито логическо мислене и по-широк поглед на нещата от жените. Ето защо никога няма да гласувам за жена политик, те не са равнопоставени с мъжете. Жените са дребнави, не гледат мащабно на нещата и са доста ограничени във възприятията си. Не случайно един професор по дескриптивна геометрия навремето сравняваше жените в своята област като кокошки, които се опитват да клъвнат зърна през стъкло.
  —цитат от коментар 30 на proza


  А така, нека нещата се назовават с истинските им имена. Честно казано, откритият сексизъм ми е дори по-малко антипатичен от словесните напъни на някои други, които се опитват да маскират сексизма си зад някаква логика, когато, всъщност, мислят точно ей тва, но не смеят да си го признаят.

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  обаче някой забеляза ли как полека не просто Дневник стана крайно ляв вестник, но и се смени цяла политическа насоченост - традиционните десни бяха превърнати в травестити от децата на червената номенклатура тип Дайнов и от десни вече са крайно леви - затова и може би хора от дсб почти не се отразяват - те се чувстват като бедното циганче в компанията на червените аристократи от ДаБ и традиционните в цял свят крайни левичари от Зелените; такова политическо инженерство не е лесно, не е примитивно и зад него седят много по-големи пари и идеи от тези, които може да предложи бившата БКП; Сорос е удобното обяснение, но не мисля, че всичко е толко просто, без да подценявам уменията и амбициите му

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Весело

  Всъщност не се сещам за жени художнички освен Мери Касат и Фрида Кало, няма нищо чудно !

  klimentm
 49. 49 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "baba_zozolana":

  Не виждам никаква връзка на дадената статия с темата. Време е да се научите, че линковете на кило не правят експозето по-силно.

  Пак ви казах - ако искате се пробвайте да защитите тезата на някой уважаван научен форум, че това, че "74% от завършващите художествените академии в страната са именно от нежния пол" е просто случайност и всъщност, 26% мъже са много по-даровити, затова печелят в пъти повече.

 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#34:"7777"][/quote]

  по принцип средната класа на водещите жени-писателки в Англия е изключително висока - няма такъв феномен никъде; на какво се дължи - няма особено значение, но не бива и да се извежда като закономерност; освен това никоя от тия писателки все пак не е Шекспир

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Логиката е почти като при турската лира, ако не и още по-зле.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Изкуството се обезценява не когато е подписано от жена, а когато е залято със сос Горил.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доказано е, че мъжете имат по-развито логическо мислене и по-широк поглед на нещата от жените. Ето защо никога няма да гласувам за жена политик, те не са равнопоставени с мъжете. Жените са дребнави, не гледат мащабно на нещата и са доста ограничени във възприятията си. Не случайно един професор по дескриптивна геометрия навремето сравняваше жените в своята област като кокошки, които се опитват да клъвнат зърна през стъкло.
  —цитат от коментар 30 на proza


  И още нещо относно този крещящ сексизъм (който междувременно се радва на 4 плюсчета и само 2 минусчета към този момент). При положение, че всеки от нас много добре знае, че има хора, които действително разсъждават така, не мога да разбера защо явление като това, описано в статията, изведнъж се струва на умуващите тук по-логично обяснено с някакви митични "неомарксисти", отколкото с много по-реалистичното и логично обяснение, че просто явлението е плод на сексизъм. Защото, както това изказване и плюсовете към него показват, сексизмът СЪЩЕСТВУВА. Защо ви се струва толкова невероятно на дадени места, дадени хора да съдят именно по същия начин за жените, както го прави тоя форумец?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Лудостта на съвременния феминизъм достига нови очертания. Време е психиатрите да си кажат думата.
  —цитат от коментар 2 на tacheaux


  Безпокоя се, че и психиатрите са на квоти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Всъщност не се сещам за жени художнички освен Мери Касат и Фрида Кало, няма нищо чудно !
  —цитат от коментар 48 на klimentm


  Пък аз за колко артисти от женски пол и българска националност се сещам, бедна ти е фантазията. Може би защото не съм се сетил да чета Гардиън?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Всъщност не се сещам за жени художнички освен Мери Касат и Фрида Кало, няма нищо чудно !
  —цитат от коментар 48 на klimentm


  Даже за Дожорджа О'Кийф?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#15:"Нинов"][/quote]

  Ако се придържаме към българския език, даже и театрите имат художествен съвет, а не артистичен. Но към какво ли българско се придържа обновеният и подобрен Дневник, та и към езика?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Както казва Георг Базелиц - жените не могат да рисуват. А сега сериозно. Изобразителното изкуство е изначално ексклузивно (изключително) и не е а всеки. Бях чел статистика, че в Ню Йорк художниците, които имат стабилен пазар са едва 12, а говорим за хиляди, които работят в града. Това означава много малък процент на успеваемост, който не прави разлика между мъже и жени. Въпреки, че жените са мнозинство в художествените училища, много малко сред тях, както и сред мъжете, могат да издържат и да са достатъчно отдадени, да живеят в самота и много често в безпаричие. Това е причината да има малко представителки в галериите. Музеите и галериите, въпреки това, много често дават приоритет на жените и да се каже, че те са подтиснати и лишени от представителство е най-малкото несправедливо. Марина Абрамович е превърната в супер звезда, при все, че за мен е бездарна, но освен нея има куп жени, които работят с големи музеи и са представени от водещи галерии - Ширин Нешат, Хума Бхабха, Барбара Крюгер, Бхарти Кхер, Тоба Ауербах, Джени Савил.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "inz00574501":

  Вярно, че всеки чете през собствената си призма, та за последно да го напиша по-бавно.

  Не обсъждам кой е по-даровит в изобразителното изкуство – жените или мъжете. Казах, че ми се струва недостатъчно обмислено да завършиш статия в защита на по-равните възможности за талантливите жени в изкуството с изречението, че художествена галерия трябва да отразява разнообразието на населението. Художествената галерия поне според мен трябва да представя талантите, без значение в какво тяло са облечени. Това, че една жена има диплома от художествена академия и рисува, не означава, че рисува шедьоври. И дипломата от художествена академия на мъж също не гарантира, че е гениален творец. В този смисъл не е аргумент колко студентки по изкуствата има в университетите. Една диплома нищо не решава, още по-малко в тази сфера. Има не малко изследвания, които показват, че хората, които учат в свързани с изкуствата специалности, го правят, защото им харесва и ги привлича, а не са толкова силно мотивирани от кариерни и финансови възможности за разлика от студентите в инженерните специалности, които са по-силно мотивирани именно от кариерата и финансите. Изкуството днес обаче в известен смисъл е и предприемачество – да успяваш да промотираш работата си, да имаш дори и добър бизнес нюх. Дали жените имат този исторически опит и дали са обучавани на това? Не – със сигурност нямат този опит зад гърба си, който имат мъжете. Несъмнено има и сексизъм, и инерция, и исторически натрупвания, които не са в полза на жените в изкуството. Нещата стават още по-сложни, защото изкуството не е точна наука – красотата в крайна сметка наистина е в очите на възприемащия. Не приемам, че едно произведение трябва да бъде изложено само защото е на жена и защото галерията трябва да „отразява разнообразието на населението“, но г-жа 7777 вече написа как е възможно да се оценява художественото произведение само по себе си, без да се втренчваме в неговия автор – дали е мъж или жена.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  САКЪН! ВИЖДАМ ФАШИСТКИ ПРОИЗВОЛ.

  Веднага да с е установят квоти в отраслите на изкуството, където има най-голяма полова дискриминация срещу жените:

  В музиката - 55% квота за жени композитори
  Живопис - 60%
  Скулптура - 60%
  Хумористична литература - 50%

  Забележка: При равни други условия, предимство имат лесбийките, като водещи активистки в борбата за равнопоставеност

 64. 64 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Историята е запазила имената на композиторки като Хилдегард фон Бинген, Барбара Строци, Исабела Леонарда, а сред художничките, любимата на феминистките, Артемизия Джентилески. Понеже левичарите са изначално нихилисти, те не познават нито културата си, нито историята, нито християнството, което повече от 2000 години проповядва равенство между жените и мъжете. Типичната за тях шизофрения тръби за подтисничеството на Запада върху жените, докато в същото време са твърди поддръжници на мракобесния ислям, противници са на традиционното семейство между мъж и жена, а са за гей браковете, пропагандират равенство между мъжкия и женския пол, а измислят още 50 различни такива.

 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Весело

  До коментар [#61] от "dds27557755":

  Мисля в Ню Йорк има над 600 частни галерии,проблема е че и галеристите са като художниците ,спомням си че питах нещо един от тези галеристи за Хокусай а той ме погледна неразбиращо и ме попита "Това японски ресторант ли е?"

  klimentm
 66. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Весело

  До коментар [#59] от "7777":

  Името разбире се зная,но не познавам творчеството и.Сетих се и за фотографката Лени Рифенщал

  klimentm
 67. 67 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Казах, че ми се струва недостатъчно обмислено да завършиш статия в защита на по-равните възможности за талантливите жени в изкуството с изречението, че художествена галерия трябва да отразява разнообразието на населението.
  —цитат от коментар 62 на baba_zozolana


  Ами ако е държавна, що не? Даже е задължително.

 68. 68 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Понеже левичарите са изначално нихилисти, те не познават нито културата си, нито историята, нито християнството, което повече от 2000 години проповядва равенство между жените и мъжете. Типичната за тях шизофрения тръби за подтисничеството на Запада върху жените, докато в същото време са твърди поддръжници на мракобесния ислям, противници са на традиционното семейство между мъж и жена, а са за гей браковете, пропагандират равенство между мъжкия и женския пол, а измислят още 50 различни такива.
  —цитат от коментар 64 на dds27557755


  Айде поредният гений, който си обяснява нещата с митичните левичари, а е сляп за пост #30.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#65] от "klimentm":

  Галериите, които са успешни в Ню Йорк се броят на пръсти. Няколко са в Челси, други, на 5-то авеню. Всички, обаче, имат сходни черти, изключително професионални и с много добри художници. Като цяло пазарът в Ню Йорк беше много слаб и малко неща се продаваха. Тази тенденция, която беше особено валидна при Обама, имам очакване, че ще се промени към по-добро при Тръмп. Като цяло, след 2008 има връщане към по-традиционни, сериозни и стойностни форми на изобразително изкуство, което този път идва от Щатите към Европа, която все още е подвластна на боклучавото, политкоректно и краптивистко художество, което обществено финансираните институции по социалистически възпроизвеждат.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#68] от "inz00574501":

  Това, драги, е само една от гледните точки. Ако гледаме чисто от биологична гледна точка, мъжете имат по-големи мозъци, в кривата на интелекта, сред мъжете има както повече идиоти, така и повече гении, включително и художници такива. Жените стоят на по-усреднена позиция, затова няма гениални художнички. В историята, когато да си майка не е било срамно, жените са прекарвали по десет и повече години в отглеждане на деца, докато мъжете са чиракували и са се развивали в занаят и за жените не е било физически възможно да наваксат. Не е било и нужно, защото всеки е бил доволен от ролята си, а и е нямало феминистки с кал в главите, които да се чудят каква поредна лудост да измислят.

 75. 75 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#68] от "inz00574501":Това, драги, е само една от гледните точки. Ако гледаме чисто от биологична гледна точка, мъжете имат по-големи мозъци, в кривата на интелекта, сред мъжете има както повече идиоти, така и повече гении, включително и художници такива. Жените стоят на по-усреднена позиция, затова няма гениални художнички. В историята, когато да си майка не е било срамно, жените са прекарвали по десет и повече години в отглеждане на деца, докато мъжете са чиракували и са се развивали в занаят и за жените не е било физически възможно да наваксат. Не е било и нужно, защото всеки е бил доволен от ролята си, а и е нямало феминистки с кал в главите, които да се чудят каква поредна лудост да измислят.
  —цитат от коментар 74 на dds27557755


  Много итересно експозе. Начи във втората му част се споменава, че жените просто не са се занимавали с изкуство, щото обществото им е отредявало роля на вечни майки, хем, обаче, това явно няма връзка с това, че гениални художнички няма. То е задължително заради разликата в мозъците.

  Но третата част е най-силната. Може да се обобщи като "абе тия жени що не си гледат децата, ами са тръгнали да се месят в хорските работи".

  Разбира се, ако определя поста като открито секстистки, то аз нямам идея за какво говоря и съм просто левичар, вероятно с кал в главата, нали така?

 76. 76 Профил на AmericanGender
  AmericanGender
  Рейтинг: 0 Неутрално

  .
  Не е било и нужно, защото всеки е бил доволен от ролята си,
  —цитат от коментар 74 на dds27557755


  О, да, разбира се. И всяка година жените са попълвали анкета, с която да удостоверят своето доволство от ролята си на майка и домакиня, без право на професия и глас. Как не ни дойде на ума.

  И за всеки случай, ако случайно се появи някоя недоволна, са я пращали на кладата. Тъй де: как така ще разваля тази обществена идилия, донесла ни толкова просперитет и добруване.

  Ако не бяха тия фемистки с кал в главите, на никоя жена нямаше да й хрумне да прави нещо друго, освен да пере, готви и гледа деца.

 77. 77 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#75] от "inz00574501":

  Грешиш! Съвременното общество налага нетипични за жените роли и ги е превърнало в данъчен добитък. Феминацитата вмениха на жените, че да си майка е недостойна и срамна дейност, че да си женствена е недостатък, а мъжествеността е предимство, че да убиеш дете е по-добре, отколкото да го родиш, че да правиш кариера, т. е. да прекараш живота си в безсмислена дейност е по-важно от възпитаването на човеци.

 78. 78 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 404 Весело

  ...Феминацитата вмениха на жените, че да си майка е недостойна и срамна дейност, че да си женствена е недостатък, а мъжествеността е предимство, че да убиеш дете е по-добре, отколкото да го родиш, че да правиш кариера...
  —цитат от коментар 77 на dds27557755


  ...И така създадоха профила на най-нещастният работник в САЩ: неженена, минала 40-тте, специалист в професията си, а в същото време бачкаща за малко пари.
  Въобще - мечтата на ляво-либералния предприемач! х) х) х)

  http://www.abajournal.com/news/article/survey_reveals_profile_of_unhappy_worker_shes_unmarried_42_and_a_lawyer_or_/

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 79. 79 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "daskal1":

  Всъщност, ако продължим сравнението с оркестъра, има изследвания, показващи как определянето на таланта на музикантите без да се знае дали са мъже или жени (свирят зад завеса) увеличава значително вероятността да бъде назначена жена. През 1970, преди да се приеме тази практика, 5% от музикантите в симфоничните оркестри са жени. След приемането й, към 1996 г. процента се увеличава на 25%.

  Та, очевидно таланта е нещо доста относително.

  http://www.nber.org/papers/w5903.pdf

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "baba_zozolana":

  Кои характеристики са определени от "биологичната детерминираност"? Някакви примери?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "sensini":

  Всъщност за шаха изобщо не е ясно. Все пак Ласло Полгар, унгарски психолог, избира сравнително произволно шаха за област с която да докаже теориите си, и прави и трите си дъщери превъзходни шахматисти (две от тях гросмайстори).

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 82. 82 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 495 Неутрално

  А дали пък феминистките не постигат точно обратния на искания ефект? Колкото по-нагло се натискат да изместят мъжете от дадена сфера, толкова повече опротивяват на всички - мъже и жени.

 83. 83 Профил на TinkoA
  TinkoA
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Отново левичарски фашизъм.
  Който е припарвал скоро до галериите Тейт (и до която и да е галерия в кралството всъщност) и посети магазините там ще се натъкне купчини книги от рода "Феминизма и изкуството" , биографии на Фрида Кало и други подобно.

  Има специални зали за изкуство създадено от жени и платати от сорта "90% от художниците в галериите са жени а 90% от голите тела в изкуството са женски" - или нещо подобно - измишльотина на партизаните момичета/Guerrilla Girls.

  При временните експозиции (произведения които галерята не купува) на млади художници няма как да се вредиш ако не си жена.

  Обаче тоталитарно настроените феминистки пак не са доволни.

  Колкото до това ,че 75% от студентите в дисциплините занимаващи се с изкуство са жени - причината е една. Там е по-лесно да си посредствен студент отколкото при точните науки, инженетството или медицината и за жените там е по-лесно да си вземата дипломата за висше образование.И в крайна сметка там има 70% слабо мотивирани студенти.

  Пак се оказва ,че левичарите не искат равен старт за всички а равни резултати.
  За съжаление на актуалната марксистка вълна на запад не и се вижда краят.

 84. 84 Профил на pumpken
  pumpken
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":


  А на вас случайно да ви е хрумвало какви са причините за това?

 85. 85 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#10] от "7777":

  Ти пък, те откъде да знаят.
  А и не е полит-коректна думата художничка. При новогора женският род е отпаднал. Ти не знаеш ли?
  Уууу консерва, крайнодесен, ксенофоб, женомразец и т.н.

  Panta rhei....
 86. 86 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#80] от "I":

  Последното, което четох, е тази статия. За пореден път става ясно, че все още много неща не са ни ясни и още много изследователска работа трябва да се свърши, защото материята е пределно сложна, а взаимодействията между факторите са безброй.

  https://www.nytimes.com/2018/07/23/science/genes-education.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 87. 87 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Централното отоплениеНаздраве
  —цитат от коментар 43 на baba_zozolana


  Проверявам ти само последното и веднага констатираме, че лъжеш.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Central_heating

 88. 88 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "baba_zozolana":

  Дебатът nature vs. nurture ще продължи още столетия. Факт е обаче, че възпитанието и това как обществото гледа на жените, пречи на развитието им. Пример: музикантите от симфоничните оркестри.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 89. 89 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#86] от "baba_zozolana":

  Аз чинно съм си посочила източниците. Обърнете се към buzzfeed с рекламации.
  Номер 15:
  Central heating
  Every time you feel grateful that you don't have to run around your house in the winter, desperately adding fuel to each room's individual fireplace to fight back the bitter, bitter cold, think of Alice Parker, who invented a system of gas-powered central heating in 1919. While her particular design was never built, it was the first time an inventor had conceived of using natural gas to heat a personal home, and inspired the central heating systems of the future.

  https://www.buzzfeed.com/hannahjewell/inventions-by-women-that-changed-the-world?utm_term=.vlgngjega #.cg6gX27XL

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 90. 90 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#87] от "the_thraex":

  Коментар #89 е отговор на Вашето обвинение.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 91. 91 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "proza":

  ъъъ... проф. Чуховски?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK