Стипендията "С усилия към звездите" ще подкрепя млади български артисти

Стипендията "С усилия към звездите" ще подкрепя млади български артисти

© ФондацияФондация "Културни перспективи" обяви създаването на националната стипендия "С усилия към звездите". С нея всяка година ще бъдат подкрепяни млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц и театър/пърформанс, съобщават от фондацията. Целта на стипендията е да бъде предоставена подкрепа на млади български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техните стъпки на растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.


Задачата, която фондация "Културни перспективи" си поставя, е да открива талантливи млади творци, чиито качества показват потенциал да се превърнат във влиятелни артисти. Стипендията предлага осигуряване на финансова подкрепа за реализация на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. Екипът на инициативата смята да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчивото развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.


Всеки стипендиант за период от една година ще може да разчита на помощта на ментор. През 2018 г. одобрените кандидати ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.
Крайният срок за кандидатстване е 1 септември 2018 г., а резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември 2018 г.


Проектът е иницииран от учредителката на Фондация "Културни перспективи" и оперна певица Ина Кънчева. Пред "Дневник" тя обясни, че е искала да бъде организирен национален конкурс с ясни изисквания, но и достатъчно свобода артистите сами да оформят визията за това какви искат да бъдат и как да се развиват. Според нея младите артисти в България се нуждаят от разграничаване от форматите и желанието за бърза реализация. Тя е на мнение, че техният стремеж трябва да бъде към качествени, а не към количествени натрупвания.


"Интересът към стипендията е голям, но и доста разпилян от гледна точка на това, че повечето от кандидатите искат да реализират просто един проект, без да съзнават реално дали той рефлектира истински в израстването им", коментира Ина Кънчева. "За мен ще бъдат важни отзивите, които проектът и артистите ще получат след една година активна работа, когато покажем пред обществото резултатите", завърши тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK