Кой е изобразен на статуята без глава от Рупите

Част от екипа на разкопките до откритата статуя.

© Archaeologia Bulgarica

Част от екипа на разкопките до откритата статуя.Римска статуя беше открита в края на миналата седмица по време на археологическите разкопки край село Рупите. На това място в древността се е намирал римският град Хераклея Синтика. Статуята, чиято глава липсва, е на мъж в цял ръст, облечен в тога, и е датирана от I-II век сл. Хр. Изработена е от качествен бял мрамор и в оригиналния си вид е била по-висока от човешки ръст, около 2.40 м, каза пред "Дневник" ръководителят на разкопките доц. Людмил Вагалински.


Според него по всичко личи, че на скулптурата е изобразен значим жител на Хераклея Синтика. Една от работните хипотези е, че това е бил агонетът (организатор на спортни събития) Тиберий Клавдий Бакхий. Предположението се базира на открития в близост до статуята цялостен надпис от същия период, в който се споменава името на знатния римлянин.


Пред "Дневник" доц. Вагалински коментира, че докато не бъде открита главата на статуята, не може да се каже със сигурност кой е изобразен на нея, но той не изключва възможността това да е дори римски император. Друго значимо откритие на разкопките е надпис с управниците на града, според който Хераклея Синтика е бил сред най-значимите центрове в района наред с Тесалоника (днешен Солун).
След откриването на статуята тя внимателно е почистена от полепналата по нея пръст.

© Archaeologia Bulgarica

След откриването на статуята тя внимателно е почистена от полепналата по нея пръст.


Археолозите изследват района от повече от две десетилетия, а тази година Министерският съвет е отпуснал 100 хил. лв. за продължаване на разкопките. Находките ще станат част от експозицията на Историческия музей в Петрич.


Доц. Вагалински изтъкна и все по-голямото значение на медийната платформа "Archeologia Bulgarica", която включва сайт в интернет, страница във "Фейсбук" и видеоканал в "Ютюб". Проектът беше създаден през лятото на тази година и има за цел да популяризира дейността на археолозите в България. "Хората са жадни за такава информация", каза доц. Вагалински. Той изтъкна, че една от публикациите в платформата е била видяна от 150 хил. души.


Според него на дейността на "Archeologia Bulgarica" се дължи и повишеният интерес на хората към разкопките на Хераклея Синтика. За една година броят на посетителите на обекта се е повишил двойно и сега е 150 души на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Весело

  От училище знам, че много статуи са били правени така в римските провинции. Поради времето, необходимо за изработка и далечните разстояния (бавно пътуване на вестта) смяната на владетеля не е позволявала толкова бърза реакция за подмяна на статуята му. Затова се е изработвала само новата глава и се е слаала на вече готовата статуя.
  Това намалява и разходите по промяната на управлението :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Волен Сидеров?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Ясно е само, че не е нашия Кой, заради килограмите...

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1648 Весело

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Изглежда управниците в древността са били доста по-слабички ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Щом е организатор на спортни състезания, няма начин и да е водил местния букмейкърски пункт за залози. Нищо чудно някой ядосан римлянин да му е счупил главата, че го ментят с печалбите. Или е дело на варвари. Най-уязвимите места за рушене на статуите от древността са били ръцете и главата. На Афродита от време оно липсват красивите ръце и цял свят така я знае. Дори са се опитвали да ги реставрират, но винаги неуспешно. На стани богат имаше много интересен въпрос "какво е държала в ръцете си богинята"?

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Най-вероятно принадлежи на някой градски магистрат, много мразен от местното население. Да се намери торса в такова идеално състояние, говори за това, че след смъртта му, главата е нарочно отделена от статуята, която пък е погребана под площада, за да могат гражданите постоянно да вървят върху нея, "тъпчейкия"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1631 Весело

  Волен Сидеров?
  —цитат от коментар 2 на zyb18561487


  Ако беше Сидеров, щеше да е наметнал савецкото знаме.

 8. 8 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 229 Неутрално

  " късноримска статуя "....... "датирана от I-II век сл."

  Дневник, късноримска статуя не може да е датирана от 1-2 век след
  Хр. Под Късноримски период се разбира 4-5 -ти век , евентуално с доза условност последната четвърт на 3-век / грубо казано управлението на император Диоклециан/.
  І и ІІ век са време на началото /първият император Октавиан Август вярно започва управлението преди новата ера, но управлява и поне двадесетина години от 1-ви век на новата ера/ и разцвета на римската империя.
  Не е зле да правите справки преди да пишете , а пък ак някой "археолог" ви е казал подобно нещо, направо е задължително да напишете кой е, та да могат без забавяне да му анулират дипломата. Независимо къде е издадена. Дори и югозападния университет би трябвало да го направи.

 9. 9 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1069 Весело

  От училище знам, че много статуи са били правени така в римските провинции. Поради времето, необходимо за изработка и далечните разстояния (бавно пътуване на вестта) смяната на владетеля не е позволявала толкова бърза реакция за подмяна на статуята му. Затова се е изработвала само новата глава и се е слаала на вече готовата статуя. Това намалява и разходите по промяната на управлението :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  С развитието на технологиите, процесът е усъвършенстван и значително ускорен - смяна на снимката на стената (тухлената и виртуалната).

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 306 Весело

  Иманярите вече са продали главата

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":Изглежда управниците в древността са били доста по-слабички ...
  —цитат от коментар 4 на Нефертити


  А и политическата коректност е изисквала да бъдат изобразявани с телосложение на древногръцки герои.

  Подобна коректност я има и по-късно - например в средновековните портрети, на които владетелите и ктиторите са изобразянвани с телосложение на ангели и светци.

 12. 12 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1069 Весело

  От училище знам, че много статуи са били правени така в римските провинции. Поради времето, необходимо за изработка и далечните разстояния (бавно пътуване на вестта) смяната на владетеля не е позволявала толкова бърза реакция за подмяна на статуята му. Затова се е изработвала само новата глава и се е слаала на вече готовата статуя. Това намалява и разходите по промяната на управлението :)
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Въпросът къде е главата е безпредметен. Редно е сега да се сложи главата на актуалния владетел :)

 13. 13 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  не открих във ФБ страница Archeologia Bulgarica, която е спомената в статията....моя ли е грешката?
  ______
  + за колегата penetrating , пост 1

 14. 14 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 284 Весело

  ......ми то е ясно, че е древен македонски велможа, къде се хвърлят на римски благородник.....

  FILII MARIS SUMUS
 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 397 Неутрално

  150 души на ден посещават това място и това е само началото. Земята ни бъка от старини и трябва да ги пазим и показваме, защото те носят пари. Другите имат Версай и Капитолият, а ние имаме Сердика и много други римски поселища. Всеки показва това, което има , а нашето не е никак малко.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  Статуята е голямо археологическо откритие и е разкошна като изработка. Големи майстори да били скулпторите на древността. Сякаш фигурата е отлята , а не оформена с чук и длето от камъка.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#13] от "voodoo_child":

  https://www.facebook.com/Archaeologia-Bulgarica-811557715855220/ .

  Девойката най-вдясно на първата снимка е много добър презентатор на разкопките. На мен лично ми харесва, като я гледам и слушам. :-) Новото поколение археолози настъпва и това е добре.

  Бих се радвал, ако се направят по-задълбочени разкопки на римската крайпътна станция и късноримска крепост Карасура близо до гр. Чирпан. Преди години немски екип копаеше там, заедно с български помощници, но резултатите бяха публикувани само на немски. А това място е ключово, за да се разбере миналото на гр. Чирпан и околностите му (родът на баща ми е от този край и затова имам сантимент към него).

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Апропо, името на главния археолог на Хераклея Синтика не е ясно как се изписва в действителност - Вагалински или Валагински. Нека редакторът на статията да направи справка и да се придържа към единия от двата варианта.

 19. 19 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  ДОБРЕ ,че са били по тези земи разни хора та да има история сега с която да се фукаме.
  Сега ако се наложи да оставим нещо...

 20. 20 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1638 Неутрално
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Весело

  До коментар [#9] от "razor":

  Много вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Освен това по време на ранното християнство често са чупели глави на подобни "езически" статуи (подобно на ИДИЛ сега). Римските императори по принци са били обожествявани, таке че и на тях не им се е разминало. Така че главата е счупена или от християни или от варвари (по-вероятно първото).

  "Да, България"
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  До коментар [#22] от "errata":

  Съгласен :) Аз наистина не съм специалист в тази област, нямам дори обща представа. Всичките ми неподредени "знания" са от училище и от романите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Аз също плюс научно популярни филми и книжки. В тубата са качени много (на английски).

  "Да, България"
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  До коментар [#24] от "errata":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 160 Неутрално

  До коментар [#22] от "errata":

  Най-вероятно статуята е пострадала при някое от силните земетресения, които са се случили в района. Все още могат да се видят падналите арки, разкопани в Хераклея Синтика, както и тези от базиликата в Сандански. Колкото до това дали Балканите са били провинция на Рим, след 2 в. почти всички римски императори, с едно две испански и понтийски изключения, са родени в Сремска Митровица, Ниш, Охрид или Скопие, т.е. са балканци. Така че, може да се приеме, че Италия е била периферия на империята.

 27. 27 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Неутрално
 28. 28 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  "Пред "Дневник" доц. Валагински коментира, че докато не бъде открита главата на статуята, не може да се каже със сигурност кой е изобразен на нея"

  Що? Да не би да се надява да го познае?
  Вероятно заедно са гледали гладиаторските битки, или са пили разредено с вода вино?
  :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 29. 29 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Съобщение е стигало от Палестина до Британия за 30 часа

  preklara rara
 30. 30 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Волен Сидеров?
  —цитат от коментар 2 на zyb18561487


  Той не е без глава, а без мозък.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 31. 31 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Главите" са в Гърция, поне в музеите им има избор :-)

 32. 32 Профил на 3sehtues
  3sehtues
  Рейтинг: 8 Весело

  Доц. Вагалински като шеф на Археологическия музей обича да рекламира собствената си медийната платформа "Archeologia Bulgarica".

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  До коментар [#29] от "edin slep":

  Нямах представа. С пощенски гълъби ли?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Доц. Вагалински като шеф на Археологическия музей обича да рекламира собствената си медийната платформа "Archeologia Bulgarica".
  —цитат от коментар 32 на 3sehtues


  Лошо няма.
  Поне хората се опитват да популяризират науката.
  Аз се подписах на канала им в тубата.

  "Да, България"
 35. 35 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":

  В римската империя е имало две пощенски служби - частна и държавна. Поддържали са гъста мрежа от пощенски станции, така че спешните писмени съобщения са можели да се предават с огромна скорост. Писмата с най-висок приоритет са пътували с галопиращи конници, които са сменяли през няколко километра конете с отпочинали, а и жокеите са се сменяли.

  Освен това са имали и други методи за предаване на по-прости съобщения, но документите са пътували по пощата.

  Римските пътища са били добре поддържани, охранявани и основните пътни артерии са били по възможно най-краткия маршрут - била на планини, а не ниското. Като изключим робството - това е била една високо развита цивилизация. В Северна Африка (римските колонии) са намирани хирургически инструменти, които почти не се различават от съвременните, включително за раждания. В самия Рим е имало 8 етажни блокове (за бедните). И както в нашата цивилизация - богатите са си живеели добре, бедните д.г.д. ...

  preklara rara
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  До коментар [#35] от "edin slep":

  Много интересно решение. Чел съм за него, но за 19 век.
  Все пак е малко нереално дори с гълъби или честа смяна на конници. Гугъл дава време с кола по магистрали без забавяне на границата от 51 часа за Йерусалим до Лондон за 4900 км :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Кой е изобразен на статуята без глава от Рупите?"

  Тялото е на Цецка, а главата на Бойко.
  Може и да е обратно.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Много е вероятно главата да са я откинали някои от първите християни - те са били много крайни на тема "да не си правиш идоли". В такъв случай трудно ще я намерят - обикновено са ги разбивали на парчета или са ги хвърляли в реки (където за тия години толкова наноси са се образували, че даже археолог няма да я познае).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK