"Иван оди дома!" - разказ за случка с български туристи в Чехословакия след 1968 г.

"Иван оди дома!" - разказ за случка с български туристи в Чехословакия след 1968 г.

© Архив на Златка ЧолаковаРазказът "На каквото си постелеш, на това ще легнеш" от Златка Чолакова /1899-1985/ описва преживяване в Чехословакия в началото на 1970-те години, като участничка в туристическо пътуване. Той е свидетелство за отношението към събитията от 1968 г. и близкия спомен за тях у една възрастна българска писателка, почти забравена по това време. Изминали са няколко години от нахлуването в Чехословакия и група български туристи заминава на екскурзия с автомобили. Това, което впечатлява Златка Чолакова в случката с българските туристи в Татрите, преди всичко е липсата на способност у една част от тях да осъзнаят какво се е случило с чехите и словаците и каква е българската намеса и отговорност в тези събития. Тази поразителна нечувствителност, която проявяват както водачът на групата туристи, така някои от участниците в екскурзията, карат Златка Чолакова да постави този свой разказ в поредицата "Внуците на Бай Ганьо".


Този разказ е сред многобройните непубликувани текстове на Златка Чолакова, останали в архива й. През 1930-те години тя е известна авторка на книги за Америка, Египет и Скандинавските страни, но пътеписите й от времето на социализма остават неиздадени. През 2016 г. част от тях бяха поместени в книгата "Да излезеш от сянката. Непубликувани произведения на Златка Чолакова и Олга Чавова". Съставителки са Нурие Муратова, Кристина Попова и Жоржета Назърска. Книгата е отпечатана от Университетското издателство "Неофит Рилски" – Благоевград.
"Дневник" публикува част от разказа.


Татрите в Чехословакия са място за отдих не само за тукашните хора. Те са пълни с чужденци, които идват с големи автобуси и пълнят хотелите. Или пък пристигат с леки спортни коли и изпълнят малките къщици, които носят английското име "бънгало". Та една такава върволица от четири български коли пристигна в Татрите, именно в местността Бистрица. Колите, не че бяха българска фабрикация, но бяха купени с валута от България и носеха български номера. Тази група беше от хора, организирани в Туринг клуба на София. Водач й беше Иван. Няма нужда да му казвам името, защото поради своята пъргавина и сръчно водене на колата, която просто хвърчеше, всички му викаха Иван Фърчилото. Та тоя Иван Фърчилото доведе групата в Татрите, за да ги настани в бънгала да си починат, пренощуват и после да продължат пътя си из цяла Европа...
Той се почеса под огромния черен каскет... С тоя каскет и мустачките Иван много напомняше гордия изглед на Сталин...


Като влезе в ресторанта, неговата фигура привлече вниманието на персонала. Те почнаха да си шепнат: Тоя като Сталин!


И това стигаше, за да се разберат помежду си. От очите бликна лъч на омраза при това име. То им заговори за войната, за съветската армия, които дойдоха по стъпките на германците. И сега изведнъж тоя нов човек с такъв изглед заговори на управителя на ресторанта на руски език, твърде разпространен у нас:


- А вие, пане, руснак ли сте? – го запита той още преди да му поиска паспорта.
Българинът отговори отрицателно дори с главата си и поиска маса, за да обядват на нея 16 души българи.


...Той не знаеше, че в тая местност през 68-а година пристигна и група български войници. Те се опитаха да вразумят словашките бунтовници. Да ги повърнат отново към строящия се социализъм с помощта на шмайзерите си. Това място се нарича и днес Бистрица. Никой тук не беше забравил как тогава войниците се целеха дори по техните деца, за да накарат родителите им да се предадат на "окупаторите". Това са минали работи и Иван не можеше в тоя момент да си ги спомни. Ала паметта на тукашните хора не беше дотолкова отслабнала И затова управителят на хотела повторно запита:


- Вие руснак ли сте?
- А, не – с национална гордост възкликна Иван – аз съм българин!
- Значи от окупаторите, нали? – с изкривено лице каза управителят.
- О, не, ние сме туристи. Идваме с колата си да посетим вашите Татри и да обядваме във вашия ресторант, като нощуваме в бънгало. След това ще продължим из Европа, в Германия и
- Добре, добре, искате да останете и обядвате тука ли? – спокойно каза, като овладя себе си управителят.
- Да, искаме храна в ресторанта, но ще живеем не в хотела, а на бънгало. Знаете, там е по-евтиничко за нас. Пък можем и да си послужим с нашите продукти. Донесли сме си домати, чушки, луканка. Вие много тънки ястия правите, пък нашите хора са свикнали на червеничка супа, та
- Червена като кръв, нали?


Тия думи и тонът на управителя накараха Иван изведнъж да трепне и се изплаши.
"Какво иска да каже тоя човек, та ми напомня за кръв. – си помисли той. Може би, ама от тогава са се минали вече 5 години". Чехите се усмириха дори в Прага, радват се на свободата си. Вече не възстават против социализма, от който се бяха толкова много изпоплашили. Ето, че изведнъж тоя човек му казваше "кръв". Дали пък не искаше да напомни за събитията в Прага? То това там в центъра може, но тука в Балкана, в Татрите, де ти го знаят какво са правили войските. Войска, можеш ли я заптиса...


- Кога ще доведете вашите хора? В 12 точно можете ли?
- Разбира се, ние сме вече хора с европейска култура и възпитание. Българите в душата си са туристи. Точно в 12 ще бъдем тука на масата.
- На оная маса ще се разпоредя да ви приготвят – посочи управителят една маса близо до стената, далеч от прозореца.


Фърчилото изхвърча при своите хора и им свирна със своята шофьорска свирка, за да ги събере. Някои вече бяха разтворили чантите си да си извадят от там храна и да си я носят със себе си в ресторанта...


- ...учете се на култура и на културно държание. Каквото ви дадат това и ще ядете на масата. А сетне си дояждайте в бънгалото каквото си носите. Аз вече му предложих коняк "Плиска". Той уж отказа, но ще го приеме, какви ще ги дъвче? Кой хотелиер се отказва, като му подхвърлиш нещичко българско? Те тука мрат за сливовица и нашите коняци. Да сте готови, като ви свирна след един час да се явите тука, да сте дисциплинирани. Групово ще отидем, като добър колектив, за да се представите както трябва. Пък вие тъй си похапнете тука в колата като ви е мерак за нашенско. Никой няма да ви види...


...Когато подир час Фърчилото свирна със свирката си, за да ги събере, защото се бяха пръснали, веднага край него се насъбраха, наизлизаха от колата, като още дъвчеха суджучета или кашкавал.


- Браво, похвали той колектива си. Тъй ви харесвам, култура е това. Европата да ни види какво е то ред и дисциплина! Българите за пример да им служат. Масата ни е определена. Дамите добре се пременили, роклите да имат най-много 25 сантима дължина. Стига толкова, ние от Париж се водим!


Дамите носеха и големи чанти, защото в тях имаше по нещо, което бяха приготвили за разменна търговия – ще дадат нашенска ракия, а ще получат тукашна вносна стока.
Влязоха в ресторанта, управителят им показа масата със студен поклон, като запита съвсем официално:
- Всички ли дойдоха?
- Да, всичките – му отговори Фърчилото – 16 души, дами и кавалери. (Той като усвоил вече местните обичаи, не казваше другари, а дами.) – Колата оставихме навън, при бънгалата, защото още не са приготвени леглата.


Българите, както шумно влязоха, тъй шумно и дръпнаха столовете, за да насядат около масите далеч от прозореца. Погрижил се беше човекът да не им е студено, да не им духа от прозореца. Донесоха им поливката. Някои се мръщеха като я сърбат, други не искаха да я пипнат, че нямала барем малко пиперец. Свинското хубаво, тлъсто, ама без хляб хапва ли се, като трябва да гълташ тия кнедли? От поливката някои покапаха на бялата покривка. Тлъстото свинско също течеше от някои вилици, като нямаше хлебец да го затиснеш.


- Ох, пардон, оцапах ви бохчата! – пошегува се някой като напомняше някогашния посетител тука с дисагите и гюловото масло. Сега носеха само коняк, и то "Плиска" и троянска сливовица.
- Ама и вие сте едни – разсърди се като на шега Фърчилото – Цялата Европа обиколихте и още не можете да ядете като културни хора! Все ще разсипете по покривката.
- Саде кнедли, да бяха дали малко хлебец, тогава да хапнеш човешки. А те пък и покривката да пазим чиста, зер бълха ще ги ухате да я операт.
- Със свинско не се дава хляб, хапнете го тук тъй, пък ще си добавите хляба в колата.
- А ти защо не се пазари с хляб да ни дадат манджата?
- Претенции! – разсърди се Фърчилото – Можеш ли да искаш в такъв ресторант? Не го ли виждаш оня там, управителя, като бог те гледа от облаците, та ще му и претендираш за един залък хляб...


...На всички Фърчилото отговори с две думи:
- Хайде стига, излизайте. Ял, не ял, сега ще плащаме. Дояждайте си суждучета, горнооряховски ли, троянски ли, каквито имате Аз ще платя.


Когато след продължилия час обяд, българските туристи излязоха навън с надеждата да се нахранят по нашему те всички изохкаха, завикаха и някой се затича обратно в ресторанта да търси Фърчилото. Гледката беше неочаквана и при това ужасна! На всичките коли беше нарисувано с разкривени букви, с блажна зелена и червена боя, по български. Очевидно някой малко грамотен човек го беше нарисувал. На всяка кола беше написано:
ИВАН ОДИ ДОМА!


- Брей, какво е това? – викаха възмутените българи. – Написано с блажна боя? Как сега ще го махнем? Как да го изтрием!
- Резил, маскарлък!


Оня, който отиде да вика Фърчилото, се върна заедно с него и пътем не успяваше да му обясни, защото го посрещнаха виковете на туристите:
- Това е безобразие! Как ще пътуваме с такава наплескана кола?


Извикаха Фърчилото още преди да успее да предложи на управителя една бутилчица "Плиска". Той тъкмо щеше да каже, че има и за съдържателя на бънгалото, когато го извикаха.
- Кой го е направил тоя маскарлък! – кипна както и другите и самият Иван Фърчилото. – И аз съм взел да му подарявам коняк!
- Изтрийте го с каквото можете, а пък аз ще отида да му потърся сметка как тъй си позволяват да цапат нашите нови коли! И при това ние ще пътуваме с тях по света! В такъв ли фасон ще се покажем?


И той бързешком отиде пак при управителя, който беше му отказал подаръка. Все тъй спокоен и невъзмутим управителят го посрещна, без да каже нито една думичка.


- Отде пък ми знаят името? – завика Иван строго и възмутено на управителя. – Мене ли ще ме правите за резил, защото аз другарски постъпих и ви донесох подарък, както от край време се прави. Братя нали сме?


Докато навън стържеха, миеха с бензин или нафта написаното с блажна боя по колата, Иван продължаваше да се сърди и да иска обяснение в ресторанта.
- Тука няма ли полиция, милиция, която да намери тия калпазани, които ни омаскариха колите и ще станем за резил, като пътуваме из Европа.


Управителят мълчеше и го гледаше все тъй студено със сивосините си очи, без да трепне ни един мускул на лицето му, без да отговори на такъв водопад от възмутени приказки, от възклицания, от обвинения. Най-сетне Иван Фърчилото като малко се наприказва и изля възмущението си, запита:


- Ние сме туристи. Къде е тука милицията да ни защити? Ние сме туристи – повтаряше той в яда си – не сме някакви авантюристи! Ами сега кой ще ни плати разноските, като се разваля боята на колите? Те не са какви да е коли, купени са с валута, за тях песен не са пели, я!


Управителят не се дори усмихна, макар да знаеше какво се беше случило и за което той самият се погрижи, та постави гостите си далеч от прозореца. Чак когато ядосаният Иван Фърчилото излезе и се върна втори път при управителя да иска от него помощ и съдействие, за да намерят злосторниците, управителят му посочи вратата. Все тъй невъзмутимо той поклати глава, посочи навън неопределено към Татрите и каза спокойно:


- Глас народен! Каква милиция търсите тука? На каквото си постелеш, на такова и лягаш.


Иван си излезе като си мислеше:
- Уж Балкан, а пък всичкото знаят тука, каквото ставало в Прага! Войници, можеш ли ги заптиса? Добре са ни послали, та ние да легнем.


Дори бънгалата бяха все още заключени. Нямаше къде да легнат и си починат, както се готвеха. Уж туристи, а пък ги взеха за авантюристи, че не им даваха барем едно легло да си отдъхнат от дългия път. И това ми било братя!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Всеки, който иска да разбере отношението на чехите към "братската помощ от 1968" просто да отиде и да попита някой по-възрастен чех или словак, който е живял по онова време. И когато някой такъв чех каже, че мрази българите заради военното ни нахлуваме, не трябва да му се сърдим, ние сме си виновни, че първи отнехме свободата му. Но нито ние ще получим извинение от някой руснак за онези 45 години съветска окупация, нито чехите ще получат извинение за танковете. Да не забравяме, че и един нашенски соц другар каза едно време "по-добре танковете да бяха дошли". Това им е мисленето на другарите комунисти, това им е решението за всичко.

  През 1968 г. трябваше да се намесят и западните сили, за да защитят волята за свобода на чехите и словаците. Но дали от неразбиране, дали от страх от световен въоръжен конфликт, Чехословакия беше оставена да стане жертва на сАветския танк. Също както с Хитлер преди войната. А за българската намеса в тази престъпна окупация ще берем срам още много дълго. Прави са били в Бистрица, като са дамгосали българските коли с боя. Защото престъпниците ги дамгосват.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 2. 2 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 287 Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Опознал съм десетки народи, в моята лична класацията на лекета, чехите заемат особено видно място.

  Естествено, че събитията ит 1968-а са срамни, срамно е и българското участие в тях. Но е въпрос на принципност, гражданска съвест (а и на обикновено възпитание), да проумееш, че дошлият от България турист е жертва на същия човеконенавистен режим, на какъвто си и ти, и да не му съсипваш колата (упс, четирите коли).

  Ненужно е да се обяснява, че гореспоменатите действия са проява на вандализъм (т.е. престъпление), санкционирани са в Наказателния кодекс, и няма как да са опрвдани в никакъв контекст. Например, в много от най-развитите страни по света имат право да ти отрежат кунките с брадва, без последствия, ако те хванат да се занимаваш с подобни деяния "ин фрагранти".

  А, и въпреки подчертано ироничния характер на горния парцал, Фърчилото във всеки един момент се държи приятелски, което директно отхвърля презумцията за състояние на моментен гняв. С други думи, налице е предумишлено престъпление, в условията на пряк умисъл.

  Иречкови Андрешковци...

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Абе направо с тези два полка дето се им пратили ,чехите да ни поискат и военни репарации или как?

  Във Виетнам дали и там така са протестирали с плакати "Джон гоу хоум" през 1968 година?А дали е било безопастно да се протестира в Виетнам , както в Чехословакия са протестирали "гордите" и "дсотоини" чехи?Пускали ли са намалм и бомби над Прага съветските самолети?Над Виенам е било по опасно май, след като са загинали 4 000 000 човеци?
  —цитат от коментар 3 на WWW

  По същото време 1968 в Германия и Франция се е стреляло на месо по тези които протестират срещу терминирането с напалм от американските войски във Виетнам, ама у нас се знае ,че освен размирици в Чехословакия друго не се е случило!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Лозунги след инвазията на „братските“ войски по улиците на Прага през 1968:
  Червени братя, върнете се във вашите резервати!
  Каин и Авел също бяха братя
  Съветският цирк отново е в Прага – не хранете и не дразнете
  Заменям омотан Ленин за завързан Брежнев
  Игнорирайте окупарторите – обръщайте се с гръб към тях – оставете ги да размишляват
  Момчета и момичета, повишавайте сексуалното напрежение сред окупаторите. Целувайте се страстно пред очите на изгладнелите чужденци!
  Нито залък на руснаците – затваряйте добре боклукчийските кофи!

  И една популярна песен:
  https://www.youtube.com/watch?v=H81POlaFJ9c

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да обобщим: за хора които, видиш ли, са били готови на всичко за усатновяване на демократични промени и възстановяване на (абсолютната) непрекосновеност на частната собственост, въпросният управител на соц. хотелче в Татрите, показва удивително незачитане на напрекосновеността на чуждата частна собственост.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Ето една разлика между чехите и българите. Чехите помнеха какво са им сторили и поне до 1989 отказваха да говорят на руски. Изолираха те и те игнорираха напълно, ако им заговориш на руски, дори и когато знаеха, че не си руснак. А ние напълно сме забравили съветската окупация, изнасилванията, грабежите, убийствата извършвани от съветски войници, избиването на националния ни елит, налагането за 50 години на съветската, азиатска, колхозна, робска система на свободния българин. И кльопаме рубладжийската пропаганда колко сме били обичали братушките.

 9. 9 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  странно нали, дори японците не мразаят така американците, въпреки атомните бомби.
  друго си е да ти обясняват че са ти братя и те освобождават, докато мачкат с танковете

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 10. 10 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "zhivko6461":

  http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/kryl-karel/tak-vas-tu-mame-8319

  Tak vás tu máme, bratři z krve Kainovy,
  poslové noci, která do zad bodá dýku,
  tak vás tu máme, bratři, vnuci Stalinovi,
  však ne tak jako včera, dnes už bez šeříků,
  však díky za železné holubičky míru
  a díky za polibky s chutí hořkých mandlí,
  v krajině přelíbezné zavraždili víru,
  na cestě rudé šípky jako pomník padlých.

  Vám poděkování a vřelá objetí
  za provokování a střelbu do dětí,
  a naše domovy nechť jsou vám domovem,
  svědky jsou hřbitovy páchnoucí olovem.
  Vím, byla by to chyba - plivat na pomníky,
  nám zbývá naděje, my byli jsme a budem,
  boľšoje vam spasibo, braťja zachvatčiki,
  spasibo bolšeje, nikogda nězabuděm,
  nikogda nězabuděm!

 11. 11 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Доста префърцунен разказ. За какви български войници в Татрите говори госпожата като такива там не е имало. Там не се били разположени - така че това си е чиста лъжа.
  Освен това не е ясно защо просташката реплика (ако въобще е имало такава) от страна на управителя предизвиква възхищение ? Да не говорим за простотията с надрасканите коли. Та това са едни туристи и един ги нарича окупатори, а друг им драска по колите.
  А какво да кажем са нахлуването на българските окупатори в Ирак и Афганистан ? Преди години загинаха 5 момчета в Ирак, но големия въпрос е какво правят в Ирак ? Колко струва на българските данъкоплатците вече дългогодишното присъствие на български войници в тези държави ? Докога ще бъде така ? Я да видим как съседна Гърция с население от 11 млн. присъства в тези държави ?

 12. 12 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#8] от "spiegel":

  Проблемът беше, че често чехите друг език просто НЕ знаеха. Или се предполага, че трябва да учим чешки заради тях?

 13. 13 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "krf54523578":

  баш в Бистрица са били българските войници
  чичото на мой приятел е бил там, с елховския полк
  после са ги приемали висше без изпити

 14. 14 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "klecho":

  почти всеки чех е знаел немски
  отделно други езици

 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Във Виетнам дали и там така са протестирали с плакати "Джон гоу хоум" през 1968 година?А дали е било безопастно да се протестира в Виетнам , както в Чехословакия са протестирали "гордите" и "дсотоини" чехи?Пускали ли са намалм и бомби над Прага съветските самолети?Над Виенам е било по опасно май, след като са загинали 4 000 000 човеци?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  В Прага чехите се качват на руските танкове и си говорят с войниците. Има предостатъчно кадри в ютуб. Така че приказките за героичните чехи издишат.

 16. 16 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  До коментар [#11] от "krf54523578":

  Къде се говори за български войници в Татрите?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 17. 17 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  това е в словакия
  не е в чехия
  българите са били баш там в словашките татри около бистрица

 18. 18 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Доста префърцунен разказ. За какви български войници в Татрите говори госпожата като такива там не е имало. Там не се били разположени - така че това си е чиста лъжа.Освен това не е ясно защо просташката реплика (ако въобще е имало такава) от страна на управителя предизвиква възхищение ? Да не говорим за простотията с надрасканите коли. Та това са едни туристи и един ги нарича окупатори, а друг им драска по колите.А какво да кажем са нахлуването на българските окупатори в Ирак и Афганистан ? Преди години загинаха 5 момчета в Ирак, но големия въпрос е какво правят в Ирак ? Колко струва на българските данъкоплатците вече дългогодишното присъствие на български войници в тези държави ? Докога ще бъде така ? Я да видим как съседна Гърция с население от 11 млн. присъства в тези държави ?
  —цитат от коментар 11 на krf54523578


  гърция участва в корейската война
  както и турция

 19. 19 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  А, намерих го :) Неблагодарни чехи. Ние сме ги освободили, а те драскат по колите :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Хубава притча за бай ти Ганя. Който разбрал, разбрал...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Грозна е тази история с братската помощ срещу хора, които искат да си тръгнат. Сега като се замисля, може би този спомен, че не бива да държиш хората накуп насила, е помогнал и на Чехословакия да се раздели по цивилизован начин - за разлика от Югославия и бившия СССР.
  Но честно казано разказът не е нищо особено. Посланието го разбирам, но не мисля, че българската литература е загубила велик разказвач в лицето на г-жа Чолакова.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 22. 22 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#14] от "Binko Georgiev Binev":

  Имам личен спомен от чех (1999), които отказваше да говори руски, и не знаеше друг.
  Не се получи контактът между нас, защото говоря 5 западни езика, и ми е обидно да общувам със знаци.

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Във Виетнам дали и там така са протестирали с плакати "Джон гоу хоум" през 1968 година?...
  —цитат от коментар 3 на WWW

  Процесът продължава. Защита на социалистическите завоевания, установяване и защита на демокрация, освобождаване от ..., братска помощ, ...

 24. 24 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "klecho":

  то няма толкова западни езици,ха ха, шегувам се
  ако някой ми се хвали толова просто както вие го правите, разбирам,че нищо не знае

  и къде сте ги научили тогава жези апдни езици, когато бе дефицит да се намерят речници
  двегодини по-късно бях подготве и знам колко бе трудно да се намери добър английски речник

 25. 25 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "klecho":

  сори, обърках годините,

 26. 26 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#22] от "klecho":

  една от фирмите, в които работих, имаше офис в чехия, и бях там честов командировка.
  нормално си говорят и английски и немски.

  само глупак би съдил за един народ по един негов представител

 27. 27 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  чехи, словаци и унгарци не оставаха да работят в германия след унито.
  за разлика от българи, румънци, украинци, и поляци.

 28. 28 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  баба ми и бабата на един мой приятел са били колежки
  когато изпратили чичо му в словакия, майка му всеки ден плакала, че го били изпратили на война
  накрая я пуснали в отпуск, да не разваля колектива

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#11] от "krf54523578":

  Българският 12-и мотострелкови полк е разположен в Банска Бистрица в подножието на Ниски Татри. Там полкът окупира административните, военни и партийни обекти. Арестува главния редактор на един от местните вестници и заместника му заради статията "Победени, но непобедени" и ги изпраща в щаба на съветската армия. Спира друг местен вестник и окупира редакцията. Преди това, докато се придвижва към Банска Бистрица, в град Рожнява танковете от българския полк са изведени начело на съветската колона, за да пробият път през протестиращите граждани, при което е убит един човек, а четирима са тежко ранени.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#24] от "Binko Georgiev Binev":

  Не очакваш да изсипя един чувал лична информация във форума, нали. Приеми, че нищо не знам. Кога е тогава- по-горе съм написал коя година визирам.
  Казвам 5 от скромност (като знаеш немски разбираш холандски, като знаеш испански, разбираш португалски и пр.).
  И си е до човека- познавам немалко хора с англ. фолология и посредствен английски (силен бг акцент и разбиране макс на 40% от филмите)

 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#12] от "klecho":

  Разбираха отлично руски, но категорично отказваха да говорят. Същото правеха и поляците и унгарците. Дори в някои градове, например Оломоуц, съдето имаше съветски войски, можеше да отнесеш боя, ако заговориш на руски.

 32. 32 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  да бе разбираш, те немците не си рабират диалектите,

  поне разбрах на какво ниво си,
  аз съм следвал на немски и английски, в германия, и англия, и не мисля, че ги владея както искам
  но щом разбираш ясно

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#15] от "krf54523578":

  Аха, говорят си. Казват им "Не ви ли е срам", "Махайте се оттук", "Позор" и "Иван, върви си у дома", като това, което са написали на българските коли.

 34. 34 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#32] от "Binko Georgiev Binev":

  Трябва си и време, предполагам. И общуване. Слушам всеки ден холандски от години. В резултат на което, разбирам добре холандски. Докато немските диалекти не ги разбирам.

 35. 35 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Във Виетнам дали и там така са протестирали с плакати "Джон гоу хоум" през 1968 година?А дали е било безопастно да се протестира в Виетнам , както в Чехословакия са протестирали "гордите" и "дсотоини" чехи?Пускали ли са намалм и бомби над Прага съветските самолети?Над Виенам е било по опасно май, след като са загинали 4 000 000 човеци?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  И?
  Това, че някой някога някъде е извършил по-голямо престъпление от това, което ти си извършил, автоматично те прави невинен, така ли?
  Комундетата винаги са били безсъвестни гадове.

 36. 36 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#32] от "Binko Georgiev Binev

  Все пак, не живеем в 1960. Ето ти линк по-долу, да видиш как всички чехи "знаят"немски. Смешник.

  http://languageknowledge.eu/countries/czech-republic

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":


  Във Виетнам дали и там така са протестирали с плакати "Джон гоу хоум" през 1968 година?А дали е било безопастно да се протестира в Виетнам , както в Чехословакия са протестирали "гордите" и "дсотоини" чехи?Пускали ли са намалм и бомби над Прага съветските самолети?Над Виенам е било по опасно май, след като са загинали 4 000 000 човеци?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Свещанна простота или червен дебилизъм!
  СССР и компания нахлуват в суверенна държава, а САЩ оказват помощ на Южен Виетнам, който е жертава на агресия.
  В САЩ има многохилядни демонстрации с/у участието на американците в тази война.
  В СССР има само една, състояща се от 8 човека и продължила 10 минути...

  Та какво точно питате?

 39. 39 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Неутрално

  През 1945 в Ялта (1943 Техеран, 1944 Москва) САЩ, Великобритания и СССР си поделят Европа. Останалото са следствия от решенията. Всеки опит да се промени статуквото по задкулисен път се проваля - логично е да си пазиш спазарената зона на влияние. Едва след като Рейгън и Горбачов предоговарят “открито” споразуменията следва промяна. Участващите в различните движения и възстания са били само пионки в задкулисната игра на големите.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Тази, писателка е с толкова елементарен и плосък стил, че няма накъде повече...! Колите им не били българска фабрикация и били купени с валута. Голяма работа...! И бай Иван, дето приличал на Сталин, още по-голямата работа.
  Извън всичко останало, са описани така характерните за онова време навици на българите, които са били пускани да пътуват в чужбина. Тоест, колко сме изостанали от останалия свят, затворени зад огради с бодлива тел по граниите.!
  И не е истина, колко идиоти въздишат още, по "онова време"...!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":
  Гледната ти точка е идеалистично-наивна. През 1968 “западните сили” действат подмолно с цел да инициират евентуалното преразпределение на сферите на влияние в Европа, което тази същите сили, да ги наречем с истинските им имена - САЩ и Великобритания, споразумяват официално със СССР през 1943, 1944 и 1945. За СССР и съюзниците му е било съвсем логично да си пазят зоната съгласно споразуменията. Истинските виновници за 50 години мракобесие в Източна Европа са именно САЩ и Великобритания, които без да се напъват просто ни харизват на СССР.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 42. 42 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#12] от "klecho":

  Що за глупост?!
  Почти всички чехи и словаци говорят освен родния си език и немски, голяма част от словаците и унгарски. Лично моите приятели освен горните, говориха и перфектен английски.
  Това че Бай Ганьо освен български, развален руски и някой друг турцизъм, друго не знае, си е негов проблем.
  А в Словакия прекрасно може да се разбираш и на български/словашки. От опит знам.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 43. 43 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#42] от "Athanatos":

  Умнико: по-горе съм дал линк. Числом и словом, 8%. На бас, че има по-голям процент българи, които поназнайват гръцки.

 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2335 Любопитно

  Разказът е достатъчно добър, за да "жегне". Сетивата ни са притъпени от лъжи и "сензации", а авторката притежава и наблюдателност и съвест. Като сте такива литературни сноби, четете Алеко, той казва на висок стил почти същите неща.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Точно така беше по онова време в Чехословакия. Окол 70-та година бяхме на екскурзия с кола. Искахме да отседнем в къмпинга на Карлови Вари. Не ни приеха, направо ни изгониха. Къмпингът беше празен. Трябваше през ноща да пътоваме до Мариански Лазни без да знаем дали и там ще ни приемат. За щастие приеха ни. Та това е. Не им се сърдя. Знаехме, че танковет влязоха заедно с българските войници, а се приказваше, че първо нашите войници са влезли.

 46. 46 Профил на arsen
  arsen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лично аз си спомням огромния брой чехи и словаци, които идваха по нашето море през 80-те години. Имахме съвсем нормални контакти с тях (както и с източногерманците). С поляците беше малко по-особено, защото те се занимаваха масово с дребна търговия. Никога събитията от 1968 г. не са хвърляли никаква сянка върху контактите ни с чехи и словаци. Живеехме по едни и същи квартири, ходихме по едни и същи плажове и ядохме по едни и същи столове... Аз дори бях научил доста чешки, заедно с поморийски гръцки (хазяйката ни беше гъркиня) и хасковски турски (въпреки възродителния процес). Като добавим и уроците по френски и руски от училище минавах (поне в моите очи) за полиглот:)). Не мисля, че чехите или словаците са ни мразили заради 1968 г. Иначе че нашето участие в тази агресия си е за извинение и срама за това спор няма....

 47. 47 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Какво са знаели българските граждани по това време за нахлуването в Чехословакия - каквото им кажат по телевизията и радиото или напишат във вестниците. Въпрос от етиката е дали може да поемеш отговорност за действията на държавата си - по-скоро не, още повече в онези години в условията на тотална цензура и терор над несъгласните.

  И тогава какво се очаква от българите - да не ходим в Чехословакия? Или да ходим, но да сме на тръни и превантивно първо да подемем един разговор за политика и да кажем “вижте, извиняваме се за нахлуването”, за да не ни надраскат колата? И ако предвидливо не сме започнали този разговор и поели своята “вина” (за действията на тоталитарна власт която не се съобразява с народа си и го мачка системно), да не се сърдим че са ни вандализирали колите?

  Замислете се - ами ако въпросния Иван и другите в групата бяха високоморални дисиденти, които са знаели истината, и протестирали срещу нахлуването в Чехословакия? Тогава като чехите им надраскат колите после ще се извинят ли - “ей, верно ли сте били на наша страна, извинявайте”.

  Може би единствената нормална реакция е да се покаже открито разбиране и съжаление за сляпата омраза на чехите към българите заради тези събития, както Христос го прави към тези които го осъждат и разпват на кръста - “Прости им Господи, те не знаят що правят”.

  Но не, в разказа българите са окарикатурени като невежи, придирчиви и прости хора които си ядат луканките в колата (чисти консуматори) и се дразнят и подскачат и се суетят като лузъри, докато чехът е едновременно учтив, коректен, високоморален и спокоен, независимо от това че предумишлено е организирал вандализъм. Все пак разказът е публикуван в сборник “Внуците на Бай Ганьо”, предполага се че ще има шарж и самоосъждане, така че няма да настоявам тук за по-равнопоставено отношение. Може би тази постановка е емблематична за онова време - за комплексите ни пред западняците и синдрома на неспособността си да приемем себе си такива каквито сме, а все да се напъваме ли напъваме за да “не се изложим пред чужденците”. В този разказ във формата на съдник е високоморалният чех, а жертвите на които “така им се пада” са простите българи - чисто и просто за любителите на националното самобичуване със и без повод в жанра “не народ, а мърша”.

  Преди 1989, че и чак до влизането ни в ЕС го имаше този синдром, но за щастие със смяната на поколенията вече се оттърсваме от него. Вече знаем че на запад не са само високоморални хора които ни превъзхождат, и ние да трябва отчаяно да им доказваме че не сме от бай Ганьовците. Все повече приемаме че всеки един от нас не представя България като цяло и политиката и, а представя само себе си, с ценностите с които е избрал да живее и отношението си към другите.

  Може би отхвърлянето на стереотипа ни за бай Ганьо е пътя ни да се почувстваме европейци, не защото сме го заслужили, а просто защото сме такива.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Ето една разлика между чехите и българите. Чехите помнеха какво са им сторили и поне до 1989 отказваха да говорят на руски. Изолираха те и те игнорираха напълно, ако им заговориш на руски, дори и когато знаеха, че не си руснак. А ние напълно сме забравили съветската окупация, изнасилванията, грабежите, убийствата извършвани от съветски войници, избиването на националния ни елит, налагането за 50 години на съветската, азиатска, колхозна, робска система на свободния българин. И кльопаме рубладжийската пропаганда колко сме били обичали братушките.
  —цитат от коментар 8 на spiegel  До коментар [#8] от "spiegel":

  С първата част от поста ти не съм съгласен. Преди двадесетина години се връщах от Париж с автобус. До мен седеше чех. Заговорихме се. Когато разбра,че съм българин,самият той ми предложи да използвам руски думи там,където не знам английски.

 49. 49 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 13 Неутрално

  За две години и половина в Чехия не усетих абсолютни никъде негативни настроения към мен или други българи. Също така дори със зачатъчния чешко-руски, който владеех при условие, че срещу мен не знаеха друг език (или говореха немски, който аз не знам) се разбирах повече, отколкото някой път с българи в България (особено в държавната администрация).

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  До коментар [#42] от "Athanatos":

  Ти май не си ходил нито в Чехия, нито в Словакия. В Прага (не някъде по селата - в Прага) на десет човека я един отлепи нещо на английски, я не. А немският много се бият в гърдите, че го знаели, щото се чудят как да се изкарат германци, ама и тия дето се мъчат нещо да измъцат го докарват повече на Христо Стоичков и "айнс цу цвайн цу дрън". Е пак е по-добре от Грйосес Дойчланд де, където местните келеша освен локалния немски диалект нищо не знаят, често и литературен германски даже и трябва да търсиш летище или университет за да питаш нещо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#32] от "Binko Georgiev Binev":

  аз съм следвал на немски и английски, в германия, и англия, и не мисля, че ги владея както искам
  ---------------------------

  Пич, извинявай, че се намесвам, ама на тебе просто не ти вървят езиците.
  Баща ми по татово знаеше 5 езика без да ходи на каквито и да е курсове.
  Леля ми знае 6, чак японският ѝ се опря.
  Аз знам добре два, обаче френски разбирам, колкото и да е чудно, без да посетя и един ден курс, просто унас често се говореше на френски като бях дете.
  Приеми, че има хора, които лесно учат езици и лесно намират връзката между родствените езици.
  Както казваше асистентката ми по латински в академията, не помня вече колко езика знаеше тя, - трудно е до третия език, важно е да ти е "отворена вратичката" за езика.
  При тебе явно нещо не се е получило, но вероятно имаш други таланти, всички сме различни, затуй е шарен тоя свят. ;)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 53. 53 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#47] от "skeptichen":

  Няма да те разберат. Оня над тебе се хвали, че го изгонили от някакъв къмпинг в Карлови Вари.

  В България, за да те разбират, или трябва да мразиш (и осмиваш) до смърт всичко българско и родно, или трябва да си псевдопатриот, гордо развял съветския флаг. Истината не се котира особено високо.

  Затварям за миг очи, и си представям, че Иван Фърчилото беше французин. Или американец. Най-вероятно щяха да им наброят обезщетения, достатъчни да пребоядисат колите и да им останат за седмица, в режим на ол ингклузив, във въпросното хотелче.

 54. 54 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 343 Весело

  До коментар [#52] от "rapidfire":
  Напълно съм съгласен с теб. Моя баща се справяше с немският за 6, френският за 4,5, италианският и гръцкият за 4. Аз ,за срамотите с големи мъки и помощ завърших гимназия с 4 по милост по немски и руски. Не вървяха тия езици и това си беше. Колко мъки колко нерви... и това си беше.

 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#54] от "galiwer1880":

  Ма не е срамно, бе.
  Просто мозъците ни са устроени по различен начин.
  Я кажи как си с точните науки?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 343 Весело

  Нещо не разбрах,тази писателка била ли е там в тази група,или някой и е разказал. Мога да кажа следното,. През 1972 год. с още трима колеги и един "Вартбург"отидохме на екскурзия до Чехословакия. /Сигурен съм ,че пазя бордерото за валута/ На отиване през Румъния, обратно през Югославия. Посетихме Бърно, Прага и Острава за 12 дена. Съвсем отговорно мога да кажа,че никъде не срещнахме отрицателно отношение на Словаци и Чехи. Пазарувахме си ,каквото искахме,без някой да ни се "цупи" . И малък пример, към 6 часа сутринта минаваме през едно голямо село и на излизане от селото опаааа,-милиция. Минали сме през селото с превишена скорост. Глобата беше 100 крони, но нямахме налични пари ,а само туристически чекове. И така,ако полицаите имаха такова отношение,щяха да ни приберат, да се разтакаваме до Бърно/най близко/ да обменим ,да си платим..... Пуснаха ни, и ...се разделихме с едно шише Слънчев бряг,като подарък.

 57. 57 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#42] от "Athanatos":Умнико: по-горе съм дал линк. Числом и словом, 8%. На бас, че има по-голям процент българи, които поназнайват гръцки.
  —цитат от коментар 43 на klecho


  Аз говоря за онова време, когато бях за пръв път в Чехословакия. Не знам какъв е бил процента, но ВСИЧКИ словаци, с които бях на лагер, говореха свестен немски. Другият българин, с който бяхме, беше от немска гимназия и си говореше с тях на този език.
  За съжаление, немският е един от малкото езици, който ми е противен и не съм седнал да понауча нещо повече, освен "Гутен таг" и "Ауф видерзеен".
  Гръцки аз лично знам на средно ниво, но не съм убеден, че процентът на българите, които го говорят е кой знае колко голям, ако не броим етническите гърци и каракачани у нас. Остават тия, които са работили повече от година в Гърция.

  До коментар [#42] от "Athanatos":Ти май не си ходил нито в Чехия, нито в Словакия.
  —цитат от коментар 51 на Тюфлекчия

  Абе ходил съм, не е като да не съм ходил. Повече в Словакия (още от времето, когато беше Чехословакия). В Чехия съм бил само веднъж за 2 дни, като част от околоевропейска обиколка. Не съм пробвал да говоря на английски, защото говоря криво-ляво словашки (вече), и се оправях успешно и в двете държави с него.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 58. 58 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Вярна и срамна страница за България в участието й в този процес.
  Във всички случаи обаче темата се преекспонира и тенденциозно се избира от многото други подобни случки в историята. Може би защото другите не касаят СССР а някои други държави.
  Нека мнението ми да не се счита като любов към СССР а като любов към истината и професионалната журналистика. Знам, че съм наивник, но предпочитам да съм такъв отколкото да бъда част от стадото.

  Stupid people make me sick
 59. 59 Профил на jlq22498938
  jlq22498938
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тази история се опитва да е критична към българите, но резултатът, навярно не търсеният такъв, е, че показва отрицателните черти на другата страна.

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 61. 61 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Всеки, който иска да разбере отношението на чехите към "братската помощ от 1968" просто да отиде и да попита някой по-възрастен чех или словак, който е живял по онова време. И когато някой такъв чех каже, че мрази българите заради военното ни нахлуваме, не трябва да му се сърдим, ние сме си виновни, че първи отнехме свободата му. Но нито ние ще получим извинение от някой руснак за онези 45 години съветска окупация, нито чехите ще получат извинение за танковете. Да не забравяме, че и един нашенски соц другар каза едно време "по-добре танковете да бяха дошли". Това им е мисленето на другарите комунисти, това им е решението за всичко. През 1968 г. трябваше да се намесят и западните сили, за да защитят волята за свобода на чехите и словаците. Но дали от неразбиране, дали от страх от световен въоръжен конфликт, Чехословакия беше оставена да стане жертва на сАветския танк. Също както с Хитлер преди войната. А за българската намеса в тази престъпна окупация ще берем срам още много дълго. Прави са били в Бистрица, като са дамгосали българските коли с боя. Защото престъпниците ги дамгосват.
  —цитат от коментар 1 на Lou


  Толкова за "свободния" западен свят и неговите лицемерни ценности, които са като котката на Шрьодингер.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 62. 62 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Бил съм по време на комунизма в Чехословакия. За разлика от нас, те бече си го бяха построили, имаха пълни магазини с всичко, и западно и източно (от Китай). И социализъм с частна собственост, истински шоколади и замъци. Не знаех за събитията - малък бях, но запомних, как местните домакини ни предупредиха да не говорим на руски и ако може и български, да не стане нещо инцидент... Толкова ги мразиха, нас по-малко...

 63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  До коментар [#60] от "Николай Колев":

  Това ясно ли е от кого е- бях чул, че е на Радой?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  секи 4ти км

  Без коментар.
  Само един:
  рушнак в колектив умножен (дружина) евро устремен (в чужбина).
  Отрийте разликата.

  цитат:

  - Кога ще доведете вашите хора? В 12 точно можете ли?
  - Разбира се, ние сме вече хора с европейска култура и възпитание. Българите в душата си са туристи. Точно в 12 ще бъдем тука на масата.
  - На оная маса ще се разпоредя да ви приготвят – посочи управителят една маса близо до стената, далеч от прозореца.

  Фърчилото изхвърча при своите хора и им свирна със своята шофьорска свирка, за да ги събере. Някои вече бяха разтворили чантите си да си извадят от там храна и да си я носят със себе си в ресторанта...

  - ...учете се на култура и на културно държание. Каквото ви дадат това и ще ядете на масата. А сетне си дояждайте в бънгалото каквото си носите. Аз вече му предложих коняк "Плиска". Той уж отказа, но ще го приеме, какви ще ги дъвче? Кой хотелиер се отказва, като му подхвърлиш нещичко българско? Те тука мрат за сливовица и нашите коняци. Да сте готови, като ви свирна след един час да се явите тука, да сте дисциплинирани. Групово ще отидем, като добър колектив, за да се представите както трябва. Пък вие тъй си похапнете тука в колата като ви е мерак за нашенско. Никой няма да ви види...

  край.

 65. 65 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#63] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":
  Хаджи Бойко Бочев, "Епопея на незабравимите"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 66. 66 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 811 Неутрално

  За щастие сегашното поколение мрази само руснаците, на нас вече са ни простили (по-скоро забравили). Когато се представям в Чехия или Словакия, усещам как хората са първоначално са доста неприятелски и ме питат дали съм руснак. Като кажа, че съм българин стават много сърдечни. Свързват ни само с Черноморието, където всеки е идвал поне веднъж в живота си и колко било евтино там ( а за тях това е особено важно).

 67. 67 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 13 Неутрално

  За щастие сегашното поколение мрази само руснаците, на нас вече са ни простили (по-скоро забравили). Когато се представям в Чехия или Словакия, усещам как хората са първоначално са доста неприятелски и ме питат дали съм руснак. Като кажа, че съм българин стават много сърдечни. Свързват ни само с Черноморието, където всеки е идвал поне веднъж в живота си и колко било евтино там ( а за тях това е особено важно).
  —цитат от коментар 66 на Густав


  То и в момента България седи най-долу в офертите за лятна почивка (разбирай най-евтино) на всяка туристическа агенция там.

 68. 68 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 227 Разстроено

  До коментар [#12] от "бивни":

  Абсолютна неграмотност , над 90% от чехите и голям процент от словаците говорят немски, особено цитираните в пътеписа поколения, тук в форума се пенят ,някакви полуграмотни пеленаци, които явно имат доста бягства от час по история, да не говорим , че по голяма част от фактите отдавна са публично достъпни.

 69. 69 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 441 Разстроено

  НЕ можеш да си брат и с руснаците и с чехите. Трябва да избереш. Нарича се цивилизационен избор.
  Ние (като народ), все още се чудим с кой сме братя. И защо чехите не биха искали да бъдат братя с нас.
  И от това, че не сме наясно с избора си, или че правим неправилен такъв, е най-големият ни проблем като нация и държава.
  Колкото до Чехия и чехите, имам лична връзка с тази държава и хора. И, естествено нито за миг не ме е връхлитал въпроса, с кои съм близка. Може да не е по кръв (ние не сме славяни), но по ценности 1000% Чехия е моят избор.
  Трябва само да им благодарим, че въпреки отвратителните исторически причини да ни мразят, те се дъжат възможно най-културно и цивилизовано с нас.
  А за провала ни и позора ни през Пражката пролет, би трябвало да искаме извинение! И то от най-високи ниво. Ала любителят на 9 септември-Радев, едва ли е способен на това?!

 70. 70 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 609 Весело
  До коментар [#14] от "Binko Georgiev Binev":Имам личен спомен от чех (1999), които отказваше да говори руски, и не знаеше друг.Не се получи контактът между нас, защото говоря 5 западни езика, и ми е обидно да общувам със знаци.
  —цитат от коментар 22 на klecho


  А открехни просто от любопитство питам, кои са 5-те "западни езици" дето ги шпрехаш само?Оти ази сам проз и не сам чувал за такава езикова група езици, като западни!? По-нататък от постовете ти разбрах, че холандския го слушаш от години и затова вече си го вдяваш, а па немските диалекти са ти зор значи.... Не се отчайвай ,слушай още - няма граници за човешкото съвършенство и стремеж към знания!

 71. 71 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Еми от този разказ, става ясно че имало и по увредени от соца народа от българския. Баси простотията.

  Освен това не виждам нищо героично в постъпката им. Напротив. Страхливците даже са се осведомили дали не са руснаци туристите. Щото иначе не биха посмяли.

  Бил съм 87 година в Татрите и за нас все нямаше места, дори и празни хижи. В магазините също се правеха на интересни. Дори багажа на гардероб неможахме да си оставим на гарата. И кво? Такава селения не можеше да видиш дори от крадливите сервитьори по БГ черноморието, на което те иначе се изпотрепваха да се класират на почивка.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 72. 72 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#60] от "Николай Колев":

  Ако ти си автор на това готино стихотворение не мога да не те поздравя, ако не си, пак ''браво'' за публикацията!

 73. 73 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Доста елементарно и примитивно, но толкова е могла жената.

 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 813 Весело

  Доста елементарно и примитивно, но толкова е могла жената.
  —цитат от коментар 73 на валентин николов


  -Колкото могла-толкова списала, но...Ако вече не е член/ка/ на този форум- нека бъде приета с аплодисменти. Има нужния манталитет дори, за да бъде почетен форУРАмаджия /йка/.
  Едно моме-чехинче ,,о време оно'', като разбра, че съм българин ме нарече окупант. После, като и' заявих, че специално ще бъда неин персонален/ личен/ окупант се сгуши в скута ми и се целувахме и общувахме по окупантски, чак до зори.
  След август '1968 г. бяха затворени границите временно и в БГ останаха за месеци дестки хиляди чехи и словаци, дошли тука на море. Хранеха ги тук от БГ-държавата/ тогава имаше такава/, ходеха свободно по градове и улици у нас и само дето молеха да им четем какво пишат вестниците за случващото се в родината им.
  П.П.- За езиковите умения на братята чехи и словаци питайте някой БГ плажен крайморски гларус.

 75. 75 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Ежиш Мария курва до пиче булгарски окупант...Бех на хата Солан карах ски.Абе шницелите които ядох беха вкусни и не беха мазни с пилзен бира.По банков курс 100крони беха 12 лева но ние гешевтарите ги купувахме 10 лева за 100 крони.След това като купиш козметика печалба от 300 до 500%.Дамите им беха доста красиви в сравнение с българските мустакати кранти.100 крони за секс цела нощ в хотел Империал и Палац.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK