Откритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара

Откритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара

© Георги КожухаровОткритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара, а голям римски вилен комплекс. Това става известно от видеозаписа на заседание на Специализирания експертен съвет за недвижими културни ценности към Министерството на културата от миналата седмица.


Пред комисията ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров заяви, че с 32 проучени сгради това са най-големите археологически разкопки за тази година. Въпреки това те не са достатъчно ценни, за да бъдат запазени на място. Заключението на екипа е, че става дума за голям римски вилен комплекс, който се е намирал в околностите на Скаптопара, а не за самото селище.


Това беше потвърдено и от специалиста по древни надписи Николай Шаранков от Софийския университет. Съдейки по информацията от т. нар. Скаропаренски надпис, намерен в село Грамада по пътя за Горна Джумая, откритият археологически обект не може да е античното селище, твърди той. В надписа се казва, че по време на неговото съставяне селището Скаптопара е било старо, а разцветът на открития римски вилен комплекс е бил едва към III-IV век сл. Хр.
Той изтъква и съществени различия в географското описание. Според него липсват всякакви данни, които да потвърдят, че археологическият обект е Скаптопара.


Заключението на комисията е, че по-голямата част от откритията не притежават експозиционна стойност. На заседанието беше решено, че трасето на автомагистрала "Струма" ще се запази, а два от археологическите обекти ще бъдат преместени и експонирани встрани от магистралата. Става дума за раннохристиянска църква и за римска гробница, която е ценна с високата си степен на съхраненост и автентичност. Западните части на римска вила и баня, които не попадат в трасето на магистралата, ще бъдат експонирани на място.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Разбира се. Как не се бяхме сетили преди това. То даже и нищо не са намерили в крайна сметка. Съвсем видими стабиуни резултати.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Ако е така добре, но аз съм согурен, è сега ще се появят пред медиите други, не по-млако и вероятно още по авторитетни уèни, които ще ни докажат, è това не е така и като се почне, ще излезе, è ще ни е по-насметка да преместят магистралата.

 3. 3 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Толкова ли е трудно и скъпо да се измести магистралата с 300 метра? Оставяш място за паркинг, даваш разрешение за едно заведение и почваш да късаш билети на туристи. Уин-уин. Да, ама явно не, ние пак сме с рогата напред...

  Умен и красив жълтопаветник.
 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1414 Разстроено

  Заривай!
  Бетонирай!
  Асфалтирай!
  Закривай!
  И последният да изгаси лампата.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Митхад Паша, да не би да е променял трасето на жп линията Русе Варна заради някакви развалини. Напротив натрошавал е дяланите камъни от Плиска и Преслав и ги е ползвал за жп линията за да върви работат по-бързо. Знаел е, че народът го обича и чака от модерния паша магистрали

 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Толкова ли е трудно и скъпо да се измести магистралата с 300 метра? Оставяш място за паркинг, даваш разрешение за едно заведение и почваш да късаш билети на туристи. Уин-уин. Да, ама явно не, ние пак сме с рогата напред...
  —цитат от коментар 3 на WALL-E

  Трудно е, защото трасето трябва да се върне в първоначалния си вариант (Да, имало е вариант, в който магистралата не минава през разкопките!) и да мине през едно футболно игрище, което е на наш човек - Иво Андонов. Та, по-лесно е да обявим комплекс от 32 (тридесет и две) антични сгради за незначителен и да не чупим хатъра на собственика на една окосена поляна, щото е от наш'те...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ни мога да разбера, защо така се тръшкат тия хора за некакви там руини. Ми то и без това има много. Щели малко да изринат някакво си антично селище. То в София Антична Сердика изринаха и за анфитеатъра никой не разбра, та там магистралата ли ще местим. Ба!
  А пък и България - то тя самата вече е история...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 8. 8 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Много мъка има из българската земя, това нещо, ако го бяха открили в САЩ (невъзможно но за примера), такава реклама щяха да му спретнат, така щяха да го лъснат, щеше да е уау. Тук затриваме всичко заради келепира на управляващите.
  Стадото няма да се събуди скоро и ще продължи да бъде стригано.

 9. 9 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Весело

  Магистралата продължава да се строи. Голямо разочарование за едни умни и красиви хора, при това любители на археологията. Пхахах!

 10. 10 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За да е Скаптопара трябва да има топли минерални извори. Надписа от Скаптопара е намерен някъде около сегашният квартал Грамада, но там днес няма минерални извори. Бих спекулирал, че Скаптопара е около стадиона, а надписа е бил пооставен на мястото на панаира (Грамада е на около 2,5 км от стадиона) . Но всичко това не променя по никакъв начин безумието да рушим културното си наследствотоза да не рушим спортни площадки.

 11. 11 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Толкова ли е трудно и скъпо да се измести магистралата с 300 метра? Оставяш място за паркинг, даваш разрешение за едно заведение и почваш да късаш билети на туристи. Уин-уин. Да, ама явно не, ние пак сме с рогата напред...
  —цитат от коментар 3 на WALL-E


  И на мен това не ми дава мира, вЕрвай ми!

 12. 12 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 243 Гневно

  По какво се различаваме от онези, които взривиха едни от най-значимите културни паметници в Сирия?!
  По това, че се взема единодушно решение от "експерти" и "експертите" ни идват с мантри подобни на "от маструбиране се ослепява" --> "те не са достатъчно ценни, за да бъдат запазени на място" при положение, че говорим за датиране от "...III-IV век сл. Хр." и макар че "Става дума за раннохристиянска църква и за римска гробница, която е ценна с високата си степен на съхраненост и автентичност."
  Нямам думи просто!

 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Тия са същите експерти, които изринаха античната арена на Сердика, за да построят там хотел, нали?

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Стратиев, ако беше жив, щеше да се чуди, как герберите са по-идейни от него?!!!
  "Римска баня" ряпа да яде пред Скаптопара.

 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Любопитно

  ...това нещо, ако го бяха открили в САЩ (невъзможно но за примера), такава реклама щяха да му спретнат, така щяха да го лъснат, щеше да е уау. Тук затриваме всичко заради келепира на управляващите...
  —цитат от коментар 8 на Chubachubs

  Ами,да го лъснат и тук,да му спретнат реклама,и да бъде "уау":)))Какво им пречи?!?"Келепирът" на управляващите?!? Е,няма ли един специалист(може и повече),който да им обясни,че "келепирът"от лъснатото и показваното, на плащащи си за това хора, ще е по-голям,отколкото от магистралата?Е,няма да е веднага,а във времето...:)))Трябват им парите веднага? Това вече е проблем,който е почти неразрешим!:))))

 16. 16 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 597 Гневно

  Престъпната простащина вече се озаконява!

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Явно вече е модерно да ни убеждават, че това, което е, всъщност не е точно това, а нещо друго. В крайна сметка суверенът има последната дума и той ще реши този казус, ако има волята и желанието за това. Никакви "експерти" нямат тази тежест, каквато има суверенът.

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Бойко да не би да е по-невелик паша от Митхад паша, та да отклонява магистрали?

 19. 19 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#6] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Най-вероятно това е причината-игрищата на Андонов. Иначе ходих преси 2 седмици да го видя. Според мен спокойно трасето може да се премести. Мегдан има и от двете страни.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 714 Весело

  Някой да каже къде се намира Горна Джумая, че на картата липсва? Редакцията трябва да следи за актуализацията на данните при подобни публикации, сегашните младежи една ли ще се сетят за кой град става дума, освен ако не са от региона.

 21. 21 Профил на M
  M
  Рейтинг: 251 Неутрално

  не може ли да мине отгоре като мост тая магистрала, хем да се запазят разкопките, хем да не се променя трасето?

 22. 22 Профил на Stefcho Gelev
  Stefcho Gelev
  Рейтинг: 22 Неутрално
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Я тези дето искат да пазим селището да кажат..... колко коли спират на Тракия да гледат древното Кабиле край Ямбол?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Весело

  Я тези дето искат да пазим селището да кажат..... колко коли спират на Тракия да гледат древното Кабиле край Ямбол?
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Ти пък сега!... Нали важното е да плюе правителството на ГЕРБ?

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Някой от претендиращите за запазване на останките от нещото в сегашния им вид, спирали ли са на някоя магистрала, за да видят друг запазен археологически обект?

 26. 26 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 331 Любопитно

  Това обаче е грозна лъжа! Каква е тая вилна зона с гробище в нея? Те да не са били малоумни? И който разбира от тия неща знае много добре, че това е ПР. Да вярно трудно е да преправяш проекти, да правиш нови тръжни процедури и да се съдиш после с обжалващите. Но да спрат да ми говорят глупости!

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  До коментар [#12] от "linard":

  Толкова ли ти е трудно да разбереш, че едно населено място няма сгради само и еиднствено от една епоха. То се развива, достроява, реформира, руши и изгражда отново, като по този начин се натрупват сгради от различни епохи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Нямат никакъв срам. Не мислят за бъдещето, за хората, за бизнес възможности за общината. Погледът им е до края на мандата, каквото може да се ..

 29. 29 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Значи така-римски вили от 3-ти век не са културна ценност,а къща от 1904 г. е паметник на културата,защото някой местен чиновник се е натегнал на Людмила Живкова,нали?!

 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Нямат никакъв срам. Не мислят за бъдещето, за хората, за бизнес възможности за общината. Погледът им е до края на мандата, каквото може да се ..
  —цитат от коментар 28 на ocean


  Точно така е за съжаление. Погледни къде са децата им-- на Бойко, на Корнелия, на Бокова и не само. Самите те не вярват, че има перспективи в България и гледат да заграбят, колкото могат повече за възможно най-кратко време.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Много археолози в този форум, и всичките на мнение, че намерените руини са велика археологическа ценност.

  Аз не претендирам да съм археолог, просто чета разни работи. Например, че по целия свят редовно се откриват останки от древни сгради, крепостни стени и прочие, които биват описани и оценени от археолозите и после отново ги заравят, защото не са историческа ценност. А понякога ги заравят, защото под земята ще се запазят по-добре, отколкото ако са изложени постоянно на дъжд, студ и вятър. Напоследък дори много често не се хабят и да разравят, защото е много скъпо, а директно сканират с ехолокация.

  Няма как една тухла да е ценна, само защото е стара. Трябва да си експерт, за да имаш понятие какво е историческа или културна ценност. Обикновено е сграда с култово или социално значение (в конкретния тук случай - църква и гробница), сграда с произведения на изкуството (мозайки, фрески), образец в архитектурно отношение и т.н. Очевидно има критерии. А освен научни, има и туристически съображения. Малко туристи ще бият път до някой отдалечен район или просто да спрат, ако е край пътя, за основите на два-три стари зида.

  В този случай експертите са си свършили съвестно работата. Проблемът е, че в държавата се навъдиха толкова много псевдоексперти, че хората престанаха да вярват на истинските...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 32. 32 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "За да е Скаптопара трябва да има топли минерални извори."

  Минералните извори през вековете изчезват и се появяват.
  Едва ли това е някакъв критерий.
  И къде все пак се намира Скаптопара се пита в задачата...

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Аз не претендирам да съм археолог, просто чета разни работи. Например, че по целия свят редовно се откриват останки от древни сгради, крепостни стени и прочие, които биват описани и оценени от археолозите и после отново ги заравят, защото не са историческа ценност."

  Добре, че нямаш такива претенции и не четеш разни работи.
  Когато при разкопки в Лондон открият и една антична керемида, целият свят разбира.
  http://news.bnt.bg/bg/a/99041-v_london_otkriha_severnija_pompej
  Нещо подобно с гръмкото название "Северен Помпей"

 34. 34 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Бързата кучка... срам за майстора. Дано експертът да си е свършил съвестно работата.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  BREAKING WOW NEWS

  ОК, не "xxx", а "yyy".

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Впрегнал сте се в изфирясали грижи, другарю.

  МОЧА седи, стърчи и пребъдва за хилядолетия за всеки во вeки.

  В нетленното формирование
  намерете (черпете) упование

  До коментар [#29] от "val1320":

  Значи така-римски вили от 3-ти век не са културна ценност,а къща от 1904 г.
  е паметник на културата,защото някой местен чиновник се е натегнал
  на Людмила Живкова,нали?!

 37. 37 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Де да бяха блатни кокичета...

 38. 38 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Вилно селище? За първи път чувам,че римляните са имали вили...

 39. 39 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#38] от "The Island":

  Ами то и думата е тяхна. Даже май са няколко вида, аз знам за Вила Рустика /селка вила/. Вила Армира до Ивайловград е точно вила на управителя на Одрин май.

 40. 40 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#33] от "palav_nik":

  Нещо твърдението Ви не корелира с информацията в линка. Очевидно не са намерили една керемида, а много повече.

  А също много интересно изречение от статията: На мястото, където са намерени важните артефакти, сега се изгражда европейската централа на агенция Блумбърг.

  Дали, питам се, са спрели изграждането на сградата, за да изложат тия открития, или просто са извадили каквото им се е видяло ценно и са продължили със строежа. Хммм?

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 41. 41 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Моля да ми отговорят всички писали до тук и пътували по А1, дали са се отбивали на Кабиле? Моите наблюдения са, че на паркинга рядко има повече от един автомобил. Там, на А1 , има направена 1/4 детелина за сметка на детелината Ямбол-Сливен, която е орязана и е 3/4 ти. Какво е Кабиле, прочетете.

 42. 42 Профил на Владислав Алексиев
  Владислав Алексиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Опа! Пропуснал съм коментарът ти. Като гледам "-" те и при мен ще е същото.

 43. 43 Профил на dyl17574956
  dyl17574956
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] Аз лично съм спирал два пъти на Кабиле със семейството си през последните години. И в двата случая имаше минимум по 50 - тина души из комплекса, повечето млади семейства като нас, на път за/от морето. Комплекса е добре уреден и много интересен, а находките в музея- уникални.

  John Silver
 44. 44 Профил на dyl17574956
  dyl17574956
  Рейтинг: 8 Весело

  От къде на къде някаква си Скаптопара, ще застава на пътя на въздесъщата Клепто-пара(и)??!.Хайде там, археолозите, залъжете ги нещо и да зариваме, че лятото свършва, няма време.

  John Silver
 45. 45 Профил на dyl17574956
  dyl17574956
  Рейтинг: 8 Весело

  От къде на къде някаква си Скаптопара, ще застава на пътя на въздесъщата Клепто-пара(и)??!.Хайде там, археолозите, залъжете ги нещо и да зариваме, че лятото свършва, няма време.

  John Silver
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK