Иван Твердовски: Ако си мълчим, скоро всички ще ни качат в един вагон и ще ни отправят на север

Режисьорът Иван Твердовски

© Личен архив

Режисьорът Иван ТвердовскиИван Твердовски бе сред режисьорите, придружили филмите си по време Дните на руското кино в София и Варна. Роден е на 29 декември 1988 г. в Москва. Син е на известния документалист Иван Твердовски. Завършил е ВГИК през 2011 г. Занимавал се е с живопис в Школата по акварел на Сергей Андрияки. Дебютът му в игралното кино е "Помощен клас" (2014). Има няколко награди, включително и в програмата "На Изток от Запад" в Карлови вари. Следва "Зоология" (2016) със Специалната награда на журито в Карлови Вари и др. Тук Иван Твердовски показа новия си филм "Подхвърлен" (2018) – също със Специалната награда на журито от Карлови вари. Срещнахме се по време на "Любовта е лудост" във Варна.


    Иван, и трите Ви филма досега са съвременни, остри и заснети в различен ключ. Как решихте да се занимавате с игрално кино?
    • - Всъщност това за мен беше необичаен избор, тъй като се подготвях да се занимавам с документално кино още от детството. Струваше ми се доста приключенско. Но когато кандидатствах във ВГИК, Алексей Учител събираше експериментален клас. И като ме приеха, открих, че ми е интересно да работя с актьори, да снимам постановъчни кадри... След като завърших, направих 8 документални филма – 1 пълнометражен и 7 късометражни. Продуцентката Наталия Макрицка, която стои зад "Изобразявайки жертвата" и "Юриев ден" на Кирил Серебренников, ми предложи сценария на "Помощен клас" и така тръгна моят път в игралното кино.
    • Невероятно е – 29 години, 3 успешни филма и всеки е крачка напред. Прави впечатление, че в "Разходка" (2003) Алексей Учител работи с актьори от театъра на Пьотър Фоменко, а за своя дебют "Помощен клас" Вие се доверявате на актьори от "Гогол център" на Кирил Серебренников. Дали пък не е приемственост между учител и ученик?


      - Не знам. Когато Учител снимаше "Разходка", най-търсените и интересни актьори бяха в театъра на Фоменко. Когато аз снимах "Помощен клас", най-популярните актьори бяха от "Гогол център". Познавах ги, явиха се на кастинг и ни убедиха, че са най-добрите в Москва. Всъщност още са най-търсените и мисля, че са по-добри отпреди.


      Преди "Помощен клас" не бях гледала Наталия Павленкова, която играе майката на главната героиня Лена (момиче в инвалидна количка), а после е в центъра на абсурдния филм "Зоология".
      - Тя е известна театрална актриса. За първи път се снима при мен в дипломната ми работа "Сняг" – късометражка в жанра мокюментъри, която заснех през 2010 г. Тогава се запознахме. Тя ме научи да работя с актьорите. А сценария на "Зоология" написах изцяло за нея.


      Дебютът Ви се занимава с деца с увреждания, с първата любов и с жестокостта на заобикалящата среда. Вторият филм е фокусиран върху Наташа – невзрачна служителка в зоопарк, която живее с майка си и е неудовлетворена, а на всичкото отгоре й се налага да свикне с порасналата й опашка. "Подхвърлен" разказва за 16-годишния Денис, изоставен от майка си като бебе в интернат и израснал там. Днес тя идва да го вземе, за да поживее с нея. Тъй като е закъсняла, директорът не разрешава, но майка и син избягват. Москва се оказва луксозна и тъмна – разпътната майка въвежда Денис в престъпна група, свързана с подхвърляне нощем на деца пред колите на набелязани богати хора за рекет. В нея са полицай, прокурор, съдия, адвокат, лекар... Денис е избран, защото страда от странна болест – не чувства болка. В един момент той отказва тази "работа" ... Филмът е дръзко предизвикателство. Плющи като шамар. Как ви хрумна този драстичен сюжет?


      - Четири години се занимавах с документален проект за руската полиция и още не е завършен. Срещнах полицай, който използваше деца да се хвърлят под коли, появяваше се начаса и така изкарваше пари – у нас това често се случва. Всъщност във филма ме занимават вътрешните отношения, липсата на закони... Исках да осмисля времето ни. Цяло поколение деца, които днес са на 18 години, са израснали при един президент. Вече зрели хора, те не знаят друго освен тази политическа система. И като следствие, разбира се, виждат, че всеки, свързан с държавата, с много или малко власт е аморален. В днешното ни общество това се смята за нормално. И всички си затварят очите. И не забелязват чудовищната катастрофа наоколо.


      В края на "Подхвърлен" баровецът, набелязан за жертва, но успял да се спаси, казва на Денис: "В Русия има два типа хора – подхвърлящи и подхвърлени. Вторите са милиони". Филмът е метафора на днешна Русия.


      - Към това съм се стремял.


      Кадър от "Подхвърлен"

      © Личен архив

      Кадър от "Подхвърлен"


      Преди прожекцията казахте, че филмът е в подкрепа на Кирил Серебренников, който от година е под домашен арест, и на осъдения Олег Сенцов, гладуващ повече от 110 дни.


      - За мен това е важно, защото е страшно – няма никаква свобода. Но хора с моите политически възгледи в Русия са адски малко – да си против Путин се смята за непатриотично (смях). А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще. Не искам да живея в този политически модел. И затова снимам филми. Навремето затваряха хора с различни възгледи, но те бяха неизвестни, а сега това са наши приятели, какъвто е Кирил Серебренников. И имаш усещането, че все повече опасността се приближава към теб. Ако си мълчим, скоро ще ни качат в един вагон и ще ни отправят на север.


      Откривам връзка между "Подхвърлен" и "Нелюбов" на Андрей Звягинцев и "Аритмия" на Борис Хлебников – с първия е родителското равнодушие към детето, с втория – Бърза помощ, но показана от друг ракурс.


      - Да, има някакви близки мотиви, макар че съм равнодушен към "Аритмия" – разбирам го, но не ме хваща емоционално. Що се отнася до "Нелюбов", той е много хладен, но ми е интересен, защото предизвиква дебат.


      Как открихте прекрасния Денис Власенко?


      - Имаше кастинг и той дойде още първия ден. Студент е във ВГИК, където рядко има добри актьори – повече е институт за режисьори, оператори, сценаристи... Но Денис се оказа талантлив и обаятелен.


      Кадър от "Подхвърлен"

      © Личен архив

      Кадър от "Подхвърлен"


      Визията в трите Ви филма е различна, както и операторите, но "Подхвърлен" е сниман в нисък ключ и е много красив. Откъде е операторът Денис Аларкон Рамирес?


      - Баща му е аржентинец, а майката – рускиня. В Русия е известен оператор, но снима мейнстрийм. Хареса му сценарият, излезе от голям проект заради моя филм и съм много щастлив, че на "Кинотавър" в Сочи получи награда за операторско майсторство.


      Какво е отношението Ви към киното на Алексей Балабанов?


      - Обичам го. С него съм израснал. За мен Балабанов е абсолютният връх в руското кино.


      След филма Ви имах усещането, че съм гледала приближение до предизвикателното кино на Балабанов – като съвест, смелост, безкомпромисност...


      - Старая се (смях). Изключително ми е приятно да чуя това, но съм още далеч от неговото равнище. За мен е важно да правя кино, за да изразявам идеите си. Не разбирам колегите си, които снимат комерсиални филми. Например комедии. Киното е любов, но всеки път при мен се оказва много сложна.


      А сте неприлично млад.


      - Е, не съвсем. Не съм на 18! Но да, имам късмет.


      Гледате ли кино?


      - Ако снимам или монтирам – не. През останолото време – много.


      Имате ли любими режисьори?


      - Менят се през годините. Например, когато тръгвах да снимам "Подхвърлен", най-любимият ми режисьор беше Кира Муратова, макар че не я разбирах. Преди две години започнах да гледам наново филмите й и бях потресен. Всъщност тя е може би най-важният режисьор в моя живот. Имам усещането, че от мен си тръгва Ларс фон Триер. Напоследък ми стана скучно с него. Чакам с нетърпение новия му филм, а иначе "Порейки вълните" е сред най-любимите ми.


      Кога ще излезе "Подхвърлен" по екраните в Русия?


      - През ноември.


      Очаквате ли спокойно разпространение?


      - Ще бъде ограничено, защото ситуацията с авторското кино в Русия е доста сложна. Що се отнася до чужбина, имаме полски дистрибутори, които са доста активни.


      За какво мечтаете?


      - За безкрайна любов, за много пари и време.

    Ключови думи към статията:

    Коментари (59)
    1. Подредба: Сортирай
    1. 1 Профил на 911
      911
      Рейтинг: 538 Неутрално

      "За безкрайна любов, за много пари и време." - американската мечта.

    2. 2 Профил на stanislavdi
      stanislavdi
      Рейтинг: 1692 Неутрално

      Ваня, Ваня безсрамно малко сте такива в Русия. И то такива сте в Москва, Петроград и кьонингсберг. Всичко останало е паплач, когато Путин създаваше вертикал във властта всички вдигаха рамене, когато се получава проблем всички обвиняват неправилните хора и търсят за помощ виновника.
      Вашият Путин, с неговия вертикал, унищожи един цял град в Крим, та се наложи жителите му да отидат да живеят в Украйна.

    3. 3 Профил на Taiga
      Taiga
      Рейтинг: 798 Весело

      " А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще."

      Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.
      Ако това искаш, заповядай в "Гостоприемница Германистан". Русия не иска подобно нещо за народа си.

      "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
    4. 4 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      Интересен човек . Разбира как живота трябва да продължи и след путин.В същото време опасностите които дебнат хора от не стаден тип са много.

    5. 5 Профил на Norman Granz
      Norman Granz
      Рейтинг: 3474 Неутрално

      "... полицай, който използваше деца да се хвърлят под коли, появяваше се начаса и така изкарваше пари – у нас това често се случва."

      Какво отношение да имаш към държава, в която гореописаното ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА? Що за държава е това?! В какви държави се случват подобни гнусотии?

      В африкански, от най-изостаналите.

      И все пак радващо е, че макар и единици, такива като младия Иван Твердовский проблясват като малки искри;ци надежда в гъстия, спарен мрак на руската действителност.

      НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    6. 6 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      До коментар [#3] от "Taiga":

      Виждаш ли Тъга , даже в росиюшка има хора които разбират, че са на изток от рая.

    7. 7 Профил на simval
      simval
      Рейтинг: 1116 Неутрално

      До коментар [#1] от "911":

      "За безкрайна любов, за много пари и време." - американската мечта.
      —цитат от коментар 1 на 911


      А, бе, мечтата не е американска, а си е съвсем човешка
      Осъществяването й обаче е, най-вероятно, да се случи в Америка.
      Та-а ... затова.

      Аз не зареждам в Лукойл.
    8. 8 Профил на Norman Granz
      Norman Granz
      Рейтинг: 3474 Неутрално

      До коментар [#7] от "simval":

      "А, бе, мечтата не е американска, а си е съвсем човешка
      Осъществяването й обаче е, най-вероятно, да се случи в Америка."

      Абсолютно.

      Затова Америка винаги е била, е и ще остане магнит за амбициозните и способни хора.

      Докато Русия е репелент.

      Няма нищо по-естествено за нормалния, почтен и приличен човек от това, да се стреми към свой дом, в който да бъде заобиколен от близки хора, да дава и получава любов и привързаност и да има ресурса, за да им осигури приличен и достоен живот.

      За хомо совиетикус - както проличава от реакцията на другаря - това са не просто несвойствени, а и СРАМНИ стремежи и желания.

      Той се мотивира от друго: да служи самоотвержено на государя и ако се наложи, да умре за него, изпълнявайки свещения си дълг като отровител на ренегати от службите.

      Два свята - единият е излишен.

      НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    9. 9 Профил на дерибеев
      дерибеев
      Рейтинг: 3641 Неутрално

      ....и на осъдения Олег Сенцов, гладуващ повече от 110 дни."

      всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
    10. 10 Профил на Alexander97
      Alexander97
      Рейтинг: 3257 Неутрално

      "... полицай, който използваше деца да се хвърлят под коли, появяваше се начаса и така изкарваше пари – у нас това често се случва."Какво отношение да имаш към държава, в която гореописаното ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА? Що за държава е това?! В какви държави се случват подобни гнусотии?В африкански, от най-изостаналите.И все пак радващо е, че макар и единици, такива като младия Иван Твердовский проблясват като малки искри;ци надежда в гъстия, спарен мрак на руската действителност.
      —цитат от коментар 5 на Norman Granz


      Норман, за огромно съжаление, това се случва и у нас. Не един или два пъти!
      Има обучени циганета/ромчета, които играят тази "игра".
      Стигнахме африканците. Изостаналите!

    11. 11 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      До коментар [#2] от "stanislavdi":

      Да голяма трагедия в Артьомкс.В началото се опитали да спасят децата уж ще ги водят на екскурзия.

    12. 12 Профил на simval
      simval
      Рейтинг: 1116 Неутрално

      До коментар [#3] от "Taiga":

      " ... Русия не иска подобно нещо за народа си.
      —цитат от коментар 3 на Taiga


      Тъй, тъй.
      Руският народ предпочита да бъде тровен с отровен газ в театъра, да му стрелят децата в училище, да го взривяват в дома му, докато спи.
      Но не от изперкали и изкукали идиоти, а от тез дет са призвани да го пазят от тях.
      Комай, също така, харесва да бъде баламосван и ограбван от избраниците си във властта. Най-жалкото е обаче, че и моят народ го харесва това, последното.

      Аз не зареждам в Лукойл.
    13. 13 Профил на bez_ime2
      bez_ime2
      Рейтинг: 1474 Неутрално

      " А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще."Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.Ако това искаш, заповядай в "Гостоприемница Германистан". Русия не иска подобно нещо за народа си.
      —цитат от коментар 3 на Taiga


      Комрад, относно газенето то улиците, обърни се към президента ти...

    14. 14 Профил на Norman Granz
      Norman Granz
      Рейтинг: 3474 Неутрално

      До коментар [#10] от "Alexander97":

      "Има обучени циганета/ромчета, които играят тази "игра"."

      Мислиш, че не го знам ли? Затова преди няколко вечери, когато се прибирах след 800 километра шофиране през "Мизерно предградие" (шокът е сериозен) и минавах покрай циганската махала, се оглеждах на 10 ...

      НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    15. 15 Профил на donald brawnight
      donald brawnight
      Рейтинг: 292 Неутрално

      До коментар [#5] от "Norman Granz":

      .....Що за държава е това?!......

      Това е държава,населена с над сто,отделни,диви племена,които събрани в едно,правят една огромна,безполезна и лишена от човешки разум,въртоглава тълпа....

    16. 16 Профил на citoplast
      citoplast
      Рейтинг: 1725 Неутрално

      До коментар [#2] от "stanislavdi":Да голяма трагедия в Артьомкс.В началото се опитали да спасят децата уж ще ги водят на екскурзия.
      —цитат от коментар 11 на КА2


      Не беше ли Армянск?

      Имало едно време ссср...
    17. 17 Профил на дерибеев
      дерибеев
      Рейтинг: 3641 Неутрално

      До коментар [#14] от "Norman Granz":

      прибирал си се в Русия /Африка според заключенията в ком 5?

      всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
    18. 18 Профил на Hawaii
      Hawaii
      Рейтинг: 4294 Неутрално

      " А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще."Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.Ако това искаш, заповядай в "Гостоприемница Германистан". Русия не иска подобно нещо за народа си.
      —цитат от коментар 3 на Taiga


      Русиа не искала подобно нещо за народа си.
      Не Русия, а ИЗТОЧВАЩИТЕ РУСИЯ КГБейове
      не искат руснаците да живеят като нормални бели хора
      в нормална бяла държава.
      А иначе, ДЕТЕНЦЕТО НА ВСЕКИ КГБей
      като се почне от ДЪЩЕРИТЕ НА ПУТИН
      ДЕЦАТА НА ЛАВРОВ,
      НА КУРНЕЛИЯ НИНОВА СИНЧЕТО......
      Всички ИСКАТ точно този "ДЖЕНДЪРСКИ ЗАПАД" ха-хааааа
      За да са в центъра на купона и разврата сигурно......

      ТОЛКОВА СТЕ ГНУСНИ В ЛИЦЕМЕРИЕТО СИ,
      това ПУТИНИСТИТЕ, че просто няма накъде повече

    19. 19
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    20. 20 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      До коментар [#16] от "citoplast":

      Да да. Допуснал съм грешка.

    21. 21 Профил на Norman Granz
      Norman Granz
      Рейтинг: 3474 Неутрално

      До коментар [#17] от "дерибеев":

      "прибирал си се в Русия /Африка според заключенията в ком 5?"

      Май, както винаги, само ти не си разбрал написаното, Дерибеев...

      НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
    22. 22 Профил на citoplast
      citoplast
      Рейтинг: 1725 Весело

      ....и на осъдения Олег Сенцов, гладуващ повече от 110 дни."
      —цитат от коментар 9 на дерибеев


      Браво Дерибейка, локализира отново "най-важната" част от чялата статия!

      Имало едно време ссср...
    23. 23 Профил на dejmos
      dejmos
      Рейтинг: 1396 Неутрално

      ""много пари"" иска момчето :) Може и да ги има ....от някоя фодация. Колкото за СЕВЕР , е нещо от рода на Бойковото ( аз бях срещу комунизма) и те сега искат Белене. В Русия има и тенденции към АВТОРИТАРНОСТ, но ако гледаш медии ще видиш 10 пъти по голяма свобода. Тук някои ФОРУМНИ ....... Д....И да вземат поне аргимети за атака срещу Путин от Руски медии :)) Те са построени логични и звучат добре. Този тук е слаба ракия !

    24. 24 Профил на Hawaii
      Hawaii
      Рейтинг: 4294 Неутрално

      това се случва и у нас. Не един или два пъти!
      Има обучени циганета/ромчета, които играят тази "игра".
      —цитат от коментар 10 на Alexander97


      Това е така.
      Само, че в България го правят ЦИГАНИТЕ
      В РУСИЯ ГО ПРАВЯТ МИЛИЦИОНЕРИТЕ !!!!
      РАЗВРАТА В РУСИЯ е достигнал висини,
      които ние едва ли някога ще достигнем.
      ЦИВИЛИЗАЦИОННИТЕ РАЗЛИКИ
      между БЪЛГАРИ и РУСНАЦИ са ОЧЕВАДНИ

    25. 25 Профил на potrebitel3
      potrebitel3
      Рейтинг: 896 Неутрално

      Нефтът се търгува с долари. Изкарваш пари, и помагаш на бедните. Примерно. После помагаш нефта да се продава не само с долари?

      Колегите с комерсиалното кино могат да изкарат пари. След това те ще подхвърлят пари за твоя филм. Ще си подхвърлен, а те ще са подхвърлящи.

      Хипотезата, че светът трябва да е с друго бъдеще е привлекателна, но статистиката показва, че в общия случаи лошото е част те филми

      Ти си имал късмет да се движиш също в среда движена с връзки (корупция) но те кой-знае защо изглеждат маловажни. А то изглежда просто естествено.

      Нещо липсва. То не е в описаните филми.

    26. 26 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      До коментар [#23] от "dejmos":

      Този човек представя собственото си виждане за действителността. А това за което говориш е дело на пропаганДисти. Един творец застава с името си а пропагандиста е творение на медията си респективно защитатата на дадена политика , заради която изкривява действителността.

    27. 27 Профил на blondofil
      blondofil
      Рейтинг: 2621 Неутрално

      Липсва най важният въпрос:
      - Кримнашист ли сте?

    28. 28 Профил на penetrating
      penetrating
      Рейтинг: 9891 Неутрално

      Тъжно е да бъдеш "Бяла врана" и същевременно е радващо, че има такива хора

      Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
    29. 29 Профил на КА2
      КА2
      Рейтинг: 2643 Неутрално

      До коментар [#28] от "penetrating":

      +

    30. 30 Профил на дерибеев
      дерибеев
      Рейтинг: 3641 Неутрално

      До коментар [#22] от "citoplast":

      разбира се , че посвещението е най важната част . нали не мислиш , че талантливия млад творец може да постигне мечтите си "За безкрайна любов, за много пари и време" продавайки творбите си на фестивали

      всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
    31. 31 Профил на dejmos
      dejmos
      Рейтинг: 1396 Неутрално

      До коментар [#27] от "blondofil":

      Да и те са под 1% от населението ! Не че нятрябва да говори. напротив много говорят в руските медии . Въпросъ те защо туксе дава мнение на 1% , а не се дава трибуна на останалите 99% . Те се смятат за нещо ПУТИНСКО . Там е грешката ...Русия без Путин може и да има по друг тип управление , да кажем изглеждащо по странност близо о това в САЩ !

    32. 32 Профил на blondofil
      blondofil
      Рейтинг: 2621 Неутрално

      А защо сте само един вагон?

    33. 33 Профил на Митко
      Митко
      Рейтинг: 753 Неутрално

      " А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще."Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.Ако това искаш, заповядай в "Гостоприемница Германистан". Русия не иска подобно нещо за народа си.
      —цитат от коментар 3 на Taiga


      Ми стойте си в Русия!!! Защо не си стоите в Русия вие велики руски патриоти? Ако си стояхте в Русия щях да ви повярвам, че си го мислите наистина. Аз почти не познавам дете на мастит русофил, което да не учи, да не работи или да не ходи на екскурзии само и единствено на Запад. Мен лично толкова ме е гнус от руската държава, че дори и на екскурзия не бих отишъл там.

      "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
    34. 34 Профил на Dankol
      Dankol
      Рейтинг: 403 Неутрално

      "Син е на известния документалист Иван Твердовски" - На този младеж , ако баща му беше работник на поточната линия на ВАЗ Толиати или средностатистически руснак - любител на натурален самагон , дали щеше да снима филми и да ръси по страниците на Дневник философски клишета, измислени в кафенетата на Западна Европа преди 130 години !? И в Русия , и у нас се заражда една прослойка от "умни и красиви" деца на бивши партийни апаратчици , служители на дипломатическия корпус , културтрегери от близката до Партията интелигенция , и всякакви други службогонци и нагаждачи , които от висотата на 30-те си години , се опитват да дават насока на живота на цялото население , и с някакво високомерие са се определили за "елит" . А то точно от такава прослойка в миналото са се пръкнали най-големите пакостници в историята на човечеството - Маркс , Ленин , Хитлер и т.н. Вярно е , че и аз споделям голяма част от идеите , ама от устата на някоя "Калинка ",родена със сребърна лъжица в устата, израснала в саксия , завършила Италианския лицей , Американския колеж , НБУ , или някой университет в английско село , звучат като Тезисите на Тодор Живков през 80-те . И понеже са от типажа "Юнака който бозал 25 години" и са силно изразен нарцисизъм , видяха сметката на дясното политическо пространство , и го превърнаха в БЗНС-тата от преди 9-ти септември !

    35. 35 Профил на dedoliben
      dedoliben
      Рейтинг: 1073 Неутрално

      Абе тва са мушенгйи и простотйи.
      Няма добри и лоши руснаци.
      Слага се летвата Крим и се вижда че никой не минава като при Лимбото.
      Нема Горбачов нема Невални нема НИКОЙ.
      Та и Ваня ако джурналето го пита;
      А с Крим какво да правим?
      Ще засвети като фар ватата в него.
      Всичко е промит мозък.
      Даже Сложеницин като се върна му подариха государственая дача и той я прие.
      Нищо не става там всичко е бурен и плява

      "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
    36. 36 Профил на historama
      historama
      Рейтинг: 3808 Неутрално

      Геновева, ако следите коментарите, прочетете 34 постинг.
      Добро е интервюто ви, звучи някак елитарно. С един руснак от елита, имал шанса да получи добро образование, да е част от елита. Говори възвишено, критикува, но някак си умерено. Само дето не го чухме по такива злободневни теми като за Украйна и Сирия.
      Мога да кажа че познавам руснаците, имал съм много контакти с тях. С еди, двама, горе долу можеш да говориш нормално. Но станат ли повече свършено - целият свят им е длъжен - ние защото ни освободили, другите европейци защото ги освободили от нацизма, и т.н., и т.н. До момента в който грабва калашника, и тръгва да "освобождава", ако не го спреш, може и до Атлантика.

    37. 37 Профил на historama
      historama
      Рейтинг: 3808 Неутрално

      [quote#33:"Митко"][/quote]
      "...Мен лично толкова ме е гнус от руската държава, че дори и на екскурзия не бих отишъл там...."

      Тук ме развесели. Познавам много върли русофили, които боготворят Русия, били са много пъти там, но винаги командировани. Дойде ли момента да си плащат за пътуването, насочват се на Запад от Сърбия.

    38. 38 Профил на tacheaux
      tacheaux
      Рейтинг: 2854 Неутрално

      Абе тва са мушенгйи и простотйи.Няма добри и лоши руснаци.Слага се летвата Крим и се вижда че никой не минава като при Лимбото.Нема Горбачов нема Невални нема НИКОЙ.Та и Ваня ако джурналето го пита;А с Крим какво да правим?Ще засвети като фар ватата в него.Всичко е промит мозък.Даже Сложеницин като се върна му подариха государственая дача и той я прие.Нищо не става там всичко е бурен и плява
      —цитат от коментар 35 на dedoliben


      Безпощадно прав си.+++++++++++++++++

    39. 39 Профил на tacheaux
      tacheaux
      Рейтинг: 2854 Неутрално

      Липсва най важният въпрос: - Кримнашист ли сте?
      —цитат от коментар 27 на blondofil


      За съжаление много от критиците на Путин са кримнашисти. Те искат да се представят за демократи , но са рашисти като начин на мислене, което ще рече руски реваншисти. Те са по-лоши от италианските фашисти. Те са руски нацисти.
      Поради липса на зададен най-важен въпрос , този режисьор не можахме да го разберем от кой вид "шисти" е.

    40. 40 Профил на пустиняк
      пустиняк
      Рейтинг: 1634 Неутрално

      Трудно е да си нормален и особено трудно е да си талантлив и нормален човек в Русия! Успех, братле!

      В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
    41. 41
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    42. 42
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    43. 43 Профил на Jessika
      Jessika
      Рейтинг: 2732 Любопитно

      Много интересно, интригуващо интервю, дори някак вдъхновяващо е да се чете за този млад режисьор и че все още има умни и смели хора в Русия.
      Благодаря на Дневник за публикацията!

      Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
    44. 44 Профил на lz2
      lz2
      Рейтинг: 7235 Неутрално

      Адскси малко са такива хора в Русия! Всичко е надъхано с военовременни лозунги за величие и непобедимост и не виждат на къде отиват! Абсолютно същото е и в Турция!

      ПравописА е поле за изява на неграмотните!
    45. 45 Профил на Николай Колев
      Николай Колев
      Рейтинг: 1695 Весело

      " А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще."Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.Ако това искаш, заповядай в "Гостоприемница Германистан". Русия не иска подобно нещо за народа си.
      —цитат от коментар 3 на Taiga

      Не, евразийско, където си просто Подхвърлен...

      Напомням: Духането може да е насила, но гълтането е доброволно!
    46. 46 Профил на Николай Колев
      Николай Колев
      Рейтинг: 1695 Весело

      " Що за държава е това?! В какви държави се случват подобни гнусотии?В африкански, от най-изостаналите.
      —цитат от коментар 5 на Norman Granz

      Ъ-ъ-ъ, всъщност, Сергей Брин не прави разлика.
      "Россия — это Нигерия в снегу. Вы действительно хотите, чтобы кучка криминальных ковбоев контролировала мировое энергоснабжение?"
      Путин прави нещо познато вече в руската история. Русия на Путин е едно Потьомкинско село.

      Напомням: Духането може да е насила, но гълтането е доброволно!
    47. 47
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    48. 48
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

    49. 49 Профил на Балканджи Йово
      Балканджи Йово
      Рейтинг: 39 Неутрално

      До коментар [#44] от "lz2":

      нещо си се объркал, лозунгите за изключителност и месиянство се срещат много по-често на едно друго мяасто...познай къде!?))

    50. 50 Профил на mihail_p
      mihail_p
      Рейтинг: 1552 Неутрално

      До коментар [#48] от "opw09371164":

      Крим никога не е бил руски.
      Крим е окупирана територия от русия.
      толкова по въпроса.
      абе доста станахте немарливи в тая
      IRA в петербург. само глупости пишете
      и ви хващаме за нула време.

    51. 51 Профил на Роси
      Роси
      Рейтинг: 8382 Неутрално

      "В Русия има два типа хора – подхвърлящи и подхвърлени. Вторите са милиони".
      Филмът е метафора на днешна Русия."

      От тях зависи.

    52. 52
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

    53. 53 Профил на penetrating
      penetrating
      Рейтинг: 9891 Неутрално

      До коментар [#29] от "КА2":

      :)

      Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
    54. 54 Профил на Peni Nikol
      Peni Nikol
      Рейтинг: 9942 Любопитно

      Мечтае за любов и много пари.... да нещо съвсем малко и естествено :).

    55. 55 Профил на futurika
      futurika
      Рейтинг: 789 Разстроено

      " За мен това е важно, защото е страшно – няма никаква свобода. Но хора с моите политически възгледи в Русия са адски малко – да си против Путин се смята за непатриотично (смях). А аз обичам страната си, просто й желая друго бъдеще. Не искам да живея в този политически модел. И затова снимам филми. Навремето затваряха хора с различни възгледи, но те бяха неизвестни, а сега това са наши приятели, какъвто е Кирил Серебренников. И имаш усещането, че все повече опасността се приближава към теб. Ако си мълчим, скоро ще ни качат в един вагон и ще ни отправят на север."

      I rest my case.

    56. 56 Профил на Боян Таксиров
      Боян Таксиров
      Рейтинг: 2516 Неутрално

      Такива хора може да са малко, но от тях трепери властта...


      mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
    57. 57 Профил на тулса
      тулса
      Рейтинг: 2477 Неутрално

      Една филмова новина, свързана с...вечнозелената тема за Русия. На знаменателната дата 7 ноември е премиерата на филма на датския режисьор Винтерберг -"Курск".
      В главните роли са известните артисти Колин Фърт(Kingsman: The Secret Service) и Леа Сейду( Blue Is the Warmest Color ):
      https://www.youtube.com/watch?v=xExzwSc4_eQ
      Ще има много героизъм и хуманизъм, както и разобличаване на бездушната руска военщина, отказала на спасителите от чужбина да окажат решаваща помощ на екипажа на подводницата.

    58. 58 Профил на solange
      solange
      Рейтинг: 417 Неутрално

      "да си против Путин се смята за непатриотично"

      Затова форумните тролове са налазили статията.

      "Какво бъдеще? Оново западноджендърското ли, с демократичните камиони и коли, дето те газят по всяка улица и тротоар, или пък ще те отстрелят в мола или на някой концерт.
      —цитат от коментар 3 на Taiga


      При вас заключват хората в киното, защото някое дете може да се промъкне без пари.
      За пожарна безопасност пък и не сте чували.

    59. 59 Профил на latsy
      latsy
      Рейтинг: 534 Неутрално

      Тоя ми прилича на човека от Миндя.

    За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK