Откъс от "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради" на Дънкан Кларк

Издателство "Locus"

Издателство "Locus"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради", с автор Дънкан Кларк, предоставен от Издателство "Locus"


В света на бизнеса 8 септември ще бъде запомнен с новината, че навръх 54-ия си рожден ден в понеделник създателят на онлайн гиганта Alibaba Джак Ма се оттегля и ще се отдаде на филантропия.


Бившият учител по английски език основава и само за петнайсет години превръща Alibaba в една от най-мощните компании в света, от която зависят стотици милиони потребители. Сега той ще се съсредоточи именно върху проекти в сферата на образованието.
Онези, които следят проявите на Джак Ма, може би са очаквали този ход. Един от тях е британският инвеститор и експерт в областта на предприемачеството в Китай Дънкан Кларк. В книгата си "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради", издадена у нас от Locus, Кларк разказва историята на Alibaba в контекста на изключително значимите икономически и социални промени в Китай и за пръв път хвърля светлина върху този необичаен корпоративен титан.


"Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор – философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов "филантропски попечителски фонд", припомня Дънкан Кларк.


Джак Ма създава Alibaba Group през 1999 г., като пазарната оценка на компанията в момента е над $420 млрд.


Преводач Калоян Кирилов
Художник Емил Марков


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от книгата "Alibaba – империята, която Джак Ма изгради" от Дънкан Кларк


Джак вече има репутация на китайския изпълнителен директор - философ, но все по-често се проявява като филантроп и природозащитник. Шест месеца преди първичното публично предлагане през 2014 г. Джак и Джо заедно използват като залог 2 процента от Alibaba Group – от техните лични дялове, – за да създадат нов "филантропски попечителски фонд" . Залогът е под формата на опции за акции с цена на предлагане 25 долара (приблизително 43 долара под цената на първичното предлагане), като за една вечер създават една от най-големите филантропски организации в Китай. Джак обещава да дари на този попечителски фонд още от личните си средства в бъдеще.


Попечителският фонд ще се съсредоточи основно върху опазването на околна среда и здравеопазването в Китай – две теми, в които Джак е все по-въвлечен през последните години. Бързата индустриализация и урбанизация в Китай са опустошили околната среда и здравето на гражданите.


На конференция за предприемачи през 2013 Джак отправя призив за мобилизация, като посланието му е обобщено в статия, по-късно публикувана в Harvard Business Review: "Ракът – рядко споменавана дума в разговорите преди трийсет години – сега е тема от ежедневието". Джак често говори за увеличаващите се случаи на заболявания от рак сред неговите служители, приятели и техните семейства66, включително в сесия за въпроси и отговори с президента Обама. "Без здравословна среда на тази планета, без значение колко пари печелите – без значение колко сте чудесни – може да ви връхлети нещастие."


Със своя активизъм и символизма на изкуственото езеро, което изгражда в централата в Уетлендс, Джак демонстрира следното: "Някой трябва да направи нещо... Нашата задача е да събудим хората".


Той не се притеснява да критикува стария индустриален модел: "Ние се чувствахме горди, че в страната ни се намират всички заводи в света. Сега всички осъзнаваме каква е цената, която сме платили за това. Водата ни не е годна за пиене, храната ни не е годна за ядене, млякото е отровно и най-лошото от всичко – въздухът в градовете ни е толкова замърсен, че често не можем да видим слънцето".


В статията Джак също се прицелва в бездействието на правителството относно екологичната криза: "Преди, без значение колко се молихме на хората във властта да обърнат внимание на водата, въздуха и сигурността на храната, никой не искаше да слуша. Привилегированите хора получаваха чиста привилегирована вода и чиста привилегирована храна67. Всички обаче дишаме един и същ въздух. Няма значение колко сте богати или могъщи, ако не можете да се порадвате на слънцето, няма как да бъдете щастливи".


Както много от другите свръхбогаташи в Китай, Джак си купува свое райско кътче в чужбина. През 2015 г., с помощта на Nature Conservancy, екологична фондация, създадена от бивш банкер от Goldman Sachs, Джак закупува имот в Брандън Парк, в планините Адирондак, щат Ню Йорк, за 23 милиона долара; този имот е част от владение, което някога е било собственост на семейство Рокфелер.


В разговор по време на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила през ноември 2015 г. бившият президент Барак Обама поздравява Джак за това, че проявява интерес към опазването на околната среда: "Зная, че в допълнение към скорошното ви сътрудничество с организациите с идеална цел вие също сте говорили с Бил Гейтс относно потенциала за реално ускоряване на инвестициите в изследователска и развойна дейност за чиста енергия".


Скоро след това, в навечерието на COP21, конференцията на ООН за климатичните промени в Париж, Джак обявява подкрепата си за Breakthrough Energy Coalition. Тя е ръководена от Бил Гейтс, а към Джак се присъединяват и неговият инвеститор Масайоши Сон и бившият спаринг-партньор Мег Уитман, заедно с Марк Зукърбърг и Джеф Безос, общо двайсет и осем инвеститори, които обещават да финансират търсене на нови технологии за ограничаване на въглеродните емисии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Весело

  Преди два дни поръчах едни фенерче (тактикал) от Алибаба. Не бях влизал около половин година. Скъсаха ми нервите с промените около плащанията
  Освен това са вкарали робот, който да ти помага в хелпа. Добре, че бързо се усетиха и го смениха с жив човек. :)
  Да видим дали ще променят нещо от списъка, който им дадох...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Фетишизирането и фанфарите около "мега успешният" търгашин, успял да яхне икономическото неравенство, и превръщането му във "водеща" фигура на "съвременната мисъл", че чак пък и да се е загрижил за екологията, като повече от търгуваната му продукция е замърсителна, е леко прекомерно...

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 3. 3 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 862 Неутрално

  И той в САЩ си купува имение!Аве цървул ,защо не в русия?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 4. 4 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Това са на германо-англотата призмите през които се вижда. Китайките предприемачи са много по фактически честни от любимият фетиш на англотата "започна от гараж" или "беше просяк сега е милиардер".

  Повечето включително Бил Гейтс и Джобс бащите им са богати, имат политически връзки, майките им са в бордовете на банки и да почнали са от гараж в гейтед комюнити, в гаража на баща си милионер.

  И най-тъпото е че даже да искаш да си честен те не искат да чуват истинската история, искат и ако ти не искаш те насила ще те направят герой-индивидуалист който е почнал от НИЩО (в гараж) и е стигнал до ВСИЧКО.

  И последствита от това са че много млади хора си мечтаят за неща за които не трябва или пне не трябва там където са все още. Другата причина е да привличат програмисти и т.н които си мечтаят че могат да стане така и с тях.

  И други такива. "Само за 15 години" какво това да е е малко време? Изобщо обичат да трият контекста и насила да вкарвавт биографиите на хората в техните си 5-6 скрипта като "rags-2-riches" и т.н

  Другото е как го е бил грижа за природата и т.н като пропаганден поздрав от комунистическата партия. Автора сигурно се надява следващата стъпка на Джак ма да се загрижи за правата на хомосексуалистите и транссеуксуалистите... майтапя се ама сигурно е и така, както се оказва в днешно време.

  Намерете документален филм за същите тези хора които е персонализиран някакси, там падат повече истини и хората говорят и за неудачите си., от което понякога се учи повече отколкото от насилна визия за непобедим бизнесмен които удря победа след победа и е ох господи какъв супермен-бизнесмен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK