Вината не е на българите (откъс)

Писателят Георги Марков, на когото е посветен романът

© Дневник

Писателят Георги Марков, на когото е посветен романътПо повод 40 годишнината от смъртта на Георги Марков издателство "Колибри" подготвя ново издание на романа "Господин М." на Георги Тенев, но като аудиокнига. Проектът е реализиран в "Сонус студио" под звуковата режисура на Александър Симеонов, а текста чете авторът на книгата.


Част от аудиокнигата, предоставена специално за читателите на "Дневник", може да слушате в материала "Книга за слушане: "Господин М.", или роман за Георги Марков" тук. Публикуваме и откъс от романа "Господин М.", заглавието е на редакцията:


- Ти харесваш чеха Хавел, възхищаваш му се. Той учеше химия и ти учеше химия. Той стажуваше в лабораториите, ти също беше технолог-химик. Той започна да пише пиеси и ти също пишеше пиеси. Но признай ми, за какво тъжиш? Преди две седмици по "Свободна Европа" ти говориш, че напразно правителството в Прага предлага паспорти, изходни визи и улеснения за интелигенцията, за Вацлав Хавел, та дано да се махнат от Чехия. Да, така е, те не напускат. Ти каза и това ти е болката, че никакви арести, затвори, тайни отвличания и побоища в горите, изхвърляне от жилищата, уволнения от работа, никакви гонения не дават в Чехия обичайния съветски резултат. Творческата интелигенция не иска да напусне страната си, защото знае, че това е тяхна страна, че хората са техни. Теб те боли, че ти трябваше да напуснеш България. Да се бориш със зъби и нокти тъкмо за изходна виза и паспорт. После за продължения на паспорта, докато си в Италия, за продължение на паспорта, докато си в Лондон. Защо? Каква е разликата между българите и чехите? Защо български войски ходиха в Чехия да спасяват комунизма, а не чешките войски у нас?
– Не е вярно.


– Кое не е вярно?


– Вината не е на българите.


– Защо не остана в България тогава?


– Този въпрос мога да си го задавам аз, не вие на мен.


– А отговорът? Има ли отговор, може ли все пак да го науча? – вдигна вежди непознатият.


– Вероятно не съм притежавал истинско чувство за гражданска честност и доблест, това е – отговори М.
– Добре, хайде стига глупости. Аз ти нося нещо.


И непознатият бръкна във вътрешния джоб на палтото си. М. почувства, че му прилошава, усети за миг, че може да загуби съзнание. Не разбираше точно защо, кое в това движение, това бъркане в джоба го порази. Онзи не извади оръжие, не измъкна нищо ужасяващо или страшно, в ръката си държеше просто хартиен плик. Отвори го и от него извади няколко тетрадки малък формат. М. почувства още по-силна вълна на мрак и ужас, защото, без да е видял надпис или почерк, разбра, че това са тетрадки от спомените на Пешев.


– Да, неговите са – прочете мислите му мъжът в черно. – Световен, взривоопасен потенциал. Четири тетрадки. И, уверявам те, че няма нищо нечестно, намерени са след смъртта на автора. Разказва за присъдата си и е нещо като изповед. Тук е всичко, включително истината около спасяването на евреите. Останалото от мемоарите си той сам е предоставил на Архивния институт, както е била уговорката. За тези четири тетрадки знаем ти, аз и още някой. Има какво да прочетеш и има какво да напишеш. Сега ще ти дам също първите страници от досието му и от протоколите на Народния съд – и непознатият отвори отново плика.


В куфара ми има още хиляда страници от самото досие. Ти не се върна при стареца, остави го да те чака. Можеше просто да му кажеш, че не са ти дали достъп до документите. Но ти не искаше да се връщаш, да го виждаш как се съсипва в самота и безнадеждно чакане. Така, предполагам. Какво щеше да ти струва, можеше да го излъжеш по някакъв начин. Но ти постъпи принципно, стопи се като във вода. Може би Пешев заслужава все пак да размислиш и да напишеш. Да проучиш внимателно тези изключителни извори. Както виждаш, всичко тук са оригинали. Накрая може да се окаже, че Живков изобщо не е имал участие в еврейските протести. Това сигурно ще ти хареса, а на хората в София – не. Може би предстои едно голямо развенчаване. Статиите ти до днес са прекрасни, но много локални. А и кой се интересува от съдбата на българите, дори те самите вече не се вълнуват от себе си. Но еврейската тема ще даде на всичко това мащаб и размах. Еврейската тема и заговорът за Нобеловата награда. Повярвай ми, че между теб и Вацлав Хавел има една-единствена разлика, хайде – две. Първата е, че той се бори с комунизма преди всичко защото е наследник на аристократи и не може да го разбере. А ти си идеалист, със съвсем среден социален произход. Утопията те привлича и те завладява, иска ти се да мечтаеш за нещо невъзможно. По този повод заповядай един подарък. Ето, мисля, че се казва "Победителите на Аякс".


Мъжът отвори другото крило на черното си палто, отвътре извади продълговата папка и я подаде на М.:


– Това е лично за теб, за да разбереш какво предложение ти се прави и какъв е разговорът ни.
Да, това беше неговият оригинал, машинописният текст. Девет години оттогава. Не искаше да я разлиства, не сега, не в присъствието на този човек.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Вината е и на българите. Заради дългото приемане на Живков, и живковци. И това продължава... като дори им се издигат паметници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Сега нямам време да прослушвам тази "книга за слушане", но това , което прочетох като извадка не ми хареса.
  Няма база за сравнение между Георги Марков и Вацлав Хавел. Долавя се упрек , че Марков е емигрирал и не е останал в България , а Хавел е останал в Чехия. Ако Марков беше останал в България нямаше да напише своите "Репортажи за България" и есета , които са най-ценното в неговото творчество. Това го прави дисидент и затова беше убит, за което са виновни българите, а Хавел остана жив и дори беше президент на Чехия след падането на комунизма. Марков и Хавел не могат да се сравняват , защото комунизмът в Чехословакия и България се различаваха. В България комунизмът взе най-много жертви и беше най-жесток в сравнение с другите страни попаднали в комунистическо робство. Ние бяхме копие на руския комунизъм благодарение на Георги Димитров , Васил Коларов , Червенков, Антон Югов , които за съжаление имаха българско потекло , не бяха чехи. Чехите нямат толкова много национални предатели , както българите. А се внушава , че българите не били виновни.
  Трябва да се разпространява творчеството на Марков , а не да се пишат книги за него.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Както се видя, и чехите не са имунизирани срещу политическа глупост. Достатъчно е да видим сегашния им президент Милош Земан и неговите путинистки изцепки, или предишния "евроскептик" Вацлав Клаус. А младите чехи са навсякъде из Европа, и това е добре за всички.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В страната на Бай Ганьо какво очаквате. Най-богатите хора са смешниците, а артисти, писатели, певци-хора чакащи пред вратите на "Биг Брадър".

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  По-добро сравнение е с Ботев и неговото творчество във вестниците. И двамата умират за България, макар и да са имали шанс да си уредят живота в чужбина.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Цитат от "книгата":

  "- Защо не остана в България тогава?
  - Този въпрос мога да си го задавам аз,а не вие."

  Георги Марков кристално ясно е обяснил защо е напуснал България в главата "Чувство за непоносимост" от книгата "Задочни репортажи за България".

  Тази така наречена аудио-"книга" е още един НАПРАЗЕН опит да се очерни Марков.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Любопитно

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  . Долавя се упрек , че Марков е емигрирал и не е останал в България , а Хавел е останал в Чехия.
  =======
  Ти какво очакваше, безупречна балада ли?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#2] от "tacheaux":

  Трябва да се разпространява творчеството на Марков , а не да се пишат книги за него.
  ========
  Тогава един въпрос....
  Защо в момента не го прави Дойче Веле?
  Те имат опит от миналото......

  Bukalemun
 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Един от най-достойните българи в българската история.
  40 години от смъртта му обществото ни още не може да го разбере напълно и оцени подобаващо. Вместо това минала седмица издигнаха паметник на пенчо кубадински. Пълната морална противоположност на Герги Марков.
  Обществата с къса памет са обречени да повтарят историята си. Не поня кой го е казал това но се надявам паметта на нашето общество да не е токова кратка...

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Дай да не се кареме, това е мотото на българина. И тарикатите го използват.

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#9] от "event_horizon":

  "Обществата с къса памет са обречени да повтарят историята си."

  Сещам се за мисъл отпреди поне 5 - 6 години на уважавания от мене журналист Тони Филипов, д-р - На народите с къса памет преходите са им много дълги. Мисля, че написаното от мене е много близо до оригинала.
  Аз апелирам от доста време да се изучава творчеството на Георги Марков в ХI или XII клас. Но не просто учениците да се запознават с текста, а да се организират разговори, коментари към него, за да разберат учениците защо е написано от Г. Марков и какъв етап от развитието на държавата отразява. И най-важното - в какви морални ценности ни възпитава авторът.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Един от най-достойните българи в българската история. 40 години от смъртта му обществото ни още не може да го разбере напълно и оцени подобаващо. Вместо това минала седмица издигнаха паметник на пенчо кубадински. Пълната морална противоположност на Герги Марков.Обществата с къса памет са обречени да повтарят историята си. Не поня кой го е казал това но се надявам паметта на нашето общество да не е токова кратка...
  —цитат от коментар 9 на event_horizon  До коментар [#9] от "event_horizon":


  До коментар [#11] от "Bramasole":

  Сеете вредни заблуди сред българите. Фактът,че наследниците на комунистите забраняват изучаването на книгите на Георги Марков в училище,защото ги е страх от перото му,доказва че българите помнят и знаят кой е той. Просто в момента са заети с оцеляването си. Вижте в Русия,там учениците изучават Солженицин,(!),но въпреки това руското блато не се раздвижва. Комунистът-кагебеец Путин си знае руската "стока" и затова не се страхува да включи в учебниците Солженицин.
  И да,днес у нас историята се повтаря,но като фарс. След който идва ПРОМЯНАТА. Докато в Русия ако не бяха санкциите на Запада заради Крим,почти нищо нямаше да се промени.

 13. 13 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 225 Неутрално

  @ #12 deaf "....Докато в Русия ако не бяха санкциите на Запада заради Крим, почти нищо нямаше да се промени."


  Не знам нещо да се е променило в Русия. Мисля че изборите преди 2 дни го показаха.

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Принципно съм толерантна към чуждото мнение, но не мисля, че сея вредни заблуди в коментара си. Напротив, желанието ми е младите хора на България да учат за Марков и мислите му. Пък и не само те. Защото, ако наистина всички българи "помнят и знаят кой е той", така ли щяха да гласуват вече 9 години?
  Чела съм почти всички известни произведения на Солженицин. Не знаех, че го изучават в руските училища. От написаното от него след завръщането му в Русия съм чела само откъси, странни са ми и "Как да устроим Русия", и "200 години заедно". Убедена съм, че той ще остане в световната литература като творец - изразител на истината, неравнодушен към извращенията на властта и, най-вече, като обичащ Русия.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  "Вината е и на българите."
  ----
  Разбира се, но тя трябва да се съпоставя с размера на вината на творческата интелигенция. Едно е да мааш с байраче по манифестации (повече или по -малко ентусиазирано), друго - да пишеш текстове и музика за това как да ни води "любимата партия". Интелигенцията би трябвало да е съвестта на нацията, но "ако солта обезсолее, с какво ще се осоли?"

  С това не искам ни най малко да съдя Георги Марков. Не мога дори да си представя да съм в неговото положение. Явно се е измъчвал от избора си ... и не знам дали е имало някакво приемливо решение в онези времена.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bramasole":

  Съжалявам,но явно Вие сте чела Марков само като "литература",така да се каже. Ако бяхте вникнала по-надълбоко в книгите на Марков щяхте отдавна да схванете как комунистите от самото начало - първите "свободни" избори след "10-ти",(които всъщност бяха фалшифицирани от тях),те измамиха българите,(и продължават),и после светкавично корумпираха или отстраниха насила малкото демократи успели да придобият власт. Така всички избори от 1989г. до днес бяха неизбежно спечелвани от комунистите. С корупция и измама.

 17. 17 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Доживях някой да сравни Ботев с Марков...
  Жегите си оказвали влияние върху менталното здраве на людете...
  Ботев умира в БОЙ за България, и както знаем е и комунист.
  Марков съжо е комунист, но щом губи привилегиите си бяга и започва критиката си...
  Ботев сее идеите си сред хъшовете, а Марков няма идеи...
  Ботев е невидян повече за нас поетичен и публицистичен талант. Марков е сценарист на "На всеки километър".
  Такива като Ботев се раждат веднъж на няколко столетия, Георгимарковци има постоянно сред нас.
  Ботев е на 21, когато обнародва "На прощаване", Марков на тази възраст учи в политехниката в София.
  Какво общо видя между тези двамата? Нито като психология, нито като талант са близки.

 18. 18 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#17] от "васил козарев":

  Ако съчиненията на комунягите правят Ботев комунист, то аз пък съм Далай Лама.
  Сигурно са ти втълпили в главата и и израза " И клаха народа така, както и турчин не го е клал..." от Страшимиров. Ами да, ама ептен не!
  Намери нещо оригинално напечатано от времето на Ботев, и прочети"Книга за българският народ" от Страшимиров и тогаваможе да ти повярвам, че Ботев е комунист!
  Само че и тогава ще намериш какво да излъжеш!

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  На тарикатите не им пука за мотото.
  Интересува ги да злоупотребяват.

  Разбира се всички наоколо не сме от тех
  и не ни е в характера

  До коментар [#10] от "blondofil":
  До коментар [#1] от "penetrating":

  Дай да не се кареме, това е мотото на българина.
  И тарикатите го използват.

 20. 20 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всеки път, кат изскочи матрялче за Г.М., питам едно и също:
  1. Някой знае ли нещо за личния му живот?
  2. Някой чел ли е нещо от белетристиката му?
  И що ли, нема отговор... Че иначе се равнява на геройчето от Лайпциг. Громил, громил лошите, па после нищо...Само героично менте...

  roo
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gretel":

  Не лошо казано :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  До коментар [#10] от "blondofil":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":

  Първите свободни избори си бяха спокойно спечелени от БКП, версията за измамата е само алиби на един прост народ който заслужава участа си!
  Така ли нашите български комунисти и милиционери бяха най умните и оправни в целия Източен блок?!

  klimentm
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3996 Весело

  До коментар [#18] от "nonsens2":

  Няма нищо странно, за тях и Исус от Назарет е комунист!

  klimentm
 25. 25 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е имало период в българската история от Аспарухово време досега, в който в обществото да не е имало извращения, насилие, гонения, политически и други убийства, като средство за разрешаване на проблеми. Комунистите нито са първите, нито пък ще бъдат последните, които са прилагали, прилагат и ще прилагат такива методи. Аз си мисля, че даже след 1944г. и да нямаше комунизъм в България, пак нямаше да сме станали нещо по-различно като съдържание...формата може би щеше да е по-различна. Основния проблем е, че ние, българите, сме шмекери, тарикати на дребно, чийто най-голям страх е да не се прекарат, егоисти, зачитайки равното човешко достойнство само на близкото си фамилно обкръжение. За съжаление вярвам, че вината е именно на нас, българите, а не на комунисти, фашисти, царисти или други подобни.

 26. 26 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не е имало период в българската история от Аспарухово време досега, в който в обществото да не е имало извращения, насилие, гонения, политически и други убийства, като средство за разрешаване на проблеми. Комунистите нито са първите, нито пък ще бъдат последните, които са прилагали, прилагат и ще прилагат такива методи. Аз си мисля, че даже след 1944г. и да нямаше комунизъм в България, пак нямаше да сме станали нещо по-различно като съдържание...формата може би щеше да е по-различна. Основния проблем е, че ние, българите, сме шмекери, тарикати на дребно, чийто най-голям страх е да не се прекарат, егоисти, зачитайки равното човешко достойнство само на близкото си фамилно обкръжение. За съжаление вярвам, че вината е именно на нас, българите, а не на комунисти, фашисти, царисти или други подобни.

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ако не си живял в епохата на Георги Марков в България е трудно да се разбере неговата съдба. всичко беше под строг контрол и изпълнено с ограничения, информация какво става нямаше. Реалността беше изкривена от идеологически норми и ограничения. Израстването на всеки беше ограничавано и контролирано с драконовски мерки. Границите - херметически затворени, концлагерите и затворите - пълни с невинни хора ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ако не бяха убили Георги Марков, едва ли сега някой щеше да го споменава.

 29. 29 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#18] от "nonsens2":

  А ти вземи, че прочети "Смешен плач", та ми отговори кое събитие от съвремието си пламенно защитава?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK