"Дневник" на Георги Марков - 1969

"Дневник" на Георги Марков - 1969

© Дневник"Дневник" публикува есе на Георги Марков, предоставено от списание "Култура", в чийто първи брой то излиза за първи път. Текстът е предоставен на изданието от съпругата на писателя Анабел Маркова. То е от дневника на Марков за 1969 г. - месеци преди да напусне България. Днес (11 септември) се навършват 40 години от смъртта на писателя.


1 януари


За добро или за зло ти отнасяш всичко към себе си, ти си жива клетка от нервната система на планетата, но което е най-смешно и може би симпатично, ти реагираш и на това, което става в другите планети. Ти четеш една книга и я отнасяш към себе си, ти слушаш една невъзможно сантиментална пиеса и я отнасяш към себе си, живееш в нейните звуци, после присаждат сърце някому и ти чакаш собственото си присъдено сърце, и една актриса се хвърля от прозореца на хотела си, заедно с нея падаш и ти и същевременно стоиш на прозореца на стаята и гледаш надолу, и после на един се родил син и все едно това е също твоя работа, както и изсичането на горите в Рила и последната любовна история на коя да е твоя позната, и най-новата книга или пиеса.
Даже става уморително да привързваш живота на света към себе си, защото най-лесното е да привържеш себе си към живота на света. Ти благоразумно отбягваш втората възможност, защото тя е свързана с твоето задължение, с твоята позиция и нейното отстояване при всички обстоятелства. От друга страна, ти добре знаеш, че съотношението между света и тебе е по-изгодно, отколкото това между тебе и света, където нулата е очевидна.


Или пък ти нищо не знаеш, просто като всеки примитив, като всяка първична бактерия отнасяш нещата към себе си. Може би наистина животът ще стане друг, когато всеки разтвори себе си в живота на света и му даде цялата си индивидуална неповторимост.


2 януари


Сигурно всичко е много просто, животът на хората – земни форми, животът на природата – земна форма, и животът на духа – земна форма, ти чувстваш присъствието на тази начална и крайна простота, ти я търсиш, за да намериш чрез нея себе си, да определиш определимото, да свалиш от себе си бремето на самонепознаването, да изскочиш жив или мъртъв от световната инерция, да надвиеш всемогъщия начален тласък, който те води в пълна неизвестност.


Корицата на първи брой на списание "Култура", който излезе този месец - снимка - Николай Трейман, визуална концепция - Чавдар Гюзелев.

© Култура

Корицата на първи брой на списание "Култура", който излезе този месец - снимка - Николай Трейман, визуална концепция - Чавдар Гюзелев.

Може би началото на твоята истина е: аз съществувам, аз се храня, аз дишам, и други като мене съществуват, подобни напълно. Ето че дотук всичко е ясно, т.е. трябва да се съществува, трябва да се яде и да се диша. От тук нататък се спуща мъглата, в която вместо човеци се разминават силуети, може би кукли, манекени, защото всичко идва, за да те отрече, т.е. всичко съществува, за да не съществуваш, за да не се храниш, за да не дишаш.


Ти трябва да приемаш притегателните сили на всевъзможни власти и да забравяш, че в действителност си подчинен на една-единствена притегателна сила – земната. Може би оттам трябва да започнеш, да се прилепиш плътно до здравата земна кора, да поемеш естествената й топлина и съзерцателно очакване, да нямаш нищо над себе си, нищо около себе си, и така да разбереш своята принадлежност.


Но боя се, че самотата за тебе е повече сантиментален стремеж, отколкото насъщна необходимост.


3 януари


Ти искаш да живееш, да търсиш и чакаш събитията в живота си, ти се надяваш те сами да те потърсят и ти да ги срещнеш с отворени обятия. Но и това е поредната ти измама. От твоята кола до твоята редакция има само сто метра, от твоята редакция до твоя клуб – сто метра, и от твоя клуб до твоята кола има още сто метра. Твоят живот се състои в изминаването на триста метра. Ти копнееш за богат и мъдър живот, а си готов денонощно да играеш карти, ти искаш чистата девствена любов, а сменяш любовниците си като носни кърпи, ти искаш да бъдеш птица на свободата, но засега си само един самозатворен нагизден пуяк, който с удоволствие се разхожда в своите триста метра, ти се заканваш да отговориш на всяко посегателство срещу твоята личност и сам не усещаш как се заробваш повече.


Ти знаеш много добре кое е зло и кое е добро, но се оставяш на ума ти да си играе с тебе, като взима според нуждите на съвестта ти доброто за зло и злото за добро. А съзнаването на всичко това ти носи сладката горчивина на ненужната откровеност, на пиянската самокритичност, защото ти наистина се опиваш от играта на съзнанието ти. И след всичко това ти остава само надеждата, че времето ще ти помогне, ще те освободи от гнусните дрехи на сегашния ти живот, ще тласне голото ти тяло по истинските пътища на планетата. Но ти забравяш, че времето тече, тече и става все по-късно, все по-късно.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Творчеството на Георги Марков изучава ли се в българските училища?

 2. 2 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Из писмо на Г. Марков до Димитър Бочев
  ----------
  „От много отдавна вече не вярвам в „свободата на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия“ вестник „Таймс“ или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите - едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки… Нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грижа за България и българите. Просто хората си изкарват хляба, както биха могли да го изкарат с отглеждането на таралежи например... Така че всяко решение, което те взимат, всяко мнение, което те изразяват, няма нищо общо с истината, правдата, борбата за доброто и съвършенството на човека, любовта, красотата. Не! Никаква друга кауза освен своята проста и ясна кауза - да си циментираш положението и да не си създаваш неприятности…

  Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/ekskluzivno-v-blits-kevork-kevorkyan-za-georgi-markov-i-radio-svobodna-evropa_news615720.html

 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#2] от "kondio_savov":


  ...Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. ...
  —цитат от коментар 2 на kondio_savov


  Разликата е, че "там" е имало вестници и радия с различни линии, докато "тук" е имало "линията на партията".
  Това е "малката" разлика м/у "народната демокрация" и демокрацията въобще, т.е. като м/у ел. стол и стол въобще...

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Да, и по литература, и по история в 7 клас. Да благодарим на ГЕРБ :)

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#2] от "kondio_savov":

  Виж сега, животът в емиграция също е труден, понякога хората се отчайват и го изразяват. Дори Георги Марков не е изключение. Тези няколко реда с оплаквания и обобщения, дето ги цитираш, са по-скоро израз на моментното състояние на автора. Ти можеш да ги смяташ за още едно доказателство, че "всички са маскари", но самият живот на Г. Марков и останалото му творчество опровергава тази теза.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5004 Весело

  От този откъс ми хареса най-много 3-ти януари. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Творчеството на Георги Марков изучава ли се в българските училища?
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Откъде накъде трябва да го изучаваме, той да не е Вазов или Яворов. Прекалено много се промотира творчеството му, което не е нещо изключително. Отразява една действителност, която всички от по-старото поколение сме изживяли, но ние бяхме тук, а не в странство и сърбахме попарата не само на комунистическия режим, ами изсърбахме и гнусната попара на прехода, който продължава вече 30 години. Не си създавайте фетиши и не им се кланяйте.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#2] от "kondio_savov":
  —цитат от коментар 3 на lz73


  Сега имаме много вестници, сайтове, радиа и ТВ..... но информацията, която предлагат и гледната точка е една! Обърни внимание на рамката по която се поднасят новините във всички телевизии!!!!! Всичко е изпод перото на един редактор!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Сигурен съм, че Георги Марков има и по хубави текстове. Този текст е писан преди той да емигрира, което може би обяснява объркаността му, замъглеността, в която авторът вероятно се опитва да се скрие. Наистина, текстът сякаш е писан от един объркан човек, който се опитва да оправдае себе си, да примири противоречията между своята съвест и позицията си на облагодетелстван от властта и ползващ се от нейните блага, прехвърляйки своето чувство на вина върху всички хора, върху "човешката природа" и накрая да замаже всичко с релативизъм и някакъв поглед "от високо".

  Но НЕ. Отговорността винаги е лична.
  Живей така, че да няма за какво да се оправдаваш и срамуваш.

  Пък да става каквото ще.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1096 Разстроено

  Развитието на "случая Георги Марков" е крещящо доказателство , че унас НИЩО не се е променило след 1989...
  Освен че враговете на капиталистите станаха ...капиталисти

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  Е да, но той , според легендата, е бил дисидент от агитката на "Левски" и яростно се е борил, заедно с нея , да съборят комунизма. И така до победата на демокрацията когато тая лъжа се официализира..........

 12. 12 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Ами да вкарат " На всеки километър " в учебниците! Той е сценарист на филма..

 13. 13 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  ++++++
  Освен това, доказан агент на ДС. Защо е минал от другата страна, не е трудно човек да се досети. А пък да го изкарват сега за, едва ли не класик на българската литература е, меко казано пълна нелепица.

 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1096 Весело

  След като Марков е бил такъв "изпечен комунист" , т.е. наш човек , защо бе убит от комунистическа ни държава ?

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Някои по-горе още ръкопляскат на сивото габардинено пардесю в главите им. За разлика от шинела на Гогол, в това пардесю е празно, а светът е "отвън".

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  [quote#7:"proza"][/quote]

  За мен Марков е прекрасен разказвач и прозата му е майсторска - достатъчен повод да е в учебниците. Заедно с Вежинов, например, чиито произведения май още се изучават по литература. Или заедно със Стратиев. Не знам дали Стратиев е включен в програмата, но разказите му от "Вавилонска хроника" например, са сравними с "Чичовци" на Вазов, но за друго време.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Еми чакайте сега. . . .някои все още си ги спомняме тези времена . Да не правим много шум за нищо сега когато е лесно.
  Георги марков може и трябва да бъде в училищните програми и то не непременно като голям български писател , а като български политически емигрант и ярък борец против тоталитарния личен деспотски комунизъм на Тодор Живков , ако мога така да се изразя.
  И нищо лошо , че го е правил от Англия , напротив като всички знаем ,че нямаше друг начин.
  Именно тези факти от подвига му и КГБ -ия начин на убийството му трябва да бъдат и са в училищните програми , а не че бил голям писател-повествовател.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK