Войната в Сирия, разказана в танц

Войната в Сирия, разказана в танц

© Стефан Флос, One dance weekОмар Раджех е от Ливан, но поглежда към войната в Сирия и разрушаването на Алепо по съвсем различен начин. Той е основател на съвременната танцова сцена в родната си страна и използва това, което може да прави най-добре, за да насочи вниманието към тема, за която слушаме само в новините: "Неизбежна ли е войната? Свикнахме ли с кадрите от бойните полета? Какво ни засяга всичко това? И какво можем да направим?"


Спектакълът на Раджех #minaret ще има предпремиера в България и ще открие ONE DANCE WEEK 2018 на 21 септември. Организаторите на фестивала представят #minaret като "различна гледна точка към разрушаването на древния град Алепо в сирийския конфликт - като поредната страница от календара на вечната война. Спектакълът, обединяващ съвременен танц, дронове, арабска музика и вокали на живо, оспорва колективното примирение с погазването на човешкия живот, минало и култура".


Досега новият проект на един от водещите арабски хореографи в света е показван само при закрити врати пред професионална публика, а премиерата му ще бъде в Рим в края на септември.
ONE DANCE WEEK 2018 ще бъде между 21 септември и 14 октомври в Пловдив. Другият акцент в първия уикенд на фестивала са две солови танцови миниатюри на японския хореограф Кенджи Шинохе на 22 септември.


"С【K(-A-)O】той коментира дигитализирането на чувствата в днешната информационна ера. Достатъчни ли са емотиконите, за да изразим истинските си емоции? Обезценява ли се усмивката, ако я използваме навсякъде в онлайн общуването? Спектакълът черпи вдъхновение от популярния японски стил емотикони, познат като "каомоджи", в който се използва комбинация от йероглифи, букви и символи, за да се изрази емоция или действие в киберкомуникацията. Вторият солов спектакъл【ЛЮБОВ】се вглежда в момента преди да започнем да обичаме и задава въпроса можем ли да обичаме по свой начин, ако всички живеем все по-еднакво и все повече по стереотип" - така организаторите представят участието на Шинохе.


Билетите за кулминацията на фестивала - спектакълът на гърка а Димитрис Папайоану "ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ", свършиха за две дати, затова организаторите обявиха трети спектакъл - на 30 септември, за който все още има места.


Папайоану е известен с церемониите на олимпийските игри в Атина през 200 4г. и европейските игри в Баку през 2015 г. и е първият автор на нов спектакъл за театъра на легендата Пина Бауш във Вутерпал. "ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ" идва за пръв път в България преди британската, американската и австралийската си премиери. А Папайоану ще получи и почетен знак "Златен век" - печат на цар Симеон Велики, и грамота за постиженията му в областта на културата от министъра на културата Боил Банов.


#minaret е на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов".
【K(-A-)O】и 【ЛЮБОВ】са на 22 септември от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов".
Билети за "ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ" има за 30 септември от 17:30 часа в Дом на културата "Борис Христов".


Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе между 21 септември и 14 октомври в Пловдив. Билети за спектаклите онлайн в системата на EpayGo.bg и на касите на EasyPay. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK