Откъс от "Пътят към несвободата" на Тимъти Снайдър

Издателство "Обсидиан"

Издателство "Обсидиан"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Пътят към несвободата", с автор Тимъти Снайдър, предоставен от Издателство "Обсидиан"


След края на Студената война победата на либералната демокрация изглеждаше окончателна. Анализаторите обявиха края на историята, уверени в предстоящото мирно бъдеще на света. Тази увереност се оказа неуместна. Авторитаризмът се върна в Русия и през второто десетилетие на ХХІ век плъзна от Изток на Запад, подпомогнат от войната в Украйна и руската кибервойна в Европа и САЩ.


Русия намери съюзници сред националисти, олигарси и радикали навсякъде по света, а стремежът ѝ да подкопае западните институции, държави и ценности получи резонанс в самия Запад. Възходът на популизма, британският вот срещу ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент бяха цели на Русия, но тяхното постигане доказа уязвимостта на западните общества.
В това задълбочено изследване на съвременната история Снайдър разкрива действителното естество на заплахата за демокрацията и върховенството на закона. Като посочва недвусмислените варианти на избор, пред които сме изправени – равенство или олигархия, индивидуализъм или тоталитаризъм, истина или лъжа, – той ни предлага път напред през времето на фундаментална несигурност.


Tимъти Снайдър е известен американски историк, професор в Йейл и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена.
Той е автор на "Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин", "Черна земя: Холокостът като история и предупреждение" и "За тиранията".
Книгите и статиите му са преведени на 33 езика.


Превод Кольо Колев


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из Шеста глава на "Пътят към несвободата"


Русия създава и поддържа фикцията "Доналд Тръмп, успешен бизнесмен" и я изстрелва към американците като заряд на кибероръжие. Руският опит успява, защото САЩ приличат на РФ много повече, отколкото американците си представят. Руските лидери разполагат с инстинктите и техниките, които, както се оказва, съответстват на зараждащи се тенденции в американското общество. Москва не се опитва да излъчва някакъв собствен идеал, а единствено да използва една гигантска лъжа, за да извади на показ най-лошото в Съединените щати.


В някои важни отношения американските медии са станали като руските и това прави американците уязвими за руската тактика. Със слабостта на местната си преса Америка започва да наподобява Русия. Навремето САЩ можеха да се похвалят с впечатляваща мрежа от регионални вестници. След финансовата криза от 2008 г. американската местна преса е оставена да загине. Когато местните репортери изчезват, новините стават абстрактни. Те се превръщат във вид забавление, а не в репортаж за познатото.


Американска, а не руска иновация е новините да се представят като национално развлечение, което ги прави уязвими за създателите на развлечения. Тръмп се възползва от своя шанс през втората половина на 2015 г., защото американските телевизионни мрежи са доволни от спектакъла, който той предлага. Главният изпълнителен директор на една телевизионна мрежа казва, че кампанията на Тръмп "може да не е добра за Америка, но е дяволски добра за CBS".


Осигурявайки изобилие от ефирно време на Тръмп, американските телевизии предлагат на фикцията "Доналд Тръмп, успешен бизнесмен" много по-широка зрителска аудитория. Нито Тръмп, нито руските му поддръжници харчат особено много пари по време на кампанията. Телевизията ги рекламира безплатно. Дори акаунтите в Туитър на MSNBC, CNN, CBS и NBC споменават Тръмп два пъти повече в сравнение с Клинтън.


За разлика от руснаците американците предпочитат да четат новините си по интернет. Според едно проучване 44% от американците получават новините си само от една интернет платформа: Фейсбук. Интерактивността на интернет създава впечатлението за ментално усилие, макар че възпрепятства размисъла. Интернет е икономия на вниманието, което означава, че стремящите се към печалба платформи са предназначени да разделят вниманието на своите потребители на най-малките възможни единици, които могат да бъдат експлоатирани от рекламните послания.


Ако на такива платформи трябва да се появят новини, те трябва да бъдат така оформени, че да пасват на краткото съсредоточаване на вниманието и да събуждат глад за затвърждаване. Новините, които привличат зрители, трябва да извървяват невралната пътека между предразсъдъка и гнева. Когато всеки ден е посветен на емоционално възмущение от предполагаеми врагове, настоящето става безкрайно, вечно.


Макар че интернет платформите стават големи доставчици на новини за американците, те в САЩ не са регулирани. Два продукта на Фейсбук – Нюз Фийд и Трендинг Топикс – разпространяват безброй фикции. Хората, които ръководят Фейсбук и Туитър, заемат неутралната позиция, предложена им от американските политици на неизбежността: свободният пазар ще ни отведе към истината, следователно не трябва да се прави нищо. Тази нагласа създава проблем за огромния брой потребители на интернет, които, изгубили достъп до местната преса (или предпочитащи новини, които изглеждат независими), четат интернет, сякаш е вестник.


По този начин американският интернет става поле за атака на руските тайни служби, които правят каквото си искат в американската психосфера в продължение на осемнайсет месеца без каквато и да било ответна реакция. Онова, което Русия предимно върши, е да извлече полза от завареното положение. Свръхпристрастните истории по "Фокс Нюз" и изблиците в сайта "Брайтбарт" печелят зрители благодарение на ретрансмисии от руски ботове. Руската подкрепа помага на крайнодесни сайтове като "Некст Нюз Нетуърк" да спечелят известност и влияние. Неговите видеоклипове са гледани около 56 милиона пъти през октомври 2016 г.


Фикциите "Пицагейт" и "Окултна вечеря" показват как руската интервенция и американската конспиратология вървят ръка за ръка. И двете фикции започват с руското хакване на имейлите на Джон Подеста, ръководител на кампанията на Хилари Клинтън. Някои американци искат да вярват, че частното трябва да е тайнствено, при което руснаците ги убеждават в същото. Подеста поддържа контакт със собственик на пицария – което само по себе си не е кой знае какво разкритие.


Троловете и ботовете, някои от тях руски, започват да разпространяват историята, че менюто на пицарията всъщност е шифър за поръчване на деца за секс и че от там Клинтън ръководи педофилска мрежа. "ИнфоУорс", водещ американски конспиративен сайт, също разпространява тази история. Измислицата завършва с реална американска стрелба от реална пушка в реален ресторант.


Популярният десен активист Джак Пособиец, който сам разпространява лъжите за "Пицагейт" в Туитър, твърди, че американецът, произвел изстрелите, е актьор, на който плащат, за да дискредитира истината. Подеста също така поддържа контакт с жена, която го кани на вечерно парти; той обаче не отива. Домакинята на партито е художничка, която навремето е озаглавила една своя картина "Окултна кулинария"; руските тролове и ботове разпространяват лъжата, че вечерното парти е сатанински ритуал, включващ консумиране на човешки телесни течности. Тази лъжа след това е разпространена от американски теоретици на конспирацията като Шон Ханити от "Фокс Нюз" и сайта "Дръдж Рипорт".


Руските платформи предлагат съдържание на американски конспиративни сайтове с огромна аудитория. Така например в имейл, хакнат и откраднат от Русия, Хилари Клинтън е написала няколко думи за "умората от вземането на решения". Този термин описва нарастващата трудност да се вземат решения с течение на времето. "Умората от вземането на решения" е наблюдение на психолозите, свързано с работното място, а не болест. След като е откраднат от Русия, имейлът е публикуван от "Уикилийкс", а после е предложен от руския интернет портал "Спутник" като доказателство, че Клинтън страда от инвалидизиращо заболяване. В тази си форма историята е подета от "ИнфоУорс".


Руснаците експлоатират американското лековерие. Всеки, който е отворил Фейсбук страницата на (несъществуваща) група, наречена "Сърцето на Тексас", трябва да е обърнал внимание на факта, че нейните автори не са хора, чийто матерен език е анг-лийският. Каузата на тази група – отделянето на Тексас от САЩ – перфектно изразява руската политика на подкрепа на сепаратизма във всички страни с изключение на Русия (отделяне на Юга от САЩ, на Калифорния от САЩ, на Каталуния от Испания, на Крим от Украйна, на Донбас от Украйна, на всяка страна членка от ЕС и т.н.).


Партизанството на "Сърцето на Тексас" е изключително вулгарно: подобно на други руски сайтове, този нарича кандидат-президента на демократите "Килъри". Въпреки всичко това Фейсбук страницата на "Сърцето на Тексас" има повече последователи през 2016 г., отколкото страниците на Републиканската и Демократическата партия в Тексас, взети заедно. Всеки, който харесва, следва или подкрепя "Сърцето на Тексас", взема участие в руската интервенция в американската политика, предназначена да разруши САЩ. Американците харесват сайта, защото той потвърждава собствените им предразсъдъци и ги тласка още малко по-нататък. Той предлага както тръпката на нарушаването на законите, така и чувство за легитимност.


Американците вярват на руснаците и на роботите, които им казват каквото искат да чуят.Когато Русия прави фалшив сайт в Туитър, който претендира да е сайтът на Републиканската партия в Тенеси, американците са привлечени от острия му език и от изобилието от фикции. Той например разпространява лъжата, че Обама е роден в Африка, както и фантазията за окултната вечеря. Руската версия на сайта на Републиканската партия в Тенеси има десет пъти повече последователи в Туитър, отколкото действителният сайт. Един от тях е Майкъл Флин, който ретуитва съдържанието му в дните преди изборите.


Иначе казано, кандидатът на Тръмп за съветник по националната сигурност служи като канал на руска операция за влияние в САЩ. Келиан Конуей, пресговорителката на Тръмп, също ретуитва фалшиво руско съдържание от същия източник. Така тя съдейства на руската намеса в американските избори – макар че нейният екип отрича да е правила такова нещо. (Тя също така туитва на бели супремасисти: "И аз ви обичам"). Джак Пособиец е последовател на същия фалшив руски сайт. Той си прави видео, в което твърди, че няма руска намеса в американската политика. Когато след единайсет месеца руският сайт най-после е свален, Пособиец изразява смущение. Той не вижда руската намеса, защото самият той е руска намеса.


През 1976 г. Стивън Кинг публикува разказа "Знам какво искаш", чиято героиня е млада жена. Нейният ухажор може да чете мислите ѝ, но не ѝ казва. Той просто се появява, предлагайки онова, което тя иска в момента, като започва с ягодов сладолед, докато тя се готви за изпит. Постепенно младежът променя живота ѝ, като я прави зависима от себе си, давайки ѝ всичко, което ѝ хрумва, че иска в определен момент, още преди да има време да помисли.


Най-добрата ѝ приятелка разбира, че се случва нещо смущаващо, разпитва я и научава истината. "Това не е любов – предупреждава я тя, – а изнасилване." Интернет е нещо такова – знае всичко за нагласите и предпочитанията ни, но си взаимодейства с нас, без да ни казва това. Той ни прави несвободни, възбуждайки най-първобитните ни импулси и предоставяйки ги на разположение на невидими хора.


Нито Русия, нито интернет ще си отидат. Но би било добре за каузата на демокрацията, ако гражданите знаеха повече за руската политика и ако понятията "новини" и "журналистика" не бяха изопачени в интернет. В крайна сметка обаче свободата зависи от гражданите, които могат да правят разлика между истина и онова, което желаят да чуят. Авторитаризмът идва не защото гражданите казват, че го искат, а защото губят способността си да правят разлика между факти и желания.
Ето така се губят войни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Прекрасен и важен текст от книга, която трябва да бъде прочетена!
  "За тиранията" и "Кървави поля" също бяха много добри книги"!!!!

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Разстроено

  "Русия намери съюзници сред националисти, олигарси и радикали навсякъде по света, а стремежът ѝ да подкопае западните институции, държави и ценности получи резонанс в самия Запад. Възходът на популизма, британският вот срещу ЕС и избирането на Доналд Тръмп за президент бяха цели на Русия"

  Това е някакъв сюреализъм! Путя и някакви стратегически цели????!!!! Май единствената цел формулирана на срещата в Мюнхен през 2008г е че Русия трябвало да бъде уважавана? Когато си поставяш такава абстрактна и минималистична цел най-вероятно е да получиш обратното което и се случва в момента в Украйна и Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  Няма как - трябва външен враг, върху който да бъде съсредоточено вниманието на плебса, за да не види как му отнемат всичко.
  Повишаване и въвеждане на нови на данъци и такси, война срещу притежаването на оръжие, война срещу неприкосновеността на кореспонденцията, война срещу свободата на словото и още, и още.
  И всичко това го извършват управляващите навсякъде по света, а удобни или може би поръчкови автори биват тикани напред, за да сочат новия враг, а селяните ги аплодират. Сега е Русия, преди 10 години беше Иран, утре ще е Китай.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  Няма как - трябва външен враг, върху който да бъде съсредоточено вниманието на плебса, за да не види как му отнемат всичко.
  Повишаване и въвеждане на нови на данъци и такси, война срещу притежаването на оръжие, война срещу неприкосновеността на кореспонденцията, война срещу свободата на словото и още, и още.
  И всичко това го извършват управляващите навсякъде по света, а удобни или може би поръчкови автори биват тикани напред, за да сочат новия враг, а селяните ги аплодират. Сега е Русия, преди 10 години беше Иран, утре ще е Китай.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Няма как - трябва външен враг, върху който да бъде съсредоточено вниманието на плебса, за да не види как му отнемат всичко. Повишаване и въвеждане на нови на данъци и такси, война срещу притежаването на оръжие, война срещу неприкосновеността на кореспонденцията, война срещу свободата на словото и още, и още. И всичко това го извършват управляващите навсякъде по света, а удобни или може би поръчкови автори биват тикани напред, за да сочат новия враг, а селяните ги аплодират. Сега е Русия, преди 10 години беше Иран, утре ще е Китай.
  —цитат от коментар 4 на Darulio


  Комрад, стойте си в кочинката, спрете да тормозите съседните държави, спрете да изнасяте тероризъм за Европа Близкия Изток и никой няма да ви обръща внимание...

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Разстроено

  До коментар [#5] от "bez_ime2":

  В грешка си - не защитавам северноазиатската бензиноколонка. Русия е малка мръвка, която Западът може да схруска на един хапка. Просто насочвам вниманието към истинския проблем, докато вие не можете да отклоните поглед от "дима и огледалата".

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  "Интернет е нещо такова – знае всичко за нагласите и предпочитанията ни, но си взаимодейства с нас, без да ни казва това. Той ни прави несвободни, възбуждайки най-първобитните ни импулси и предоставяйки ги на разположение на невидими хора."

  Не е само интернет. Интернет гигантите са просто поредното оръжие на върхушките срещу обществата.

  Обществата отговарят с оупън сорс и блокчейн. После върхушките ще измислят нещо ново.
  Това е война без край.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Авторът изглежда представител на социалистическата тоталитарна върхушка около клана Клинтън. Регулациите са хубави, свободният пазар създава проблем, и т.н.

  Разтревожен съм от превръщането на Капитал и Дневник в модерно Раб. Дело.

  Завръщането на тоталитарния социализъм явно не е ограничено само до Венецуела и САЩ.

 9. 9 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ПАДЕНИЕТО НА ЕДИН ЗАБЛУДЕН "ЛИБЕРАЛ"

  Това е историята на падението на Тимъти Снайдер.
  Още в "Кървави поля" се наблюдаваха фалшиви нотки по отношение на социалкомунизма. Хем е виновен, ама не съвсем.
  Нещо му пречи на този човек.
  Явно е обладан от неолиберализма/неомарксизма, щом е паднал толкова ниско, да ни убеждава, че медиите са довели Тръмп на власт. И това при положение, че 90% от американските медии бълваха единогласно срещу Тръмп, да не говорим за социологическите проучвания.

  А що се отнася до руската намеса и техните криви сметки, руското влияние се оказа пренебрежимо слабо, въпреки, че безспорно го имаше...

  Истината е, че Неомарксистите, които бяха на косъм да овладеят американското общество, се сблъскаха с Тръмп, като със скала.
  В момента Америка се е разделила, като никога досега през последните 150 години и е нажежена до червено. Предстои борба на живот и смърт.

  В САЩ сега се решава съдбата на Западния свят. Падне ли Америка, свършено е с цивилизацията, Европа е вече полуповалена, а другите не се броят.

  Защото Тръмп, какъвто и да е - полуидиот или не, е единствената преграда пред левичарската чума на Маркузе, която си е поставила за цел овладяването на Цивилизования свят и осъществяване на двувекованата мечта на всички левичари - "унищожаването на буржоазното общество и държава"...

  Не забравяйте, че новата тоталитарна идеология е по-опасна от всички класически такива (комунизъм, националсоциализъм и фашизъм) взети заедно.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#9] от "specifier":

  В момента Америка се е разделила, като никога досега през последните 150 години и е нажежена до червено. Предстои борба на живот и смърт.
  —цитат от коментар 9 на specifier


  В това сте прав.
  И за борбата по принцип.
  Всичко друго е точно наобратно, в това число понятието ви за цивилизация.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Текста е много добър. За да коментирам книгата разбира се трябва да я прочета. Истината е като пъзел. В сайта забелязвам хора които си мечтаят, по скоро, тъгуват за онова време, когато се издаваха книги одобрени от партията.

 12. 12 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЕСТЕСТВЕНО,

  понятията за Цивилизация между Червено-левичарската сг.нь и Хората, се различават диаметрално по смисъл.

 13. 13 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЧЕРВЕНО-ЛЕВИЧАРСКАТА

  папл.ч одобрява текста. Естествено!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Весело

  Помислих си, че ще е рецензия на някаква дълбоко-психологична, глъбинно-социално фокусирана книга за съвременното обезличностено робство на индивида и личността в Матрицата, пък то поредната "те са лошите, ние - убавите и добрите" боза ахахаха.

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 16. 16 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 284 Весело

  Мамин златен! Кой ми се изака в гащите...
  "Пътят към свободата"...
  И за да не се сбъдне тежката прокоба, трябва да си направим и "министерство на свободата", нали?
  "The Ministry of Truth, which concerned itself with news, entertainment, education and the fine arts. The Ministry of Peace, which concerned itself with war. The Ministry of Love, which maintained law and order. And the Ministry of Plenty, which was responsible for economic affairs."

  "Професор в Йейл и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена" Отдавна овладени от дърдорковци, отричащи науката и научните методи за познание и всъщност точно този импулс, който доведе до Ренесанса и Просвещението, представители на "новата схоластика"...

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 17. 17 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Интересно как се коментира книга, която никой не е прочел. Личи си от коментарите. А книгата е уникална! Лошото е , че те изпълва с безнадежност... Не са много - 20 лв., но четеш нещо, което като анализ не съм срещала публикувано от наши автори в последните 10-15 години. Можем да се гордеем, че в изказаните от Снайдер благодарности е посочено и името на Ив. Кръстев.

 18. 18 Профил на Misho Iliev
  Misho Iliev
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Книгата е задължително четиво за всеки, който иска да разбере процесите в съвременния свят. Особено шокиращо е, че Путин е последовател на Иван Илин, който пък е белогвардейски философ със силен фашистки уклон.

  Ето и един друг преглед на книгата:

  https://politicsandeconomics152471751.wordpress.com/2019/02/26/пътят-към-несвободата-на-тимъти-снай/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK