Архитектът на модерността

Антонин Колар. Снимките са от изложбата, посветена на 140-та годишнина на Антонин Колар, в Музея за история на София

© Юлия Лазарова

Антонин Колар. Снимките са от изложбата, посветена на 140-та годишнина на Антонин Колар, в Музея за история на СофияАнтонин Колар - първият архитект на София, идва в България с руските войски през Руско-турската война и се установява в свободната вече страна.


Много чехи - предприемачи, строители, архитекти, инженери, пивовари, занаятчии, учени, учители, художници, и музиканти, са дошли тогава в млада България, за да й помогнат да се отърси от ориенталския дух и да тръгне по пътя към модерна Европа. Между тях са историкът Иречек, археолозите братя Шкорпил, естественикът Буреш, художниците Мърквичка и Вешин, пивоварите братя Прошек.


Архитектите Шнитер, Новак, Байер и Колар помагат на Пловдив, Варна, Стара Загора и София да се превърнат в модерни европейски градове.
През 1879 година по предложение на Марин Дринов, Учредителното събрание е избрало София за столица на България. За кратко време тя е трябвало да бъде превърната в град, с който да се гордее младата държава. А пък обявяването на независимостта заварило новата столица като изостанало османско селище с 11 000 жители, 3 000 къщи и над 20 джамии, разхвърляни из махалите.


Ето как Иречек го е видял и описал в "Български дневник": " Кални улици с дървета. От страни, отворени ориенталски дюкянчета, ужасен, неравен тротоар и страшна кал. Голямо село .От всякъде се виждат само едноетажни къщи от кирпич и дърво. По улиците са страшни гьолища - Българска Венеция."


Пощенски картички със сградите, проектирани от Колар

© Юлия Лазарова

Пощенски картички със сградите, проектирани от Колар


Да се справи с трудната задача е избран Антонин Колар - първият градски архитект на София. Според генерал Александър Мосолов, адютант на генерал-губернатора на Временното руско управление княз Дондуков-Корсаков и адютант на княз Александър Батенберг, доверие му е гласувано, защото е "разбран и опитен, ловък и енергичен човек, който познава всички предприемачи и умее да се разправя тях. Колар познава добре София и дори е наясно с водопровода, който е още от римско време".


Архитектът изготвя Първия план на София


известен като "Батенберговия план". Планът е мащабна крачка към нов тип преустройство, с нов европейски образ - заснема съществуващото, реконструира централната част и детайлно планира регулацията на кварталите.


Работата започва. Първо градът генерално се почиства, като се събарят всички опасни сгради. Прокарва се улично осветление. Преправят се калните и непроходими улички. Трасират се широки булеварди и площади. Настилат се с паваж и тротоари. Появяват се първите паркове и градини. Изграждат се тежки мостове и Централната гара. Градът се украсява и хубавее.


Старата централна софийска гара, проектирана от Колар и още двама архитекти, съборена през 1974 г.

© Юлия Лазарова

Старата централна софийска гара, проектирана от Колар и още двама архитекти, съборена през 1974 г.


"Не остана почти нищо от строителните терени на София. Нивите и ливадите непосредствено около града се купуваха, парцелираха се в квартали, кръщаваха се с имената на именити и влиятелни хора и се продаваха бързо. Градът се разширяваше във всички посоки. Терените бяха крайно недостатъчни за хилядите хора, които нахлуваха от всякъде ", разказва писателят-очевидец Георги Георгиев.


Колар проектира или участва в проектирането
на много от забележителностите на София:


Княжеския дворец /бившият Конак/, Градската градина, Министерството на войната, Паметникът на Васил Левски, Военното училище, Военният клуб... Колар работи в неоренесансов и еклектичен стил с богато разнообразие от класически и барокови детайли и орнаменти.


Най-голямата гордост на града, а и на Колар, е старият гранд-хотел "България". Той е строен във виенски стил и е проектиран по всички правила за тогавашните хотели в Европа. Тъй като е без всякаква конкуренция, в него се настанявали най-интересните гости на столицата.


Хотел "България"

© Юлия Лазарова

Хотел "България"


В достолепната европейска постройка са отсядали, докато търсят оръжие, професионалните болшевишки революционери Литвинов и Камо. В хотела са гостували американският писател Джон Рид "Десет дни, които разтърсиха света", кореспондентът на "Таймс" Джеймс Баучер, индийският философ и поет Рабиндрат Тагор. Стаите му са били огласяни от ариите на руският бас Фьодор Шаляпин...
Кафенето на хотела се е превърнало в любимо място за срещи и разговори на български писатели и интелектуалци.


При Стамболов Колар изпада в немилост. Работи по частни фирми и умира в първата година на новия век, на 59 години, без да е бил и един ден в пенсия.


Но, зазидал духа си в темелите на модерна София и млада България, вярвам, че тук е намерил втората си родина. Защото, когато е пристигал, съвсем не е било така. Както пише Иречек в "Български дневник": "Обади ми се архитект Колар, съотечественик, кротък биропиец. Чуди се какво правим тука? Дома, е каже, най-добре".


Стана ми приятно, когато, случайно, се озовах в изложбата, посветена на 140-та годишнина на Антонин Колар, организирана от Музея за история на София /до 7 октомври/. Първият главен архитект на София е брат на прабабата на съпругата ми. Макар че за него има оскъдни данни в семейната история, за нас той винаги е бил "прадядо Колар-родоначалникът".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Чехите за разлика от руснаците наистина са дошли за да помогнат европеизирането на градовете след освобождението - тогава ориенталски, с турски физиономии, тесни улици и паянтови здания.
  в София и Варна са дошли и работили най-известните чешки имена от археолози, архитекти и художници станали част от историята на страната.

 2. 2 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Цитат от статията: "Не остана почти нищо от строителните терени на София"

  Сега няма да остане нищо и от другите терени на София.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  "Батенберговия план ... е мащабна крачка към нов тип преустройство, с нов европейски образ - заснема съществуващото, реконструира централната част и детайлно планира регулацията на кварталите."

  За един кратък исторически период от време София е имала шанса да се оформи като автентично европейски град. После са дошли съветските танкове...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Това са били наистина Строителите на съвременна България ! След тях , през 1944 г слязоха от Балкана едни и преминаха Дунава други ,този път РУШИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ! Те освен , че направиха всичко да се забравят тези светли имена , но и започнаха масово "социалистическо строителство " на ГРОЗОТА и ПУШЕЩИ КОМИНИ !

 5. 5 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Интересна тема, но само загатната. За колко ли време е извършено основното преустройство на града. За колко ли време е изграден и примерно хотел "България". Него май го харизаха на остатъците от Мултигруп. Те уж ремонт правят, а гледам, че сладкарница "България" стои затворена вече сигурно две години. Може ли общината да търпи подобно нещо. Тази сладкарница е историческо заведение, даже и при соца беше култово място, Там сервираха един бадемов крем, който беше уникален за града.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz"

  "После са дошли съветските танкове..."

  И техните хибридни аналози още не са си отишли.
  Европейското Възраждане след Освобождението не е само архитектурно урбанистично, въпреки войните, въпреки кризите и болшевишките партизанщини преди танковете.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#6] от "gmbh":


  И техните хибридни аналози
  =========
  Сега остана да се справите и с хората.....
  Вкарайте Азис в затвора и докарайте Кончита Вурст.....
  Така ще станете хептен европейци.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Кончините вурст някаква география на отседналост ли следват?
  Щом си толкова запознат с тях, трябва да знаеш къде са повече и къде ги няма.
  Сподели с оглед избягването на срещи с такива.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Чехите за разлика от руснаците наистина са дошли за да помогнат ...
  —цитат от коментар 1 на One Hour

  А защо не дойдоха преди 1878 г.?

  За един кратък исторически период от време София е имала шанса да се оформи като автентично европейски град. После са дошли съветските танкове...
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz

  Грешиш - после са дошли американските бомбардировачи.

  ... започнаха масово "социалистическо строителство " на ГРОЗОТА и ПУШЕЩИ КОМИНИ !
  —цитат от коментар 4 на doroteus

  Наистина ли мислиш, че през 60-те години на ХХ век трябваше да се строи неокласицизъм и барок?
  Явно си фен на "Скопие 2014".

 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#1] от "One Hour":

  Чехите не са идвали като емисари на държавата си, къде намери да ги сравняваш с руснаците. Когато човек идва от свое име, се старае да свърши това, което ти очакваш от него, когато идва от името на чужда държава, старае се да свърши онова, което тя иска, това е очевидно.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  История на София, пъстра, красива, противоречива и.... изчезваща днес пред очите ни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#9:"Virgin"][/quote]

  Викаш, неокласицизъм и барок по-зле от куп грозни панелки?
  А невъзможно ли ти се струва да продължи като множество нискоетажни кооперации и къщи както преди руското робство?

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 694 Весело

  Викаш, неокласицизъм и барок по-зле от куп грозни панелки?А невъзможно ли ти се струва да продължи като множество нискоетажни кооперации и къщи..
  —цитат от коментар 12 на bobyb


  Не, всяко нещо с времето си.
  Модата на неокласиката и неоготиката отминават, след тях идват времената на ар деко, конструктивизъм, модернизъм, брутализъм....
  Е, в България е на мода мутробарокът, но има тенденции които говорят че и неговото време отминава.

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  абе стилът на Колар не е точно неоренесанс.
  казва се неокласицизъм или в други изследвания
  историцизъм. по-малко еклектичен е от следващите
  го във времето, Грюнангер, Карл Хайнрих и др.
  а на Иречек трябва да бъде кръстен сегашния графа.
  щото тоя граф се оказа пряко отговорен за обесването на Левски
  и потушаването на Априлското въстание.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  ей ш.
  я прочети за Иречек първо, после приказвай.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Константин_Иречек

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 694 Любопитно

  До коментар [#9] от "Virgin":ей ш.я прочети за Иречек първо, после приказвай.https://bg.wikipedia.org/wiki/Константин_Иречек
  —цитат от коментар 15 на mihail_p


  Чел съм.
  И?

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Чехите са възпитаници на австроунгарската империя, рушняците на азиатския феодализъм. Едните ни подкрепяха по европейския път, другите ни смачкаха с азиатския деспотизъм.
  И да, време графигнатиев да се премахне като име на централна столична улица, а Антонин Колар да получи признание като нов титуляр на знаковата улица.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":

  Сподели с оглед избягването на срещи с такива.
  =======
  Защо да избягвам?
  Имаме си цяла улица под тяхна власт.......
  Виждаме се ежедневно.....
  А темата беше май друга....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Ами коментирай темата, какво си тръгнал да ме занимаваш с кончити и какви ли не.

 20. 20 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 452 Любопитно

  Едно прекрасно издания на История.бг по темата:
  https://www.bnt.bg/bg/a/stroitelite-na-moderna-sofiya-17092018

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK