Българските продуценти искат нов закон за стимулиране на киното

Кадър от срещата, организирана от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти

© Асоциация на филмовите и телевизионни продуценти

Кадър от срещата, организирана от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуцентиСпешни мерки и създаване на механизъм за стимулиране на чуждестранните инвестиции в киноиндустрията в България. Това обсъдиха днес на среща на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти (АФТП) водещи професионалисти от бранша, сред които Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, директор на Националния филмов център, съобщиха организаторите.


България е една от трите страни в Европейския съюз, които нямат създадена стратегия и политики за привличането на чуждестранни инвестиции, които да я превърнат в конкурентоспособна държава и да привлекат средства както в индустрията, така и в държавния бюджет, единодушни са продуцентите. По думите на председателя на АФТП Краси Ванков страната ни вече не е предпочитана снимачна дестинация.


Според асоциацията е необходимо спешното приемане на закон от държавата, който икономически да стимулира чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. По думите на продуцентите такива стимули са практика в много страни, и то отдавна. "Практически, мярката е защита да бъдем наравно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, не само в Европейския съюз", допълва Никола Тупарев, цитиран от асоциацията.
Те обясняват още, че възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която реално го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства. Той работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.


На срещата с медиите днес бе обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български кино- и серийни филми чрез отделяне на средства от държавния бюджет. Членовете на АФТП вече са имали срещи с министъра на финансите Владислав Горанов, който е запознат с темата, както и с Министерството на културата, под чието администриране ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Сталоун и бате Арни вече поостаряха, затова не се снима тук.
  Нищо, поне прилепите няма да гонят от пещерите.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  Не е баш в темата, ама пак е за киното и за българските продуценти.

  Някой знае ли колко и на кого се плаща за това, че Варна - център е вече трети ден затворен за няколко часа, щото се снима някакъв пореден български шедьовър! ?????

  [email protected]
 3. 3 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Нещо като Холивуд. Там също предполагам всички се стимулират от държавата и “творят” на щат.
  Само бой на голо за тея!

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въртим сучем и пак искаме държавата да даде...Интересно последните години имаше и има доста български продукции в кината, как ли са финансовите резултати?

  Умерен толераст
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  българският интеуектуауец е отгледан на държавна цица и немой да съществува без нейната нежна ласка...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Нещо като Холивуд. Там също предполагам всички се стимулират от държавата и “творят” на щат. Само бой на голо за тея!
  —цитат от коментар 3 на 5149mich

  Въпреки тъпата ирония предположението ти е почти правилно. Много щати в САЩ, както и много държави имат различни поощрения за филмови продукции - като се почне от връщане на част от данъците и се стигне до преки грантове. Стига се дотам, че дори големи режисьори, като например Анг Ли да изнудват даден щат, че ще преместят продукцията, ако субсидиите не ги задоволят.
  https://www.google.com/search?q=movies +incentives

  После се чудиш, как много от филмите едва излизат на нула с приходите от билети, а студиото пак на печалба. Ами ей така - някои филми успяват да си върнат по 15-20 млн от разходите още преди да стигнат в кината.

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Много щати в САЩ, както и много държави имат различни поощрения за филмови продукции - като се почне от връщане на част от данъците и се стигне до преки грантове.
  —цитат от коментар 6 на tamada


  Не вярвам на политиците, а още повече на политиците в България да могат да определят коя индустрия има нужда от стимулиране, и с какво (и колко) трябва да се стимулира! В условията на България всяко открехване на вратичката за стимулиране ще пусне през процепа огромен кален поток от корупция!

  Нещо повече, че в случая не става въпрос за някаква млада индустрия, която не може да се самоиздържа през следващите 2-3 години, но после ще стане много печеливша. Българската киноиндустрия получава достатъчно предимство от това, че в страната се снимат чуждестранни филми. По този начин хората от бранша (осветители, статисти и т.н.) могат да се издържат както от българските филмови продукции, така и от чуждестранните. Наличието на кадри също е помощ (при това, без финансово ангажиране на държавата)!

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ами то и в американския случай не става дума за млада индустрия, а точно обратното - за един от най-силните кино пазари. Но въпреки това има субсидии. И не само за кино - имат отделна агенция за подпомагане на изкуствата, за всякакви там шантави авторски проекти, които не могат да съберат пари.
  https://www.arts.gov/

  В Европа пазарът е слаб и кажи-речи всяка държава подпомага киното си по някакъв начин. Забележи колко от големите британски филми напоследък са снимани с помощта на техния филмов институт и на държавната им лотария! А техните филми са далеч по-конвертируеми от френските или немските.

 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Любопитно

  Това, нещо като 12 лв. здравна застраховка ли е?
  Щото, аз го разбирам като стимулиращи пари от бюджета за чужда компания, която снима у нас.... или бъркам?
  Май един бюджетен излишък поражда фантазии....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Направо да се отказват да снимат филми. На хората им писна да плащат хонаририте на посредствени звезди с пари от техните данъци. Държавата нетрябва да дава и стотинка за кино.

 11. 11 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Въртим сучем и пак искаме държавата да даде...Интересно последните години имаше и има доста български продукции в кината, как ли са финансовите резултати?
  —цитат от коментар 4 на Наблюдател


  През 2017 Вървишение е спечелил $672,363. и е на 11 позиция за края на годината в бг боксофиса.
  Бензин е натрупал в боксофиса $480,188.
  Няма как да имаме кино индустрия с филми които изкрават от 1 милион лева до около 2 милиона освен ако не се излъчват филмите в кината на други държави.

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#11] от "eminem9876":

  доколкот знам възвишението е снимано за около 5 милиона лева.
  за бендзина нищо незнам....
  некъдърници, дет бачкат на загуба ревът за пари от държавата? айде, субсидията може да се преживее. но не и апотеозното им квичене с претенции за гениалност!
  фалит и шут у гъзо за тез.

 13. 13 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#11] от "eminem9876":

  Само че изредениете филми явявали ли са се на прословутите конкурси за държавно финансиране? Колко пари е дала държавата чрез Националния филмов център? Колко други печелили финансиране се появяват само на един два конкурса, или пък за няколко дни в салоните?

  Всъщност както показва практиката-най-читавите български филми в последните десетилетия са направени без или с малко държавно финансиране.Има достатъчно кадърни и пробивни продуценти. Корумпираната и субективна процедура на НФЦ основно съществува, за да могат едни хора да вземат един пари с оправданието, че правят филми, които никой не вижда.

 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Щото, аз го разбирам като стимулиращи пари от бюджета за чужда компания, която снима у нас.... или бъркам?Май един бюджетен излишък поражда фантазии....
  —цитат от коментар 9 на the_flea

  Тия фантазии от години работят в Унгария.
  И май трябва да се напомни на останалите коментиращи идиоти отново да прочетат статията - тя изобщо не е за български филми и български продуценти, а за субсидиране на чуждите инвестиции.

  Допреди 10 години Унгария беше едно от популярните източноевропейски места за снимане на американски филми, но беше започнала да запада. И държавният им филмов фонд беше пред фалит. После въведоха субсидиите за чужди продукции - първо 20% възстановяване на разходите, после 25%, а тази година ги вдигнаха на 25+5. Тоест за първи филм там ти връщат 25% от похарчените в страната пари, а за втори филм - 30%.
  Преди 8-9 години чуждите продукции харчеха в Унгария около 5 млн долара годишно. Днес харчат 280 млн долара.

  Затова там се снимат някои от най-нашумелите и скъпи филми: като се почне от "Мисията невъзможна 4", "Умирай трудно 5" и "Марсианецът", та се стигне до "Блейд Рънър 2049" и новия "Терминатор", който ще излезе догодина.
  А у нас американците снимат в най-добрия случай третокласни евтини филмчета.

  Затова сега киноиндустрията в Унгария цъфти. Снимат над 65 собствени филма и копродукции годишно, а ние едва успяваме да стигнем 20-25.

  Ето как държавни харчове от смешните 50 милиона годишно могат да докарат 5-6 пъти повече приходи в страната. Които хранят не само специалистите от бранша, а и други отрасли, щото една филмова продукция не е само хонорари.

 15. 15 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кино се стимулира с таланти, а не със закон!
  Гиди алчни и бездарни серсеми!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 16. 16 Профил на Head of Medusa
  Head of Medusa
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#14] от "tamada":

  Това си го прочети отново и си представи, че го говориш пред Денис Хопър за ' Easy Rider'. Съвсем взеха да ви пускат дънкште,бе момчета.

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":

  начи викаш, субсидираме чуждите продукции, тея клъвмват и тука от 50 милки правме 300. Това, уважаеми, се нарича БИЗНЕС ПЛАН, а не субсидия. И то добър бизнес план, дет ше бъде осъществен лесно, дори с кредити от банки......
  може и така да става у унгарията. ама те имаш ищван сабо и са снимали "плешивото куче". Тука кво има? секи филм е ода за управлеващите или защитава техни пропагандни тези. само зарад теб ми се иска да отпуснат пари, за да видиш как ше се окрадът и потънът. айде стига с тез приказки за лека нощ.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Има ли друга държава, където със средства от бюджета се прави кино.

 19. 19 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Има ли друга държава, където със средства от бюджета се прави кино.
  —цитат от коментар 18 на Роси


  Всички държави в Европа, драга!
  И тези в ЕС, и тези извън ЕС.
  Когато фактите говорят, и Роси мълчи!

 20. 20 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  [/quote]

  "И май трябва да се напомни на останалите коментиращи идиоти отново да прочетат статията - тя изобщо не е за български филми и български продуценти, а за субсидиране на чуждите инвестиции."


  [quote#19:"uporit"]
  —цитат от коментар 14 на tamada


  "Всички държави в Европа, драга!"

  Егати наглеците! С пари на данъкоплатците да се субсидират чужди компании т.е. печалби

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Тука кво има? секи филм е ода за управлеващите или защитава техни пропагандни тези.
  —цитат от коментар 17 на scott

  Какво общо имат българските филми, бе човек? Статията въобще не е за тях?
  И защо ги коментираш, след като очевидно не си гледал българско кино от последните 20 години?

  може и така да става у унгарията. ама те имаш ищван сабо и са снимали "плешивото куче".
  —цитат от коментар 17 на scott

  Да, понеже имат Сабо, та затова бяха закъсали преди 10 години? :)
  И как може "Плешивото куче" отпреди 40 години да има нещо общо? Болшинството кинаджии, които работят там в момента, не са били родени тогава.

  Ищван Сабо одъртя и от години не снима, мойто момче. Промените за които говоря станаха след като се оттегли.
  Това, което имат унгарците е Андрю Вайна, който се върна от Холивуд и успя да убеди Орбан, че може да спаси унгарското кино. И го спаси.

  Пичове, гледайте си там филмите от замундите и не коментирайте индустрия, която не познавате!

  Има ли друга държава, където със средства от бюджета се прави кино.
  —цитат от коментар 18 на Роси

  Не само кино. Почти навсякъде става дума и за ТВ сериали, защото напоследък големите сериали също се снимат като игрални филми и хич не са евтини.
  Най-големият пример е САЩ, като там върви по два начина. Веднъж федералното правителство дава данъчни облекчения за филмовите продукции. Втори път отделните щати предоставят или преки субсиидии за да привлекат тези продукции или облекчения от местните данъци или и двете. В момента само десетина щата нямат такива програми. Останалите около 40 имат - от малки субсидии, до много щедри.

  И не е задължително парите да са от държавния бюджет. Примерно британците много елегантно си решиха въпроса с отделяне на приходи от хазарта - националната лотария дава пари за фонда на техния филмов институт BFI.

  Други страни в Европа са: Франция, Германия, Белгия, Холандия, Австрия, Италия, Испания, Малта, Чехия, Полша, Естония, Литва, Хърватия, Сърбия, Македония, Ирландия, Исландия, Норвегия... не ги знам всичките.

  По света: Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Колумбия, Доминиканската републикка, Фиджи, Малайзия, Панама, Южна Африка... може и да изпускам някоя.

  Не навсякъде засяга целите страни - някъде субсидиите касаят само снимки в определени провинции. Другаде има изисквания филмите да са копродукции, примерно режисьорът и актьорът в главната роля да са местни. Някъде касаят продукцията и постпродукцията, другаде - само логистиката похарчена по местни търговци ... формите са много.

 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Весело

  Вижте сега, Магърдич и компания, ако сте привлекателен продукт, те сами ще дойдат. Но вие имате да предложите само балкански тарикатлъци, лизане на подметките на властта, няколко изхабени и посредствени артисти, и това е.
  Не може да бозаете от държавата. Създайте истински качествен продукт и ще ви забележат. До тогава - СКУНКС!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK