Пловдив 2019: като в огледало ще се види накъде сме тръгнали, кой иска да даде и кой - само да вземеОт победата на Пловдив в състезанието за европейска столица на културата за 2019 досега - три месеца преди официалното начало - реакциите за избора, подготовката, програмата са полярни, в екипа имаше скандали и промени, в града текат ремонти, догодина ще има и местни избори. През септември официално бяха представени ясните вече акценти от програмата. Какво съдържа тя, до къде е подготовката и какво разказват организаторите - репортаж на Даниел Ненчев от Пловдив.


Дейвид Боуи пее хита си "Heroes" през 1977 - за целувки под куршумите до стената. Песента е записана в Берлин, стената е Стената. Десет години по-късно революционерът в поп-културата е сниман с берлинската стена и произведения от емблематичните художници Тиери Ноар и Кристоф-Еманюел Буше. Боуи е и изобразен на стената от уличния артист Джеф Аерозол, Иги Поп - също.


30 години след падането й единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти и творби върху Берлинската стена "Изкуство на свободата" ще бъде в Пловдив - Европейската столица на културата през 2019г.
В една септемврийска вечер, малко слде официалното представяне на програмата за Пловдив 2019 се запознавам в Капана с куратора на тази изложба - французина Силвестър Верже. Той ми разказва за Боуи, за произведенията от берлинската стена, авторите им и тяхната ефимерност: "Просто скоро след като са създадени, върху тях се появяват други". Силвестър взима телефона ми и намира онлайн кратко документално видео, в което художникът Тиери Ноар разказва своята история за изкуството, свободата и стената. За всяко от произведенията в изложбата ще има и видео.


Проектът "Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство" e един от подготвяните над 500 събития от програмата. Някои от другите акценти с международен характер са фестивалите Brexit Blues, Hills of Rock и Оpera Open и изложби на съвременно изкуство от Германия.


Събития със знака на Пловдив 2019 има още от тази година, но голямото откриване е планирано за 12 януари 2019. Според плановете на общината –


европейската столица на културата ще посрещне гостите си по време на различни ремонти


в града – на кино Космос, на галерията на дружеството на художниците, на опожарените тютюневи складове-паметници на културата. Разкопаният в момента централен площад се очаква да бъде готов за догодина, макар и не като резултат от спечеления проект в организирания международен архитектурен конкурс през 2014.


На повече съдържание и проекти за общностите в града, отколкото на големи инфраструктурни проекти и гръмки събития залагат от фондация "Пловдив 2019" реализирането на програмата си. При нейното представяне през септември, основни действащи хора в полето на културата в Пловдив споделиха какво очакват и на какво залагат за 2019. Според издателя Манол Пейков "най-важното около спечелването на титлата е възможността да се събере гражданска енергия. Възможността хората да започнат да работят заедно".


Художникът Емил Миразчев също отчита, че проектът е насочен към гражданите, "които ще имат шанс да почувстват промяната и импулса, който ще им даде европейската столица на културата". Писателят Александър Секулов пък оприличи титлата на огледало -


"В него ще се видим какви сме, накъде сме тръгнали, кой иска да даде и кой иска само да вземе"


Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева защити програмата и припомни смисъла на цялата мащабна инициатива, "в която културата е толкова важен катализатор на промяна". С нея се целят дълготрайни ефекти като "подпомагане на икономиката, подобряване на живота на хората и заздравяване на общностите". Куюмджиева обясни, че инициативата ЕСК за 7 години се превръща във флаг на основните европейски ценности – на свободата, толерантността, многообразието, любопитството, волята за успех, прогресът. Но и на "големите понякога дори невъзможни за решаване местни проблеми".


Пловдив 2019 е най-голямата публична инвестиция в култура в новата история на България


- в размер на 30 милиона лева (Как се разпределят и инвестират тези средства тепърва ще се анализира). Привлечени са и спонсорства за над 600 000 лева. Според административния директор Кирил Велчев обаче "емоцията, която проектът създава у хората е най-важният му капитал".


Събитията са групирани в четири основни платформи - "Сливане", "Трансформиране", "Възраждане" и "Релаксиране" .


За откриването през януари трябда очакваме събите, в което 1500 участници от България и от света ще представят на открита сцена "мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата и на тяхното свързване под мотото "Заедно".


По това време вече ще бъде подредена и изложбата "Дим" с куратор Весела Ножарова, която разказва истории на тютюна и начините, по които тютюнът е свързвал Пловдив с останалата част от Европа. Експозицията ще заеме няколко етажа от новооткритите ремонтирани пространства на сградата наречена "Склад 2019" на ул. "Екзарх Йосиф" 16 в "Тютюневия град".


Там, на сутринта след обявяването на програмата, присъствам на среща между екипа на Пловдив 2019 и над 10 чуждестранни журналисти, например от Италия, Германия, САЩ. С тях Радост Иванова, която е част от екипа защитил кандидатурата на Пловдив пред европейското жури, споделя, че хубавото, но и сложното на инициативата е пионерството - "Нямаме ноу-хау за това събитие, защото всички го правим за първи път. Понякога е наистина трудно - например популяризирането на събитията свързани с ромския квартал "Столипиново", въпреки омразата на повечето хора".


Виктор Янков, отговарящ за международните партньорства представя личната си мотивация да участва "за мен успех ще бъде накрая, след 2019, да видя хората, които са напуснали Пловдив и днес са по света - да се връщат в града".


Успех, според друг основен човек в екипа - Гина Кафеджиян, ще бъде уверенността на културните оператори в Пловдив да общуват с други такива организации от Европа - "да са по-мислещи и по-предпримчиви". За роденото в Пловдив момиче - "Това е първият път, когато


вратите на града са толкова отворени, че напрактика няма врати


За да можеш да се слееш с другите".


А "Сливане", като едно от направленията в програмата включва например участие на региона около Пловдив, както и целия Южен Централен регион на България с над 80 проекта от над 50 населени места. Градовете кандидати от втория етап - София, Велико Търново и Варна са също ще се "слеят" чрез събития и инициативи, за които са предвидени 500 000 лева. Акцент от платформата "Сливане" са проекти с ромската общност, като например "Да научим от Столипиново", в който чрез временна структура на брега на Марица ще се свърже квартала с останалата част на града.


За проекта "Медея" пък научавам от популярната актриса Снежина Петрова. Тя на практика пренебрегва кариерата си в театъра, за да работи за събирането на театрали, студенти от НБУ и деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност. Целта е чрез театъра да се обсъждат и преживяват важни актуални и общочовешки въпроси като "правото на живот, избора, предателството, любовта и отмъщението".


Фокусът в платформата "Релаксиране" е музиката. За 2019 се предвиждат нови издания на вече успешните фестивали - Hills of Rock на Гребната база между 19 до 21 юли, Opera Open с 10 спектакъла в Античния театър между 14 юни и 31 юли, Пловдив Джаз фест. А също и Айляк Парад, Love Swing Dance Festival, Electric Orpheus, лятно кино и Кино Пловдив. Или пък фестивалът Brexit Blues, който ще събере 500 музиканта от България и Великобритания с посланието, че Европа остава културно свързана въпреки Брекзит. И ще отбележи 80-годишнината на Британски съвет в България.


В направлението "Трансформиране" се цели да бъдат променени пространства и инфраструктура в града като остров Адата, квартал Капана, Тютюневия град или пък Кино космос - в средища за култура. А не да се залага на големи инфраструктурни проекти без дългосрочна визия. "Доста


рисковано е да гледаме на този проект като на културна олимпиада


И да оставим празни и нефункционални пространства, които да не са адектватни за мащаба на Пловдив" - обяснява артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева.


"Възраждане" е платформата, която отпраща към идеите на Възраждането, с което в България идват и първите европейски влияния, "първият културен възторг от другия". Посветена е на съвременната култура и на "наследството на бъдещето". Акцетът са фестивали като One Dance Week, Lummix, Седмица на съвременното изкуство, Програмата "Читалища". Също, колекцията на "Дойче телеком" със съвременно изкуство, създадена през 2010 с фокус върху Източна и Югоизточна Европа.


Най-популярният фестивал в града Нощ/Пловдив също подготвя ново издание, след паузата през 2018.


Всъщност, двата основни критерия за спечелването на титлата ЕСК от Пловдив са "Европейско измерение" и "Гражданско участие". Светлана Куюмджиева обяснява, че първото се състои най-вече в "умението да подчертаеш и да представиш пред Европа най-интересните, най-скъпоценните, най-важните черти на уникалната културна идентичност". Такъв пример е програмата "Кирилизация", която ще постави фокус върху факта, че Пловдив е първата Европейска столица на културата, която ползва кирилска азбука. Целта е популяризирането, официалното въвеждане и възприемане на българските шрифтове за кирилица.


По въпроса с гражданското участие, Куюмджиева казва: "Участието и проактивната позиция е рефлекс, който може да бъде оттрениран с култура. Граждански рефлекс, който все още липсва в страната ни. 2019 е проект за хората. Той трябва да заведе културата директно при тях и да ги предизвика да претворят собствената си жизнена среда".


Промяната в отношението към собствения град на пловдивчани е и голямата промяна, която се случва според основния инициатор на кандидатурата на Пловдив за ЕСК - зам.кметът Стефан Стоянов - "Големият успех на Европейска столица е, че успяхме да променим имиджа на града в положителна посока. Пловдив се появи на туристическата карта на Европа и стана по-привлекателен за живот и инвестиции. А пловдивчани много се гордеят с това".


А на въпроса дали Пловдив ще бъде "герой за един ден", по песента на Дейвид Боуи - Виктор Янков, цитира колега от немския град Есен (EСК за 2010): "Европейска столица на културата е като голям петролен танкер, който акостира за една година на малко, регионално пристанище, на което години наред е имало основно рибарски лодки. Той захранва града, създава нови работни места, вдига темпото и температурата сред хората. Някои лодки просто не издържат вълнението, други се превръщат в кораби".


Пловдив - Европейска столица на културата се открива на 12 януари 2019


Повече за програмата, на plovdiv2019.eu/bg

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Бля-бля-бля. Трябва да се усвоят едни пари. Бля-бля.бля.
  Ще се пръснат десетки милиони, а един балетист/балерина получава 500 лв. заплата и са на изчезване. Предполагам оперните певци и музикантите не са по-добре.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Дали недовършената лодка ще се разбие или ще се превърне в кораб? Зависи само от Пловдив...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дневник, като пловдивчанка се чувствам обидена от безобразното качество на написване на тази статия! Тя не е преминала не само редакторско четене, а дори елементарна проверка на правописа!
  Изтрийте ми коментара, но не обиждайте темата за Пловдив и си коригирайте автора!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "Понякога е наистина трудно - например популяризирането на събитията свързани с ромския квартал "Столипиново", въпреки омразата на повечето хора" - интересно изречение с дълбок смисъл.

 5. 5 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "Такъв пример е програмата "Кирилизация", която ще постави фокус върху факта, че Пловдив е първата Европейска столица на културата, която ползва кирилска азбука."... Сериозно? Пишем на глаголица? До кога лъжата ще се представя за истина???????

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1988 Неутрално


  " За каквото и да ми говориш приятелю мой, ти ми говориш за пари "

  Конфуции

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Имате право, колежке.

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":

  Така е. В този контекст да попитам "Дневник" колко роми назначиха за свои служители?

  До коментар [#5] от "xefgo":

  Кирилската азбука е всъщност българица, тоест българска азбука, но в старанието ни да сме пределно политкоректни се получават и словосъчетания, като цитираните от Вас.

 8. 8 Профил на uasi
  uasi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ще е пълна трагедия тва псевдосъбитие. Да ходят чужденците да се учат от ромите в Столипиново за което се дадоха 40% от парите (откраднаха по-скоро). Някои олигофрени просто ще се наядат с много пари, града ще се блокира с всякакви пседво умиращи "култури" и ще се изложим кат дърти цигани.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  "повече съдържание и проекти за общностите в града" - при "репетициите" има такова привнесено разнообразие, че се получава изчанченост, наричана арт. Няма самобитното, традиционното, което винаги е отличавало и привлича в Пловдив.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#1] от "tos_buratino":

  Ех ,защо , защо кмет на Пловдив не стана др.Георги Гергов !!!!Тогава всяка стотинка щеше да бъде "усвоена " по предназначение ! А тютюневите складове нямаше да бъдат "подпалени и изгорени " от някакъв си БЕЗДОМНИК !

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Скоро бях в Пловдив. Цените са скочили драстично, порциите са намаляли също драстично - gourmet, а цената на Пиринка-та достига 5,00 лв. Драстично се е увелиличил и броя на неадекватните и шумни младежи и миризмата на урина..Най-добре са съдържателите на барове, строителите и съдържателите на апартаменти в новопостроени кооперации - техните лодки се превръщат в кораби. По тепетата кошовете преливат от боклуци и разруха. Културата някак си не я усетих толкова осезаемо, за рзлика от търговията, може би защото не отдиох на театър или някое музикално представление??

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":
  "Ще се пръснат десетки милиони, "

  Ще се пръснат и разпилеят по джобовете на ей такива празноговорещи чиновници и водачи на безкултурието! Пловдив - "Флаг"! По надуто няма как да се каже!
  Пфу, чак гадно ми стана!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Не прочетох за набелязани мероприятия, свързани с представяне на книги, а в Пловдив е заработило първото българско издателство на Христо Г. Данов, в наше време седалищата на много от известните ни издателства са там. Надявам се да е пропуск в статията, а не в програмата на Пловдив 2019.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Georgi Popov
  Georgi Popov
  Рейтинг: 289 Гневно

  И пак ще попитам - никой ли не се пита ЗАщО СЕГАшНИТЕ УПРАВНИЦИ НА ПЛОВДИВ ЛИКВИДИРАА ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАНСПОРТ - най-ìстия, екологиèн градски транспорт? И точно когато цяла Европа обяви война на дизеловите автомобили, ние ще возим гостите точно с такива автобуси. Това е жив позор за втория (?) и най-древен град на България.

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  От Пловдив съм и е тенденциозно да коментирам. Но не е лошо за този и за бъдещи проекти да има едно публича табло/таблица с няколко колонки - обещано, срок, изпълнено/да,не/. Ако има и цена вече ще сме и в друго измерение. Правим проект -кирилизация, а основния надпис "Заедно-/логото на ЕСК/, където децата се снимат е на английски. Срам ни е, че пишем на кирилица!? Тогава като Казахстан да се откажем и още 100 дреболии от които лъха провинциализъм за съжаление. Пловдив е бил красив преди 1000 години, бил е по-голям от София когато е обявена за столица, това че случайни хора се занимават с културата в момента, няма да е от значение след 100 години.... Красотата му е в духа, а останалото си е халтура от събития.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1684 Весело

  "Събитията са групирани в четири основни платформи - "Сливане", "Трансформиране", "Възраждане" и "Релаксиране" ."
  ----
  Да ме прощавате за простащината, ама имам усещането, че платформите ще бъдат подредени така: 1. Възраждане, 2. Трансформиране, 3.Сливане и 4. Релаксиране, като фокусът ще бъде на номер 3. Дано не съм права.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK