Десет фирми и нов на вид щанд представят България на панаира на книгата във Франкфурт (допълнена)

Българският щанд на изложението за книги във Франкфурт през 2018 г.

© ИАПМСП

Българският щанд на изложението за книги във Франкфурт през 2018 г.Десет са българските фирми, включили се тази година в представянето на страната по време на 70-ото издание на най-голямото изложение за издателска и полиграфическа дейност във Франкфурт, което се провежда от 10 до 14 октомври в германския град, съобщи Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.


В първия ден той бе открит от заместник-министъра на културата Амелия Гешева. "Изключително съм щастлива от това, което виждам, и благодаря на всички, които положиха усилия за това българското пространство тази година да изглежда много по-добро, много по-различно от предходни години", посочи зам.-министърът, цитирана от Министерството на културата.


Българските колективни щандове са А48 и А46 в сектор 5.1 и са разположени непосредствено един до друг, формирайки обща зона на представяне от 80 кв.м., допълват от Асоциация "Българска книга" (АБК).
Асоциацията организира щанд А48 в партньорство с Националния център за книгата към НДК и с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Културния институт към Министерство на външните работи.


Щанд А46 е с площ от 60 кв.м. и представя десет български фирми от бранша с подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерство на икономиката. Фирмите са "Алианс принт", "Б 138", "Дъбови листа", "Ина", "Мотове", "Пан", "Просвета", "Пух-К", "Тат криейтив", "Фото медия".


На щанд А48 са изложени книги от български автори или български авторски колективи, сред които класически заглавия, представящи българската литература, наградени книги с национални или чуждестранни премии или нови заглавия от 2017 и 2018 г. от общо шестнадесет български издателства: "Ентусиаст", "Жанет 45", "Жар-Жанет Аргирова", "Златното пате", Издателство на Нов български университет, "Инле", "Книгомания", "Колибри", "Кръгозор", "Лексикон", "Сиби", "Софтпрес", "Тат криейтив", "Труд", "Хермес", Orange books.


На същия щанд премиерно ще бъде показан новият каталог, посветен на съвременна българска проза, публикувана между юли 2016 и декември 2017 г., продуциран от Националния център за книгата към НДК. Ще бъдат представени и преводни издания на съвременни български автори.


В програмата на националното представяне за днес, 11 октомври, е предвидено събитие от 17 ч. под името Get Together, на което ще бъдат представени Софийски международен литературен фестивал, книжния пазар и литературния живот в София, възможностите за резиденции, превод и партньорства. През почивните дни българските посетители на панаира могат да гостуват на още две събития. В събота от 15 ч. ще бъде представен "Black&White & Color" - първият годишен печатен албум на "Фото Форум" с най-добрите фотографии, публикувани в сайта през изминалата година. Двуезичното издание съдържа кратки истории "зад кадър" и интересни факти при заснемането на фотографиите.


В неделя детски издателства ще проведат "Българска книжна пътека" - разходка между българските щандове и щанда на "Клевър бук", които участват самостоятелно, срещи с издателствата, с детските автори Радостина Николова и Никола Райков, специални игри и работилници за децата с участието на Нуша Роянова.


Българският щанд на изложението за книги във Франкфурт през 2018 г.

© ИАПМСП

Българският щанд на изложението за книги във Франкфурт през 2018 г.


Официалният български щанд тази година има различен от досегашния си вид, което бе коментирано във Фейсбук и от Манол Пейков, съсобственик на издателство "Жанет 45", което не участва в изложението тази година. Той пише: "Представянето на България на Франкфурт тази година: една малка революция. Значи от мърморенето все пак има някаква полза."


След това допълва в отделна своя публикация, пак в социалната мрежа: "Тазгодишното представяне на България във Франкфурт е първото д о с т о й н о представяне на страната ни на този най-престижен книжен и културен форум, откакто аз го посещавам от дванайсет години насам. А най-вероятно – и от много по-дълго време." За това той поздравява Министерството на културата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Асоциация "Българска книга".


"Оставам с надеждата това да не е част от така характерното за съвременна България политическо танго, при което след стъпка напред задължително следват две назад. С правилно отношение, приличен бюджет и добро планиране (поне година в аванс) българската книга би могла да има лице пред света, от което да не се срамуваме. Тя го заслужава. България го заслужава", завършва Пейков.


Преди това казва, че има и много за критикуване. Като например факта, че "българският щанд е със стандартна изработка, използвана за всички други търговски изложения", след като е имало други "по-ефектни предложения за дизайн, които не бяха приети". Той допълва и че "поради кандидатстването в последния момент нито едно от водещите български издателства не е представено за сметка на напълно неизвестни издатели, чието име дори аз не съм чувал".


Събитието се организира в този формат всяка година от 1949 г. насам. На него се очакват близо 300 хиляди посетители, повече от 400 съпътстващи събития, както и над 10 хиляди журналисти, които да го отразят. На фокус със своята литература и култура през 2018 г. е Грузия.


На изложението участващите български производители ще имат възможност да обменят опит и да представят своята продукция и издания едновременно с над 7000 фирми и издателства от над 100 държави. Сред участниците са автори, илюстратори, литературни агенти, издатели, дистрибутори, печатари, книжари и библиотекари.


В рамките на дните от изложението щандът ще бъде посетен от представители на Федерацията на европейските книгоиздатели, Федерацията на книготърговците в Европа, мрежата на Европейските книжни изложения Aldus network. По повод предстоящия Софийски международен панаир на книгата под надслов "4 държави, 1 език" ще има среща между ръководството на АБК и г-жа Бербел Бекер, ръководител "Международни участия с колективен щанд на немски издателства" към Франкфуртския панаир на книгата, допълват от Асоциацията.


По време на събитието се представят най-добрите издателски и мултимедийни продукти, договарят се права и се обсъждат последните тенденции в бранша. Програмата включва множество срещи, дебати, лекции, изложби и представяния.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  "Събитието се организира всяка година от 1949 г. насам."

  +++++

  Събитието го имало и преди 1949 г. :

  The Frankfurter Buchmesse has a tradition spanning more than 500 years.
  In 1454, soon after Johannes Gutenberg had developed printing in movable letters in Mainz near Frankfurt, the first book fair was held by local booksellers.

  Before the advent of printed books a general trade fair in Frankfurt was the place for selling manuscripts. The beginning of a fair focused on printed books is attributed to Johann Fust and Peter Schöffer, who had taken over Gutenberg's printing operations after a legal dispute.
  The fair became the primary point for book marketing, but also a hub for the diffusion of written texts. During the Reformation, the fair was attended by merchants testing the market for new books and by scholars looking for newly available scholarship

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Казаха наскоро по една телевизия, че Георги Господинов бил от големите български писатели, щях да падна.
  Абе хора, не си правете майтап с литературата.
  Голям е Вазов, голям е Радичков, голям е Талев.
  Просто има времена, през които такива не се раждат, не напъвайте историята.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  Боже, 60 квадрата!
  И десет фирми!

  То затова иглежда като ...

  Отворени и светли пространства, бе хора! Модерна визия, светли тонове, съвременни материали, а не наредени като в "луксозен" чиновнически кабинет кубчета ...
  Кога най-после ще вденат тия, които коландрят по чиновнически работата с въображението на кълвач, при това люпило от преди 50 и повече години?
  И това не става на 60 квадрата!

  Те са няма и пет панаира годишно, на които трябва да присъства България като марка - не е проблемът в парите!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Ех, уважаеми. "...съсобственик на издателство "Жанет 45", което не участва в изложението тази година".
  Има издателства, които са участвали, защо не попитате тях?
  Разбира се, те не са от "Реформи в културата", нито пък в "Да, България", но все пак биха могли да имат реални впечатления.
  Сега разбирам, че Пейков най-вероятно е във Франкфурт, защото всеки, който има общо с книгите, е там, но спазвайте някаква хигиена, да му се не види.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Казаха наскоро по една телевизия, че Георги Господинов бил от големите български писатели, щях да падна.Абе хора, не си правете майтап с литературата.Голям е Вазов, голям е Радичков, голям е Талев.Просто има времена, през които такива не се раждат, не напъвайте историята.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Без Радичков, ако обичаш. Иначе си прав! Крайно време е да се оргнизира световна конференция какво щеше да загуби световнат литература, ако го нямаше... Тук те оствям да се замислиш, защото знам, че ще познаеш кого имам предвид.

 6. 6 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Ако обичате, статията не е за Франкфуртския панаир на книгата, а за това какво е казал Манол П. Така че хигиената не е на дневен ред.

 7. 7 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Казаха наскоро по една телевизия, че Георги Господинов бил от големите български писатели, щях да падна.Абе хора, не си правете майтап с литературата.Голям е Вазов, голям е Радичков, голям е Талев.Просто има времена, през които такива не се раждат, не напъвайте историята.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Опорна точка: Демокрацията ни отне много неща...

  Жалък си и прозрачен

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#5] от "MP":

  Имах предвид Йовков, ама накрая съм написал Радичков, както и да е, класата е друга.
  Иначе без ГГ и в севернамакедония вече не могат:

  Физика на тагата
  by Georgi Gospodinov

  „Една задолжителна книга за остатокот од нашиот живот...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3671 Весело

  Лично на ме такива панаири на книгата действат опустошително на портфейла ми! Още от входа ми идва да купувам,купувам и купувам книги!

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":

  Тя е и отнела, но и дала.
  И няма по-добър строй измислен до момента, така че не става въпрос за това.
  А за таланта.
  Талант, който ГГ просто няма.
  А като вземеш книга на Димитър Талев, четеш и ти се иска да не свършва.
  Ама той не е виновен, ГГ, а тези които постоянно го настаняват на първия ред...

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Лично на ме такива панаири на книгата действат опустошително на портфейла ми! Още от входа ми идва да купувам,купувам и купувам книги!
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Съветвам те да ходиш с още пет-шест съмишленици.
  Всеки купува по три, вместо ти да купиш петнайсет.
  При мен върши работа, но предварително се уговаря кой-какво.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#7] от "Умнокрасив":Тя е и отнела, но и дала.И няма по-добър строй измислен до момента, така че не става въпрос за това.А за таланта.Талант, който ГГ просто няма.А като вземеш книга на Димитър Талев, четеш и ти се иска да не свършва. Ама той не е виновен, ГГ, а тези които постоянно го настаняват на първия ред...
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Какво ти отне на теб демокрацията и кога си живял в нея? Основата на демокрацията са демократичните ценности, които ти очевАдно не споделяш и влагаш голяма част от енергията си България да продължава да бъде настоящата кочина, което е в унисон с директивите на Путин.
  Що се отнася за таланта и коментари от рода харесва/нехаресвам повече говорят за твоята личност, от колкото за качествата на обекта за който се изказваш. Вкуса е нещо лично и субективно. В случая много по-важно е мнението на специалистите в дадена област, а не на анонимните агент-провокатори във форумите. Вашите криво-разбрани комунистически вярвания, че равенството между хората означава, че са равни по възможности, е недомислица на идеолозите ви. Просто през 1850-та година човешката психика и природа е била неизучена и тогавашните философи са вярвали, че могат да променят природата на човек, ако променят насилствено средата. Нещо, което краха на социализЪма доказа, че е невъзможно. От там на сетне е ясно, че от всяко дърво свирка не става. Не става да пишеш 50-60 коментара на ден само тук и да си мислиш, че създаваш впечатление на компетентен и сериозен коментатор. Точно обратното - създаваш впечатление на човек, който се опитва да постигне определени цели. По теми които не засягат комунизма/социализма/СССР/Русия се изказваш или неутрално или подкрепящо мнозинството коментари. По теми, които засягат по някакъв начин комунизма/социализма/СССР/Русия изпълняваш директивите, спуснати от Москва и част от хибридната атака на Путин срещу нас, като част от ЕС и НАТО.

  Та така, мнението ти за Г.Г. си е твое, имаш право на него, но се научи да приемаш и мнението на околните, ако смяташ да живееш в демократично общество и в бъдеще. Не е нужно да се обясняваш чак толкова много. Като си си казал мнението, остави останалите да си направят сами изводите.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умнокрасив":

  Твоите анализи въобще не ме интересуват, не ги пиши толкова дълги, че така и така не ги чета.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умнокрасив":

  Хайде да не си кривим душата! Средата също е толкова важна за формирането и израстването на човека,колкото и вътрешният му "свят". Ако Христо Стоичков се беше родил десет години ПО-РАНО,нямаше да може да излезе от България и да играе за "Барса",и днес нямаше да е това,което е.

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  "Нов на вид щанд" - Дневник пак демонстрира изказ на 4-годишно дете

 16. 16 Профил на naskotop
  naskotop
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Разбрах кой не е участвал на панаира и какво е казал. Не разбрах само кой е участвал, но може би не е толкова важно...?

 17. 17 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  :)))))))))))))
  Браво!

 18. 18 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Съвременните български т.нар. писатели са много удобни, защото като пълен боклук никой не ги чете, но затова пък всички знаят, че са велики, защото никой не ги чете. Също както не си ходил на Панаира на книгата, но знаеш какво е казал съсобственикът (с майка му) на някакво издателство.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":
  “А като вземеш книга на Димитър Талев, четеш и ти се иска да не свършва. “
  Той и като човек е бил страхотен - скромен, деликатен, фин . Баба ми е разказвала, когато писал Преспанските камбани и описва раждането на Ния, ходел в първа градска в родилното, седне на едно столче и пита акушерките, какво им е на жените, боли ли ги, как минава. Всичките много го обичали. И после с неговото си перо го описва в книгата. Мъките на Ния, безпомощността на бабата-акушерка, куража на баба Султана - голяма литература!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":“А като вземеш книга на Димитър Талев, четеш и ти се иска да не свършва. “Той и като човек е бил страхотен - скромен, деликатен, фин . Баба ми е разказвала, когато писал Преспанските камбани и описва раждането на Ния, ходел в първа градска в родилното, седне на едно столче и пита акушерките, какво им е на жените, боли ли ги, как минава. Всичките много го обичали. И после с неговото си перо го описва в книгата. Мъките на Ния, безпомощността на бабата-акушерка, куража на баба Султана - голяма литература!
  —цитат от коментар 19 на султана глаушева


  Само дето в оригиналния вариант на "Тютюн" я няма партизанската линия в сюжета. Голям писател, голяма литература, ама имал нещастието да живее под управлението на цървуланковци без никакво образование и обща култура, без морал, подчинени само на парите и на съвеЦките другари. Същите тези другари, чиито наследници сте вие, българите с руско самосъзнание, които днес пробутвате путинската пропаганда с цел да разедините и отслабите нацията.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умнокрасив":Хайде да не си кривим душата! Средата също е толкова важна за формирането и израстването на човека,колкото и вътрешният му "свят". Ако Христо Стоичков се беше родил десет години ПО-РАНО,нямаше да може да излезе от България и да играе за "Барса",и днес нямаше да е това,което е.
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Точно казано. Средата е най-важна и съм го заявявал многократно. Сами виждаме какво се случва с едно дете, осиновено от дом в България и отраснало в цивилизована държава и какво става с тези, които остават тук. Точно заради тази среда е възможен и феномена да съществуват български граждани с руско самосъзнание. Толкова много пропаганда са поели в главите си, от идеологически ангажирани учебници в детството, от идеологически ангажирани филми, от идеологически ангажирани книги, вестници, списания, от членуване в идеологически ангажирани младежки организации и т.н. и т.н. Просто идеологията толкова много се е сраснала с личността им, че е невъзможно да бъде изкоренена. Просто на тези хора трябва да се гледа като към болни хора, да им помагаме да се справят с живота. Но не бива в никакъв случай мнението им да бъде взимано под внимание, защото това е мнение на хора без здрав разсъдък, с объркана ценностна система.

  No Pain No Gain
 22. 22 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Твоите анализи въобще не ме интересуват, не ги пиши толкова дълги, че така и така не ги чета.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Чукча е писател, чукча не читател. Нещата, които пиша, чукча, не са за теб, ти си ясен - обикновен българи с руско самосъзнание, промит до мозъка на костите си, неспасяем случай. Пиша ги за останалите потребители, за да обърнат внимание и да не отчитат коментарите ви.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK