Явор Гърдев с премиера в галерия "Структура"

Режисьорът

© Цветелина Белутова, Капитал

РежисьорътДнес Явор Гърдев представя театралната акция "Елхата у Иванови" в алтернативното пространство на галерия "Структура", където той работи съвместно с Театър "Реплика". За основа на акцията служи драматургичен текст на А. Введенски, написан в края на 30-те години на миналия век, а преводът е дело на покойния български поет Георги Рупчев.


Пред "Дневник" Явор Гърдев коментира, че един от основните импулси, довели до театралната акция, е това, че театър "Реплика" "е интересен феномен, който заслужава да бъде подкрепен". Според него младата театрална формация много дълго време успява да оцелява, въпреки че екипът би могъл да се занимава и с други дейности. "Те не правят неща просто за да се задържат. Всъщност хората се интересуват", допълни Гърдев.


Друга причина за поставянето на театралната акция в галерия "Структура" според Гърдев е, че "това е текст, който иска предварително обезпечена голяма доза свобода за реализацията му". Режисьорът определи "Елхата у Иванови" като "типичен ляв авангард от времето между двете войни".
На репетиции

© Стефан Н. Щерев

На репетиции


Днес ще се състоят две премиерни представления на "Елхата у Иванови". Първото е с начален час 19:00, а второто е от 21:00 ч. Следващите представления са на 16 и 19 октомври. Билети могат да бъдат купени от онлайн платформата www.bilet.bg


Явор Гърдев с премиера в галерия "Структура"

© Стефан Н. Щерев


Екипът на "Елхата у Иванови" е в състав: Явор Гърдев, Теодора Симова, Ованес Торосян, Милена Ерменкова, Ивайло Драгиев, Християна Пенева, Боряна Пенева, Милко Йовчев, Благой Бойчев, Катерина Стоянова, Тихомира Темелкова, Василка Бумбарова и Борис Зафиров.


В "Дневник" очаквайте интервю с Явор Гърдев по повод премиерата, в което той изказва предположението, че България е най-трудната за управляване държава в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK