Кои са премиерните спектакли в новия театрален сезон

Плакат на "Килър Джо"

© Малък градски театър

Плакат на "Килър Джо"Новият театрален сезон 2018-2019 в страната вече започна с множество интересни нови заглавия, идващи от добре познати имена, но и от някои съвсем нови, за които тепърва вероятно ще чуваме все по-често. "Дневник" направи обзор на част от премиерните спектакли в големите театри в София, Пловдив, Бургас, Русе и Варна, които може да гледате тепърва.


СОФИЯ


Народен театър "Иван Вазов"
ДИВАТА ПАТИЦА
от Хенрик Ибсен
Камерна сцена
Премиера: 12 и 13 октомври
Следващи дати: 30 октомври, 6, 13 и 17 ноември


Една от най-прочутите пиеси на норвежкия драматург Хенрик Ибсен "Дивата патица" е първата премиера на Камерна сцена през новия сезон в Народния театър. Билетите за 12 и 13 октомври вече са изчерпани, а следващите дати са 30 октомври, 6, 13 и 17 ноември.


Действието ни пренася насред завръщане от чужбина, което разкрива неподозирани семейни тайни, преминаващи през две семейства в три поколения. Изплуването на тайните поставя въпроса доколко истината и справедливостта имат място в едно общество, в което успехът, имиджа и печалбата са гарант за лично щастие. Това са част от основните теми на Ибсен, вкарани в контекст на един необичаен домашен любимец – дивата патица, и най-вече в контекста на фотографията – основно занимание на част от героите в пиесата. "Дивата патица" е и предчувствие за епохата на самонаблюдение, в която живеем и в която снимането замества живеенето.


Режисьор: Крис Шарков
Сценография Никола Тороманов
Музика: Асен Аврамов
С участието на: Иван Бърнев, Ана Пападопулу, Елена Телбис, Валентин Ганев, Цветан Алексиев, Сава Грагунчев, Валентин Балабанов, Илиана Коджабашева, Васил Илиев
Асистент-художник: Елис Вели
Превод: Антония Бучуковска
Консултант по фотография: Николай Трейман


"Дивата патица"

© Народен театър

"Дивата патица"


ЕДИН БЕЗУМЕН ДЕН
по Пиер дьо Бомарше
Голяма сцена
Премиера: 27 и 28 септември
Следващи дати: 30 октомври, 17 и 24 ноември


Спектакълът бе първата премиера на Народния театър "Иван Вазов" за новия сезон 2018-2019 и е определян като среща на театър, музика, песен, танц, балет и живопис. Създаден е по текста "Един безумен ден, или Сватбата на Фигаро" на Пиер дьо Бомарше, който определя жанрово пиесата си като комедия, но тя е и политическа сатира. Не случайно дълго време е забранена. Братът на Луи ХV гледа представлението и едва не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за пореден път влиза в затвора. Започват масови народни вълнения. В много отношения спектакълът има характер на мюзикъл. "Публиката трябва да идва на това представление като за финалния мач на Световния шампионат по футбол и да излиза от театър като от черква в деня на велик християнски празник", казва Михаил Петров.


Постановка: Михаил Петров
Сценография: Елена Иванова
Костюми: Елена Иванова
Участват: Параскева Джукелова, Джулия Бочева, Гергана Змийчарова, Стелиан Радев, Димитър Живков, Павел Иванов, Владислава Николаева, Ева Данаилова, Вяра Табакова, Цветомира Даскалова, Христо Чешмеджиев, Стоян Пепеланов, Васил Драганов, Пламен Димов, Христо Терзиев
Хореография: Мариана Крънчева
Музика: Любомир Денев
Фотограф Любомир Сергеев


"Бащата"

© Народен театър

"Бащата"


БАЩАТА
от Флориан Зелер
Голяма сцена
Премиера: 24 и 25 октомври
Следващи дати: 31 октомври, 4 и 22 ноември


"Бащата" е втората премиера за сезона на Голямата сцена на Народния театър. Пиесата на френския драматург Флориан Зелер е абсолютен хит из театрите в Ню Йорк, Париж, Берлин и Лондон. Сюжетът потапя Андре (Владимир Пенев) в свят с разклоняващи се самоличности. Пред зрителя лабиринтът на човешките спомени и емоции непрекъснато усложнява своите кодове, мести спасителните си изходи с напрежението и атмосферата на вълнуващ трилър и абсурдни комични ситуации. С всяко действие Ана (Радина Кърджилова ), Пиер (Юлиян Вергов), Лора (Теодора Духовникова), Жената (Мария Каварджикова) и Мъжът (Константин Еленков) поемат по непознати орбити, променят биографиите си, излагат нови версии за случващото се около тях. Така в апартамента на Андре бавно се наслагва неизвестността, докато на финала не избухне изненадващата истина.


Режисьор: Диана Добрева
Сценография и костюми: Мира Каланова
Музика: Петя Диманова
Участват: Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Мария Каварджикова, Константин Еленков
Фотограф: Стефан Ненков Щерев
______________________________________________


Сатиричен театър "Алеко Константинов"


ХЪКЪЛБЕРИ ФИН И ТОМ СОЙЕР
по Марк Твен
Камерна зала "Методи Андонов"
Премиера: 6 и 7 октомври
Следващи дати: 13 и 27 октомври, 11 ноември


Според Хемингуей двата романа на Марк Твен "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин" са началото на голямата американска литература. Историята за двете необикновени момчета Хък Фин и Том Сойер е интересна и актуална и днес. Сойер расте с колоритната си и ексцентрична леля Поли и е малък бунтар. Бяга от училище, свидетелства за невиността на съдения за убийство Мъф Потър и разкрива истинския убиец - индианеца Джо. Всичко това го прави пръв приятел на Хъкълбери Фин, който е дете на улицата, което не признава правила. Двамата стават герои в очите на връстниците си заради нетърпимостта им към несправедливостта, предателството и непочтеността в човешките взаимоотношения. Как ще използват намереното съкровище, ще успее ли бащата на Фин да им го вземе, ще спасят ли от робство негърката Джен и как ще продължи любовта между Том Сойер и Беки Тачър може да разберете на сцената на Сатиричния театър "Алеко Константинов".


Сценичен вариант: Димитър Еленов и Стефан Стоянов
Постановка: Димитър Еленов
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Хореография: Силвия Мартинова
Музика: Мартин Каров
Участват: Албена Михова, Мирослава Върбанова, Веселин Цанев, Явор Борисов, Мартин Христов, Пламен Великов, Мартин Каров, Данаил Николов, деца от Студио "Дефисто"


Част от актуалния репертоар на Сатиричния театър

© Сатиричен театър

Част от актуалния репертоар на Сатиричния театър


КАК СЕ ОБИРА БАНКА
от Сами Файяд
Голяма сцена
Премиера: 14 и 15 октомври
Следващи дати: 20 и 27 октомври, 12 и 26 ноември


Пиесата на италианския драматург Сами Файяд представя закачлива сюжетна история за обир на банка в Неапол от едно бедно италианско семейство през 60-те и 70-те години на XX век, когато все още ги няма много от модерните технологии за охрана. Героите приличат на добрите палячовци от приказките със своята наивност и добрина. Главата на семейството Агостино е артист - изобретател на театрални фокуси, загубил себе си някъде назад във времето, когато заради любовта се е отказал от таланта си на актьор и е станал майстор на сценични фишеци. Един мозък, който непрекъснато ври в огъня на съмнението – има ли смисъл от всичко, когато липсва мъничко уважение и благодарност и то най-вече от най-близките.


Постановка: Николай Ламбрев-Михайловски
Превод: Илиана Друмева
Сценография: Чайка Петрушева
Музика: Добрин Векилов-Дони
Участват: Христо Мутафчиев, Ева Тепавичарова, Веселин Цанев, Михаил Сървански, Екатерина Георгиева, Маргарита Хлебарова, Явор Борисов, Красимир Куцупаров


СТАРИ ВРЕМЕНА
от Харолд Пинтър
Камерна зала "Методи Андонов"
Премира: 29 и 31 октомври
Следващи дати: 2, 12, 18 и 30 ноември


Пиесата на Пинтър "Стари времена" ни среща с трима души насред нищото, които се борят с все по-клаустрофобичния свят.


Постановка: Николай Младенов
Превод: Галина Томова - Станкева
Сценография: Чайка Петрушева
Музика: Мартин Каров
Участват: Димитър Баненкин, Албена Павлова, Ана Вълчанова
__________________________________


Театър 199 "Валентин Стойчев"


Най-актуалната премиера в афиша на театъра е пиесата по текста - победител от конкурса за съвременна българска драматургия, "Кроасан", за който подробно може да четете малко по-надолу.


Следващото ново заглавие на сцената се очаква на 15 ноември. То ще е "Ясна поляна" от хърватина Миро Гавран в постановка на Иван Урумов и с участието на Георги Кадурин, Иван Юруков, Марияна Миланова, София Бобчева.


В детскта програма се подготвя също ново заглавие. "Буратино" по Алексей Толстой трябва да се срещне с публиката за първи път в постановка и драматизация на Жени Пашова с участието на Георги Спасов, Диляна Спасова и Цвети Пеняшки на 16 декември.


През пролетта на 2019 г. Стайко Мурджев има планове да постави пиесата "Най-бързият часовник" на света от Филип Ридли в превод от Деница Димитрова.


Режисьорът Васил Василев ще качи на сцената "Контракции" от Майк Барлет. В ролите ще влязат Ани Вълчанова и Надя Дердерян. Очаква се в репертоарния афиш на театъра да влезе и "Хаос" от Мика Миляхо, научи "Дневник".


Кадър от "Кроасан"

© Театър 199

Кадър от "Кроасан"


КРОАСАН
от Мартин Колев
Премиера: 29 септември
Следващи дати: 31 октомври, 14 ноември


"Кроасан" е текстът, спечелил последното издание на конкурса на Театър 199 за съвременна камерна драматургия "Славка Славова". Историята в него се разплита като криминална загадка, като изследване на мястото на душата в живота на хората. Животът, който технологиите превземат все по-настойчиво и агресивно. С много хумор, страст и нежност постановката разкрива неочакваните измерения на думата "кроасан".


Режисьор: Васил Дуев
Сценография: Даниела Николчова
Участват: Петко Венелинов и Цветина Петрова
Музика: Стефан Здравески


_________________________


ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс


СЪВЪРШЕНО РОЗОВО
от Ива Свещарова
Премиерни дати: 16 и 17 октомври


Представлението разглежда темата за женското тяло като обект на желания и субект, който упражнява въздействие. Използвайки наложени стереотипи, клишета и свръхеротизирани образи, "Съвършено розово" изследва въпросите за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.


Идея и реализация: Ива Свещарова
Драматургичен консултант: Елена Бото (Германия/Португалия)
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Сценография: Ралица Тонева
Графичен дизайнер: Георги Флоров
Участват: Виолета Витанова и Ива Свещарова


"Съвършено розово"

© Петя Иванова, ДНК

"Съвършено розово"


_____________________________


Театър "Българска Армия"


БЕЛЛА ФИГУРА
от Ясмина Реза
Голяма сцена
Премира: 15 октомври
Следващи дати: 24 октомври, 1 и 22 ноември


Името на либерално-буржоазната пиеса идва от италианския израз за добрия образ в обществото - белла фигура. Постановката обаче разкрива обратната страна на този медал. Действието се развива във Франция, а спектакълът предлага различна естетика и присъствие, в което дълго време може да няма реплика. Привидно няма събития, но на сцената се разкриват дълбоки взаимоотношения.


Режисьор: Антон Угринов
Сценография: Борис Далчев
Костюми: Ванина Цандева
Музика: Калин Николов
Участват: Гергана Плетньова, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Станислав Ганчев, Елена Райнова, Георги Йовчев


"Белла фигура" в Театър "Българска армия"

© Театър

"Белла фигура" в Театър "Българска армия"


_______________________________


Малък градски театър "Зад канала"


КИЛЪР ДЖО
от Трейси Летс
Премиера: 18 и 19 октомври
Следващия дати: 27 октомври


Пиесата "Килър Джо" американският драматург Трейси Летс пише през 1993 г, а през 2011 г. текстът е екранизиран в черна комедия със същото заглавие и Матю Маконахи в главната роля. Успехът на текста го пренася на различни сцени из целия свят. Действието се развива в Тексас. Глави герои са полицейски детектив и наемен убиец на име Джо Купър, който трябва да убие майката на млад наркодилър. Поръчителите - Крис и баща му Ансел - обаче не могат да платят услугата и предлагат невинната си сестра/дъщеря като форма на отплата, докато покрият задълженията си.


Постановка и режисура: Стайко Мурджев
Превод: Любов Костова
Сценография и костюми: Марина Райчинова
Музика: Станислав Генадиев
Движение и пластика: Станислав Генадиев
Медия и визуализации: Владислав Илиев
Участват: Малин Кръстев, Анастасия Лютова, Луиза Григорова - Макариев, Стоян Младенов, Георги Кацарски


Плакат на "Килър Джо"

© Малък градски театър

Плакат на "Килър Джо"


ЗАКОНЪТ НА АРХИМЕД
от Жузеп Мария Миро
Премиера; 29 септември
Следващи дати: 28 октомври, 15 и 24 ноември


На фокус в "Законът на Архимед" авторът поставя целувка - треньор по плуване целува дете, за да преодолее то страха си и да скочи във водата. Качеството на тази целувка е заподозряно от родители и близки на треньора. Акт на максимална чистота – обичта към дете – е заподозрян в максимална мръсотия. Затова и темите в постановката са за това възможна ли е в наши дни чиса невинност или срещу нея винаги се явява зло и силно недоверие. Докъде стига яростта на тази подозрителност, докъде се простират границите на човешката жестокост, за доверието като провален дар за човека и неумението да тълкуваме жестовете без да им придаваме еротично съдържание.


Режисьор: Стилиян Петров
Сценография: Венелин Шурелов
Музика: Мишо Шишков - син
Костюми: Елица Георгиева
Превод: Нева Мичева
Участват: Ирина Жамбонас, Пенко Господинов, Петър Калчев, христо Пъдев


"Законът на Архимед"

© Малък градски театър

"Законът на Архимед"


Младежки театър "Николай Бинев"


СПЕЦИАЛНИ ПОВОДИ
от Бърнард Слейд
Голяма сцена
Премиера: 25 и 26 септември
Следващи дати: 26 октомври, 7, 17 и 28 ноември


"Специални поводи" е спектакъл за един мъж, една жена и всичко между настоящето, миналото и бъдещето. Ейми (Койна Русева) и Майкъл (Димитър Баненкин) празнуват петнадесетата годишнина от сватбата си, уточнявайки последните детайли... по предстоящия си развод. Спектакъл за смеха, тъгата и всички останали емоции, съпровождащи "специалните поводи" в забавните и важни моменти от живота на всеки от нас.


Режисьор: Петър Кауков
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Композитор: Милен Кукошаров
Фотограф: Гергана Дамянова
Участват: Койна Русева, Димитър Баненкин


_______________________________________


Театрална работилница СФУМАТО


ЛУДА ТРЕВА
по Йордан Радичков
Премиера: 15 октомври
Следващи дати: 16 и 29 октомври


Спектакълът е част от програмата "Ноев ковчег", която се състои от две представления - "Нова библия" ("Суматоха") и "Луда трева". Идеята на проекта е да пресъздаде на сцената света на Радичков и неговите герои в контекста на XXI век, да направи нов театрален превод на неговите послания - предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света.


Сценична версия и режисура: Маргарита Младенова
Сценография: Борис Далчев, Михаела Добрева
Музика: Христо Намлиев
Снимки: Яна Лозева
Участват: Албена Георгиева, Жана Рашева, Антонио Димитриевски, Каталин Старейшинска, Иван Николов, Надя Керанова, Димитър Крумов, Румен Драганов, Биляна Георгиева, Галя Костадинова, Георги Богданов
________________________________________


Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас


ПРИЗРАЦИ
от Хенрих Ибсен
Премиера: 27 септември
Следващи дати: 1, 4, 18, 19 и 26 ноември


Ако животът на всеки човек в последна сметка е крушение, защо тогава плаваме в бурното житейско море? Кое ни крепи? Какво ни обезсърчава? Защо макар и корабокрушенци винаги се надяваме на попътни ветрове? Какъв е смисълът от нашата неравна борба със стихията на битието? Пиесата "Призраци" на "бащата на съвременната драма" Хенрик Ибсен повдига всички тези въпроси, но не иска да им даде еднозначен отговор, защото същинската цел на тази семейна история е да открие скритата причина.


Постановка: Бойка Велкова
Превод: Антония Господинова
Сценография: Мартина Варийска
Фотограф: Елена Спасова
Участват: Златко Ангелов, Ива Папазова, Никола Парашкевов, Николай Стоименов


Актьорският състав на "Призраци"

© ДТ

Актьорският състав на "Призраци"


МРАК
от Антон Страшимиров
Премиера: 16 октомври
Следващи дати: 2 и 12 ноември


Пиесата "Мрак" от Антон Страшимиров се поставя за първи път в България. Действието в нея се развива в малко делиоманско село в началото на миналия век, където цар отново е далеко, а Бог - високо. Ама, много високо. Героите са галерия от образи. Народът е инфантилен и гладен. Народ от гладнинепораснали деца - наивни и жестоки като децата и цари истински мрак. Страшимиров описва сам пиесата като комедия, но кой се смее накрая?


Постановка: Борислав Чакринов
Костюми: Мартина Варийска
Участват: Тончо Токмакчиев, Тихомир Благоев, Зорница Константинова, Стефан Иванов, Стоян Памуков, Невена Цанева, Ива Трифонова, Асен Лозанов, Николай Стоименов, Тони Минасян, Ива Папазова, Виктория Димитрова


ДА МИНЕШ ПОД ДЪГАТА
от Питър Куилтър
Премиера: 30 август
Следващи дати: 30 октомври, 13 ноември


В холивудската версия на мюзикъла "Магьосникът от Оз" малкото момиченце подскача по жълтата пътека с кошничка в ръка и пее "Някъде там под дъгата". Милиони са влюбени и омагосани от изпълнението на Джуди Гарланд. Пиесата "Да минеш под дъгата" е драматичен разказ за последните концерти на Джуди Гарланд в Лондон, няколко месеца преди смъртта й. Край нея са последният й съпруг Мики Дийнс и любимия й пианист Антъни. Спектакълът, който успешно обикаля театралните сцени в Уест Енд и Бродуей, е за цената на успеха и непостижимостта на човешкото щастие и излиза пред бургаската публика в изпълнение на Тони Димитрова, Веселин Плачков и Асен Лозанов.


Режисьор: Борислав Чакринов
Участват: Асен Лозанов, Тони Димитрова, Веселин Плачков


Драматичен театър - Пловдив


ПО-СТУДЕНО ОТ ТУК
от Лора Уейд
Камерна зала
Премиера: 18 октомври
Следващи дати: 1 ноември


"По-студено от тук" на Лора Уейд е психологическа драма за 4-членно семейство и опитите им да подобрят комуникацията си. Майката е болна от рак на костите в напреднал стадий. Затова решава цялото семейство да организира погребението с цел да се сплотят. Започват опити на споделяне, общуване и пример как да се свържем с най-близките си.


Режисьор: Владимир Люцканов
Превод: Харалампи Аничкин
Сценография и костюми: Венелин Шурелов
Композитор: Петър Дундаков


МАРТИН, ДАНЧО И МАЙКА ИМ
от Камен Донев
Камерна зала
Премиера: 25 октомври
Следващи дати: 29 октомври, 7 и 23 ноември


Втората премиера в календара на театъра този сезон е "Мартин, Данчо и майка им". Автор и режисьор на монспектакъла е Камен Донев, а в главната роля е актрисата Албена Колева.


Кадър от "Драконът"

© Стефан Н. Щерев, Драматичен театър

Кадър от "Драконът"


Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна


ДРАКОНЪТ
от Евгений Шварц
Основна сцена
Премиера: 3 и 4 октомври
Следващи дати: 30 октомври


След като постави успешно във Варна "Бастард", "Марат/Сад", "Крум", "Пухеният" и "Калигула", Явор Гърдев продължава серията си от впечатляващи театрални постановки на сцената на морския град с "Драконът" - пиеса за възрастни от руския детски писател Евгений Шварц. Написана през Отечествената война, поставена веднага след нея, но свалена и забранена по времето на Сталин, тя поразява с актуалността си и днес. Притчата за въплъщенията на властта е поставяна десетки пъти по света и у нас, но не и от Гърдев. Тя е симбиоза между политическа комедия и детска приказка.


Сценична версия и постановка: Явор Гърдев
Превод: Лилия Илиева
Сценография и костюми: Свила Величкова
Музика: Калин Николов
Участват: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов, Александра Златева, Константин Соколов, Станислав Кондов, Валентин Митев, Пламен Димитров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Николай Кенаров, Ивайло Иванов, Милена Кънева


______________________________________
Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе


КОЯ ГАД ИЗЯДЕ КАШКАВАЛА
по Еторе Скола
Премиера: 16 октомври
Следващи дати: 29 октомври


Постановката е адаптация на режисьора Теди Москов по филма "Грозни, мръсни, зли" от 1976 г. на режисьора Етора Скола.


Режисьор: Теди Москов
Сценография: Николай Николов
Костюми: Свила Величкова
Участват: Мая Новоселска, Валентин Танев, Дайана Михайлова, Кристиана Ценкова, Петя Венелинова, Ясена Господинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Любомир Кънев, Никола Додов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Бих препоръчал още едно премиерно заглавие - "Антихрист" по Емилиян Станев, на което премиерата бе наскоро в новия театър в НДК.

  Умен и красив жълтопаветник.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Обещаващ афиш :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Любопитно

  С огромно удоволствие мога да кажа, че някои от постановките от миналия сезон са истинска наслада. Дано и новия да е така. А театрите са пълни!

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Интересни на пръв прочит заглавия. Вярвам, че си заслужават постановките. Приятно гледане на всички, които ще ги посетят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK