Фестивалът ACT отново раздвижва театралните сцени в София

Фестивалът ACT отново раздвижва театралните сцени в София

© ACT асоциацияОсмото издание на фестивала за свободен театър ACT започва днес с представянето на българо-германска продукция и концерт на електро минимъл уейв формацията Les Animaux Sauvages. Форумът ще продължи от 19 до 25 октомври на различни сцени из столицата. Като платформа за експерименти и търсене на нови форми в сценичните изкуства фестивалът ще представи разнообрази творчески проекти на темата, избрана за основна тази година - POST-POST.


Откриването е в ДНК - пространство за съвременен танц от 21 ч. тази вечер с изпълнението на групатата Les Animaux Sauvages, основана през 2014 г. от Сибила Серафим и Ивайло Стоядинов - Чарли, към които по-късно се присъединява и Атанас Русков.


Преди откриването от 18 ч. в Театър "Азарян" може да гледате българо-немската продукция "Опиянение и гняв" по съвместна идея, текст и режисура на немската формация LIGNA и Стефан Щерев заедно с музика и звукова среда от Емилиян Гацов и превод на Гергана Димитрова. Спектакълът търси отговори на въпроса какво поражда, контролира и манипулира различни обществени групи, както и какво те предизвикват и променят и как могат да бъдат разбрани.
На следващия ден между 14 и 21 ч. ДНК ще се превърне отново в сцена за визуалната инсталация PURE на хореографа Християн Бакалов.


Част от инсталацията PURE

© ACT асоциация

Част от инсталацията PURE


Общо осем български произведения от последната година и четири международни театрални спектакъла от Германия, Франция, Израел и една немско-балканска продукция ще изследват въпроси като: Какъв е пулсът на света днес? Каква е честотата му? Измерим ли е този ритъм изобщо? Къде стоим сред всички постове – през "постмодернизъм", "постдраматично", "постдигитално" до постовете в социалните мрежи и безкрайния поток от информация.


Така през следващите дни може да гледате и най-новия проект на Ива Свещарова "Съвършено розово", френския спектакъл Buffet A Vif/Smashed To Pieces, най-новия режисьорски проект на Гергана Димитрова "Мовименто/Вариации" с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, както и спектакъла Invisible Republic.


Ще има и срещи, майсторски класове с United Cowboys (Холандия) и Нуло Факини (Италия / Дания), уъркшопове с международната група от участници и автори зад произведението "STILL TO COME: feminist pornscape" Рахел Бара, Ида Даниел, Ана Дублейвич, Фрида Лаукс, Зринка Ужбинец, както и с гостуващите от САЩ Тим Лорд и Найлън на тема "Развитие на нова драматургия".


Всички събития от фестивала ACT са разпределени между Театър "Азарян", ДНК, ЦКД "Червената къща", Галерия "Етюд", Френски Институт, Гьоте институт и Театрална работилница "Сфумато". Подробна информация за билети и програмата може да откриете на неговия сайт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK