Пламен Карталов отново е избран за директор на Националната опера и балет

Пламен Карталов отново е избран за директор на Националната опера и балет

© ДневникАкадемик Пламен Карталов е преизбран за директор на Националната опера и балет за трети пореден и общо четвърти мандат, потвърдиха пред "Дневник" от отдела за връзки с обществеността на институцията.


Изборът бе направен след събеседване с избраните кандидати за поста, проведено на 24 октомври.


Десетчленна комисията, оглавена от диригента и преподавател по дирижиране проф. Пламен Джуров, изслуша идеите за развитието на институцията на световноизвестната оперна прима Дарина Такова, диригента на националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" Славил Димитров и акад. Карталов. Министерство на културата обяви конкурс за поста, след като мандатът на последния изтече на 18 юли тази година.
Всеки мандат на поста е с продължителност пет години. За първи път Пламен Карталов става директор на Националната опера и балет в периода 1994 - 2000 година. Завръща се на поста през 2008 г. и остава там до днес. С новия му мандат той ще остане начело на една от най-големите културни институции в страната за общо 20 години.


Пламен Карталов завършва бившата Българска държавна консерватория, днес Национална музикална академия "Панчо Владигеров". След това специализира оперна режисура в Берлин и завършва кинорежисура в НАТФИЗ.


През 70-те години създава, ръководи и поставя опери във формацията "Младежка камерна опера" и Камерна опера - Благоевград. През 1982 г. става директор и режисьор в Оперен театър - Русе. Заедно с Борис Христов преподава актьорско майсторство на специализанти - оперни певци в Рим за две години. В началото на 90-те години е директор на Държавния музикален театър "Стефан Македонски", София.


През годините има реализирани над 180 постановки и опери от различни епохи. Прави български премиери на големи произведения от барока, класицизма и творби от 19 и 20 век. През последните години реализира на сцената на операта едни от най-мащабните творби на Рихард Вагнер "Пръстенът на Нибелунга", "Тристан и Изолда" и "Парсифал" с изцяло български състав от оперни певци за първи път не само в България, но и на Балканите.


От 2014 г. в репертоара на Националната опера и балет по негова идея са включени и "Концерти за бебоци", предназначени за най-малките, както и програмата "Опера за деца" с детски опери и адаптации на големи оперни заглавия.


Видеозаписи от изслушването на тримата кандидати са качени в YouTube канала на Министерство на културата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK