Бяха обявени избраните артисти за стипендията "С усилия към звездите"

Бяха обявени избраните артисти за стипендията "С усилия към звездите"

© ФондацияДнес в 11 часа в "Перото" бяха обявени първите стипендианти на инициативата на Фондация "Културни перспективи". На събитието присъстваха и менторите, които ще напътстват внимателно подбраните артисти. Единствено менторът в категорията "Музика", Красимира Стоянова, не се появи лично, тъй като в момента е в репетиционен процес, но тя беше включена чрез връзка по интернет.


Събитието беше открито от Ина Кънчева, която разкри, че стипендията не е плод на моментно хрумване, а по нея е работено в последните няколко години. Тя нарече този проект "бохемски", тъй като целта му е да подпомогне пет свободни артисти в пет области на изкуството.


След нея се изказа домакинът на мероприятието – директорът на НДК Борислав Велков. "НДК винаги е било средище за културни проекти, за вдъхновение. Малки и големи проекти в културата няма", отбеляза той.
Думи към организаторите на събитието, участниците и публиката отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова, поради чието закъснение церемонията се забави с десетина минути. Тя поздрави Фондация "Културни перспективи" и добави: "Вече 11 години работи столичната програма "Култура", която подкрепя изкуството." След това Фандъкова благодари на фондацията, че е дала възможност на Столична община да се включи в проекта, осигурявайки стипендията за визуални изкуства.

На преден план: част от селектираните артисти. На заден план: присъстващите ментори и инициаторката на стипендията Ина Кънчева. <br />

© Иван Димитров

На преден план: част от селектираните артисти. На заден план: присъстващите ментори и инициаторката на стипендията Ина Кънчева.


След встъпителните слова се пристъпи и към обявяване на резултатите. Ина Кънчева подчерта, че във всяка от категориите е имало по 25 финалисти, а за селекцията е помогнало авторитетно чуждестранно жури, като се изключи категорията "Литература". Тя каза и че по стечение на обстоятелствата са се получили две изключения в категориите "Литература" и "Театър/Пърформанс". После Ина Кънчева даде думата на менторите.


Художникът Недко Солаков заяви, че младите хора на изкуството имат нужда от подкрепа, а след селекцията на финала са останали две имена. Накрая е било решено Радослав Нинов-Руди да бъде отличен. "Това е един много млад и чаровен художник", каза Недко Солаков и изтъкна факта, че избраният артист е завършил университета Голдсмит в Лондон, което е прецедент и досега не се е случвало на друг български художник. Самият Радослав Нинов-Руди не присъстваше на церемонията, защото продължава обучението си във Франкфурт.


Оперната певица Красимира Стоянова, която се включи в церемонията дистанционно, изрази съжаление, че според регламента на стипендиите може да се награди само един артист. За категорията "Музика" стипендията отива при Стефани Кръстева. "Това е едно дете, което е готово да се развива", завърши Стоянова.


Писателят Георги Господинов сподели, че в момента, в който е чул имената на останалите ментори, си е дал сметка, че става дума за нещо наистина сериозно. "Човек е винаги в задължение към младите хора", коментира той. На финала са останали пет души, а с тях ще бъде направен специален уъркшоп. Избрани са двама стипендианти – Йоана Елми, която живее в Париж и е автор на разкази. Според Господинов тя има много добра тънка, но важна социална линия. Много е чувствителна към това, което се случва в момента. "Вторият човек е Александър Габровски от Варна, който след 7 дни ще стане на 16 години. Той пише поезия и проза и е най-младият стипендиант", приключи Господинов.


Режисьорът Явор Гърдев призна, че е решил е да направи избор, който да изтласка нещата в граничната точка между театъра и пърформанса. "В този смисъл аз пренебрегнах добре обосновани театрални проекти, които ми бяха интересни", аргументира преценката си Гърдев. Трите носителки на тази награда са Емона Илиева, Констанца Гекова и Надя Керанова.


Хореографът Галина Борисова шеговито вметна, че изпитва ревност, защото пърформансът е отишъл към театъра, а не към танца. Категорията "Танц" е била отворена към всички форми на танца. Като безспорен фаворит се е очертала Стефани Хаджийска, чиито проект още се оформя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK