Проф. Климентина Иванова е носител на Голямата специална награда на "Портал Култура" за 2018 г.

Проф. Климентина Иванова

© Портал Култура

Проф. Климентина ИвановаГолямата специална награда на "Портал Култура" получи проф. Климентина Иванова заради "нейния изключителен принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в трудни и смутни времена". На 1 ноември, в Деня на народните будители, "Портал Култура" връчи за пета година награди за принос в литературата и хуманитаристиката.


В категорията "Проза" първа награда получи Милен Русков за романа "Чамкория" (изд. "Жанет 45") заради "неподражаемото езиково майсторство, с което възстановява епохата на 20-те години на ХХ век през очите на главния си герой Славе Желязков, показвайки как дори дребните житейски подробности се превръщат в убежище на достойнството".


Втората награда бе връчена на Захари Карабашлиев за романа "Хавра" ("Сиела", 2017) заради "умението му да превърне романното повествование в разследване на настоящето, където факт и фантазия се сплитат в причудливо единство".
В категорията "Хуманитаристика" първа награда получи книгата на Борислав Скочев "Концлагерът Белене. 1949-1987", ("Сиела", 2017), която "чрез анализа на концлагерната система от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива и несъпротива срещу режима".


Втората награда спечели Антония Велкова-Гайдарджиева за книгата "Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов" (УИ "Св. св. Кирил и Методий") "заради умението ѝ да превърне диалозите си с една от големите фигури в съвременното българско литературознание в разказ за литературата като преживян опит и биография на времето".


Специалната награда бе присъдена на Рада Москова заради значимия ѝ принос в българската театрална и филмова драматургия и литературата за деца, както и заради документалната ѝ проза, посветена на "негероите" и травмите от миналия "почти живот".


Специалната награда на фондация "Комунитас" за "личен принос към независимата журналистика" получи Стойко Тонев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK