Кинодейци към Рашидов и Биков: Неприемливо е задължението да угаждаме на масовия вкус

Кинодейци към Рашидов и Биков: Неприемливо е задължението да угаждаме на масовия вкус

© Мая СтефановаНад 80 български кинотворци, сред които режисьори, продуценти, аниматори и оператори, са подписали открито писмо, в което изразяват възмущението си по повод изказвания на Вежди Рашидов и Тома Биков за това какви филми трябва да подпомага държавата. Те станаха обществено достояние след публикуване на част от стенограмата от заседанието на парламентарната комисия по култура и медии от 25 октомври.


Авторите, сред които са режисьорите Константин Божанов, Камен Калев, Димитър Коцев-Шошо, Илиян Метев, Светослав Драганов, Андрей Паунов, Павел Веснаков, припомнят един "безславен" цитат от Вълко Червенков, който говори пред партийното събрание на Съюза на българските писатели от януари 1949 г. за това как "Централният комитет на Партията трябва да ръководи културния фронт" (целият цитат е публикуван в края на настоящия текст - бел. ред.).


"За нас е недопустимо именно в Комисията по култура да се говори за "правилно развитие" и филмите, които произвеждаме, да се свеждат до "реклама" или "имидж" на страната ни", се казва в началото на текста. В него кинодейците изказват съмнения, че членовете на комисията са наясно "какво е национална кинематография и защо тя е обект на държавно финансиране".
Те осъждат още вменяването на задължение да угаждат на масовия вкус, като виждат в тази тенденция да "прозират две еднакво опасни перспективи - процесът да бъде регулиран идеологически и/или да бъде сведен до "бизнес модел".


Писмото, внесено в Деня на народните будители - 1 ноември, освен до председателя на комисията Рашидов и представителя й Биков е адресирано и до останалите нейни членове, както и до министъра на културата Боил Банов. Копие е изпратено и до Жана Караиванова, изпълнителен директор на ИА "Национален филмов център".


Целият текст гласи:


ОТНОСНО: "ЗА ПРАВИЛНОТО РАЗВИТИЕ НА КИНОТО"


"Може би и между вас има другари, които да се запитват дали Централният комитет на Партията трябва да ръководи културния фронт? Но ако Централният комитет определя политиката във всички други области – защо да не я определя и в областта на литературата? Разговорите за това, че литературата и изкуството не се поддавали на единно ръководство, са прояви на буржоазното гледище за "чистото" изкуство, гледище, което отразява бягството на буржоазното изкуство от живота и прогреса. На Писателския съюз с право се отдава голямо значение за възпитанието на народа, затова той трябва и да се ръководи непосредствено от Централния комитет и от Правителството."


Вълко Червенков пред партийно събрание на Съюза на българските писатели, 28 януари 1949 г.


Уважаеми господин Рашидов,
Уважаеми господин Биков,
Уважаеми членове на Комисията по култура,
Уважаеми господин Банов,


Припомнихме си горния безславен цитат неслучайно.


За наше съжаление, независимо от опровержението на г-н Биков относно публикацията във в. "Сега", след като прочетохме стенограмата от заседанието на Комисията по култура към Народното събрание на Република България, считаме, че така наречената "фалшива новина" е по същество вярна.


За нас е недопустимо именно в Комисията по култура да се говори за "правилно развитие" и филмите, които произвеждаме, да се свеждат до "реклама" или "имидж" на страната ни. Буди недоумение идеята да се провеждат дискусии за изясняване на целта на държавното подпомагане на филмопроизводството и ефективността на тази "инвестиция". Излиза, че членовете на Комисията по култура обсъждат и приемат Закона за филмовата индустрия, без да са наясно какво е национална кинематография и защо тя е обект на държавно финансиране според разпоредбите на европейското законодателство.


Сериозният дебат за кризите в обществото ни, за екзистенциалните и моралните проблеми на съвременниците ни се случва именно в българското кино от последните десетилетия. Това се цени "отвъд Драгоман", там ни припознават като мислещи хора, затова там се интересуват от филмите ни. Неприемливо е да ни се вменява задължението да угаждаме на масовия вкус и тази тенденция е крайно обезпокоителна, защото в нея прозират две еднакво опасни перспективи - процесът да бъде регулиран идеологически и/или да бъде сведен до "бизнес модел".


Относно държавното подпомагане на производството на сериали бихме искали да отбележим, че в Европа подобна практика съществува само в страни, чиито фондове набират средства и от отчисления, било от държавните лотарии, от разпространението на чужди филми и т.н. Бихме искали да вярваме, че най-после това ще стане практика и в България.


Днес, в Деня на народните будители, припомняме на политиците, че киното е изкуство, че Конституцията на Република България гарантира свобода на творците да изразяват гледната си точка, че ролята на политиците е да защитават тази свобода, че държавата подкрепя развитието на културата и в частност на киното не за да търси пряк или косвен финансов резултат, а за да съхрани устоите на нацията.


С уважение:


Росица Вълканова
Мина Милева
Весела Казакова
Андрей Гетов
Константин Божанов
Кристина Грозева
Петър Вълчанов
Тонислав Христов
Катя Тричкова
Гергана Станкова
Иглика Трифонова
Веселка Кирякова
Милко Лазаров
Христо Симеонов
Камен Калев
Божина Панайотова
Тома Вашаров
Стефан Командарев
Ивайло Минов
Майя Виткова-Косев
Слава Дойчева
Ваня Райнова
Светослав Стоянов
Вера Шандел
Елица Петкова
Светослав Овчаров
Светла Цоцоркова
Ралица Петрова
Надежда Косева
Димитър Коцев–Шошо
Мира Сталева
Светослав Драганов
Илиян Метев
Андрей Паунов
Диана Андреева–Попйорданова
Биляна Томова
Иван Попйорданов
Николай Тодоров
Поли Ангелова
Павел Веснаков
Моника Балчева
Григор Лефтеров
Весела Данчева
Иван Богданов
Любомир Младенов
Христо Христозов
Мартичка Божилова
Георги Богданов
Борис Мисирков
Симеон Цончев
Наталия Атанасова
Ина Николова
Йоана Александрова
Борис Десподов
Александър Донев
Мария Ландова
Борислав Колев
Илина Перянова
Павлина Желева
Росен Спасов
Пролет Георгиева
Искра Димитрова
Катерина Ламбринова
Филип Андреев
Мартин Илиев
Аспарух Петров
Атанас Филипов
Антоанета Четрафилова
Димитър Костов
Милена Андонова
Невена Андонова
Петър Крумов
Драгомир Шолев
Павлина Делчева
Геновева Димитрова
Димитър Сарджев
Елена Мошолова
Огнян Гелинов
Людмила Дякова
Александър Станишев
Елдора Трайкова
Александър Смолянов
Асен Владимиров


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Тъй де, как така ще искат от нашите велики творци да правят нещо, което някой ще иска да гледа.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Точно така, точно така.
  Сега върнете финансирането за "Под прикритие", защото ако това не е угаждане на "масовия вкус", то не знам кое е.
  И продължавайте да правите тотално негледаеми лентички, в които задължително има сцена на изнасилване, рев, истерии и нищо не се разбира, понеже трябва да се държи на традицията "български филм озвучаване няма".

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ако искате да режисирате насилие и ултралиберализъм, намерете си спонсори, какъв е проблемът.

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Що за снобарско изказване?

  Ако няма публика, няма филм. Просто е!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Очевидно коментиралите по-горе НЕ са глоедали български филм през последните 20 години.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  РЕСПЕКТ
  за бунтуващите се кинаджии!
  Да си пудел на която и да е власт е непоносимо унизително!!!

 7. 7 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ако няма публика, няма филм. Просто е!
  —цитат от коментар 4 на majorman


  Така е!
  Но не всеки филм е за всяка публика!
  Количеството публика НЕ трябва да е единственият критерий.
  Над 90% от хората не ходят ни на опера, ни на симфонични концерти. И к'во?
  Да закрием оперите и филхармониите и да ги превърнем в чалготреки?!?

 8. 8 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  А защо изобщо трябва държавата да дава пари за кино? Правиш филм, ако е сполучлив си изкарваш парите. Ако не, оставаш с празен джоб и си сменяш бранша. Докога тези некадърни “интелектуалци” искат да доят кравата?

 9. 9 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  Според Биков именно "Под прикритие" е големия проблем, защото показвал, че в страната уж имало престъпност и корупция. Точно оттам е тръгнал и целия разговор, че във филмите не трябва да се уронва престижа на страната

 10. 10 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Сега ситуацията не е точно като тази с Вълко Червенков, понеже кинодейците имат избор, никой не ги насилва да вземат финансирането. Като желаят да си намерят финансиране и да правят каквото им душа желае.

 11. 11 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Аман от кинаджийска снобария. Ако боклука , който правят се счита за елитарно кино значи не живеят в този свят. Сладко е да ти дават едни наши пари, които да изхарчиш както намериш за добре и да не дължиш обяснение никому. За да убедиш аудиторията, че филма е върха, почваш да го въртиш по разни третостепенни фестивали и да обясняваш небивалия интерес предизвикан от елитарното ти кино. Не и с нашите пари! Намерете си спонсори и снимайте каквото си пожелаете!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 12. 12 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#7] от "uporit":


  Държавата трябва да финансира дейности които са за по-широката публика, както масовия а не елитния спорт така и за киното. Защо да го финансира като обикновено самите кинодейци си го гледат.

 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Господа "кинодейци" вие уж правите изкуство,но за кого го правите това изкуство? За да задоволите своето его или за публиката,която трябва да се наслаждава на вашето изкуство и да го оценява? Вие искате пари за изкуството си от българския данъкоплатшц,а не искате да задоволявате масивия им вкус. Щом вие правите изкуство,за да задоволявате само вашия вкус,то тогава си намерете пари,например заем и си задоволявайте вашия вкус,но като никой не ходи на такова изкуство си помислете как ще си погасите заема. Това мога да ви кажа от мен драги "творци".

 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  А защо изобщо трябва държавата да дава пари за кино? Правиш филм, ако е сполучлив си изкарваш парите.
  —цитат от коментар 8 на 5149mich


  В малки държави като България, в които на всичкото отгоре пиратството е лесно и масово, няма как да изкараш печалба от филм.
  И тук идва въпроса дали искаме да има български филми или не? Защото ако се спре съфинансирането от държава няма да има български филми или най-много да има един-два нискобюджетни проекта на година.
  А следващия въпрос е къде да теглим чертата при държавното подпомагане в културата и кое трябва да живее и кое да изчезне - опера, балет, музеи, галерии, театри и т.н.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Щом Стефан Командарев е сред подписалите писмото, склонен съм да се съглася с позицията на кинодейците ни. По принцип пазарът би следвало да регулира кое става и кое - не (съответно оценката на публиката), но държавата също има своите отговорности в областта на културата. Има продукти, които си остават нишови и ако ги няма, нещата стават еднообразни.

 16. 16 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Поредният БАН-ски синдром. Давайте ни пари на калпак, пък ние ще се оправяме както ни дойде кеф.
  Този, който плаща, поръчва музиката -- като не са доволни от изискванията на държавата, нека всички тези дейци да се пробват на свободния пазар и да видим с това поведение до къде ще стигнат. Поне сега вече имат избор в това отношение, за разлика отпреди 30 г.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 17. 17 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yard":

  Живее това, което може да се издържа и възпроизвежда. Защо трябва да има българско кино, ако то е ужасно? Защото е българско?

 18. 18 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До # 7 uporit. Нямам нищо напротив да си правят филми,които само те си харесват и само те си ги гледат,но не съм съгласен това да се прави с нашите на българския данткоплатец пари. Да си намерят спонсори или да си вземат заем от някоя банка.

 19. 19 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Очевидно коментиралите по-горе НЕ са глоедали български филм през последните 20 години.
  —цитат от коментар 5 на uporit


  Ами гледал съм. Мога да отбележа като много добри:
  Светът е голям и спасение дебне от всякъде
  Чужденецът.
  Мисия Лондон.
  Английският съсед.
  Има и приятни за гледане, но не съм им запомнил имената. Това говори само по себе си.
  Като много лош филм мога да определя този за Левски. И не заради "специфичният поглед" на авторите върху образа на Левски. А заради много слабата драматургия, режисура, ... абе за цялостно "творчество".

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Количеството публика НЕ трябва да е единственият критерий.
  Над 90% от хората не ходят ни на опера, ни на симфонични концерти. И к'во?
  Да закрием оперите и филхармониите и да ги превърнем в чалготреки?!?
  —цитат от коментар 7 на uporit


  Сравнявате ябълки даже не и с круши. Операта и филхармонията в повечето случаи представят утвърдени с десетилетия и столетия произведения. А много от нашите кинаджии са некадърни хитреци и връзкари, които го играят интелектуалци и надават писъци, щом някой им каже. че царят е гол. Архи пример - Андрей Слабаков и неговите филми.
  Иначе и аз не съм съгласна с Биков за сериала Под прикритие, че представял страната в лоша светлина и затова не трябва да се финансира от държавата. Как, обаче, хем да има финансиране, хем да се отрежат хитреците - това не знам. Даже не вярвам, че в българската действителност е възможно.

 21. 21 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  От всички подписали това писмо познавам само Стефан Командарев,другите са все някакви мишоци,на които срещам имената им за първи път,а има много други известни имена,които не ги виждам в списъка.

 22. 22 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#7:"uporit"][/quote]

  Така е, ама публиката, т.е. данъкоплатците финансират тези филми. И след като дават по този начин пари за тях, имат право да искат и нещо, което ще им хареса. А не да се харесва само на режисьорите и роднините им. Ако режисьорите искат нещо, котео ще се хареса само на тях, да си ги финансират сами и да търсят начин за възвръщаемост.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Аз съм напълно съгласен, че няма как някакви политици ( впрочем бая набедени) да дават насоки за развитието на изкуството въобще и в частнист на киното.
  Но не мога и да не взема предвид, че свестен български филм, може би с изключение на последния филм на Николай Волев "Извън пътя".

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Този Биков и той е някой си. Под прикритие е много хубав филм,който показва българската действителност. От какво да се срамуваме? Разбирам ако беше измислено,а ро да не е така с цел очерняне,но това е българската действителност за съжаление.

 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "laveol":

  Знам много добре. Точно затова аз също цитирам Под прикритие. Сега изведнъж не можело да се водят по "масовия вкус"
  Иначе разбрах какво иска да каже Биков, има много аргументи в полза на думите му.

  Интересно защо не виждам сценаристите и режисьорите на "Откраднат живот" и "Скъпи наследници" сред оплакващите се "кинаджии". Сигурно щото са заети с творческите си планове и нямат време за мрънкотене, сълзи и сополи.


  До коментар [#2] от "АзКлавдия":Според Биков именно "Под прикритие" е големия проблем, защото показвал, че в страната уж имало престъпност и корупция. Точно оттам е тръгнал и целия разговор, че във филмите не трябва да се уронва престижа на страната
  —цитат от коментар 9 на laveol


  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  мдам... дейци братче... г*зоблизането на управляващите било масов вкус вийш ли

 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  От години спрях да гледам филми. Мога да оползотворя времето си много по-приятно и полезно. Гледането на филми и телевизия е чиста загуба на време!

 28. 28 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Социализъма свърши, другари, държавата няма да ви финансира снобарските претенции.

  Ако си намерите финансиране слугувайте на който си щете вкус.

  .. до тогава ще се изхранвате от това което иска пазаря

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 29. 29 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Ако "държавата подкрепя развитието на културата и в частност на киното не за да търси пряк или косвен финансов резултат, а за да съхрани устоите на нацията", защо ни е признание "отвъд Драгоман".

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Любопитно

  ОК, ако искате вашето изкуство, намерете си спонсори. До тогава - който плаща, музиката - нали знаете?

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Alexander97
  Рейтинг: 3119
  11:52, 31 окт, '18 / Неутрално
  Какво виждаме?
  Виждаме размахания пръст на Партията!
  Какво чуваме?
  Чуваме напътствия как се прави изкуство 😁.
  Ами члена Първи кога ще ни го забиете, уважаеми комунета от ГЕРБ?

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  Набедени политици дават акъл на набедени кинотворци. Всъщност това е тежкото на положеието у нас. Май доста голяма част от населението е с набеден професионализъм.

 33. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Относно държавното подпомагане на производството на сериали бихме искали да отбележим, че в Европа подобна практика съществува само в страни, чиито фондове набират средства и от отчисления, било от държавните лотарии, от разпространението на чужди филми и т.н. Бихме искали да вярваме, че най-после това ще стане практика и в България.
  —цитат от коментар 22 на 80 и повече кинодейци


  Ми и ние се надяваме, че ще спрат, като нема отчисления било от националните лотарии, било от разпространението на чужди филми и т.н. Така или иначе е неприемливо задължението да угаждат на масовия вкус, а невъзможно - да угодят на някой с интелигентност около или над средната.

 34. 34 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1039 Весело

  Организациите, които си поставят месиански цели като "да съхранят устоите на нацията", са обект на регулиране от Закона за вероизповеданията.

 35. 35 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 487 Неутрално

  А не мислите ли, че изказването на Биков представлява опит за въвеждане на държавна цензура? Според изказването му което представя държавата ни като "хубаво място" получава финансиране, което я показва в друга светлина (а тя далеч не винаги е "хубаво място") не минава? Да не говорим, че за Биков Турция е пример в начина на финансиране на националното кино. Е мерси, предпочитам за пример държави като Англия, Франция, Германия - там има плурализъм в изразяването на мнение. Точно този опит на другарите от ГЕРБ напомня на комунистическия диктат и затова кинаджиите са против. Аз ги подкрепям!

 36. 36 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#12] от "Big Muzzy":

  "Държавата трябва да финансира дейности които са за по-широката публика,"

  т.е. чалга

 37. 37 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ей го Холивуд, там има пълна творческа "свобода", не ги интересува печалбата, само раздават пари да правите каквото си искате. И без това българския кинодеец се превърна в овчарско куче, което вкарва обикновеннния българин в кошарита на застрахователи, хазарт, банкери, фарма, хранителни вериги и други търгаши.

 38. 38 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Който иска да прави филми , за да задоволява собственото си ЕГО, да си финансира филмите ! Кафа от "елитарни " продукции ,достъпни само за определен кръг ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ! Аз съм против да се финансира такава филмова продукция ! Да направят подписка , да събират волни пожертвувания и да се финансират от някои СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТНИ индивиди !

 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Който иска да прави филми , за да задоволява собственото си ЕГО, да си финансира филмите ! Кафа от "елитарни " продукции ,достъпни само за определен кръг ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ! Аз съм против да се финансира такава филмова продукция ! Да направят подписка , да събират волни пожертвувания и да се финансират от някои СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТНИ индивиди !

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Който иска да прави филми , за да задоволява собственото си ЕГО, да си финансира филмите ! Кафа от "елитарни " продукции ,достъпни само за определен кръг ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ! Аз съм против да се финансира такава филмова продукция ! Да направят подписка , да събират волни пожертвувания и да се финансират от някои СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТНИ индивиди !

 41. 41 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#1] от "fras":

  Който иска да прави филми , за да задоволява собственото си ЕГО, да си финансира филмите ! Кафа от "елитарни " продукции ,достъпни само за определен кръг ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ! Аз съм против да се финансира такава филмова продукция ! Да направят подписка , да събират волни пожертвувания и да се финансират от някои СВРЪХ ИНТЕЛИГЕНТНИ индивиди !

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не си пудел, ама плачеш за финансиране
  И ти се изказа.
  Дайте пари за филми и по-добре не ги гледайте, щото са елитарни.Ами да плаща елита тогава. Не бюджета

 43. 43 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Весело

  да бъде и пребъде ,бодрият и светъл милиционерски реализъм ,ура другари !

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Връща се социалистическият реализъм.

 45. 45 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Основните проблеми за нашите филми са два. Първо сюжетите - някак си не можем да измислим интересен филм с интересни случки, който да не е исторически или "соца ме прееба". Повечето са битови скучнотии, "драми", характерни със сцени, в които двама души се гледат в стая 15 минути и има някой ултра-мега монолог. Напрягащо-досадно. Второ - актьорската игра. Суха, тегава и нереалистична. Главно защото болшинството от актьорите и режисьорите са театрално школувани, а това е съвсем различна медия. "Дъвка за балончета" например още трейлърът ме отказа. Но главното е проблем 1 - сюжетът. Когато не ти пука какво ще се случи и не ти пука за героите е трудно да ти хареса един филм. И нищо не може да ме убеди, че горните проблеми са единствено парични.

 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  [quote#7:"uporit"][/quote]
  ко няма публика, няма филм. Просто е!
  —цитат от коментар 4 на majorman


  Така е!
  Но не всеки филм е за всяка публика!
  Количеството публика НЕ трябва да е единственият критерий.
  Над 90% от хората не ходят ни на опера, ни на симфонични концерти. И к'во?
  Да закрием оперите и филхармониите и да ги превърнем в чалготреки?!?


  Уважаеми упорит!
  Нещата отдавна са в развитие. Под топлите лъчи на Банкянското слънце /аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме!/оперите и филхармониите вече си отиват по пътя - дори и пенсионираните музиканти не достигат за попълване на състав за концерт.
  Някой ще попита защо?
  Ами то бива грижа, но Бочко е толкова далеко от образование и култура, че не му остават нерви да посети опера и концерт. Извинете – за 18 години във властта е бил ДВА ПЪТИ, по настояване на тогавашния министър на култа – Веждю! Масата не е длъжна да знае как се създава симфоничен оркестър, оперен колектив, как и къде се получава това образование, за колко време...
  Има хубава новина за ГЕРБ. Ще отпадне един проблем за тях.
  Кандидатстващите да учат класическа музика всяка година намаляват /защо?/ и след две-три години ще докоснат нулата. След закриване на Музикалната академия и музикалните училища, ще затворим и оперите, и симфоничните оркестри. ГЕРБ ЩЕ ОСТАНАТ В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА като единствена партия, затрила класическо изкуство развивано над сто години в една страна!
  БЪДЕЩЕТО Е НА ПАЙНЕР!
  Подкрепям кинаджиите в борбата за оцеляване, но простете, вие сте плод на пет годишно обучение и след това хващате камерата, постигате успехи или неуспехи, докато музикантът учи 20 /двадесет/, държи конкурс и постъпва – много пъти съм писал – Ковънт гардън, Роял концергебау, Метрополитен, Парижки национален оркестър, Виенска филхармония, Стокхолм-опера! Това са водещите, концертмайсторски места, заети от българските музиканти. Неизброими са останалите. Трябва ли да го затрием, защото министърът на културата е равен на един Вежд. еденица за просто.

 47. 47 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#14:"Yard"][/quote]

  Ами не искаме щом трябва държавата да ги финансира от нашите данъци. Ще минем и без тях и ще си гледаме западните филми.

 48. 48 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Предпочитам тъпо българско кино, отколкото български кино по линията на партията.

 49. 49 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Който плаща, той поръчва музиката. Искат пари ама не искат да им казват какво да правят. Добре, ама поне печалба да носят, а не да правят някви бутикови филми, да си взимат хонорарите и да се мислят после за велики и неразбрани.

 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Ма веждито иска да му спечелите пари и да му ги дадете да си ги харчи. Що се правите на ударени.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  [quote#7:"uporit"]
  —цитат от коментар 46 на Alexander97
  . Извинете – за 18 години във властта е бил ДВА ПЪТИ, по настояване на тогавашния министър на култа – Веждю! [/quote]

  Е, чак на опера... веждито го заведе на театър, говореше се и за второ посещение, дали успяха да го осъществят не зная.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Хайде щом не искат, сами да си намират финансиране за продукциите, които в повечето случаи само те си разбират.

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Господа "кинодейци" вие уж правите изкуство,но за кого го правите това изкуство? За да задоволите своето его или за публиката,която трябва да се наслаждава на вашето изкуство и да го оценява? Вие искате пари за изкуството си от българския данъкоплатшц,а не искате да задоволявате масивия им вкус. Щом вие правите изкуство,за да задоволявате само вашия вкус,то тогава си намерете пари,например заем и си задоволявайте вашия вкус,но като никой не ходи на такова изкуство си помислете как ще си погасите заема. Това мога да ви кажа от мен драги "творци".
  —цитат от коментар 13 на Toni Ivanov


  Това за бахура го чухме вече, написал си го поне пет пъти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Очевидно коментиралите по-горе НЕ са глоедали български филм през последните 20 години.
  —цитат от коментар 5 на uporit


  Е, те са по бахура.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 420 Весело

  Имам съмнителното щастие да имам приятелка, твърдяща, че българското кино трябва да се подкрепя. Продъни ми ушите за "Вездесъщият", бил огромна крачка в развитието на киното, т.н. Добре, отидохме. Платих и билетите. Изповръщах си червата. В нейна чест трябва да се признае - направи немощен, плах опит да защити помията, която бях изгледал. Ама оттогава не смее и да гъкне.
  Хайде да се научим да правим неща, които стават за гледане? Ало? Сърбите правят разкошни филми от две десетилетия НАЗАД, нашите задълже имат герой с неква тежка драма, обичайно дебил или мутра, неразбран от целия свят и глас зад кадър тип "морган фрийман", ама не съвсем. Чак да се замислиш дали пък сценаристите не проектират себе си в главния герой. Ма как пък всички еднакви, ей.

 56. 56 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  да ме исвинат кументарилати че не им четухме кументарите че са мноо а пък кументирваме.

  значи наи ми е смежно когат бг чоек та искусвото и особено напримерно кинажия почни да гувори такъви глупусти: не можело и не трябвало те да полягат на масувия фкус. а бе аланкоолу че то точно цялата ви вашиа дружина и в наи голумите си творчески пустижения и напъни си остава масув вкус, и то в долните нива на масувия вкус.та нема за кво да ривете, ами обеснете че вий и без туй само масув вкус си праите та дано ви дадат некои лев. аз не знам откога чалгата не е масув вкус. и добре че е тъй де, падаме си мноо по нея. хеле пък напъните на некои театрали особено да не са масов вкус ами нещо илитарно или поне сериозно искусвно...лееелеей тугава пък кво става. буламач и полвина ама ората си верват че не ги отбира публиката и мангизите не одят при тех щот били големо искусво. а бе одете поече по стадионите и гледайте спротно тиви и екшъни та можи и да почните да праите поне мусаво искусво или нешто там пудобно маково за селинджърите поне. то не можи да се даржиш като пулицаи или бакишш дето сметат че само мангизите са им прублема пък да не си масов чоек и да не праиш масуво искусво. айде .

 57. 57 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  в българия явно всеки е голям филмов критик, толкова много филмови критици има, че не е останало кой да прави филми, които да си заслужава да бъдат критикувани.

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако не искате да угаждате на масовия вкус, няма лошо. Но ако искате финансиране, за да угаждате на нечий друг вкус, или, още по-лошо, на друга идеология, това е много, много лошо. С две думи:за какво точно иде реч? Може ли по-конкретно?

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Весело

  Филмът хубав ли е,или е български?

 60. 60 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Много хора коментират, привидно разумно от дясна гледна точка, че артистите трябва да си се самоиздържат вместо да харчат парите за пенсии примерно. Дебатът обаче въобще не е такъв. Дотация на културата има навсякъде по света и никой няма да я спира в България.
  Опитът е, вместо тези финансирания да стигат до различни части от индустрията, на артистичен принцип, те да се съсредоточат до шепата хора които имат достъп до доходоносните разпространителски мрежи, които са под контрол на "наши хора". По същия начин по който обществените поръчки се ограничават до шепата фирми които могат да покажат милиардни годишни обороти и отговарят на специално ушити за тях изисквания.
  Същото нещо тече и в държавните програми за "иновативни технологии" , стартъпи, конференции и т.н.. Не се финансират утвърдените, успешни модели, ами се създават централизирани перачни фондове/акселератори/конференции които да "усвоят" всичко на една глътка.

 61. 61 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много има да се коментира по тоя текст . Просто слава ли е или позор ?

  Всичко което може да се яде, e обект на властта
 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Интересно как чалгарките се научиха да угаждат на масовия вкус, а па тея даже и не искат. ;)

 63. 63 Профил на parabelum
  parabelum
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "bombov_saruyar":

  Има съвременни български филми селектирани в Кан, Берлин и Венеция. Това не са "третостепенни фестивали" Има съвременни български филми с публика от 300 000 ("Възвишение") и дори 500 000 души ("Мисия Лондон"). Българската държава дава за култура 0.4% от бюджета. Никоя друга държава в Европейския съюз не дава по-малко от 1%!!!... Средният бюджет на един български игрален филм е по-нисък от бюджета на който и да е друг европейски филм!... Като имам предвид това, което написах до тук и като имам предвид това което вие написахте, искам за ви кажа, че вие сте неинформиран, нискокултурен, посредствен и зъл човек.

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Няма нищо въпросните творци да се опълчват на уптавляващите.Нека си събират финансиране и да си правят филми.Аз нямам нищоноротив?Но,да харчиш.държавни пари и да се сърдиш,че искат контрол как се изразходват-няма как -не сме в комунизма,когато си правеха някакви неща,които само те си гледаха.

 65. 65 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#7] от "uporit":

  Аха,значи нямате нищо против държавата да НЕ дава пари за кино.Не виждам как тези борци за изрънчен вкус не успяват сами да си печелят финансиране?Ама комунизма още не е излязал от главите им.

 66. 66 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#10] от "Big Muzzy":

  Е,то там е въпросът-дейците хем искат държавни.пари,хем да не им се месят как ги харчт.Нещо като джобни...

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yard":

  След като един творец приема държавно финансиране,не е ли нормално и да приеме контрол от този,който дава парите?!Банкя като ви отпуска кредит не следи ли финансовото ви състояние??

 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  Сега ситуацията не е точно като тази с Вълко Червенков, понеже кинодейците имат избор, никой не ги насилва да вземат финансирането. Като желаят да си намерят финансиране и да правят каквото им душа желае.
  —цитат от коментар 10 на Big Muzzy


  Остава да разберем само каква е целта на финансирането!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":Няма нищо въпросните творци да се опълчват на уптавляващите.Нека си събират финансиране и да си правят филми.Аз нямам нищоноротив?Но,да харчиш.държавни пари и да се сърдиш,че искат контрол как се изразходват-няма как -не сме в комунизма,когато си правеха някакви неща,които само те си гледаха.
  —цитат от коментар 64 на yanne


  Беше време, когато те смятах за умен човек!
  Явно много съм се заблуждавал.
  И като как си го представляваш този....хм...."контрол" над творческия процес?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#69] от "Храбър":

  Отдавна е измислен контрола,казва се гледаемост.

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  Едно време им е било лесно на другарите!
  Няма го "трудовия елемент", няма я "вярата в утрешния ден", няма ги "успехите на социалистическото строителство", значи не става.
  Ама какво ще правят сега шапкарите на Боко?
  По какви критерии ще определят кое става и кое не става?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  До коментар [#69] от "Храбър":Отдавна е измислен контрола,казва се гледаемост.
  —цитат от коментар 70 на yanne


  В такъв случай бате Гойко, "Любовен гуру" или "Сексуалния живот на картофените момчета" ще са върха на филмовото изкуство!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#14] от "Yard":След като един творец приема държавно финансиране,не е ли нормално и да приеме контрол от този,който дава парите?!Банкя като ви отпуска кредит не следи ли финансовото ви състояние??
  —цитат от коментар 67 на yanne


  От къде на къде тома биков и веждю рашидов, ще контролират кинодейците, щото им давали държвни пари? тия пари да ен са на биков или рашидов? Който давал парите, ами парите ги даваме ние, не веждю и оня другия , така че кинаджиите ще правят каквото измислят . Не гледам български филми, но не мисля че като герберастите ги контролират ще сатанат по хубавиНай-много да сатант като тях- още по-тъпи и негледаеми ептен.
  Вие какво искате с един два филма годишно да се вземе оскар?!?!

 74. 74 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#51] от "zyb18561487":
  Е, чак на опера... веждито го заведе на театър, говореше се и за второ посещение, дали успяха да го осъществят не зная.

  Да, доказано! Дори се е удивил на "много бързо си движат пръстите тези цигулари"!
  Негова е крилатата фраза:
  -Който го мързи, да ходи да свири в операта.
  Та така си е повишил "нивото на културата :-)!
  Издържал е едно полувреме от операта 🤣!
  Той не е виновен, до тук е успял, а Тодор си е казал:
  -Мойта култура стига до цирка. Натам не ме закачайте!
  Затова пък Веждю разбира от всичко!
  Направо универсално прост!
  Затова е председател на комисията по култура в НС!!!
  Вината е на избирателите, а там проблема няма решение!

 75. 75 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#63] от "parabelum":

  "искам за ви кажа, че вие сте неинформиран, нискокултурен, посредствен и зъл човек".

  Браво! Драги ми смехурко, разбрах, че който не харесва съременното БГ кино е нискокултурен и посредствен а който ви иска сметка за парите е и зъл. Повечето БГ игрални филми предизвикват само отвращение и други подобни реакции. Мисля, че има и по-добри начини за изразходване на бюджета за култура от раздаването на едни пари и това е видно от успеха на БГ сериалите. Единичните "успехи" на някои филми не променят морето от посредственост и затова не е виновна публиката а филма и екипа зад него.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK