Известен драматург ще бъде ментор на конкурса на Нов Български Университет

Известен драматург ще бъде ментор на конкурса на Нов Български Университет

© НБУЕдин от водещите унгарски драматурзи, Жолт Полжгай, ще се включи в лабораторията за писане на пиеси към третия драматургичен конкурс на Нов Български Университет (НБУ), беше съобщено на пресконференция в Галерия "Credo Bonum". През последните 25 години негови пиеси са поставени близо 100 пъти само в Унгария. Жолт Полжгай е добре известен и в чужбина - в Германия и Англия, но негови текстове се играят и в държави като Индия, Израел, Македония. Обикновено сам поставя на сцена драматургичните си произведения. Носител е на "Награда Европа" (Берлин, 1996 г.), награда за най-добър сценарий (33-ти преглед на унгарския филм, 2002 г.) и на Рицарски кръст за заслуги на Унгария (2017 г.).


Тази година за пръв път лабораторията по писане на пиеси ще има двама ръководители. В ролята на ментор ще влезе и актьорът Валентин Ганев, който е добре познат на българската публика с ролите си в спектакли като "Хъшове", "Вишнева градина", както и с постановката по монопиесата на Патрик Сюзкинд "Контрабасът", която е играна пред публика повече от 300 пъти. Актьорът е носител на награда АСКЕЕР за най-добра мъжка роля два пъти през 1998г. и през 2001г.


Режисьорът Явор Гърдев и драматургът Георги Тенев.

© Иван Димитров

Режисьорът Явор Гърдев и драматургът Георги Тенев.
Редом с конкурса от тази година се основава и драматургичен клуб, чиято дейност ще бъде отворена към театралната общност. Той ще се състои за пръв път в средата на декември, а негов водещ ще бъде драматургът Георги Тенев.


По време на пресконференцията менторът на лабораторията към второто издание на конкурса Явор Гърдев заяви, че авторите очакват да получат чисто художествена оценка на произведенията си, докато реалната ситуация в театъра предполага и мислене за посещаемост на бъдещото представление. В този смисъл съвременните български пиеси се смятали за рискови. Но според него положението се променя малко по малко и инициативата на НБУ оказва влияние за този процес.


Тази година темата на конкурса на НБУ е "Тайните". Текстовете се очакват до 15 януари, 2019 г. Лабораторията за писане на пиеси ще се състои в края на месец февруари.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK