Мохамад Салеми, куратор: Покрай Тръмп и #MeToo се повиши интересът към въпросите за пола в изкуството

Мохамад Салеми, куратор: Покрай Тръмп и #MeToo се повиши интересът към въпросите за пола в изкуството

© Yasmina Haddad, Sofia Queer ForumМохамад Салеми е роден в Иран, но живее между Берлин и Ню Йорк. Той е един от двамата куратори на изложбата "Родината на Вагабонта" в галерия "Васка Емануилова", която е част от тазгодишното издание на Sofia Queer Forum и ще бъде достъпна за българската публика до 2 декември. Тази година темата на фестивала са бежанците, чиято сексуална ориентация е хомосексуална. Другият куратор на изложбата е Патрик Шабус (Виена, Берлин). В изложбата човешката сложност на тази позиция, търсенето на по-добър живот и равни политически и социални права са представени чрез художествени проекти на международно известни артисти като Брус ЛаБрус, Барбара Хамер и Вирон Ерол Верт. Част от изложбата е и работата "Help (Помощ)" на Боряна Венциславова.


Каква е ролята на пола при създаването на изкуство в днешно време, ако приемем, че има такава?


- В последното десетилетие, особено в годините след икономическата криза, светът на изкуството, който е изключително индивидуален, се отмести от въпроса за пола в ролята на изкуството. Но откакто консервативните крайнодесни сили се завърнаха в челните позиции в политиката както в САЩ, така и в Европа, тези въпроси се завърнаха в художествения свят. След избирането на Тръмп за президент и движението #MeToo се наблюдава повишен интерес към изкуството и артистите, които се занимават директно с въпроса за пола. Аз лично не съм убеден, че интересът от големите институции и кураторите е автентичен. Тук често става дума за един прибързан начин институциите да покажат гъвкавост в днешното време.
Идвам от училище на мисълта, което намира пола за вторичен спрямо сексуалността. Маркс казва, че икономиката е основа, а културата е надстройка. За мен сексуалността е основа, а полът е надстройка. Мисля, че сегашните атаки срещу "джендърите" от страна на дясно-консервативните течения имат за цел да обезсмислят постиженията от последните 20 - 30 години на движенията, свързани с пола и сексуалността. Трябва да сме внимателни с тази атака срещу джендър изследванията, за да не дадем на тези, които атакуват половете, да заличат гражданските права и всички културни постижения, постигнати в областта на сексуалността и половете в последните 25 години.


Refugees Welcome на Брус Лабрус

© Sofia Queer Forum

Refugees Welcome на Брус Лабрус


Сегашното издание на Sofia Queer Forum свързва две от най-болезнените политически теми в момента – мигрантите и хомосексуалността... Как бихте коментирали това от позицията си на куратор?


- Позициите на мигрант и на хомосексуален са две позиции на непривилегировано положение. По принцип хората си мислят, че съвместяването на двете ще създаде дори още по-проблематична ситуация и по-голямо непривилегировано положение. Но когато това се положи в контекста на емиграцията в Западна Европа и Америка, фигурата на хомосексуалния мигрант създава една уникална позиция в долната част на йерархията. В много европейски държави като Германия, Англия и Франция хомосексуалните мигранти получават предимство пред останалите мигранти, защото могат да се позоват и на сексуална дискриминация и следователно да бъдат третирани по-добре от институциите и от обществото, отколкото мигрантите, които не са хомосексуални.


Това създава ситуация, в която мигрантите отиват на място, където тяхното неизгодно положение се удвоява или утроява и води до икономическо преимущество. Те са в икономически неизгодно положение, защото в държавата им се води война и живеят в общество, което има предразсъдъци спрямо тях. Но попаднат ли в държава като Германия, излизат по-напред от собствените си приятели, които не са хомосексуални. Това е доста по-комплексен проблем, отколкото можете да си представите. Има много случаи в Австрия и в Германия, когато хетеросексуалните приятели на гей хора ги молят да се представят за техни партньори, за да могат да си уредят статута. Именно това отразяваме с плаката на Sofia Queer Forum.


В ролята си на куратор можете ли да разкажете за селекцията, която направихте за изложбата? Защо избрахте точно тези артисти?


- Напълно съзнателно избрахме двама по-възрастни артисти, чиито умове, тела и творчество все още носят спомените за времето, в което хомосексуалността все още не беше добре приета в западния свят. Това са Барбара Хамер и Брус Лабрус. Те помнят дните, когато хомосексуалните хора са били тормозени и нападани. Когато западните медии са били срещу тях. За нас беше важно да включим тази памет в изложбата. Избрахме и двама други артисти - Вирон Ерол Верт, който е мигрант и е преминал през този опит, и Боряна Венциславова. Последното, защото искахме да включим и артист, който има феминистка идентичност, за когото не беше необходимо да е хомосексуален.


"Help (Помощ)" на Боряна Венциславова

© Sofia Queer Forum

"Help (Помощ)" на Боряна Венциславова


Какво е да си човек с хомосексуална ориентация в Близкия изток?


- Това зависи от социалната класа, от която идваш. Ако си богат, ще си останеш в "килера" до края на живота си. Милионите долари, които ще наследиш от своите родители, не струват колкото твоята сексуалност. Просто се жениш и разполагаш със средства да пътуваш по няколко пъти в годината на места, където хомосексуалността е позволена. Много често тези хора имат по няколко любовници в приятелски настроени космополитни места из света. И постоянно сменят идентичностите си и начина си на живот, обикаляйки от град на град. Ако идваш от средната класа, много често си ангажиран с някаква форма на социална промяна, която или незабавно, или дългосрочно би трябвало да отвори за теб пространство, в което да можеш да бъдеш това, което си. Ако си депривилегирован, започваш да си мислиш за това да напуснеш страната. Всеки има смартфон в джоба си и разбира за видовете свобода, които биха могли да бъдат на негово разположение, ако не живееше в хомофобско общество.


Сега се намирате в България... Какви са наблюденията ви от София?


- На първо място намирам българските мъже и жени за изключително привлекателни и сексапилни. Мисля, че някои остатъци от комунистическата епоха, за които може би не си даваме изцяло сметка, все още структурират светогледа на хората тук. Което не е по необходимост нещо лошо. Но това, което ми стана интересно, е, че при по-младото поколение, с което се срещам в центъра на града, съществува една форма на културата на хипстърите. Един вид по-младият племенник на метросексуалността. С изключение на това, че обратно на своя западен аналог тази хипстърщина е хомофобска. Това е метросексуална хомофобия. Тези хора изглеждат много либерални, много отворени - или поне са облечени така. Но по начина, по който се отнасят към теб, се усеща някаква форма на пасивна агресия. Защото съм тук с моя партньор и се държим за ръка. За нас, които живеем в Берлин, това тук е по-скоро присвояване на някакъв стил, на начин на обличане. В същото време младите хора се страхуват дълбоко от хомосексуалността.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  София queer forum?
  Пак съм попаднала в някаква друга медия, явно.
  Мислех, че dnevnik.bg, но не.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  На тоя в Иран за 33 секунди ще му направят Кашоги стайл.
  Иначе какво, гледат да използват публичността покрай метоо и да направят парички.
  Накрая всичко се свежда до това.
  А това е си е една платена реклама.

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "Позициите на мигрант и на хомосексуалист са две позиции на непривилегировано положение"

  ...че и мюсюлманин - този е готов шампион на Oppression Olympics 2018.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Права си, като плейбой, ама за лгбт...

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Покрай "пола" за съжаление вече изобщо не става въпрос за изкуство или поне онова изкуство, което правеха творците преди маркетинга и брандинга...

 6. 6 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  оуу да , интересно защо дневник не го е питал за бесенето на хомосексуални в иран и как това е отразено в политиката на сащ.

  обаче има един основен елемент в ПРОПАГАНДИСТКОТО хомосексуалното изкусвто и това е СКУКАТА, безмерна, изяждаща сука , сравнима с вогонската поезия

 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  бля!!! изкуство, дрън, дрън...гнуссссс!

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  Мдам.
  Наследниците на Манзони ...

 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  хахаха... ного отворените софийски дяца самхау зели че наследили хомофобията на тате и мама

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#6] от "true_original":

  Кое високо произведение визираш? Refugees welcome (тия, дето са се награбили) или Help (ферма за мравки с огледало и осветление)?

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":
  тези дето са се награбили е толкова повърхностно "ин да фейс" на буржуазията, че ме е срам да си губя времето за това.

  двама мъже в полов акт (или подготовка) - аууу сринахте ми селските цености, как ще спя сега - емотикон - плача над разрушената си от провокацията душа -

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  И не могат да разберат, че така си гонят гласоподаватели.
  Хомосексуализмът в България няма как да стъпи на твърда почва, ние никога не сме имали такива традиции. Но нека си удрят глават в стената, може пък да е достатъчно дебела да издържи 20-30 удара...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#11] от "true_original":

  И аз отивам да рева малко, по същата причина.
  Е, и едно кафенце ще да направя...

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Според мен има договор за продуктово позициониране. Нямам друго обяснение.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  аз само да попитам куратура - това специално Refugees welcome - не е ли пряка злоупотреба с икономи§ески слабите и стресирани Refugees, на които очевидно се обещават материални блага срещу секс. "елате в квратирата за секс и ще имате дом"

  тази експлоатация не е трябва ли да бъде заклеймена, това се чудя.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  .... Идвам от училище на мисълта, което намира пола за вторичен спрямо сексуалността. Маркс казва, че икономиката е основа, а културата е надстройка. За мен сексуалността е основа, а полът е надстройка. Мисля, че сегашните атаки срещу "джендърите" от страна на дясно-консервативните течения имат за цел да обезсмислят постиженията от последните 20 - 30 години на движенията, свързани с пола и сексуалността. Трябва да сме внимателни с тази атака срещу джендър изследванията, за да не дадем на тези, които атакуват половете, да заличат гражданските права и всички културни постижения, постигнати в областта на сексуалността и половете в последните 25 години ...

  Да са смейш ли, да рИвеш ли!
  Не, сериозно!
  Аз немея в ступор ...

 17. 17 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Весело

  От Капитал Daily до Queer Daily е само една стъпка :P

  #killwhitey
 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  То затуй Тръмп е лош.
  Не ходи по гей паради.
  :)

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#17] от "THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT":

  Може да викнат и Азис да позира с Китаеца. :)
  И отгоре ще пише Метоо..

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "true_original":

  Мхм. Твърде гадно е на твърде много нива.
  Аз го тълкувам като подигравка на Меркел. Да речем.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "Трябва да сме внимателни с тази атака срещу джендър изследванията, за да не дадем на тези, които атакуват половете, да заличат гражданските права и всички културни постижения, постигнати в областта на сексуалността и половете в последните 25 години"

  Ама разбира се - всеки, на който му е дошло до гуша от перманентните претенции за повече привилегии на джендъриата следва да бъде разпердушинен като злостен тиранин, който мрази свободата и човешките права и да бъде приравнен под един знаменател с Хитлер и Сталин.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Между другото тая снимка с тези двамцата си е направо порно.
  СЕМ къде гледа?

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Куратор! Друго си е. Не е обикновен таковата...

 24. 24 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Подобни мисловни диарии вече не ме впечатляват - в добрата стара Англия имаше протест срещу Израел на Queers for Palestine.
  Никой не може да ме убеди,че подобни субекти не страдат от ментални проблеми.

  #killwhitey
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Иначе в тая статия културата липсва.
  Културно отбелязвам.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  Последното, защото искахме да включим и артист, който има феминистка идентичност, за когото не беше необходимо да е хомосексуален.
  =======
  Това е май нов подвид.

  Bukalemun
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":"Училище на мисълта" е в главата на меганекадърния преводач...За нататък няма смисъл изобщо...
  —цитат от коментар 25 на АзКлавдия

  Ъъъъ ... таковата ...
  Тейзи премъдрости са поднесени в ясни и къси фрази, та обърквация по същество нема как да се случи.

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Е,лява медия няма как да не е защитиник на Куиърите....

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  Последното, защото искахме да включим и артист, който има феминистка идентичност, за когото не беше необходимо да е хомосексуален.=======Това е май нов подвид.
  —цитат от коментар 28 на eti mehter

  Това би трябвало да им е не подвид, а основата.

  Глей к'ва излиза ... артист, т.е. мъж, който е феминистка, но не е хомо.
  Но явно не е и хетеро, защото тогава би бил хомо. Без майтап!
  И остава само да е безполов!
  Та те' т'ва е идеалът! Табула раза, връз която пишеш, бришеш, па' пишеш ... когато каквато ти кефне "идентичност"! Новата Махаяна, напра'о!

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#24] от "THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT":

  Queers for Palesrine?! Не може да е истина,такива в Палестина ги....

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  :Queers for Palesrine?! Не може да е истина,такива в Палестина ги....
  —цитат от коментар 32 на yanne


  Един от многото парадокси на псевдолиберализма:

  https://i.redd.it/tpxgsayfet411.jpg

 34. 34 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#26] от "АзКлавдия":

  глупости - првописна грешка, не смея да се закачам, че току виж ме заклеймили като хомофоб и някак нещата приключват за мен - като личност, оставам празна обвивка , роб на мамона и на капитализма (проклет да е ! както е казал Карл Маркс, събличайки сестра си) .

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Можеш или не можеш.
  Това е въпроса!
  Не гей ли си или не.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1275 Неутрално
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Весело

  Комбинацията от заглавие и съдържание на снимката е чисто порнографски призив :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#34] от "true_original":

  Бррр! Наистина стряскащо, какъв морален разпад може да настъпи заради едно "у"!!

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#33] от "lustmord":

  Ленин наистна е бил правьче тези сами ще направят и дадат въжето,на което ще ги обесят.

 41. 41 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 541 Неутрално

  хаха, евалата на иван димитров и дневник, че са публикували това интервю. стана ми смешно като си представих обичайните обитатели на този форум в прединфарктно състояние. да живеят феминизмът и гейсексът между бежанци в централните части на европа!

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#36] от "Jesuit":

  Само че,неможещите са родени левичари,защото те не цянят кой какво може,ами кой какъв е.На междинните избори в САЩ имаше една с хиджаб,която кза,че се гордеела,че била първата имигрантка,негърка,мюсмлманка с хиджаб в Сената.Никакви идеи,планове...

 43. 43 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 541 Неутрално

  освен това
  До коментар [#3] от "lustmord":

  искам да запомниш едно нещо много добре

  "Позициите на мигрант и на хомосексуалист са две позиции на непривилегировано положение"...че и мюсюлманин - този е готов шампион на Oppression Olympics 2018.
  —цитат от коментар 3 на lustmord


  искам да запомниш едно нещо много добре. и съжалявам, че ще ти поразклатя стереотипите в главата. емигрантите от Иран в Европа обикновено са най-големите ислямофоби, които можеш да си представиш. първото нещо, по което можеш да познаеш група ирански жени извън иран, е, че няма нито една забрадена и пият коктейли като за последно. мюсюлманин можеш да намериш само в посолствата и културните им центрове. не ги бъркай с мигранти от Саудитска Арабия или Пакистан.

 44. 44 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#42] от "yanne":

  Някои хора като не могат нищо пробват да пробият чрез политиката.
  На расата достойни синове...

 45. 45 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#43] от "кака мара":

  Ами вместо да ми обясняваш колко били пиели или колко незабрадени ходели на запад иранците вземи да изредиш поне няколко активист/ки за реформация на исляма и промотирането на правата на жените (пък и като цяло на човешките права) в мюсюлманския свят.

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  Какво е да си човек с хомосексуална ориентация в Близкия изток?

  - Това зависи от социалната класа, от която идваш. Ако си богат, ще си останеш в "килера" до края на живота си. Милионите долари, които ще наследиш от своите родители, не струват колкото твоята сексуалност. Просто се жениш и разполагаш със средства да пътуваш по няколко пъти в годината на места,
  ========+========
  Тук интервюирания не е напълно искрен.....

  Вече над милион иранци са заминали за САЩ и западна Европа, използвайки Турция като междинна спирка.....
  Познавам учителка от Иран, живееща в Турция и в същото време занимаваща се с християнско мисионерско дело.
  Учениците и са избягали от Иран, неудобни за него режим хора.
  Накрая на обучението им преминават пред изпит и ако го спечелят, попълват декларация....... и емигрират за САЩ......
  Срещал съм се с такива хора. Финансово са напълно обезпечени.....

  Тая процедура продължава вече втора година.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  До коментар [#38] от "penetrating":

  Напълно съгласен! Липсва всякаква естетика, евтина пропаганда.

 48. 48 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "кака мара":Ами вместо да ми обясняваш колко били пиели или колко незабрадени ходели на запад иранците вземи да изредиш поне няколко активист/ки за реформация на исляма и промотирането на правата на жените (пък и като цяло на човешките права) в мюсюлманския свят.
  —цитат от коментар 45 на lustmord


  разбира се. конкретно в Иран феминизмът е много активен и се развива в различни посоки. една от тях, която вероятно ще е от интерес за теб, е т.нар. ислямски феминизъм. това е алтернативен прочит на корана и свещените хадиси, което цели да докаже, че коранът и пророкът проповядват равенство между половете и уважение към жените, но са превратно тълкувани от мъже, които целят да запазят патриархата. има блестящи активистки, например авторки в списанието занан (Шахла Шеркат конкретно), което дълго време е забранено от властите.

  или например Ширин Ебади, която май взе и нобелова награда. Тя е начело на протести срещу решението жени да не могат да бъдат съдийки в иран, заради което й се налага да стане адвокат. като адвокат тя защитава правото на жените да искат развод от мъжете си, като доказва, че това не противоречи на ислямските закони.

 49. 49 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 482 Неутрално

  хаха, евалата на иван димитров и дневник, че са публикували това интервю. стана ми смешно като си представих обичайните обитатели на този форум в прединфарктно състояние. да живеят феминизмът и гейсексът между бежанци в централните части на европа!
  —цитат от коментар 41 на кака мара


  знаех си , че този звук на счупено, който идва от мен е от разрушените ми буржоазни ценности (бе най-вече патриархални, но да си го кажем селски) благодарение на тази лендмарк статия на дневник.

  дрън-дрън

 50. 50 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Откога гей-порнографията стана култура?
  Дневнииик!

  Panta rhei....
 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Весело


  До коментар [#48] от "кака мара":

  Ислямски феминизъм...Това преди или след ислямски ЛГБТ е?

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2775 Весело

  До коментар [#50] от "Molossian":

  От когато за това плаща Отровено общество и АзаБ.

 53. 53 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1465 Весело

  Това неква първоаприлска шега ли е?

  Мале мале, тая статия требе да се ковне да седи най-отгоре, умнокрасив ше-дьо-вър. Възхитен съм :)

  Facing Worlds
 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До Иван Димитров: Благодаря за интервюто. Интересно ми беше да науча за тази изложба. Имам два коментара към превода (поради професионалните ми изкривявания:)).

  (1) "Идвам от училище на мисълта" бих превела "принадлежа към критическа традиция/ философска традиция/ философска школа," дори "мисловна школа."
  (2) "Което не е по необходимост нещо лошо" бих превела "което не е непременно лошо."

  Съжалявам, че не съм си в София и няма да мога да посетя изложбата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#38] от "penetrating":Напълно съгласен! Липсва всякаква естетика, евтина пропаганда.
  —цитат от коментар 47 на daskal1


  +++

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#48] от "кака мара":

  Никога не съм била в Иран и знам много малко за културата му извън стереотипите. Но познавам лично трима иранци: две писателки на пиеси и двама сценографи - безкрайно интелигентни хора. От разговори с тях съм останала с впечатлението, че Иран има силен, макар и вероятно малък, интелектуален светски елит. Освен това съм чела на английски есето "Да практикуваш психоанализа в Техеран," което е невероятно и рисува съвсем различна картина на иранската култура в сравнение с "Не без дъщеря ми" например, без да отрича реалностите в "Не без дъщеря ми."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Комбинацията от заглавие и съдържание на снимката е чисто порнографски призив :)
  —цитат от коментар 38 на penetrating


  Аз бих добави още нещо, ама имайки предвид моя опит с коментарите ми в последните 4-5 дни, предпочитам да си замълча. Все пак, нещата онлайн се гледат и от малолетни.....

  Пазете се от доносника vesolr
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  До коментар [#56] от "GreenEyes":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK